Kerry Washingtonová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kerry Washington
Celé menoKerry Marisa Washingtonová
Narodenie 31. január 1977 (47 rokov)
Bronx, New York, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1994 – súčasnosť
ManželNnamdi Asomugha (od 2013)
Deti2

Kerry Washington (angl. Kerry Marisa Washington; * 31. januára 1977, Bronx, New York, USA) je americká herečka, producentka a režisérka. Je známa vďaka úlohe Olivie Pope z televízneho seriálu Scandal (2012 - 2018). V roku 2014 bola zaradená medzi 100 najvplyvnejších ľudí podľa časopisu Time.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v Bronxe v New Yorku. Jej rodičmi sú Valerie a Earl Washingtovnoví. Z otcovej strany má afroamerický pôvod. Navštevovala Spence School na Manhattane, kde maturovala v roku 1994. Neskôr študovala divadelné herectvo na George Washington University.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2000 sa objavila v komédii Nežiadaj svoj posledný tanec po boku Julie Stiles a Seana Patricka Thomasa. Menšiu rolu získala po boku Angeliny Jolie a Brada Pitta, vo filme Mr. & Mrs. Smith z roku 2005. O rok neskôr, vo filme Mŕtve dievča, stvárnila ženu menom Rosetta, ktorá má vzťah s Kristou, ktorú stvárnila Brittany Murphy.

Washingtonová v roku 2010.

V roku 2008 hrala po boku Samuela L. Jaksona a Patricka Wilsona vo filme Lakeview Terrace.

V roku 2012 stvárnila jednu z hlavných postáv vo filme Quentina Tarantina, Nespútaný Django. Od apríla rovnakého roku do apríla 2018 stvárnila hlavnú postavu v dramatickom seriály Scandal. Washingtonová získala za svoj herecký výkon niekoľko nominácii a získala aj rôzne filmové ocenenia.

V roku 2017 bola obsadená do filmu Confirmation, kde získala nomináciu na ocenenie Zlatý glóbus. V roku 2019 mala možnosť produkovať film American Son, v ktorom si zahrala aj hlavnú ženskú rolu. Film bol spracovaný podľa divadelnej hry.

V roku 2020 po boku Reese Witherspoon hrá v televíznom seriály Little Fires Everywhere. V decembri 2020 vyšiel film spoločnosti Netflix The Prom, kde hrala po boku Meryl Streep a Nicole Kidman.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V júni 2013 sa vydala za Nnamdiho Asomugha, s ktorým má dve deti. Získala čestný doktorát z Univerzity Georgea Washingtona. Je aktivistkou za LGBT a ľudské práva. V marci 2016 spoločne s Ellen Pompeo či Violou Davis podporovala kampaň Hillary Clinton.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kerry Washington na anglickej Wikipédii.