Remus Lupin

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Remus Lupin
Základné informácie
SériaHarry Potter
AutorJoanne Rowlingová
HerecDavid Thewlis (ako dospelý)
James Utechin (ako študent)
Slovenský dabingPeter Sklár
Prvý výskytHarry Potter a väzeň z Azkabanu
Posledný výskytHarry Potter a Dary smrti
O postave
Celé menoRemus John Lupin
PrezývkaNámesačník
Dátum narodenia10. marec 1960
Dátum úmrtiamáj 1998
Miesto úmrtiaRokfortská stredná škola čarodejnícka
Pohlaviemuž
Druh bytostiČarodejník
SchopnosťVlkolak
Povolanieučiteľ Obrany proti čiernej mágii (1993 – 1994)
Manžel(ka)Nymphadora Tonksová
PotomkoviaTeddy Lupin
NárodnosťBritská
Fakulta Chrabromil

Remus John Lupin (* 10. marec 1960 – † máj 1998) je literárna postava 7-dielnej ságy o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi. Prvý raz sa objavil v knihe Harry Potter a väzeň z Azkabanu ako profesor na Rokfortskej strednej škole čarodejníckej.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Remus bol zhruba vo veku Harryho otca (ak by Harryho otec ešte žil). Bol chatrnej postavy, nosil obdraté plášte, lebo bol chudobný. Mal hnedé oči a aj vlasy s malou plešinou, bol večne zahĺbený do kníh. V období okolo splnu pôsobil chorý. Súviselo to s tým, že Remus bol vlkolak. Vždy za splnu sa menil na nebezpečného vlka. Odtiaľ vznikla aj jeho prezývka – Námesačník. Na rozdiel od mnohých iných vlkolakov však Lupin zostal dobrým človekom, s výnimkou dôb strávených vo vlčej podobe, ktorú nemohol ovládať. Bol inteligentný, súcitný, dobrosrdečný, priateľský a zhovievavý. Lupinov proces premeny na vlkodlaka je veľmi bolestivý. Zo svojej choroby, následkom ktorej sa menil na vlkolaka, bol nešťastný. Hanbil sa za ňu, nenávidel ju, tajil ju, obával sa, že z neho robí horšieho človeka neschopného postarať sa o manželku a deti. Prízrak, čiže stvorenie, ktoré sa zmení na to, čoho sa človek najviac bojí, preto pred Lupinom nadobúdal podobu mesačného splnu.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Keď bol malý, pohrýzol ho zlý vlkolak Fenrir Greyback, ale rodičia sa neprestali o neho starať. Nastal však problém s jeho vzdelávaním, pretože raz do mesiaca sa stával pre ľudí životu nebezpečným. Na Rokfortskú strednú školu čarodejnícku ho prijali vďaka Albusovi Dumbledorovi, ktorý kvôli Lupinovi urobil určité bezpečnostné opatrenia. V tom istom roku bola v areáli školy vysadená Zúrivá vŕba. Strážila tajný tunel, ktorý viedol z areálu Rokfortu do Škriekajúcej búdy v čarodejníckej dedine neďaleko Rokfortu - Rokville. Tam sa Lupin za splnu menil na vlkolaka a zúrivo vyvádzal. Preto sa v Rokville rozchýrili legendy, že v Śkriekajúcej búde straší.

V Rokforte sa zoznámil s priateľmi Jamesom Potterom, Siriusom Blackom a Petrom Pettigrevom. Tajil pred nimi, že je vlkolakom, ale oni to odhalili. Rozhodli sa, že sa stanú ilegálnymi animágmi - čarodejníkmi schopnými meniť sa hocikedy na zvieratá - pretože mu chceli byť nablízku, aj keď bude vo vlčej podobe. Vlkolak bol nebezpečný iba ľuďom. Zároveň tak Lupina strážili, aby ľuďom neublížil, najmä James a Sirius, ktorí si zvolili podobu dostatočne veľkých zvierat na to, aby premeneného Lupina strážili. Za splnu potajme utekali zo školy a postupne veľmi dobre spoznali jej okolie. Spolu si hovorili Záškodníci a vymysleli Záškodnícku mapu, ktorá ukazuje všetky tajné cesty a obyvateľov hradu. Remus bol pilný študent a preto ho menovali rokfortským prefektom v nádeji, že svojich búrlivých kamarátov skrotí. Počas štúdií sa o vlkolačom tajomstve dozvedel aj Severus Snape, nepriateľ Jamesa Pottera a jeho kamarátov.

Čarodejníci mali proti vlkolakom plno predsudkov, a preto si po skončení školy Lupin ťažko zháňal prácu. Napokon mu pomohol opäť Dumbledore, ktorý ho zamestnal na Rokforte ako učiteľa obrany proti čiernej mágii. S Harrym Potterom a jeho priateľmi sa po prvý raz stretol v kupé Rokfortského expresu. Keď doň nastúpili, práve spal - dospával nedávnu premenu na vlkolaka. Neskôr však vlak zastal a nastúpili doň dementori, hrôzostrašné bytosti hľadajúce utečenca z väzenia Azkaban, Siriusa Blacka. Lupin sa prebudil, dementorov zahnal z kupé preč a Harrymu pomohol spamätať sa z ich prítomnosti. Vďaka tomu si ho Harry a priatelia od prvej chvíle vážili a neskôr obľúbili. Naopak, Draco Malfoy a jeho priatelia Lupinom pohŕdali pre jeho očividnú chudobu.

Harry, Ron a Hermiona hodnotili Lupina ako jednoznačne ako najlepšieho učiteľa, ktorého v tomto predmete doposiaľ mali. Lupin naučí aj Harryho nadštandardné obranné kúzlo, patronus, ktorým vtedy vo vlaku zahnal dementorov. Snape varí Lupinovi protivlkolačí elixír, aby zmiernil premenu na vlkolaka. Po požití elixíru Lupin obdobie splnu prespí premenený na neškodného vlka. Snape neprezradí Lupinovo tajomstvo, no snaží sa naviesť rokfortských študentov, aby naň prišli sami. Hermione Grangerovej sa to napokon podarí, ale domnieva sa, že Lupin pomáha ich domnelému nepriateľovi Siriusovi Blackovi. To však nie je pravda. Lupin považoval Blacka takisto za vinného zradu Jamesa Pottera a jeho manželky Lily (Harryho rodičov) a nepomáhal mu dostať sa do hradu. Ako sa však ukázalo, Black bol nevinný a s Lupinom obnovil staré priateľstvo. Po konci školského roka však je napriek tomu Dumbledore nútený Lupina prepustiť. Snape totiž vypustí na verejnosť Lupinovo tajomstvo a rodičia rokfortských študentov pod vplyvom predsudkov nechcú, aby ich deti učil vlkolak. Lupin zostáva vo Fénixovom ráde, v skupine čarodejníkov, ktorí bojovali proti ústrednému nepriateľovi - Voldemortovi.

V šiestom dieli sa do Lupina zamiluje Nymphadora Tonksová. Tonksovej patronus sa zmenil na vlka, keď sa do Lupina zamilovala. On ju však odmieta, pretože nemá o sebe vysokú mienku - pripadá si pre ňu príliš starý, príliš chudobný a najmä svoju vlkodlačiu chorobu považuje za priveľký hendikep. Na konci knihy sa však dá presvedčiť a s Tonskovou sa vezmú pri malom, tichom svadobnom obrade. Keď však Tonsková otehotnie, znova sa preľakne, že ako vlkolak nebude dobrým otcom. Opúšťa Tonskovú a ide za Harrym, Ronom a Hermionou, aby sa ponúkol, že im pomôže v ich úlohe súvisiacej so zničením Voldemorta - hoci nevie, aká tá úloha je. Harry ho však odmietne a rozzúri sa, že opustil svoju tehotnú manželku. Po hádke Lupin nahnevane odíde, no k Tonskovej sa vráti. Keď sa mu narodí syn Teddy Remus Lupin, je napokon nadšený. Teddy zdedí po matke schopnosti metamorfmága. Počas Bitky o Rokfort Lupin zomrie so svojou manželkou.

Výskyt v knihách[upraviť | upraviť zdroj]