Motorový rušeň 708

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Motorový rušeň radu 708
Prevádzkové parametre
Maximálna rýchlosť80 km/h
MotorLIAZ M 1.2 C
Trvalý výkon300 kW
Prenos výkonuelektrický zmiešaný
Usporiadanie pojazduBo
Maximálna ťažná sila110 kN
Rozchod1 435 mm
Minimálny polomer prechádzania oblúkov80 m
Hmotnosť34 t
Adhézna hmotnosť34 t
Dĺžka cez nárazníky9 450 mm
Priemer kolies1 050 mm
Výrobné údaje
VýrobcaČKD Praha
Prevádzkovateľ(ČD), ČD Cargo, ČEPRO
Rok výroby1995, 1997
Počet vyrobených kusov14
V prevádzke v období1995 - súčasnosť

Motorový rušeň radu 708 je český dvojnápravový dieselelektrický rušeň určený pre staničný posun a ľahkú traťovú službu v osobnej a nákladnej doprave. Vychádza z skôr vyrobených strojov radov 704, 709 a 714.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Rušeň radu 708 je dvojnápravový so stredovým vyvýšeným stanovišťom rušňovodiča. Jeho kabína je zhodná s radom 714, podobne ako ďalšie komponenty, ktoré boli z tejto rady prevzaté. Spaľovací motor Liaz poháňa trakčný alternátor, ktorý vyrába elektrický prúd slúžiaci na pohon dvoch trakčných elektromotorov, ktoré sú umiestnené pri každej náprave. Rušeň je vybavený elektrodynamickou brzdou, umožňujúci trvalé spádové brzdenie (pri jazde napr. pri dlhom klesaní). Konštrukčne táto rada vychádza z predtým vyrobeného radu 709, oproti ktorému je ale odľahčený (kvôli požiadavke na nápravovú hmotnosť 17 t a tým pádom možnosť služby na lokálnych tratiach). Rušeň je vybavený spaľovacím motorom Liaz so zníženým výkonom a maximálna rýchlosť bola zvýšená na 80 km/h. Tiež boli dosadené zásuvky pre možnosť napájania a ovládanie dverí osobných vozňov. Tieto úpravy síce znížili ťažnú silu, zato umožnili využitie rušňov na širokom spektre výkonov, podľa zadania objednávateľa.

Prevádzka[upraviť | upraviť zdroj]

Rad 708 bol v počiatkoch prevádzky nasadzovaný na osobné vlaky – prvé skúšky sa odohrali v roku 1995 na trati Tábor–Ražice so súpravou vozňov radu Baafx, resp. Btax. S takou súpravou dokázal nahradiť i štvornápravový rušeň pri príslušnej úspore nafty. Druhý prototyp medzitým podstupoval skúšky inde. O dva roky neskôr bola vyrobená desaťkusová séria, ktorá bola dodaná do DKV České Budějovice. Na pracoviskách Volary a Blatná boli nasadené okrem osobnej dopravy aj na ľahké nákladné vlaky, kde vystriedali veľké rušne radov 735 alebo 751. V roku 2000 ČD odkúpili aj trinásty rušeň a jediným strojom tohto radu mimo nich sa tak stal posledný rušeň 708.014 (po novom 708.501), dodaný na vlečku firmy ČEPRO vo Střelicích. Po vzniku nákladnej divízie ČD Cargo koncom roka 2007 všetky rušne prešli do jeho vlastníctva, na osobných vlakoch sa tak s nimi už nestretneme. Z juhu Čiech boli potom niektoré rušne predisponované inam, dva kusy získalo SOKV Ústí nad Labem a pod pôsobnosťou českobudějovického SOKV slúžia tiež na Plzeňsku. Väčšina strojov je používaná na dopravu krátkych vlakov, ktoré zberajú záťaž z jednotlivých železničných staníc, alebo sú používané k posunu. Výnimočne sa uplatnia aj v postrkovej službe, kde sú ale skôr preferované väčšie stroje typu 742. Špecialitou juhočeských manipulačných vlakov sú tzv. dvojzdrojové vlaky, vedené súčasne elektrickým (radu 210) a motorovým rušňom (radu 708 alebo 709), pričom elektrický stroj vlak dopravuje medzi stanicami a dieselový rušeň zaisťuje posun a obsluhu aj nezatrolejovaných staničných koľajach, kam elektrický rušeň nemôže.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Iný projekt[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

BITTNER, Jaromír. Malý atlas lokomotiv 2000. 1. vyd. Praha : Gradis Bohemia, 2000. ISBN 80-902 791-1-2. Kapitola Lokomotiva 708, s. 107. (po česky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lokomotiva 708 na českej Wikipédii.