Zoznam najväčších miest Európskej únie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam 100 najväčších miest Európskej únie v roku 2016, zoradený podľa počtu obyvateľov vnútri oficiálnych hraníc mesta.

Hlavné mestá sú zobrazené tučným písmom.

100 najväčších miest[upraviť | upraviť zdroj]

Poradie Mesto Krajina Počet obyvateľov
2005 2015
1. Londýn Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo 7 517 700 8 673 713
2. Berlín Nemecko Nemecko 3 399 511 3 652 956
3. Madrid Španielsko Španielsko 3 128 600 3 141 991
4. Rím Taliansko Taliansko 2 545 243 2 865 945
5. Paríž Francúzsko Francúzsko 2 153 600 2 244 000
6. Bukurešť Rumunsko Rumunsko 1 924 959 1 883 425
7. Viedeň Rakúsko Rakúsko 1 660 534 1 863 881
8. Hamburg Nemecko Nemecko 1 751 656 1 780 288
9. Budapešť Maďarsko Maďarsko 1 698 106 1 759 407
10. Varšava Poľsko Poľsko 1 700 536 1 748 916
11. Barcelona Španielsko Španielsko 1 605 602 1 604 555
12. Mníchov Nemecko Nemecko 1 325 697 1 504 301
13. Miláno Taliansko Taliansko 1 305 808 1 350 387
14. Praha Česko Česko 1 186 618 1 267 449
15. Sofia Bulharsko Bulharsko 1 148 429 1 260 120
16. Brusel Belgicko Belgicko 1 187 890
17. Birmingham Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo 1 001 200 1 111 307
18. Kolín nad Rýnom Nemecko Nemecko 986 168 1 060 582
19. Neapol Taliansko Taliansko 981 353 972 638
20. Štokholm Švédsko Švédsko 780 817 925 934
21. Turín Taliansko Taliansko 898 979 892 649
22. Marseille Francúzsko Francúzsko 820 900 852 516
23. Amsterdam Holandsko Holandsko 743 393 825 080
24. Záhreb Chorvátsko Chorvátsko 790 017
25. Valencia Španielsko Španielsko 805 304 786 189
26. Leeds Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo 443 247 774 060
27. Krakov Poľsko Poľsko 756 629 762 448
28. Frankfurt nad Mohanom Nemecko Nemecko 659 928 732 688
29. Lodž Poľsko Poľsko 767 628 698 688
30. Sevilla Španielsko Španielsko 704 414 693 878
31. Palermo Taliansko Taliansko 668 843 673 073
32. Zaragoza Španielsko Španielsko 649 181 664 953
33. Atény Grécko Grécko 745 514 664 046
34. Riga Lotyšsko Lotyšsko 727 578 641 007
35. Vroclav Poľsko Poľsko 635 932 637 075
36. Helsinki Fínsko Fínsko 560 905 630 752
37. Rotterdam Holandsko Holandsko 588 500 626 305
38. Stuttgart Nemecko Nemecko 591 528 612 441
39. Düsseldorf Nemecko Nemecko 575 727 612 178
40. Glasgow Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo 578 790 606 340
41. Janov Taliansko Taliansko 618 438 588 688
42. Dortmund Nemecko Nemecko 587 717 586 181
43. Kodaň Dánsko Dánsko 501 158 583 348
44. Essen Nemecko Nemecko 583 892 582 624
45. Sheffield Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo 520 700 569 737
46. Malaga Španielsko Španielsko 560 631 569 130
47. Lipsko Nemecko Nemecko 505 069 560 472
48. Brémy Nemecko Nemecko 546 852 557 464
49. Dublin Írsko Írsko 505 739 553 165
50. Lisabon Portugalsko Portugalsko 529 485 547 631
51. Drážďany Nemecko Nemecko 500 068 543 825
52. Vilnius Litva Litva 553 553 542 720
53. Poznaň Poľsko Poľsko 567 882 542 348
54. Göteborg Švédsko Švédsko 489 425 541 145
55. Bradford Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo 531 176
56. Manchester Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo 441 200 530 292
57. Hannover Nemecko Nemecko 515 559 523 642
58. Haag Holandsko Holandsko 475 197 510 909
59. Antverpy Belgicko Belgicko 461 496 510 610
60. Norimberg Nemecko Nemecko 499 222 500 096
61. Edinburgh Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo 457 830 498 810
62. Lyon Francúzsko Francúzsko 466 400 491 268
63. Duisburg Nemecko Nemecko 500 142 491 231
64. Liverpool Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo 447 500 478 580
65. Gdaňsk Poľsko Poľsko 458 053 462 249
66. Bristol Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo 398 300 449 328
67. Toulouse Francúzsko Francúzsko 435 000 447 340
68. Tallinn Estónsko Estónsko 396 193 440 206
69. Murcia Španielsko Španielsko 416 996 439 889
70. Bratislava Slovensko Slovensko 462 603 422 932
71. Szczecin Poľsko Poľsko 411 119 405 657
72. Palma de Mallorca Španielsko Španielsko 375 048 400 578
73. Bologna Taliansko Taliansko 374 142 386 171
74. Florencia Taliansko Taliansko 367 268 380 226
75. Las Palmas Španielsko Španielsko 377 056 379 766
76. Brno Česko Česko 366 757 378 327
77. Bochum Nemecko Nemecko 384 492 364 742
78. Cardiff Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo 319 700 357 160
79. Bydgoszcz Poľsko Poľsko 366 074 355 645
80. Wuppertal Nemecko Nemecko 358 746 350 046
81. Coventry Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo 304 200 345 385
82. Bilbao Španielsko Španielsko 354 145 345 141
83. Nice Francúzsko Francúzsko 347 900 344 064
84. Leicester Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo 342 627
85. Plovdiv Bulharsko Bulharsko 341 873 341 625
86. Lublin Poľsko Poľsko 354 967 340 727
87. Belfast Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo 338 907
88. Varna Bulharsko Bulharsko 311 796 334 466
89. Wakefield Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo 333 759
90. Bielefeld Nemecko Nemecko 326 268 333 090
91. Utrecht Holandsko Holandsko 330 772
92. Alicante Španielsko Španielsko 322 431 328 648
93. Córdoba Španielsko Španielsko 322 867 327 362
94. Aarhus Dánsko Dánsko 326 676
95. Solún Grécko Grécko 363 987 325 182
96. Kluž Rumunsko Rumunsko 324 576
97. Malmö Švédsko Švédsko 321 970
98. Bari Taliansko Taliansko 326 333 321 008
99. Temešvár Rumunsko Rumunsko 307 265 319 279
100. Catania Taliansko Taliansko 303 785 315 567

Ďalšie dôležité mestá[upraviť | upraviť zdroj]

  • Pretože v tabuľke sú uvedené len mestá Európskej únie, nie sú tu uvedené mestá v iných krajinách, napríklad Moskva, Oslo, Reykjavík, Bern a Zürich.
  • Bordeaux na juhozápade Francúzska v roku 2012 malo 241 287 obyvateľov, no v jeho metropolitnej oblasti žije 1 178 335 obyvateľov (2013).
  • Nantes na západe Francúzska obýva 284 970 obyvateľov, no metropolitnú oblasť obýva 873 133 obyvateľov (2010).
  • Lille, francúzske mesto malo v roku 2012 228 652 obyvateľov, pričom v metropolitnej oblasti ich žije 3,8 mil.
  • Nottingham v Spojenom kráľovstve má 318 900 obyvateľov a jeho metropolitná oblasť až 1 543 000 (2015).
  • Porto je portugalské mesto, kde v roku 2011 žilo 287 591 obyvateľov. Tvorí jednu z najväčších metropolitných oblastí na pobreží Atlantického oceánu, v ktorej žije 2 162 524 obyvateľov (2011).
  • Valletta je hlavné mesto Malty a v roku 2014 mala iba 6 444 obyvateľov. Najväčšie mesto na Malte je Birkirkara, kde v roku 014 žilo 22 247 obyvateľov.
  • Benátky je známe talianske mesto, ktoré vykazuje od roku 2003 úbytok populácie. V roku 2014 tu žilo 264 579 obyvateľov.
  • Cork je druhé najväčšie mesto v Írsku, kde žije okolo 186 tisíc obyvateľov. V "Greater Cork area" žije okolo 370 tisíc obyvateľov a v roku 2020 sa predpokladá 450 tisíc.
  • Almere, Holandsko, je mesto, ktoré nemalo žiadnych obyvateľov do roku 1976, dnes tu žije 176-tisíc ľudí a v roku 2010 sa predpokladá 214-tisíc.

Mestá v kandidátskych krajinách[upraviť | upraviť zdroj]

Macedónsko[upraviť | upraviť zdroj]

Turecko[upraviť | upraviť zdroj]

Potenciálne kandidátske krajiny[upraviť | upraviť zdroj]

Albánsko[upraviť | upraviť zdroj]

Bosna a Hercegovina[upraviť | upraviť zdroj]

Srbsko[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]