Zoznam štátov, ktorých hlavné mestá nie sú najväčšie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Štáty, ktorých hlavné mestá nie sú najväčšíe

Toto je zoznam štátov, ktorých hlavné mestá nie sú najväčšie. Väčšina údajov o počte obyvateľov je bez predmestí.

Štáty, v ktorých hlavné mesto nie je súčasne aj najväčšie mesto, sú na obrázku znázornené červenou farbou.

Štát Hlavné mesto Počet obyvateľov
hlavného mesta
Najväčšie mesto Počet obyvateľov
najväčšieho mesta
Pomer Poznámka
Austrália Canberra 322 000 Sydney 4 198 543 13,0  
Belize Belmopan 7 000 Belize 49 040 7 neoficiálne je počet obyvateľov Belize, ktoré bolo hlavným mestom do roku 1970, ešte väčší
Benin Porto-Novo 224 000 Cotonou 761 000 3,4 Cotonou je sídlom vlády
Bolívia La Paz 1 000 000 Santa Cruz 1 398 000 1,38  
Brazília Brazília 2 200 000 São Paulo 10 000 000 4,55  
Čína Peking 14 560 000 Šanghaj 17 110 000 1,2  
Ekvádor Quito 1 399 000 Guayaquil 1 985 000 1,42  
Filipíny Manila 1 581 000 Quezon 2 174 000 1,38  
Gambia Banjul 35 000 Serrekunda 336 000 9,6 Banjul má v aglomerácii 524 000 obyvateľov
India Naí Dillí 322 000 Bombaj 19 700 000 61,18  
Južná Afrika Pretória 2 893 000 Johannesburg 3 226 000 1,11  
Kamerun Yaoundé 1 430 000 Douala 2 000 000 1,40  
Kanada Ottawa 1 147 000 Toronto 5 204 000 4,54  
Kazachstan Astana 743 014 Alma-Ata 1 450 095 1,95 Alma-Ata bola hlavným mestom do roku 1997
Kuvajt Kuvajt 32 500 Salimíja 150 000 4,62  
Lichtenštajnsko Vaduz 5 248 Schaan 5 806 1,11  
Malawi Lilongwe 440 500 Blantyre 646 235 1,47  
Malta Valletta 7 199 Birkirkara 25 000 3,5  
Mikronézia Palikir 9 900 Weno 13 900 1,40  
Maroko Rabat 1 200 000 Casablanca 2 950 000 2,46  
Mjanmarsko Pjinmana 100 000 Rangún 4 082 000 40,82 Rangún bol hlavným mestom do roku 2005
Monako Monako 1 151 Monte Carlo 30 000 26,06  
Nový Zéland Wellington 367 600 Auckland 1 223 200 3,3  
Nigéria Abuja 1 078 700 Lagos 10-15 mil. 10-15 Lagos bol hlavným mestom do roku 1991
Pakistan Islamabad 610 000 Karáči 11 500 000 15  
Pobrežie Slonoviny Yamoussoukro 100 000 Abidjan 4 000 000 40 Abidjan bol do roku 1983 hlavným mestom a v súčasnosti ním ešte de facto je
San Maríno San Maríno 4 251 Serravalle 10 532 2,48  
Spojené arabské emiráty Abú Zabí 1 000 000 Dubaj 1 141 959 1,14  
Spojené štáty Washington, DC 553 523 New York 8 168 338 14,7  
Sudán Chartúm 950 000 Omdurman 1 300 000 1,37  
Švajčiarsko Bern 127 000 Zürich 366 145 2,9  
Tanzánia Dodoma 324 000 Dar es Salám 2 500 000 7,7 Dar es Salám je stále de facto hlavným mestom
Turecko Ankara 5 153 000 Istanbul 8 803 468 1,7 Istanbul bol hlavným mestom Osmanskej ríše do roku 1922
Vietnam Hanoj 4 100 000 Hočiminovo Mesto 5 387 100 1,3  

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]