Zoznam ázijských dinosaurov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Zoznam rodových mien nelietavých dinosaurov, ktorých fosílie boli objavené na území Ázie.

Zoznam ázijských dinosaurov[upraviť | upraviť kód]

Rodové meno Obdobie Potrava Poznámky
Abrosaurus Jura bylinožravec
Achillobator Krieda mäsožravec
Adasaurus Krieda mäsožravec
Agilisaurus Jura bylinožravec
Airakoraptor Krieda mäsožravec
Albalophosaurus Krieda bylinožravec
Albinykus Krieda mäsožravec
Alectrosaurus Krieda mäsožravec
Alioramus Krieda mäsožravec
Altirhinus Krieda bylinožravec
Alxasaurus Krieda mäsožravec
Amtosaurus Krieda bylinožravec
Amurosaurus Krieda bylinožravec
Anchiornis Jura mäsožravec Najstarší známy operený dinosaurus
Anserimimus Krieda všežravec
Aralosaurus Krieda bylinožravec
Archaeoceratops Krieda bylinožravec
Archaeornithoides Krieda mäsožravec
Archaeornithomimus Krieda všežravec
Arkharavia Krieda bylinožravec
Arstanosaurus Krieda bylinožravec
Asiaceratops Krieda bylinožravec
Asiamericana Krieda mäsožravec
Asiatosaurus Krieda bylinožravec
Auroraceratops Krieda bylinožravec
Avimimus Krieda všežravec
Bactrosaurus Krieda bylinožravec
Bagaceratops Krieda bylinožravec
Bagaraatan Krieda mäsožravec
Bainoceratops Krieda bylinožravec
Bakesaurus Krieda (neznáme)
Balochisaurus Krieda bylinožravec
Banji Krieda všežravec
Baotianmansaurus Krieda bylinožravec
Barsboldia Krieda bylinožravec
Beipiaosaurus Krieda mäsožravec
Beishanlong Krieda všežravec
Bellusaurus Jura bylinožravec
Bienosaurus Jura bylinožravec
Bissektipelta Krieda bylinožravec
Bolong Krieda bylinožravec
Borealosaurus Krieda bylinožravec
Borogovia Krieda mäsožravec
Breviceratops Krieda bylinožravec
Brohisaurus Jura bylinožravec
Byronosaurus Krieda mäsožravec
Caenagnathasia Krieda všežravec
Caudipteryx Krieda všežravec
Ceratonykus Krieda všežravec
Changchunsaurus Krieda bylinožravec
Changdusaurus Jura bylinožravec
Chaoyangsaurus Jura bylinožravec
Charonosaurus Krieda bylinožravec
Chialingosaurus Jura bylinožravec
Chiayusaurus Jura bylinožravec
Chilantaisaurus Krieda mäsožravec
Chingkankousaurus Krieda mäsožravec
Chinshakiangosaurus Jura bylinožravec
Chuandongocoelurus Jura mäsožravec
Chuanjiesaurus Jura bylinožravec
Chungkingosaurus Jura bylinožravec
Chuxiongosaurus Jura všežravec
Citipati Krieda všežravec
Conchoraptor Krieda mäsožravec
Crichtonsaurus Krieda bylinožravec
Cryptovolans Krieda mäsožravec
Daanosaurus Jura bylinožravec
Dachongosaurus Jura bylinožravec
Damalasaurus Jura bylinožravec
Dashanpusaurus Jura bylinožravec
Datousaurus Jura bylinožravec
Daxiatitan Krieda bylinožravec
Deinocheirus Krieda mäsožravec
Dilong Krieda mäsožravec
Dilophosaurus Jura mäsožravec
Dongbeititan Krieda bylinožravec
Dongyangosaurus Krieda bylinožravec
Elmisaurus Krieda mäsožravec
Enigmosaurus Krieda bylinožravec
Eomamenchisaurus Jura bylinožravec
Epidendrosaurus Jura mäsožravec
Epidexipteryx Jura mäsožravec
Equijubus Krieda bylinožravec
Erketu Krieda bylinožravec
Erliansaurus Krieda bylinožravec
Erlikosaurus Krieda bylinožravec
Eshanosaurus Jura bylinožravec
Eugongbusaurus Jura bylinožravec
Euhelopus Krieda bylinožravec
Ferganasaurus Jura bylinožravec
Ferganocephale Jura bylinožravec
Fukuiraptor Krieda mäsožravec
Fukuisaurus Krieda bylinožravec
Fukuititan Krieda bylinožravec
Fulengia Jura bylinožravec
Fusuisaurus Krieda bylinožravec
Futabasaurus Krieda mäsožravec
Gadolosaurus Krieda bylinožravec
Gallimimus Krieda všežravec
Garudimimus Krieda všežravec
Gasosaurus Jura všežravec
Gigantoraptor Krieda všežravec
Gigantspinosaurus Jura bylinožravec
Gilmoreosaurus Krieda bylinožravec
Gobiceratops Krieda bylinožravec
Gobisaurus Krieda bylinožravec
Gobititan Krieda bylinožravec
Gongbusaurus Jura bylinožravec
Gongxianosaurus Jura bylinožravec
Goyocephale Krieda bylinožravec/všežravec
Graciliceratops Krieda bylinožravec
Graciliraptor Krieda mäsožravec
Guanlong Jura mäsožravec
Gyposaurus Jura bylinožravec
Hanwulosaurus Krieda bylinožravec
Haplocheirus Jura mäsožravec
Harpymimus Krieda bylinožravec
Heilongjiangosaurus Krieda bylinožravec
Heishansaurus Krieda bylinožravec
Helioceratops Krieda bylinožravec
Hexinlusaurus Jura bylinožravec
Heyuannia Krieda mäsožravec
Hironosaurus Krieda bylinožravec
Hisanohamasaurus Krieda bylinožravec
Homalocephale Krieda bylinožravec/všežravec
Hongshanosaurus Krieda bylinožravec
Huabeisaurus Krieda bylinožravec
Huanghetitan Krieda bylinožravec
Huaxiagnathus Krieda mäsožravec
Huayangosaurus Jura bylinožravec
Hudiesaurus Jura bylinožravec
Hulsanpes Krieda mäsožravec
Incisivosaurus Krieda bylinožravec/všežravec
Ingenia Krieda (neznáme)
Isanosaurus Trias herbivore Jeden z najstarších známych dinosaurov
Itemirus Krieda mäsožravec
Jaxartosaurus Krieda bylinožravec
Jeholosaurus Krieda bylinožravec
Jiangjunosaurus Jura bylinožravec
Jiangshanosaurus Krieda bylinožravec
Jinfengopteryx Jura/Krieda všežravec
Jingshanosaurus Jura bylinožravec
Jintasaurus Krieda bylinožravec
Jinzhousaurus Krieda bylinožravec
Jiutaisaurus Krieda bylinožravec
Kagasaurus Krieda (neznáme)
Kaijiangosaurus Jura mäsožravec
Katsuyamasaurus Krieda mäsožravec
Kelmayisaurus Krieda mäsožravec
Kerberosaurus Krieda bylinožravec
Khaan Krieda mäsožravec/všežravec
Khetranisaurus Krieda bylinožravec
Kileskus Jura mäsožravec
Kinnareemimus Krieda všežravec
Klamelisaurus Jura bylinožravec
Kol Krieda mäsožravec
Koreaceratops Krieda bylinožravec
Koreanosaurus Krieda bylinožravec
Koreanosaurus Krieda ?mäsožravec
Kulceratops Krieda bylinožravec
Kunmingosaurus Jura bylinožravec
Kuszholia Krieda (neznáme)
Lamaceratops Krieda bylinožravec
Lancanjiangosaurus Jura bylinožravec
Lanzhousaurus Krieda bylinožravec
Leshansaurus Jura mäsožravec
Levnesovia Krieda bylinožravec
Liaoceratops Krieda bylinožravec
Liaoningosaurus Krieda bylinožravec Najmenší známy ankylosaurus
Limusaurus Jura bylinožravec
Linhenykus Krieda mäsožravec
Linheraptor Krieda mäsožravec
Liubangosaurus Krieda bylinožravec
Luanchuanraptor Krieda mäsožravec
Lufengosaurus Jura bylinožravec
Lukousaurus Jura mäsožravec Možno sa nejedná o dinosaura
Luoyanggia Krieda (neznáme)
Machairasaurus Krieda všežravec
Magnirostris Krieda bylinožravec
Mahakala Krieda mäsožravec
Maleevus Krieda bylinožravec
Mamenchisaurus Jura bylinožravec
Mandschurosaurus Krieda bylinožravec
Marisaurus Krieda bylinožravec
Megacervixosaurus Krieda bylinožravec
Mei Krieda mäsožravec
Microceratus Krieda bylinožravec
Microdontosaurus (neznáme) bylinožravec
Microhadrosaurus Krieda bylinožravec
Micropachycephalosaurus Krieda bylinožravec
Microraptor Krieda mäsožravec
Mifunesaurus Krieda mäsožravec
Minotaurasaurus Krieda bylinožravec
Mongolosaurus Krieda bylinožravec
Monkonosaurus Jura bylinožravec
Monolophosaurus Jura mäsožravec
Mononykus Krieda mäsožravec
Nanningosaurus Krieda bylinožravec
Nanshiungosaurus Krieda mäsožravec
Nanyangosaurus Krieda bylinožravec
Neimongosaurus Krieda bylinožravec
Nemegtomaia Krieda mäsožravec/všežravec
Nemegtosaurus Krieda bylinožravec
Ngexisaurus Jura mäsožravec
Nipponosaurus Krieda bylinožravec
Nomingia Krieda mäsožravec/všežravec
Nurosaurus Krieda bylinožravec
Olorotitan Krieda bylinožravec
Omeisaurus Jura bylinožravec
Opisthocoelicaudia Krieda bylinožravec
Oshanosaurus Jura bylinožravec
Otogosaurus Krieda bylinožravec
Oviraptor Krieda všežravec
Pakisaurus Krieda bylinožravec
Parvicursor Krieda (neznáme)
Pedopenna Jura (neznáme)
Peishansaurus Krieda bylinožravec
Penelopognathus Krieda bylinožravec
Phaedrolosaurus Krieda mäsožravec
Phuwiangosaurus Krieda bylinožravec
Pinacosaurus Krieda bylinožravec
Platyceratops Krieda bylinožravec
Prenocephale Krieda bylinožravec/všežravec
Probactrosaurus Krieda bylinožravec
Prodeinodon Krieda mäsožravec
Protarchaeopteryx Krieda bylinožravec/všežravec
Protoceratops Krieda bylinožravec
Protognathosaurus Jura bylinožravec
Psittacosaurus Krieda bylinožravec
Pukyongosaurus Krieda bylinožravec
Qiaowanlong Krieda bylinožravec
Qingxiusaurus Krieda bylinožravec
Qinlingosaurus Krieda bylinožravec
Qiupalong Krieda všežravec
Quaesitosaurus Krieda bylinožravec
Raptorex Krieda mäsožravec
Rinchenia Krieda všežravec
Ruyangosaurus Krieda bylinožravec
Sahaliyania Krieda bylinožravec
Saichania Krieda bylinožravec
Sanchusaurus Krieda bylinožravec Možné synonymum rodu Gallimimus
Sangonghesaurus Jura/Krieda bylinožravec
Sanpasaurus Jura bylinožravec
Saurolophus Krieda bylinožravec
Sauroplites Krieda bylinožravec
Saurornithoides Krieda mäsožravec Možno mladšie synonymum rodu Troodon.
Scansoriopteryx Jura/Krieda (neznáme)
Segnosaurus Krieda bylinožravec/všežravec
Shamosaurus Krieda bylinožravec
Shanag Krieda mäsožravec
Shantungosaurus Krieda bylinožravec
Shanweiniao Krieda (neznáme)
Shanxia Krieda bylinožravec
Shanyangosaurus Krieda (neznáme)
Shaochilong Krieda mäsožravec
Shenzhousaurus Krieda bylinožravec
Shidaisaurus Jura (neznáme)
Shixinggia Krieda mäsožravec/všežravec
Shuangmiaosaurus Krieda bylinožravec
Shunosaurus Jura bylinožravec
Shuvuuia Krieda (neznáme)
Siamosaurus Krieda mäsožravec
Siamotyrannus Krieda mäsožravec
Siluosaurus Krieda bylinožravec
Similicaudipteryx Krieda všežravec
Sinocalliopteryx Krieda mäsožravec
Sinoceratops Krieda bylinožravec
Sinocoelurus Jura mäsožravec
Sinopliosaurus Krieda mäsožravec
Sinornithoides Krieda mäsožravec
Sinornithomimus Krieda bylinožravec
Sinornithosaurus Krieda mäsožravec
Sinosauropteryx Krieda mäsožravec
Sinosaurus Trias/Jura mäsožravec
Sinovenator Krieda mäsožravec
Sinraptor Jura mäsožravec
Sinusonasus Krieda mäsožravec
Sinotyrannus Krieda mäsožravec
Sonidosaurus Krieda bylinožravec
SPS 100/44 Krieda mäsožravec/všežravec
Stegosaurides Krieda bylinožravec
Sugiyamasaurus Krieda bylinožravec
Sulaimanisaurus Krieda bylinožravec
Suzhousaurus Krieda bylinožravec
Szechuanoraptor Jura bylinožravec
Szechuanosaurus Jura mäsožravec
Talarurus Krieda bylinožravec
Tangvayosaurus Krieda bylinožravec
Tanius Krieda bylinožravec
Tarbosaurus Krieda mäsožravec
Tarchia Krieda bylinožravec
Tatisaurus Jura bylinožravec
Therizinosaurus Krieda bylinožravec
Tianchisaurus Jura bylinožravec
Tianyulong Krieda bylinožravec
Tianyuraptor Krieda mäsožravec
Tianzhenosaurus Krieda bylinožravec
Tienshanosaurus Jura bylinožravec
Tochisaurus Krieda omnivore
Tonganosaurus Jura bylinožravec
Tonouchisaurus Krieda (neznáme)
Troodon Krieda všežravec
Tsaagan Krieda mäsožravec
Tsagantegia Krieda bylinožravec
Tsintaosaurus Krieda bylinožravec
Tsuchikurasaurus Krieda mäsožravec
Tugulusaurus Krieda (neznáme)
Tuojiangosaurus Jura bylinožravec
Turanoceratops Krieda bylinožravec
Tylocephale Krieda bylinožravec
Udanoceratops Krieda bylinožravec
Ultrasaurus Krieda bylinožravec
Urbacodon Krieda mäsožravec
Velociraptor Krieda mäsožravec
Vitakridrinda Krieda mäsožravec
Wakinosaurus Krieda mäsožravec
Wannanosaurus Krieda bylinožravec
Wuerhosaurus Krieda bylinožravec
Wulagasaurus Krieda bylinožravec
Xianshanosaurus Krieda bylinožravec
Xiaosaurus Jura bylinožravec
Xinjiangovenator Krieda (neznáme)
Xiongguanlong Krieda mäsožravec
Xixianykus Krieda (neznáme)
Xixiasaurus Krieda mäsožravec
Xixiposaurus Jura všežravec
Xuanhanosaurus Jura mäsožravec
Xuanhuaceratops Jura bylinožravec
Xuwulong Krieda bylinožravec
Yamaceratops Krieda bylinožravec
Yandangornis Krieda mäsožravec
Yandusaurus Jura bylinožravec
Yangchuanosaurus Jura mäsožravec
Yibinosaurus Jura bylinožravec
Yimenosaurus Jura bylinožravec
Yingshanosaurus Jura bylinožravec
Yinlong Jura bylinožravec
Yixianosaurus Krieda (neznáme)
Yizhousaurus Jura bylinožravec
Yuanmousaurus Jura bylinožravec
Yunnanosaurus Jura bylinožravec
Yunxiansaurus Krieda bylinožravec
Zanabazar Krieda mäsožravec
Zhejiangosaurus Krieda bylinožravec
Zhongornis Krieda (neznáme)
Zhongyuansaurus Krieda bylinožravec
Zhuchengceratops Krieda bylinožravec
Zhuchengtyrannus Krieda mäsožravec
Zigongosaurus Jura bylinožravec
Zizhongosaurus Jura bylinožravec
Zuolong Jura mäsožravec

Legenda[upraviť | upraviť kód]

Nomen dubium
Neplatný rod
Nomen nudum

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]

Zdroj[upraviť | upraviť kód]