Stará radnica (Bratislava)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Stará radnica
historická budova
Štát Slovensko Slovensko
Región Bratislavský kraj
Okres Bratislava I
Mesto Bratislava
Mestská časť Staré Mesto
Súradnice 48°08′37″S 17°06′32″V / 48,143647°S 17,108833°V / 48.143647; 17.108833
Poloha v rámci Bratislavy
Poloha v rámci Bratislavy
Poloha v rámci Starého Mesta
Poloha v rámci Starého Mesta
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Stará radnica v Bratislave je historická budova na Hlavnom námestí v Bratislave a patrí medzi najstaršie budovy v Bratislave. Tvoria ju viaceré budovy, konkrétne Jakubov dom, Pawerov dom, Ungerov dom, a Aponiho palác, ktoré boli postavené v rôznych umeleckých slohoch. Pôvodná časť radnice je dom s vlastnou vežou na východnom okraji námestia. V súčasnosti v budove sídli Múzeum mesta Bratislavy.

Dejiny výstavby[upraviť | upraviť zdroj]

Bola postavená v gotickom štýle v 15. storočí ako výsledok spojenia viacerých domov (Pawerov dom, Ungerov dom, Aponiho palác). Hlavnú budovu vedľa veže dal postaviť richtár Jakub v 14. storočí, zatiaľ čo samotná veža, pôvodne gotická bola postavená v 13. storočí, podľa vtedajšej toskánskej módy.

Neskôr prešla mnohými zmenami a rozšíreniami, hlavne rekonštrukciou v renesančnom štýle v roku 1599 po poškodení zemetrasením, baroková reštylizácia veže po požiari v 18. storočí a novorenesančné, neogotické krídlo postavené v roku 1912.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Nachádza sa priamo v centre mesta medzi Hlavným námestím a Primaciálnym námestím, vedľa sa nachádza grécke a japonské veľvyslanectvo. Radnicu je možné ľahko spoznať podľa farebnej dláždicovanej strechy.

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Budova sa používala ako mestská radnica od 15. storočia do neskorého 19. storočia. V tom období slúžila aj iným účelom, napríklad ako väzenie, mincovňa, miesto konania obchodov a osláv. Používala sa ako depozitár zbrojnice a mestský archív. Momentálne sa v budove nachádza Mestské múzeum s expozíciou o histórii Bratislavy. Medzi vystavované exponáty patria nástroje na mučenie, staromestské žaláre, historické zbrane, brnenia, maľby a miniatúry. Jednou z atrakcií je aj delová guľa vstavaná do steny veže, ktorú vystrelili Napoleonovi vojaci v 19. storočí.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]