Gidra

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gidra
rieka
Zdrojnica Baďurka, Malé Karpaty
Ústie Dudváh, Malá Mača
Dĺžka 38,5 km
Povodie Malého Dunaja
Rád toku IV.
Hydrologické poradie 4-21-16-959
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Gidra[1], známa aj ako Pleva alebo Pajdla, je pravostranný prítok Dolného Dudváhu. Má dĺžku 38,5 km

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Malých Karpatoch pod Baďurkou (547 m n. m.) v nadmorskej výške cca 470 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Tečie prevažne juhovýchodným smerom, najprv okolo rekreačnej osady Biela skala, kde napája malú rovnomennú vodnú nádrž a ďalej preteká Kobylskou dolinou. Za osadou priberá zľava Pajdlu a na konci doliny pri hájovni Horná Píla pravostranný Kamenný potok. Preteká oblasťou s viacerými rekreačnými chatami, ďalej cez obec Píla a vstupuje do Podunajskej pahorkatiny. Na pravom brehu obteká PR Lindava (pôvodné lesné spoločenstvo Podunajskej pahorkatiny a na ľavom brehu PR Alúvium Gidry (močiarne spoločenstvá). Napája vodné nádrže, väčšiu nádrž Budmerice a menšiu nádrž Hájiček. Potom preteká okrajom intravilánu obce Budmerice, kde zľava priberá Štefanovský potok a pokračuje okolo obce Jablonec. Následne začína meandrovať a rozdeľovať koryto (158, 8 m n. m.), míňa osadu Jarná a vteká na územie obce Cífer. Tečie cez malý lužný les s malým rybníkom, utvára ostrú kľučku ohnutú k severu a oblúkom preteká okolo archeologickej lokality Pác. Pokračuje okolo Slovenskej Novej Vsi, kde vytvára ďalšiu výraznú kľučku, preteká okrajom lužného lesa a južným okrajom obce Voderady a následne popri obci Pavlice, neďaleko ktorej priberá zľava svoj najvýznamnejší prítok – Ronavu (122, 1 m n. m.). Koryto rieky sa viac rozširuje, tečie neďaleko obce Abrahám, južne od nej sa stáča na juh.[2]

Zaujímavosť[upraviť | upraviť zdroj]

Na pravom brehu boli utvorené tzv. Mačianske presypy (ojedinelé pieskové presypy Podunajskej roviny) a pri obci Malá Mača sa spája s vodami (Dolného) Dudváhu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-11-10]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-11-10]. Dostupné online.

Súradnice: 48°13′14″S 17°38′12″V / 48,220434°S 17,636565°V / 48.220434; 17.636565