Adolf Svozil

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

MUDr. Adolf Svozil (* 12. máj 1907 – † 21. november 1979, Přerov) bol menej známy lekár a amatérsky entomológ, hlavne koleopterológ.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Bol českej národnosti. Po skončení základného a stredného vzdelania pokračoval v štúdiu na Masarykovej univerzite v Brne, kde v roku 1932 ukončil štúdium medicíny – všeobecného lekárstva – s titulom MUDr. V civilnom zamestnaní pôsobil v Přerove na Morave, ako všeobecný praktický lekár a bol vyznamenaný aj titulom: „Zaslúžilý lekár“.

Entomologické aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

V entomológii sa zaoberal hlavne zberom chrobákov (Coleoptera) – z ktorých zbieral hlavne čeľade krascov (Buprestidae) a fuzáčov (Cerambycidae). Zbieral chrobáky z územia Československa, ale i zo širšieho územia palearktickej zoogeografickej oblasti. Venoval sa i faunistike, pričom zbieral hlavne chrobákov z okolia Přerova, ale i na iných moravských lokalitách. Výskumy a zbery chrobákov robil i na uzemí Slovenska, hlavne vo Vysokých Tatrách. Zbieral i v zahraničí, pričom navštívil územie vtedajšieho Sovietskeho zväzu (stredná Ázia) a Balkán.

Jeho zbierku hmyzu zakúpilo Slovensko. Malú časť jeho zbierky v rozsahu cca 140 exemplárov chrobákov z územia Vysokých Tatier (čeľaď Cerambycidae) vlastní Múzeum TANAP-u v Tatranskej Lomnici. Hlavná časť jeho zbierky, ktorá je treťou najväčšou zbierkou v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici, bola do tohto múzea zakúpená v roku 1983. V zbierke sa nachádza 11 344 exemplárov chrobákov, ktoré boli zozbierané v rokoch 18881978 a pochádzajú prevažne z Európy, Ázie, ale aj z Afriky, Ameriky a z územia Austrálie. Najviac druhov v zbierke má svoj pôvod na Slovensku, v Česku a v Japonsku. Ďalšie druhy chrobákov pochádzajú aj z iných krajín, ako sú: Bulharsko, Rakúsko, Nemecko, Taliansko, Grécko, Francúzsko, Španielsko, Portugalsko, Maďarsko, Chorvátsko, Slovinsko, Srbsko, Bosna, Rumunsko, Afganistan, Island, Uzbekistan, Tadžikistan, Turkménsko, Gruzínsko, Arménsko, Kirgizsko, Čína, Mongolsko, Turecko, India, Irak, Irán, Sýria, Srí Lanka, Alžírsko, Egypt, Maroko, Tunis, Kanada, USA, Argentína, Austrália. Okrem MUDr. Svozila sa na tejto rozsiahlej zbierke podieľali aj zberatelia z iných štátov, od ktorých Dr. Svozil získal mnoho exemplárov. V zbierke sa nachádzajú aj 2 exempláre fuzáča Cerambyx heinzianus Demelt, 1976, ktoré sú typovým materiálom. Tento druh chrobáka sa vyskytuje jedine vo východnom Turecku. Tam ho aj našiel pán Heinz v roku 1974 v oblasti Anatólie. Neskôr sa našli aj ďalšie exempláre, a tak ich mohol pán Demelt v roku 1976 popísať ako nový druh pre vedu. Pomenoval ho na počesť pána Heinza ako Cerambyx heinzianus. Práve pán Heinz daroval 2 exempláre – (paratypy) – doktorovi Svozilovi.

Zdroje informácií o autorovi[upraviť | upraviť zdroj]

  • Koleška, Z.: 1993, Seznam biografii čs. entomologů. 14. [Seidl, W. - Szentivanyi, M.]. In: Klapalekiana, Supplementum, 29: p. 493 - 563, [5] Taf. 556 + portrét.
  • Groll, E. K. [ed.]: 2006, Entomologen der Welt (Biografien, Sammlungsverbleib). Datenbank, DEI Eberswalde im ZALF e. V.: „Svozil Adolf“: (internet).

Bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]

Nie je známe, že by bol publikoval niektoré entomologické práce.