Harry Potter a Väzeň z Azkabanu (kniha)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Harry Potter a väzeň z Azkabanu
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Autor J. K. Rowlingová
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania Spojené kráľovstvo
Nakladateľstvo originálneho vydania Bloomsbury
Dátum 1. vydania originálu 8. júl 1999
ISBN 1. vydania originálu ISBN 0747542155
Ilustrátor originálneho vydania Cliff Wright
Literárny druh epika
Literárny žáner román
Chronológia
Predchádzajúci diel Harry Potter a Tajomná komnata
Nasledujúci diel Harry Potter a Ohnivá čaša
Slovenské vydania knihy

Harry Potter a väzeň z Azkabanu (v angličtine Harry Potter and the Prisoner of Azkaban) je tretí diel série ôsmich kníh o osude chlapca Harryho Pottera, mladého čarodejníka. Autorkou knihy je anglická spisovateľka Joanne Rowlingová. Kniha bola prvýkrát publikovaná v roku 1999 v anglickom vydavateľstve Bloomsbury. Na Slovensku vyšla v roku 2001 vo vydavateľstve Ikar. Knihu preložila Oľga Kralovičová. Na základe knihy bol natočený rovnomenný film.

Stručný obsah knihy[upraviť | upraviť zdroj]

Tretí diel J. K. Rowlingovej Harry Potter a väzeň z Azkabanu sa opäť začína prázdninami u Dursleyovcov, ktorých navštívila teta Marge. Jej však robilo nesmiernu radosť tyranizovať Harryho, ktorá to posledný večer, keď urazila Harryho mamu, prehnala a on ju preto neúmyselne nafúkol. Potom radšej utiekol z domu. Pomocou Rytierskeho autobusu sa dostal do Šikmej uličky, kde si ho našiel minister mágie Kornelius Fudge a snažil sa Harryho nejako chrániť. Neskôr sa tam prisťahovali aj Weasleyovci a Hermiona, ktorí sa tiež správali akosi čudne, čo Harry nevedel pochopiť do chvíle, keď sa všetko dozvedel: istý zločinec menom Sirius Black, ktorý nedávno utiekol z Azkabanu (čarodejníckeho väzenia), ide práve po ňom. Nuž a Harrymu nezostalo nič iné, len byť stále pod ochranou čarodejníkov.

Keď sa dostal na Rokfort, celá škola už bola obkľúčená dementormi, ktorí strážili školský pozemok. To sú tvory, ktoré z ľudí vysávajú všetko šťastie a pripomínajú im ich najhoršie spomienky ich života. Najmä na Harryho to pôsobilo zvlášť nepríjemne. Počas školského roku sa však vďaka novému profesorovi Obrany proti čiernej mágii prof. Lupinovi naučil, ako sa proti nim brániť. Medzitým však Harry spoznal aj dva nové predmety: Veštenie, učila ho profesorka Trelawneyová ktorá Harrymu stále predpovedala smrť, a Starostlivosť o zázračné tvory, čo učil Hagrid. Už na jeho prvej hodine sa Draco Malfoy vlastnou vinou zranil, keď urazil hipogrifa Hrdozobca, a ten ho doškriabal do krvi, a Hagrid mal z toho hneď aj problémy, ktoré sa s ním ťahali počas celého roka. Ministerstvo mágie usúdilo, že Hagrid je ako profesor nebezpečný a nezodpovedný a zviera (hipogrif Hrdozobec), ktoré spôsobilo zranenie, malo byť odsúdené na smrť. Po tejto príhode na prvej hodine sa už len celý rok venovali nezáživným veciam, napríklad chovaniu červíkov(Harry ale jednú hodinu označil za celkom dobrú: keď im Hagrid ukázal salamandre v ohni) . A rovnako nudné bolo aj veštenie, ktoré okolo Veľkej noci aj Hermiona opustila.Počas druhého víkendu v Rokville Harry dostal od Freda a Gorgea Weasleyovcov predčasný Vianočný darček – Záškodnícku mapu. Pomocou nej sa Harry dostal do Rokvillu, stretol Rona a Hermionu a išli spolu do hostinca U Troch metiel. Nechtiac si vypočuli rozhovor učiteľov, a zistili, že Sirius Black je krstný otec Harryho, zradil jeho rodičov, zabil svôjho priateľa Petra Pettigrewa a priatelil sa Jamesom.

Po Veľkej noci sa Sirius Black dostal do chrabromilskej klubovne a do chlapčenských spální, kde sa údajne snažil napadnúť Rona. Takže obeťou vraha už nebol slávny Harry Potter, ale jeho kamarát. Samozrejme, jemu sláva tak stúpla do hlavy, a bol rád že si ľudia konečne všímajú aj jeho a nie len jeho slávneho kamaráta.

No ako vždy, táto trojica sa „náhodou“ dostala k riešeniu tejto záhady. Pri poprave Hrdozobca sa totiž udialo mnoho vecí naraz a všetci traja sa dostali do Škriekajúcej búdy, obávaným miestom v čarodejníckej dedine Rokville. Tam zistili, že ich profesor Obrany proti čienej mágii je vlastne vlkolak, navyše Sirius Black bol najlepším priateľom Harryho otca a je aj Harryho krstným otcom. Je tiež animágus (človek, ktorý sa môže premeniť na zviera) a nechce zabiť Harryho, ani Rona, ale Ronovho potkana Prašivca. Pretože ten ho vlastne dostal do väzenia. Čo je samozrejme úplne nezmyselné, no vysvitlo, že ten potkan je tiež animágus, a navyše Voldemortov sluha.

Sirius im všetko rozpovedal a ukázalo sa, že je naozaj nevinný. Len svoju nevinu nemal ako dokázať. Peter Pettigrew (Prašivec v ľudskej podobe) im ale utiekol a Siriusa chytili pri Rokforte dementori. Sirius bol uväznený na Rokforte a mali si po neho prísť ľudia z Ministerstva mágie, no Harry a Hermiona sa vrátili v čase, zabránili smrti Hrdozobca a vyslobodili aj Harryho krstného. Ten žije od vtedy s Hrdozobcom na úteku a Harry sa opäť musel vrátiť k svojim otravným príbuzným. Keď sa však vracali domov Rokfortským expresom, Harry dostal od Siriusa list, a sova, ktorá ho priniesla, mala byť Ronova.