Portál:Letectvo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
S portálom je prepojených 1 264 článkov.
Letecký portál

Letectvo je súhrn činností, zariadení a organizácií, ktorých cieľom je využitie vzdušného priestoru (vzduchového obalu Zeme) na lety leteckých dopravných prostriedkov, prípadne aj kozmických dopravných prostriedkov na lety do kozmického priestoru. Letecká doprava (resp. preprava) alebo vzdušná doprava (resp. preprava) je doprava (resp. preprava) vykonávaná vo vzdušnom priestore.

V súčasnosti, keď je väčšina lietadiel ťažších ako vzduch, ide najmä o lietanie lietadiel a helikoptér. Po anglicky sa tento odbor nazýva „aviation“, v slovenčine „aviatika“, čo väčšinou označuje všeobecne letectvo na Zemi.

Pojem „aeronautika“ (vzduchoplavba, vzduchoplavectvo) vznikol na začiatku letectva, keď po prvom vzlete teplovzdušného balóna bratov Montgolfierovcov vo Francúzsku, boli známe iba lietadlá ľahšie ako vzduch, čiže balóny a vzducholode.

Odporúčaný článok

Heinkel He 177 Greif („Gryf“) bol jediný ťažký bombardér vo výzbroji Luftwaffe. Stroj sa však nedočkal väčšieho rozšírenia, kvôli pretrvávajúcim technickým problémom a nezmyselným požiadavkám zo strany RLM. Ak by boli odstránené nedostatky s prehrievaním motorov a niektoré iné, mohol byť tento stroj vážnou hrozbou pre Spojencov. Na konci vojny zostalo Luftwaffe ešte okolo 900 Heinkelov 177 – väčšina z nich úplne nových a nepoužitých, a boli odoslané na šrotoviská. Bol to potupný koniec ságy Heinkelu 177. No v skutočnosti, nemecké strategické bombardovacie letectvo – rival Západných Spojencov, bolo nehybné najmenej rok pred koncom vojny.

Zaujímavosti
  • ...v súčasnosti môžu dva stroje B-2 podniknúť útok, ktorý by predtým vyžadoval nasadenie 32 strojov F-16, 16 strojov F-15 a 27 ďalších pomocných lietadiel.
  • ...vrtuľník Mil Mi-26 má priestrannejší trup než lietadlo C-130 Hercules a je najväčším sériovo vyrábaným vrtuľníkom na svete.
  • ...do vývoja bombardéra B-29 boli investované 3 miliardy dolárov.

ďalšie zaujímavosti...

Vybraný citát
„Urobte nemožné, pretože takmer každý mi povedal, že moje nápady sú len fantázie.“Howard Hughes
Pomôžte nám

Vytvoriť: Gloster Gladiator, Bristol Beaufighter, Bristol Blenheim, Douglas B-18 Bolo, Short Stirling, Handley Page Halifax, Short Sunderland, Supermarine Walrus, Westland Lysander, Nakadžima B5N, Micubiši G4M, Junkers Ju 86, Junkers Ju 188, LaGG-1, Iliušin Il-10, Airbus Beluga, Airbus A400M, Tupolev Tu-214, Amerika Bomber, Mil Mi-6, Mil Mi-10, Mil V-12, Šen-jang J-6, Schempp-Hirth Discus, Hawker Siddeley Harrier, British Aerospace Sea Harrier a ďalšie...

Rozšíriť alebo vylepšiť: Ornitoptéra, North American X-15, Distinguished Flying Cross (USA), British Taylorcraft Auster, Cessna 172, Lockheed Martin, Mil Mi-8, Star Alliance, Vystužená vzducholoď, Nevystužená vzducholoď, Douglas Aircraft Company, Blohm & Voss Bv 143, Letisko Senica, Letisko Trenčín, Messerschmitt Me 323, Mil Mi-26, Mil Mi-28, TAROM, Suchoj Superjet 100, Letisko, Lietadlová loď, Distinguished Flying Cross, Northrop Grumman B-2 Spirit, Tupolev Tu-4, Dejiny letectva, Dopravné lietadlo a ďalšie...

Zoznamy
Ocenené články

Dobré články Čo to je?


Príbuzné portály

Kozmonautický portál
 
Obrázok týždňa



Autor: MC2 Timothy Schumaker/U.S. Navy
Lietadlá Boeing F/A-18E Super Hornet akrobatickej skupiny Blue Angels amerického námorníctva.


ďalšie obrázky...

Vybraná osobnosť

Čatár Josef František (* 7. október 1914, Otaslavice – † 8. október 1940, Cuddington Way) bol česko-slovenský stíhací pilot pochádzajúci z Moravy, letecké eso poľského a britského letectva v druhej svetovej vojne.

Josef František sa prihlásil k česko-slovenskému letectvu v roku 1936. Roku 1938 sa stal stíhacím pilotom slúžiacim pri 40. letke v Prahe-Kbeloch. Po okupácii Československa (15. marca 1939) utiekol do Poľska, rovnako ako veľa iných československých letcov. Mnohí z nich pokračovali ďalej do Francúzska, ale František sa s niekoľkými druhmi rozhodol zostať a pripojiť sa k poľskému letectvu v boji proti Nemcom.

Po nemeckom vpáde do Poľska František plnil prieskumné a spojovacie úlohy v neozbrojenom cvičnom lietadle RWD-8. V dňoch 19. a 20. septembra napadol nemecké kolóny ručnými granátmi. V stredu 20. septembra bol zostrelený, ale núdzovo pristál zachránili ho obetaví poľskí piloti iného lietadla, ktorí pod nepriateľskou paľbou pristáli neďaleko. V piatok 22. septembra dostal František za úlohu stiahnuť so zostávajúcimi lietadlami jednotky do Rumunska. Ako mnohým iným poľským pilotom, aj jemu sa podarilo utiecť z rumunského internačného tábora a v októbri 1939 sa nakoniec dostal až do Francúzska.

Kategórie

Vyhľadávanie:
Správcovia portálu
Ostatné portály