Zoznam európskych dinosaurov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Zoznam rodových mien nelietavých dinosaurov, ktorých fosílie boli objavené na území Európy.

Zoznam európskych dinosaurov[upraviť | upraviť zdroj]

Rodové meno Obdobie Potrava Poznámky
Acanthopholis Krieda bylinožravec
Aepisaurus Krieda bylinožravec
Agnosphitys Trias (neznáme) Možno sa nejedná o dinosaura
Agrosaurus Trias bylinožravec/všežravec
Ajkaceratops Krieda bylinožravec
Allosaurus Jura mäsožravec
Alocodon Jura (neznáme)
Altispinax Krieda mäsožravec
Ampelosaurus Krieda bylinožravec
Angloposeidon Krieda bylinožravec
Anoplosaurus Krieda bylinožravec
Aragosaurus Krieda bylinožravec
Archaeopteryx Jura mäsožravec Possibly bird
Arenysaurus Krieda bylinožravec
Aristosuchus Krieda mäsožravec
Asylosaurus Trias bylinožravec/všežravec
Atsinganosaurus Krieda bylinožravec
Aviatyrannis Jura mäsožravec
Avipes Trias (neznáme)
Balaur Krieda mäsožravec
Barilium Krieda bylinožravec
Baryonyx Krieda mäsožravec
Becklespinax Krieda mäsožravec
Betasuchus Krieda ?mäsožravec
Bihariosaurus Krieda bylinožravec
Blasisaurus Krieda bylinožravec
Bothriospondylus Jura bylinožravec
Bradycneme Krieda (neznáme)
Calamosaurus Krieda mäsožravec
Calamospondylus Krieda (neznáme)
Callovosaurus Jura bylinožravec
Camelotia Trias bylinožravec
Cardiodon Jura bylinožravec
Ceratosaurus Jura mäsožravec
Cetiosauriscus Jura bylinožravec
Cetiosaurus Jura bylinožravec
Chondrosteosaurus Krieda bylinožravec
Compsognathus Jura mäsožravec
Concavenator Krieda mäsožravec
Craspedodon Krieda bylinožravec
Craterosaurus Krieda bylinožravec
Cruxicheiros Jura mäsožravec
Cryptosaurus Jura bylinožravec
Cumnoria Jura bylinožravec
Dacentrurus Jura bylinožravec
Demandasaurus Krieda bylinožravec
Dinheirosaurus Jura bylinožravec
Dinodocus Krieda bylinožravec
Dolichosuchus Trias (neznáme)
Dollodon Krieda bylinožravec
Draconyx Jura bylinožravec
Dracopelta Jura/Krieda bylinožravec
Dromaeosauroides Krieda mäsožravec
Dubreuillosaurus Jura mäsožravec
Duriatitan Jura bylinožravec
Duriavenator Jura mäsožravec
Echinodon Krieda bylinožravec
Efraasia Trias bylinožravec
Elopteryx Krieda mäsožravec
Emausaurus Jura bylinožravec
Eotyrannus Krieda mäsožravec
Erectopus Krieda mäsožravec
Eucamerotus Krieda bylinožravec
Eucercosaurus Krieda bylinožravec
Euronychodon Krieda mäsožravec
Europasaurus Jura bylinožravec
Eustreptospondylus Jura mäsožravec
Galveosaurus Jura/Krieda bylinožravec
Genusaurus Krieda mäsožravec
Gigantosaurus Krieda bylinožravec
Halticosaurus Trias mäsožravec
Heptasteornis Krieda mäsožravec
Histriasaurus Krieda bylinožravec
Hungarosaurus Krieda bylinožravec
Hylaeosaurus Krieda bylinožravec
Hypselosaurus Krieda bylinožravec
Hypselospinus Krieda bylinožravec
Hypsilophodon Krieda bylinožravec/všežravec
Iberomesornis Krieda mäsožravec -
Iguanodon Krieda bylinožravec
Iliosuchus Krieda mäsožravec
Ischyrosaurus Jura bylinožravec
Iuticosaurus Krieda bylinožravec
Juravenator Jura mäsožravec
Koutalisaurus Krieda bylinožravec
Kukufeldia Krieda bylinožravec
Lexovisaurus Jura bylinožravec
Liassaurus Jura (neznáme)
Liliensternus Trias mäsožravec
Lirainosaurus Krieda bylinožravec
Lophostropheus Trias/Jura mäsožravec
Loricatosaurus Jura bylinožravec
Losillasaurus Jura/Krieda bylinožravec
Lourinhanosaurus Jura mäsožravec
Lourinhasaurus Jura bylinožravec
Lusitanosaurus Jura bylinožravec
Lusotitan Jura bylinožravec
Macrurosaurus Krieda bylinožravec
Magnosaurus Jura mäsožravec
Magyarosaurus Krieda bylinožravec
Mantellisaurus Krieda bylinožravec
Megalosaurus Jura mäsožravec
Merosaurus Jura mäsožravec
Metriacanthosaurus Jura mäsožravec
Miragaia Jura bylinožravec
Mochlodon Krieda bylinožravec
Morinosaurus Krieda bylinožravec
Neosodon Jura bylinožravec
Neovenator Krieda mäsožravec
Newtonsaurus Trias mäsožravec
Nuthetes Krieda mäsožravec
Ohmdenosaurus Jura bylinožravec
Oplosaurus Krieda bylinožravec
Ornithodesmus Krieda mäsožravec
Ornithopsis Krieda bylinožravec
Orthomerus Krieda bylinožravec
Owenodon Krieda bylinožravec
Paludititan Krieda bylinožravec
Pantydraco Trias bylinožravec
Pararhabdodon Krieda bylinožravec
Pelecanimimus Krieda mäsožravec
Pelorosaurus Krieda bylinožravec
Phyllodon Jura bylinožravec
Piveteausaurus Jura mäsožravec
Proplanicoxa Krieda bylinožravec
Plateosaurus Trias bylinožravec
Pneumatoraptor Krieda mäsožravec
Poekilopleuron Jura mäsožravec
Polacanthus Krieda bylinožravec
Ponerosteus Krieda (neznáme)
Priodontognathus Jura bylinožravec
Proceratosaurus Jura mäsožravec
Procompsognathus Trias mäsožravec
Pterospondylus Trias mäsožravec
Pyroraptor Krieda mäsožravec
Rachitrema Trias (neznáme) Možno sa nejedná o dinosaura
Regnosaurus Krieda bylinožravec
Rhabdodon Krieda bylinožravec
Ruehleia Trias bylinožravec
Rutellum Jura bylinožravec Nomen oblitum
Saltriosaurus Jura mäsožravec
Sarcolestes Jura bylinožravec
Sarcosaurus Jura mäsožravec
Scelidosaurus Jura bylinožravec
Scipionyx Krieda mäsožravec
Sellacoxa Krieda bylinožravec
Sellosaurus Trias bylinožravec
Stegosaurus Jura bylinožravec
Stenopelix Krieda bylinožravec
Stokesosaurus Jura mäsožravec
Streptospondylus Jura bylinožravec
Struthiosaurus Krieda bylinožravec
Suchosaurus Krieda mäsožravec
Tarascosaurus Krieda mäsožravec
Tastavinsaurus Krieda bylinožravec
Taveirosaurus Krieda bylinožravec
Teinurosaurus Jura mäsožravec
Telmatosaurus Krieda bylinožravec
Tethyshadros Krieda bylinožravec
Thecocoelurus Krieda (neznáme)
Thecodontosaurus Trias bylinožravec
Thecospondylus Krieda (neznáme)
Torvosaurus Jura mäsožravec
Trimucrodon Jura bylinožravec
Turiasaurus Jura/Krieda bylinožravec
Valdoraptor Krieda mäsožravec
Valdosaurus Krieda bylinožravec
Variraptor Krieda mäsožravec
Velocipes Trias (neznáme) Možno sa nejedná o dinosaura
Xenoposeidon Krieda bylinožravec
Yaverlandia Krieda (neznáme)
Zalmoxes Krieda bylinožravec

Legenda[upraviť | upraviť zdroj]

Nomen dubium
Neplatný rod
Nomen nudum

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku List of European dinosaurs na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).