Brie (syr)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Brie


Krajina pôvoduFrancúzsko
Mliekokravské
Typmäkký syr s plesňovou kôrou
Obsah tuku45 až 60%
Zrenie4 až 10 týždňov
Výraznosťmierna až silná, štavnatá
Vínochuťovo výrazné chardonnay

Brie je mäkký syr s plesňovou kôrou. Pôvodný brie pochádzal z francúzskeho departementu Seine-et-Marne. Jeho dnešnými nástupcami sú Brie de Meaux a Brie de Melun z rovnakého departmentu. Brie de Meaux sa predáva v tvare ploských okrúhlych bochníkov vážiacich 908 g až 3,2 kg. Má bielu kôru s ružovkastobéžovým mramorovaním, ktorým sa líši od mnohých napodobenín. Cesto je lesklej slamovožltej farby, ktorá sa prehlbuje do teplej slonovinovej.

Vyzretý syr sa môže na reze odúvať, ale nerozteká sa. Brie môže mať pivničnú arómu, prípadne arómu pražených orieškov a niekedy jemný zápach čpavku. Chuť je veľmi komplexná s orieškovou až ovocnou príchuťou. Brie de Melun je trocha menší a zreje dlhšie ako Brie de Meaux. Má veľmi tmavo mriežkovanú kôru iba s nepatrnými náznakmi bielej farby. Cesto je zlatožlté. Aróma a chuť sú výraznejšie a rustikálnejšie ako pri Brie de Meaux.

Syr Brie

Tradičný brie môže byť vyrobený z pasterizovaného aj nepasterizovaného mlieka. Tvaroh sa nereže ani netlačí. Umenie výroby spočíva v naberaní vrstiev tvarohu do syrárskych foriem a v odstraňovaní srvátky. Vyformované syry sa ukladajú na slamené rohože a pravidelne sa otáčajú. Po týždni sa postriekajú penicilínovou plesňou a nechajú sa zrieť pri určitej teplote, kým nie sú hotové.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Brie (syr)