Daniel Radcliffe

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Daniel Radcliffe
anglický herec
Celé menoDaniel Jacob Radcliffe
Narodenie 23. júl 1989 (34 rokov)
Fulham, Londýn, Spojené kráľovstvo
Roky pôsobenia1999 – súčasnosť

Daniel Jacob Radcliffe (* 23. júl 1989, Fulham, Londýn, Spojené kráľovstvo) je anglický herec známy predovšetkým ako Harry Potter z rovnomennej filmovej série.

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Daniel sa chcel stať hercom už od svojich piatich rokov, ale jeho rodičia nechceli pripustiť, že by ním mohol byť. Napriek tomu sa mu však rodičov podarilo presvedčiť, aby poslali jeho fotku do spoločnosti BBC, ktorá vyberala potencionálnych uchádzačov o úlohu mladého Davida Copperfielda, podľa adaptácie románu Charlesa Dickensa, David Copperfield. Daniel musel prejsť piatimi castingami, než sa mu túto úlohu podarilo dostať a popri hviezdnom obsadení sa mu podarilo vo filme priam zažiariť.

Čoskoro na to sa Daniel objavil po boku "Jamesa Bonda" - Pierca Brosnana v akčnom thrilleri Agent z Panamy (The Tailor of Panama), nakrúteného podľa bestsellera Johnna Le Carré. Jeho najväčší úspech mu však priniesla úloha Harryho Pottera v prvej časti Harry Potter a Kameň mudrcov. Jeho život sa od základov zmenil po tom, čo si ho režisér Chris Columbus po mesiacoch vybral z viac ako tisíc uchádzačov. Daniel v tejto úlohe zažiaril ešte viac ako v úlohe mladého Davida Copperfielda a zo všetkých strán sa naňho valila iba pozitívna kritika. Náhle sa z neho stala filmová hviezda do konca života.

Daniel Radcliffe hrá na basovú gitaru, rád sleduje preteky Formuly 1. Jeho obľúbené filmy sú Charlieho anjeli a Spider-Man, seriál Simpsonovci. Najviac sa mu páčia herci Tom Hanks, Ben Stiller, Jude Law, Ed Harris a Robert De Niro a herečky Nicole Kidmanová, Julia Robertsová, Kate Winsletová, Catherine Zeta-Jones, Kate Hudsonová, Renee Zellwegerová, Jodie Fosterová, Kirsten Dunstová a Cameron Diazová. Jeho hereckým idolom je Gary Oldman. Hudba, ktorú počúva je The Stroke, Stereophonics, Dandy Warhols, Sex Pistols, Iggy Pop, The Thrills, Darkness, Jet, Red Hot Chili Peppers, Rolling Stones, Longview, The Libertines, The Stranglers a The Undertones, David Bowie, Coldplay, Deftones, Blur, The Music, Zwan, Brendan Benson, The Rapture.

Kariéra podrobnejšie[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2000 producent, David Heyman, pozval Radcliffa na konkurz na rolu Harryho Pottera do filmovej adaptácie Harry Potter a kameň mudrcov, najpredávanejšej knihy britskej autorky J. K. Rowlingovej. Rowlingová hľadala neznámeho britského herca, aby prispôsobila charakter. Rodičia Radcliffa však nechceli, aby sa uchádzal o túto rolu, pretože to vyžadovalo podpísanie zmluvy na natočenie všetkých siedmych filmov v Los Angeles. Filmový režisér Chris Columbus si zaspomínal: „To je ten, koho hľadám. Toto je Harry Potter!“ potom, čo videl mladého herca vo filme David Copperfield. O osem mesiacov neskôr a po niekoľkých konkurzoch bol Radcliffe vybraný hrať úlohu Harryho. Aj Rowlingová schválila výber a povedala: „Nemyslím si, že Chris Columbus mohol nájsť lepšieho Harryho.“ Warner Bros. namiesto toho ponúkol Radcliffovi zmluvu na dva filmy točené vo Veľkej Británii. Daniel si nebol istý, keď to podpísal, či zvládne ďalšie filmy.

V roku 2002 zahral svoj divadelný debut ako celebritný hosť v divadelnej hre, ktorú režíroval Kenneth Branagh, West End. V roku 2007 sa objavil vo filme December Boys, austrálskej rodinnej dráme o štyroch sirotách, ktoré boli zastrelené.

Keď mal 17 rokov, v snahe ukázať ľuďom, že nie je už dieťaťom, účinkoval v hre Petra Shaffera, Equus. Radcliffe si zahral v hlavnej úlohe ako Alan Strang, ktorý trpí posadnutosťou koňmi. Predpredaj triumfol 1.700.000 libier vďaka scéne, kde sa Radcliffe objavil nahý. Výkon Radcliffa získal pozitívne recenzie a bol nominovaný na Drama Desk Award.

2010 – 2013[upraviť | upraviť zdroj]

Radcliffe v roku 2010

V roku 2011 na Broadwayi v remake Ako uspieť v obchode bez snahy si Radcliffe zahral úlohu J. Pierrepont Fincha. Výkon Radcliffa v tejto role si vyslúžil Drama Desk Award, Drama League Award a Outer Critics Circle Award nominácie. Samotná produkcia neskôr získala deväť nominácií na cenu Tony.

Jeho prvý projekt po Harry Potterovi bol v roku 2012 horor The Woman in Black (Žena v čiernom), z roku 1983, z románu Susan Hill. Film bol vydaný 3. februára 2012 v Spojených štátoch a Kanade. Radcliffe tam stvárnil muža, ktorý musel vysporiadať právne záležitosti tajomnej ženy, ktorá práve zomrela a čoskoro potom začne zažívať podivné udalosti.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2008 zistili lekári, že Radcliffe trpí miernou formou neurologickej poruchy koordinácie. „Mal som ťažkosti v škole“[1], komentoval Radcliffe. V auguste 2010 prestal piť alkohol. Tvrdil, že sa naň príliš spoliehal.

V roku 2012 v rozhovore Radcliffe vyhlásil: „Doma sme nikdy neboli veriaci.“[2] Tvrdí, že aj keď nebol vychovaný v židovskej viere, Chanuku slávili židovsky. Hovorí, že bol obrezaný ako dieťa a tam viera aj skončila. Radcliffe tiež vyhlásil, že „som veľmi hrdý, že som žid“. V apríli 2012 ho Shalom Life zaradil na číslo 10 v zozname „50 najviac talentovaných židovských mužov na svete“. V jednom rozhovore ale tvrdil: „Nechcem kázať svoj ateizmus a mám obrovský rešpekt voči ľuďom, ako je Richard Dawkins“.

V novembri 2007 publikoval Radcliffe niekoľko básní pod pseudonymom Jacob Gershon, čo je kombinácia jeho druhého mena a židovskej verzie matkinho rodného mena Gresham.

Je proti homofóbii, snaží sa zvyšovať povedomie o dospievajúcich gayoch. „Vždy som nenávidel každého, kto nie je tolerantný k homosexuálom a lesbičkám alebo bisexuálom“[3].

Podporuje rôzne charitatívne organizácie, ako sú FOR HABITAT, Demelza House Detský hospic v Sittingbourne, Kent, Broadway Cares/Equity Fights AIDS.

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]