Portál:Ľudia/Odporúčané články/2007

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie


2006 - 2007 - 2008 - 2009

2007[upraviť zdroj]

1 | 2 | - | - | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

1/2007[upraviť zdroj]

Leonardo di ser Piero da Vinci, nazývaný Leonardo da Vinci, (* 15. apríl 1452, Anchiano pri meste Vinci – † 2. máj 1519, Cloux) bol taliansky renesančný architekt, hudobník, vynálezca, staviteľ, sochár a maliar. Bol opísaný ako archetyp "renesančného človeka" a ako univerzálny génius. Leonardo je slávny pre svoje majstrovské obrazy ako Posledná večera a Mona Líza. Tiež je známy ako tvorca mnohých vynálezov, ktoré predvídali modernú technológiu, ale ktoré boli len výnimočne skonštruované počas jeho života. Navyše pomohol rozvinúť anatómiu, astronómiu a stavebníctvo.

Jeho život bol prvýkrát opísaný v biografii Giorgia Vasariho Vite (Životy).

Leonardo sa narodil v dedinke Anchiano, blízko mesta Vinci v Taliansku. Bol nemanželské dieťa. Jeho otec, Piero da Vinci, bol mladý právnik a jeho matka, Caterina, bola pravdepodobne sedliackym dievčaťom, podľa [1] sa predpokladá, podložené chabými dôkazmi, že bola otrokyňou zo Stredného východu, ktorú vlastnil Piero.


2/2007[upraviť zdroj]

Milan Hodža (* 1. február 1878, Sučany – † 27. jún 1944, Clearwater USA) bol slovenský politik, štátnik a publicista, prvý slovenský predseda vlády Česko-Slovenska.

Milan Hodža sa narodil v Sučanoch a dostal výborné vzdelanie, právo študoval v Budapešti a Kluži a filozofiu vo Viedni. Všeobecné i špecializované vedomosti, znalosti rečí (ovládal sedem jazykov - maďarský, nemecký, anglický, francúzsky, rumunský, srbochorvátsky, poľský), talent, pracovitosť i odvaha ho vo všetkých oblastiach, v ktorých pracoval, viedli k úspechom. Bolo tomu tak najmä v žurnalistike a v politike. Ešte za Rakúsko-Uhorska pracoval ako redaktor v Abendblatte, Slovenskom denníku, Slovenskom týždenníku a tiež v rakúskej tlačovej kancelárii vo Viedni. V roku 1905 bol zvolený za poslanca uhorského snemu za volebný obvod v Kulpíne, (dnešné Srbsko, časť Vojvodina). Mal kontakty aj na panovnícky dvor, osobitne na následníka trónu Františka Ferdinanda d´Este, (bol mu poradcom v tzv. belvederskej dielni, ktorá plánovala prestavbu monarchie na federálne spojené štáty stredoeurópske, kde by všetky národy mali svoju vlastnú autonómiu a zároveň by sa podieľali na vládnutí v ríši) i posledného cisára Karola.


3/2007[upraviť zdroj]

Odporúčaný článok 03 2007 - nebol použitý

4/2007[upraviť zdroj]

Odporúčaný článok 04 2007 - nebol použitý

5/2007[upraviť zdroj]

Nositeľ Nobelovej ceny Albert Einstein

Albert Einstein (* 14. marec 1879, Ulm – † 18. apríl 1955, Princeton) bol židovsko-nemecko-švajčiarsko-americký teoretický fyzik, ktorý je považovaný za najvýznamnejšieho vedca 20. storočia. Predložil teóriu relativity a významne prispel k rozvoju kvantovej mechaniky, štatistickej mechaniky a kozmológie. V roku 1921 mu bola za jeho vysvetlenie fotoelektrického javu udelená Nobelova cena za fyziku a „jeho zásluhy v oblasti teoretickej fyziky.“

Po sformulovaní všeobecnej teórii relativity v novembri 1915, sa stal Einstein známym na celom svete, čo je pre vedca neobyčajný úspech. Neskôr jeho sláva prekonala ostatných vedcov v histórii. Jeho meno sa stalo synonymom vysokej inteligencie alebo dokonca génia.

6/2007[upraviť zdroj]

Hedviga od Jána Matejku

Hedviga I. (* 18. február 1374 – † 17. júl 1399) dcéra uhorského a poľského kráľa Ľudovíta Veľkého a Alžbety Kotromanićovej, v roku 1384 sa stala poľskou kráľovnou. Je uctievaná rímskokatolíckou cirkvou ako svätá Hedviga. Je patrónkou kráľovien a zjednotenej Európy. Hedviga bola vzdelaná, rozprávala po latinsky, bosniansky, maďarsky, chorvátsky, poľsky, nemecky; zaujímala sa o umenie, hudbu, vedu.

Hedviga sa zosobášila s Vladislavom II.. Nasledovala Vladislavova korunovácia za poľského kráľa. Ako kráľovná mala Hedviga len málo skutočnej moci.

Hedviga sa zaoberala kultúrnymi a dobročinnými aktivitami. Podporovala spisovateľov a umelcov a venovala mnoho zo svojho osobného majetku na charitu a zakladanie nemocníc. Zaslúžila sa tiež o preklad mnohých latinských kníh do poľštiny.

22. júna 1399 Hedviga porodila dcéru Alžbetu Bonifáciu. Matka aj dcéra však do mesiaca zomreli na popôrodné komplikácie. Boli pochované vo Wawelskej katedrále v Krakove. Už od svojej smrti bola Hedviga považovaná za svätú a početné legendy o zázrakoch mali túto svätosť potvrdiť.

Napriek všeobecnej úcte, ktorej sa kráľovnej dostávalo a napriek tomu, že pápež Ján Pavol II. sa modlil pri jej hrobe v roku 1979, bola Hedviga blahorečená až 8. augusta 1986. Svätorečená bola pápežom Jánom Pavlom II. pri jeho návšteve v Krakove 8. júna 1997.

7/2007[upraviť zdroj]

Mária I. Stuartová (po anglicky Mary Stuart alebo Mary Stewart alebo Mary, Queen of Scots alebo Mary I of Scotland) (* 7. alebo 8. december 1542, Linlithgow – † 8. február 1587, Fotheringhay Castle, grófstvo Northamptonshire, popravená) bola francúzska a škótska kráľovná z dynastie Stuartovcov.

Narodila sa v rodine škótskeho kráľa Jakuba V. Stuarta a jeho druhej manželky Márie de Guise ako ich tretie a zároveň i posledné dieťa. Jej otec bol siedmym škótskym kráľom zo stuartovskej dynastie. Narodil sa ako syn škótskeho kráľa Jakuba IV. a anglickej princeznej Margaréty (jej bratom bol anglický kráľ Henrich VIII.), vďaka čomu si po smrti Henricha VIII. nárokovali aj anglickú kráľovskú korunu. Jej matka Mária de Guise pochádzala z rodiny francúzskeho vojvodu. Keď sa stala Jakubovou druhou manželkou, opustila Francúzsko i svojho syna Františka z prvého manželstva, a postupne dala svojmu manželovi tri deti – synov Jakuba a Róberta, ktorí však zomreli ešte ako deti, a dcéru Máriu.


8/2007[upraviť zdroj]

Pavol Országh Hviezdoslav (vl. menom Pavol Országh, pseudonymy Hviezdoslav, Jozef Zbranský, Syn ľudu a i.) (* 2. február 1849, Vyšný Kubín – † 8. november 1921, Dolný Kubín) bol slovenský básnik, prozaik, dramatik a prekladateľ, jeden z vedúcich osobností slovenskej literatúry a slovenskej kultúry vôbec.

Narodil sa na Orave ako tretie dieťa chudobného zemana. Základné vzdelanie nadobudol vo svojom rodisku, v Jasenovej a v Leštinách. Ako žiak mal veľmi dobré študijné výsledky a v roku 1862 sa dostal do gymnázia v maďarskom Miškovci. Tu býval u svojho strýka - krajčírskeho majstra. Na prázdniny nechodil domov, ale ostával v Miškovci, kde preštudoval celú strýkovu knižnicu. Tak si obľúbil poéziu a diela maďarských básnikov. Po strýkovej smrti v roku 1865 sa vracia domov na Slovensko a nastupuje na evanjelické gymnázium v Kežmarku. Po ukončení gymnaziálnych štúdií sa presťahoval do Prešova, kde študoval na Právnickej akadémii. Počas štúdia pracoval ako editor študentského almanachu Napred. Štúdium ukončil v roku 1872 a začal pôsobiť ako advokátsky koncipient v mestách ako Dolný Kubín, Martin alebo Senica. V roku 1875 v Budapešti vykonal advokátske skúšky a otvoril si v Námestove (1875-1899) samostatnú advokátsku prax.


9/2007[upraviť zdroj]

Edwin Powell Hubble (* 20. november 1889, Marshfield v USA, Missouri – † 28. september 1953, San Marino (USA), Kalifornia) bol americký astronóm, ktorý študoval galaxie. Dokázal, že galaxie sú samostatné hviezdne sústavy podobné Mliečnej ceste. Medzi jeho najväčšie objavy patrí vzťah medzi rýchlosťou rozpínania galaxií a ich vzdialenosťou (Hubblov zákon). Po ňom sú pomenované Hubblov teleskop, Hubblova konštanta, Hubblov vzťah a iné.

Prvé roky svojho života strávil v Marshfielde, ale roku 1898 sa rodina rozhodla, že sa presťahuje do Chicaga, kde začal mladý Edwin dochádzať na strednú školu. V mladosti vynikal Edwin športovým nadaním, čo sa prejavilo napríklad tým, že vytvoril na Illinoiskej štátnej škole rekord v skoku do výšky. Pri ďalšom štúdiu na Chicagskej univerzite sa prepracoval až do základného basketbalového tímu, čo mu potom pomohlo získať štipendium na britskom Oxforde, kde začal študovať právo, literatúru a španielčinu. Netrvalo však dlho a Edwin sa rozhodol vrátiť naspäť do Spojených štátov a začal postgraduálne študovať astronómiu na observatóriu Yerkers vo Wisconsine.

V roku 1919, po návrate z 1. svetovej vojny, začína Edwin pracovať v známej hvezdárni Mount Wilson (postavenej v roku 1918 pri Pasadene v Kalifornii), ktorá na svoju dobu bola vybavená najlepším teleskopom s priemerom 2,5 metrov.

10/2007[upraviť zdroj]

Karol Plicka (pôvodným menom Karel Plicka) (* 14. október 1894, Viedeň – † 6. máj 1987, Praha), bol významný slovenský a český výtvarník, fotograf, filmový režisér, kameraman, folklorista a hudobný vedec. Sám sa označoval za muža deviatich remesiel.

Narodil sa v rodine obchodníka. Detstvo prežil vo Viedni a Českej Třebovej. Vďaka svojmu hudobnému talentu bol v rokoch 18991900 členom speváckeho zboru Wiener Sängerknaben a neskôr sa dokonca dostal až do zboru Dvornej opery vo Viedni. K jeho talentom však nepatrila len hudba, ale aj maľovanie, či fotografovanie. Ani jedna z týchto činností sa však nestala jeho povolaním. Na nátlak rodičov sa stal učiteľom v malom meste.

Na svoje umelecké vlohy však nezanevrel a počas niekoľkých desaťročí svojej umeleckej činnosti vytvoril bohatú zbierku diel z rôznych žánrov. Jeho fotografie dokumentujú život dvoch národov - českého a slovenského. Hoci pochádzal z českej rodiny a časť svojho života prežil v Česku, jeho srdce patrilo aj Slovensku, kam sa často a rád vracal. Na Slovensku je aj pochovaný a má svoje múzeum. Bol presvedčeným Čechoslovákom a umelcom oboch krajín. Za svoju tvorbu dostal v roku 1968 titul národný umelec.

11/2007[upraviť zdroj]

Sir Winston Leonard Spencer-Churchill (* 30. november 1874 zámok Blenheim, Woodstock – † 24. január 1965, Londýn,dom na Ulici Hyde Park Gate 28) bol britský politik, premiér Spojeného kráľovstva v rokoch 1940-1945. Tiež spisovateľ (Nobelova cena za literatúru 1953), historik, žurnalista, vojak a zákonodarca. Je považovaný za jedného z najvýznamnejších štátnikov 20. storočia.

Churchillove celé priezvisko znelo Spencer-Churchill, ale po vzore svojho otca Lorda Randolph Churchilla vo verejnom živote používal len priezvisko Churchill. Jeho knihy vychádzajú pod menom Winston S. Churchill alebo Winston Spencer Churchill, pretože pod menom Winston Churchill publikoval už iný autor.

Narodil sa 30. novembra 1874 na zámku Blenheim v Spojenom kráľovstve ako vnuk 7. vojvodu z Marlboroughu. Jeho otec, Lord Randolph Churchill, bol tým, kto vyviedol britských konzervatívcov z krízy v osemdesiatych rokoch 19. storočia. Jeho matka, Lady Randolph Churchill (rodená Jennie Jerome), bola dcérou amerického milionára Leonarda Jerome. Žiadny z rodičov nepreukazoval Winstonovi zvláštnu náklonnosť alebo lásku, napriek tomu Winston Churchill ako dieťa svoju matku zbožňoval.

12/2007[upraviť zdroj]

Emanuel Böhm (* 1. február 1909, Vrútky – † 24. december 1990) bol slovenský chemik, politik, vydavateľ a bojovník za národné a ľudské práva Slovákov.

Svoj bakalársky titul získal v roku 1928, potom nasledovalo magisterské štúdium a v roku 1934 získal titul doktora (Karlova univerzita Praha) v oblasti chémie, bakteriológie a genetiky.

V rokoch 1934-1936 slúžil ako poručík ťažkého delostrelectva v československej armáde. V rokoch 1936-1939 učil na rôznych stredných a vysokých školách. V septembri 1939, po okupácii južného Slovenska Maďarskom (na základe Viedenskej arbitráže), ho maďarské ministerstvo vzdelávania prepustilo zo štátnych služieb za hlásanie národných a ľudských práv. V roku 1941 sa oženil s dr. Máriou Dziakovou, a stal sa predsedom Strany slovenskej národnej jednoty, ktorá zastupovala asi 750 000 Slovákov žijúcich počas okupácie v Maďarsku. Bol zakladateľom a vydavateľom denníka Slovenský jazyk a Slovenská jednota, vydal asi 24 kníh, ktoré publikoval Spolok slovenskej spoločnosti. Ako vydavateľ a žurnalista bol členom Maďarskej tlačovej agentúry.