Zoznam najväčších miest Európskej únie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam 84 najväčších miest Európskej únie v roku 2016, zoradený podľa počtu obyvateľov vnútri oficiálnych hraníc mesta.

Hlavné mestá sú zobrazené tučným písmom.

84 najväčších miest[upraviť | upraviť zdroj]

Poradie Mesto Krajina Počet obyvateľov
2005 2015
1. Berlín Nemecko Nemecko 3 399 511 3 652 956
2. Madrid Španielsko Španielsko 3 128 600 3 141 991
3. Rím Taliansko Taliansko 2 545 243 2 865 945
4. Paríž Francúzsko Francúzsko 2 153 600 2 244 000
5. Bukurešť Rumunsko Rumunsko 1 924 959 1 883 425
6. Viedeň Rakúsko Rakúsko 1 660 534 1 863 881
7. Hamburg Nemecko Nemecko 1 751 656 1 780 288
8. Budapešť Maďarsko Maďarsko 1 698 106 1 759 407
9. Varšava Poľsko Poľsko 1 700 536 1 748 916
10. Barcelona Španielsko Španielsko 1 605 602 1 604 555
11. Mníchov Nemecko Nemecko 1 325 697 1 504 301
12. Miláno Taliansko Taliansko 1 305 808 1 350 387
13. Praha Česko Česko 1 186 618 1 267 449
14. Sofia Bulharsko Bulharsko 1 148 429 1 260 120
15. Brusel Belgicko Belgicko 0 1 187 890
16. Kolín nad Rýnom Nemecko Nemecko 986 168 1 060 582
17. Neapol Taliansko Taliansko 981 353 972 638
18. Štokholm Švédsko Švédsko 780 817 925 934
19. Turín Taliansko Taliansko 898 979 892 649
20. Marseille Francúzsko Francúzsko 820 900 852 516
21. Amsterdam Holandsko Holandsko 743 393 825 080
22. Záhreb Chorvátsko Chorvátsko 0 790 017
23. Valencia Španielsko Španielsko 805 304 786 189
24. Krakov Poľsko Poľsko 756 629 762 448
25. Frankfurt nad Mohanom Nemecko Nemecko 659 928 732 688
26. Lodž Poľsko Poľsko 767 628 698 688
27. Sevilla Španielsko Španielsko 704 414 693 878
28. Palermo Taliansko Taliansko 668 843 673 073
29. Zaragoza Španielsko Španielsko 649 181 664 953
30. Atény Grécko Grécko 745 514 664 046
31. Riga Lotyšsko Lotyšsko 727 578 641 007
32. Vroclav Poľsko Poľsko 635 932 637 075
33. Helsinki Fínsko Fínsko 560 905 630 752
34. Rotterdam Holandsko Holandsko 588 500 626 305
35. Stuttgart Nemecko Nemecko 591 528 612 441
36. Düsseldorf Nemecko Nemecko 575 727 612 178
37. Janov Taliansko Taliansko 618 438 588 688
38. Dortmund Nemecko Nemecko 587 717 586 181
39. Kodaň Dánsko Dánsko 501 158 583 348
40. Essen Nemecko Nemecko 583 892 582 624
41. Malaga Španielsko Španielsko 560 631 569 130
42. Lipsko Nemecko Nemecko 505 069 560 472
43. Brémy Nemecko Nemecko 546 852 557 464
44. Lisabon Portugalsko Portugalsko 529 485 547 631
45. Drážďany Nemecko Nemecko 500 068 543 825
46. Vilnius Litva Litva 553 553 542 720
47. Poznaň Poľsko Poľsko 567 882 542 348
48. Göteborg Švédsko Švédsko 489 425 541 145
49. Hannover Nemecko Nemecko 515 559 523 642
50. Haag Holandsko Holandsko 475 197 510 909
51. Antverpy Belgicko Belgicko 461 496 510 610
52. Norimberg Nemecko Nemecko 499 222 500 096
53. Lyon Francúzsko Francúzsko 466 400 491 268
54. Duisburg Nemecko Nemecko 500 142 491 231
55. Gdansk Poľsko Poľsko 458 053 462 249
56. Toulouse Francúzsko Francúzsko 435 000 447 340
57. Tallinn Estónsko Estónsko 396 193 440 206
58. Murcia Španielsko Španielsko 416 996 439 889
59. Bratislava Slovensko Slovensko 462 603 422 932
60. Brno Česko Česko 366 757 406 878[1]
61. Szczecin Poľsko Poľsko 411 119 405 657
62. Palma de Mallorca Španielsko Španielsko 375 048 400 578
63. Bologna Taliansko Taliansko 374 142 386 171
64. Florencia Taliansko Taliansko 367 268 380 226
65. Las Palmas Španielsko Španielsko 377 056 379 766
66. Bochum Nemecko Nemecko 384 492 364 742
67. Bydgoszcz Poľsko Poľsko 366 074 355 645
68. Wuppertal Nemecko Nemecko 358 746 350 046
69. Bilbao Španielsko Španielsko 354 145 345 141
70. Nice Francúzsko Francúzsko 347 900 344 064
71. Plovdiv Bulharsko Bulharsko 341 873 341 625
72. Lublin Poľsko Poľsko 354 967 340 727
73. Varna Bulharsko Bulharsko 311 796 334 466
74. Bielefeld Nemecko Nemecko 326 268 333 090
75. Utrecht Holandsko Holandsko 330 772
76. Alicante Španielsko Španielsko 322 431 328 648
77. Córdoba Španielsko Španielsko 322 867 327 362
78. Aarhus Dánsko Dánsko 326 676
79. Solún Grécko Grécko 363 987 325 182
80. Kluž Rumunsko Rumunsko 324 576
81. Malmö Švédsko Švédsko 321 970
82. Bari Taliansko Taliansko 326 333 321 008
83. Temešvár Rumunsko Rumunsko 307 265 319 279
84. Catania Taliansko Taliansko 303 785 315 567

Ďalšie dôležité mestá[upraviť | upraviť zdroj]

  • Pretože v tabuľke sú uvedené len mestá Európskej únie, nie sú tu uvedené mestá v iných krajinách, napríklad Moskva, Oslo, Reykjavík, Bern, Londýn a Zürich.
  • Bordeaux na juhozápade Francúzska v roku 2012 malo 241 287 obyvateľov, no v jeho metropolitnej oblasti žije 1 178 335 obyvateľov (2013).
  • Nantes na západe Francúzska obýva 284 970 obyvateľov, no metropolitnú oblasť obýva 873 133 obyvateľov (2010).
  • Lille, francúzske mesto malo v roku 2012 228 652 obyvateľov, pričom v metropolitnej oblasti ich žije 3,8 mil.
  • Porto je portugalské mesto, kde v roku 2011 žilo 287 591 obyvateľov. Tvorí jednu z najväčších metropolitných oblastí na pobreží Atlantického oceánu, v ktorej žije 2 162 524 obyvateľov (2011).
  • Valletta je hlavné mesto Malty a v roku 2014 mala iba 6 444 obyvateľov. Najväčšie mesto na Malte je Birkirkara, kde v roku 2014 žilo 22 247 obyvateľov.
  • Benátky je známe talianske mesto, ktoré vykazuje od roku 2003 úbytok populácie. V roku 2014 tu žilo 264 579 obyvateľov.
  • Cork je druhé najväčšie mesto v Írsku, kde žije okolo 186 tisíc obyvateľov. V "Greater Cork area" žije okolo 370 tisíc obyvateľov a v roku 2020 sa predpokladá 450 tisíc.
  • Almere v Holandsku je mesto, ktoré nemalo žiadnych obyvateľov do roku 1976, dnes tu žije 176-tisíc ľudí a v roku 2010 sa predpokladá 214-tisíc.

Mestá v kandidátskych krajinách[upraviť | upraviť zdroj]

Macedónsko[upraviť | upraviť zdroj]

Turecko[upraviť | upraviť zdroj]

Potenciálne kandidátske krajiny[upraviť | upraviť zdroj]

Albánsko[upraviť | upraviť zdroj]

Bosna a Hercegovina[upraviť | upraviť zdroj]

Srbsko[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Informativní počty obyvatel v obcích - Ministerstvo vnitra České republiky [online]. www.mvcr.cz, [cit. 2019-09-09]. Dostupné online. (po česky)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]