Betty Whiteová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Betty White)
Betty Whiteová
Celé menoBetty Marion White
Narodenie 17. január 1922
Oak Park, Illinois, USA
Úmrtie31. december 2021 (99 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Povolanieherečka, komediantka, moderátorka
Roky pôsobenia1939 – 2021
ManželFrederick Richard Barker (1945 - r. 1945)
Lane Allan (1947 - r. 1949)
Allen Ludden (1963 - z. 1981)

Betty White (vl. menom Betty Marion White Ludden * 17. január 1922, Oak Park, Illinois, USA – † 31. december 2021)[1][2] bola americká herečka, komediantka[3][4] a moderátorka, ktorej kariéra trvala až 82 rokov.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Vyrastala ako jedináčik, jej otec mal dánsky a grécky pôvod a zo strany jej matky a starej matky mala kanadské korene. S rodinou sa už počas detstva presťahovala do Alhambry v Kalifornií kde boli do časov Veľkej hospodárskej krízy, následne sa presťahovali do Los Angeles.

Navštevovala Horace Mann School v Beverly Hills, ktorá bola niekoľko krát použitá v niektorých filmoch ako napríklad Clueless (1995). Postupom času prejavila záujem o písanie. Napísala a hrala v niekoľkých školských hrách, čo v nej vzbudilo záujem o herectvo a vystupovanie v divadlách. Bola inšpirovaná idolmi ako Jeanette MacDonald a Nelson Eddy.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Betty začala svoju kariéru v roku 1939, tri mesiace po absolvovaní strednej školy keď spoločne so svojim spolužiakom spievali piesne od Merry Widow na jednom televíznom kanále. Uplatnila sa v Bliss Hayden Little Theatre. Počas druhej svetovej vojny, upustila od svojej hereckej kariéry a podieľala sa na udalostiach vojakov predtým, ako boli nasadení do zahraničia.

Po skončení vojny začala hľadať prácu, ale bola vždy odmietnutá. Neskôr sa uplatnila v rozhlasových miestach a jej prvé úlohy sa začínali čítaním rôznych reklám a hrala niekedy aj zvuk davu.

V roku 1949 sa začala objavovať ako spolumajiteľka s Al Jarvisom na svojej každodennej živote televíznej show Hollywood v televízii, ktorá sa pôvodne nazývala Al-Jarvis "Make-Believe Ballroom v rádiu KFWB a na KLAC-TV v Los Angeles.

Betty White v roku 1954

V roku 1952 sa začala objavovať v Hollywoode, kde sa zúčastňovala na Bandy Productions spolu so spisovateľom Georgeom Tibblesom a producentom Donom Feddersonom. Toto trio pracovalo na vytvorení nových relácií s použitím existujúcich postáv zo skíc zobrazených v Hollywoode v televízii. Betty, Fedderson a Tibbles vytvorili televíznu komédiu Life with Elizabeth, pričom Betty stvárnila hlavnú postavu.

Life with Elizabeth bol celonárodne syndikovaný od roku 1952 do roku 1955, čo umožnilo Betty sa presadiť v televízií. Sitcom bol nezvyčajný v tom, že v päťdesiatych rokoch minulého storočia, bola Betty, ktorá stvárnila hlavnú postavu dvadsaťosemročnou ženou, ktorá ešte stále žila so svojimi rodičmi. Betty uviedla, že sa v týchto dňoch netrápia o relevantnosti a že incidenty zobrazené vo filme boli zvyčajne založené na skutočných situáciách, ktoré sa skutočne udiali.

Po skončení seriálu Life with Elizabeth, sa objavila ako Vicki Angel v sitcome Date with the Angels v rokoch 1957 až 1958. Počas roku sa objavila v niekoľkých televíznych reláciách a seriáloch. V roku 1985 získala jednu z hlavných úloh v seriály The Golden Girls. Seriál hovoril príbeh o štyroch životoch žien, v ich "zlatých rokoch", ktoré bývali v spoločnom dome v Miami. V seriály si hlavné postavy zahrali Beatrice Arthur, Estelle Getty a Rue McClanahan. Seriál bol nesmierne úspešný a natáčalo sa od roku 1985 až do roku 1992, kým sa nerozhodla Beatrice Arthur opustiť seriál. Betty vyhrala jednu cenu Emmy za vynikajúcu herečku v komediálnom seriáli pre prvú sezónu The Golden Girls a bola nominovaná každoročne v tejto kategórii.

Betty White na odovzdávaní cien Emmy (1988)

V roku 1992 bola obsadená do seriálu The Golden Palace, ktorý mal iba jednu sériu.

V decembri 2006 sa Betty pripojila k seriálu The Bold and the Beautiful v úlohe Ann Douglasovej, dlho stratenej matky umelkyne Stephanie Forrester, ktorú hrá Susan Flannery. Niekoľkokrát sa objavila v relácií The Tonight Show s Jay Leno a The Late Late Show s Craigom Ferguson, začiatkom roka 2007 bola Betty uvedená v televíznych reklamách pre PetMeds, zdôrazňujúc jej záujem o práva a dobré životné podmienky zvierat.

V roku 2011 si zahrala jednu z hlavných postáv v seriály Hot in Cleveland, tiež prepožičala svoj hlas seriálu Griffnovci a Simpsonovci.

Betty White s manželom Allanom Luddenom (1963)

Dňa 18. augusta 2018 oslávila v dokumente PBS Betty Whiteovej: Prvá dáma televízie, výročie jej kariéry. Dokumentárny film bol natočený po dobu desiatich rokov a obsahoval archívne zábery a rozhovory s jej kolegami a priateľmi.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 14. júna 1963 sa stala manželkou Allana Luddena a pri tejto príležitosti si zmenila meno na Betty White Ludden. Jej manžel zomrel v roku 1981 na rakovinu žalúdku.

V roku 1995 bola uvedená do siene slávy v kategórií televízia a má hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy vedľa hviezdy jej zosnulého manžela Allena Luddena.

Tiež má veľmi rada domáce zvieratá a je silnou aktivistkou a obhajkyňou zdravia zvierat, spolupracuje so zvieracími organizáciami vrátane Los Angeles Zoo Commission, Morris Animal Foundation, African Wildlife Foundation a Actors & Others for Animals. Jej záujem o práva a dobré životné podmienky zvierat sa začal na začiatku sedemdesiatych rokov minulého storočia, kým produkovala a hosťovala syndikovanú sériu The PetSet, ktorá pozorovala celebrity a ich domácich miláčikov.

V roku 2012 získala cenu Grammy a stala sa tak najstaršou držiteľkou tejto ceny. Tiež je jediným človekom, ktorý bol nominovaný na cenu Emmy vo všetkých kategóriách.

Úmrtie[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 31. decembra 2021 zomrela v jej dome v Los Angeles, iba 18 dní pred jej 100. narodeninami. Tri dni pred jej smrťou napísala na Twitter: "Moje 100. narodeniny… Neverím že sa to už blíži, a People Magazine oslavuje so mnou!" Americký prezident Joe Biden vydal po jej smrti vyhlásenie, v ktorom ju opísal ako „krásnu dámu“ a „kultúrnu ikonu, ktorá nám bude veľmi chýbať“. Poctu vzdalo aj mnoho celebrít, vrátane Sandry Bullock, Ellen DeGeneres, Setha Meyersa, Conana O'Briena a Kathy Griffin.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Biography.com Editors. Betty White Biography [online]. A&E Television Networks, March 3, 2016, [cit. 2017-01-06]. Dostupné online. Archivované 2016-12-14 z originálu.
  2. Vo veku 99 rokov zomrela americká herečka Betty Whiteová [online]. Denník N, 2021-12-31, [cit. 2021-12-31]. Dostupné online.
  3. Betty White, comedian and actress, turns 95 [online]. 2017. Dostupné online. Archivované 2017-08-11 z originálu.
  4. Happy birthday! Actress and comedian Betty White turns 95 [online]. January 17, 2017. Dostupné online. Archivované 2017-08-11 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Betty White na anglickej Wikipédii.