Harry Potter a Dary smrti (film)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie


Harry Potter a Dary smrti (angl. Harry Potter and the Deathly Hallows) je dvojdielny fantasy film, adaptácia rovnomenného románu britskej spisovateľky J. K. Rowlingovej. Ide o siedmy a posledný film zo série o čarodejníckom učňovi Harrym Potterovi. Nakrúcanie sa začalo vo februári 2009.

Film je rozdelený na dva samostatné diely. Premiéra prvej časti sa konala na londýnskom námestí Leicester Square 11. novembra 2010,[1] uvedenie druhého dielu bolo oznámené na 15. júla 2011.[2] Scenár k obom častiam napísal Steve Kloves, ktorý napísal scenáre ku všetkým filmom o Harrym Potterovi (okrem filmu piateho), film režíroval David Yates, ktorý režíroval aj predchádzajúce dva filmy. Producentmi oboch častí sú David Heyman a David Barron.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Harry Potter a Relikvie Smrti – časť 1" je filmová adaptácia prvej polovice poslednej knihy v sérii Harryho Pottera od J.K. Rowlingovej. Rozpráva príbeh o Harrym Potterovi, ktorý sa spolu so svojimi vernými priateľmi Ronom Weasleyom a Hermionou Grangerovou rozhodne splniť úlohu zadanú mu osudom - nájsť a zničiť sedem Horcruxov, ktoré udržiavajú Lorda Voldemorta v nesmrteľnom stave.

Po smrti Albusa Dumbledorea sa Harry rozhodne opustiť Bradavice a hľadať Horcruxy, aby oslabil Voldemortovu moc. Jeho cesta je plná nebezpečenstva a prekážok, pričom je neustále prenasledovaný smrťožrútmi a temnými silami, ktoré sú na stopách všetkých, ktorí sa postavia Voldemortovi.

V priebehu príbehu sa vzťahy medzi postavami prehlbujú, zatiaľ čo sa Harry, Ron a Hermione spoliehajú jeden na druhého viac ako kedykoľvek predtým. Sú konfrontovaní s ťažkosťami a nebezpečenstvom, no zároveň sa učia o sebe a o svojom odhodlaní v boji proti temným silám.

Osobne nemôžem poskytnúť obsah priamo z TV archívu alebo iných zdrojov, no môžem ti podať ďalšie informácie o tomto filme alebo o jeho postavách a témach. Máš nejaké konkrétne otázky alebo veci, ktoré ťa zaujímajú o tejto časti Harryho Pottera?

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Podívejte se na přímý přenos z premiéry sedmého Pottera [online]. Aktualne.centrum.cz, 2010-11-11, [cit. 2010-11-11]. Dostupné online. (po česky)[nefunkčný odkaz]
  2. WB Sets Lots of New Release Dates! [online]. Comingsoon.net, 2009-02-25, [cit. 2009-09-28]. Dostupné online. Archivované 2009-02-26 z originálu. (po anglicky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Harry Potter a relikvie smrti (film) na českej Wikipédii.