Zoznam najvyšších budov a stavieb v Strednej Európe

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Mitteleuropa

Toto je zoznam najvyšších budov a stavieb v strednej Európe na rok 2011. Oranžovou farbou sú vyznačené tie stavby, ktoré nepatria do Strednej Európy, ale do Mitteleuropy.

Budovy[upraviť | upraviť zdroj]

Od 259 m do 150 m[upraviť | upraviť zdroj]

Poradie Obrázok Názov Miesto Výška (m) Počet poschodí Rok
1. Main-hattan.jpg Commerzbank Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 259 56 1997
2. Messeturm Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 257 63 1990
3. Frankfurt Am Main-Westend Tower-Ansicht vom Maintower.jpg Westendstraße 1 Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 208 53 1993
4. Tower 185.jpg Tower 185 Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 200 55 2011
5. Maintower-ffm002.jpg Maintower Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 199,5 56 1999
6. Pałac Kultury i Nauki 2011.jpg Palác kultúry a vedy Varšava, Poľsko 188 42 1955
7. Trianon Frankfurt.jpg Trianon Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 186 45 1993
8. Warsaw Trade Tower Varšava, Poľsko 184 42 1999
9. Vienna 2006-11-02 091.jpg Millennium Tower Viedeň, Rakúsko 171 51 1999
10. Opernturm.jpg Opernturm Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 170 42 2009
11. Dresdner-bank-hochhaus-ffm011.jpg Silver Tower Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 166 32 1978
12. Post Tower Bonn 2009-06-25.jpg Deutsche Post Tower Bonn, Nemecko 163 42 2002
UlmMinster0042.jpg Ulm Minster Ulm, Nemecko 161,5 1 1890
13. Rondo 1 Warsaw 2016.jpg Rondo 1 Varšava, Poľsko 159 40 2006
14. PBC Frankfurt.jpg Plaza Büro Center Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 159 47 1976
Kölner Dom004 (Flight over Cologne).jpg Kolínska katedrála Kolín nad Rýnom, Nemecko 157,4 1 1880
15. Deutsche Bank Twin Towers, veža 1 Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 155 40 1984
16. Deutsche Bank Twin Towers, veža 2 Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 155 38 1984
17. Skyper Frankfurt.jpg Skyper Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 154 38 2004
18. InterContinental Warszawa.JPG InterContinental Varšava Varšava, Poľsko 154 45 2004

Od 149 m do 140 m[upraviť | upraviť zdroj]

Poradie Obrázok Názov Miesto Výška (m) Počet poschodí Rok
19. Koeln-Turm 001.jpg KölnTurm Kolín nad Rýnom, Nemecko 149 43 2001
20. European central bank euro frankfurt germany.jpg Eurotower Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 148 39 1977
Nikolaikirche Hamburg von Nikolaibruecke.jpg Kostol sv. Mikuláša Hamburg, Nemecko 147,8 1 1874
21. Colonia-Haus.jpg Colonia-Hochhaus Kolín nad Rýnom, Nemecko 147 42 1972
22. München - o2-Zentrale (Luftbild).jpg Uptown München Mníchov, Nemecko 146 38 2004
23. Warsaw Financial Center WFC.jpg Warsaw Financial Center Varšava, Poľsko 144 34 1998
24. City-Haus-2008.jpg City-Haus Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 142 42 1974
25. Fbc-ffm001a.jpg Frankfurter Büro Center Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 142 40 1980
26. Bundesarchiv Bild 183-1990-0928-001, Leipzig, Universitätshochhaus.jpg City-Hochhaus Leipzig Lipsko, Nemecko 142 36 1971
Cathedrale strasbourg vue generale.jpg Štrasburgská katedrála Štrasburg, Francúzsko 142 1 1439
3 Stary Lichen 44.jpg Bazilika Matky Božej Bolestnej Kráľovnej Poľska Starý Licheń, Poľsko 141,5 1 2000
27. 6 Warszawa 053.jpg Hotel Marriott Varšava, Poľsko 140 40 1989
28. Warszawa foto br4.jpg Oxford Tower Varšava, Poľsko 140 42 1979

Od 139 m do 125 m[upraviť | upraviť zdroj]

Poradie Obrázok Názov Miesto Výška (m) Počet poschodí Rok
29. Deutsche Welle Funkhaus Am Raderberggürtel.jpg Rheinturm Kolín nad Rýnom, Nemecko 138 34 1980
30. Vienna Twin Tower.jpg Vienna Twin Tower, veža 1 Viedeň, Rakúsko 138 37 2001
Wien - Stephansdom (1).JPG Dóm svätého Štefana Viedeň, Rakúsko 136,4 1 1433
31. Gallileo-ffm001.jpg Galileo Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 136 38 1999
32. Turm am Thurn-und-Taxis-Platz 2010-02-08.jpg Nextower Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 136 32/36 2006
33. 2007-09-04 Business Tower.jpg Business Tower Norimberg, Nemecko 135 34 1997
Linz-Dom.jpg Nová katedrála Linz, Rakúsko 134,8 1 1924
34. Unicenter Köln - Ostansicht-0068.jpg Uni-Center Kolín nad Rýnom, Nemecko 133 42 1973
35. Jena - Sophienhoehenblick 02.jpg Jentower Jena, Nemecko 133 32 1972
St. Petri Hamburg stitched 2009 1.jpg Kostol svätého Petra Hamburg, Nemecko 132,2 1 1878
Hamburg-090613-0368-DSC 8465-Michel.jpg Kostol svätého Michala archanjela Hamburg, Nemecko 132,1 1 1786
Landshut Altstadt.jpg Kostol svätého Martina Landshut, Nemecko 130,6 1 1500
36. IZD Tower.jpg IZD Tower Viedeň, Rakúsko 130 38 2001
37. Frankfurt am Main Kastor & Pollux 2007-08.jpg Pollux Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 130 33 1997
38. Europa Tower Vilnius, Litva 129 33 2004
39. Budynek TP SA w Warszawie.jpg TP S.A. Tower Varšava, Poľsko 128 30 2001
40. Vienna Twin Tower.jpg Vienna Twin Tower, veža 2 Viedeň, Rakúsko 127 37 2001
41. Garden Towers Frankfurt.jpg Garden Towers Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 127 25 1976
42. Vereinte Nationen in Wien.jpg Vienna International Center Viedeň, Rakúsko 127 28 1979
43. Industriequartier - Prime Tower 2011-08-08 13-46-08.JPG Prime Tower Zürich, Švajčiarsko 126 36 2011
44. Highlight Towers Muenchen A9-1.jpg Highlight Towers, veža 1 Mníchov, Nemecko 126 33 2004
45. POL.Gdynia.SeaTowers.2008.6.jpg Sea Towers Gdyňa, Poľsko 125,4 36 2009
Hh-st-jacobi.jpg Kostol svätého Jakuba Hamburg, Nemecko 125,4 1 1962
46. Treptowers.JPG Treptowers Berlín, Nemecko 125 32 1998
47. Berlin Alexanderplatz Park Inn.jpg Park Inn Berlin Berlín, Nemecko 125 41 1969
48. ARAG-Tower.jpg Arag-Tower Düsseldorf, Nemecko 125 32 2001
Église Sainte-Marie de Lübeck.jpg Kostol Panny Márie (Lübeck) Lübeck, Nemecko 125 1 1350

Od 124 m do 110 m[upraviť | upraviť zdroj]

Poradie Obrázok Názov Miesto Výška (m) Počet poschodí Rok
St Olaf's church, Tallinn, July 2008.jpg Kostol svätého Olafa Tallin, Estónsko 123,7 1 1500
St. Peter's Church.JPG Kostol svätého Petra Riga, Lotyšsko 123,3 1 1973
49. Saules Akmens Riga, Lotyšsko 123 27 2004
50. Düsseldorf LVA Hochhaus 2.jpg LVA-Hauptgebäude Düsseldorf, Nemecko 123 29 1976
51. City Tower Nordseite2.jpg City Tower Offenbach am Main, Nemecko 122 32 2003
52. Wiesdorf bayer 02.jpg Bayer-Hochhaus Leverkusen, Nemecko 122 29 1963
53. RWE Turm Essen.jpg RWE-Turm Essen, Nemecko 120 30 1996
54. Hochhaus Neue Donau Wien.jpg Hochhaus Neue Donau Viedeň, Rakúsko 120 33 2002
55. Hh-radisson.jpg Hotel Radisson Blu Hamburg, Nemecko 120 32 1973
56. Travemuende-Leuchtturm mit Maritim.jpg Maritim Travemünde Lübeck-Travemünde, Nemecko 119 35 1974
57. 120409-Steglitz-Kreisel.JPG Steglitzer Kreisel Berlín, Nemecko 119 27 1980
Schweriner Dom von der Post.JPG Katedrála vo Schwerine Schwerin, Nemecko 117,5 1 1892
Petrikirche mit Stadtmauer.jpg Kostol svätého Petra Rostock, Nemecko 117 1 1577
58. Messe-Torhaus, Frankfurt.jpg Messe-Torhaus Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 117 30 1984
59. Swissôtel Tallinn Tallin, Estónsko 117 30 2007
60. Tornimäe Tallin, Estónsko 117 30 2006
Hamburg.St.Katharinen.wmt.jpg Kostol svätej Kataríny Hamburg, Nemecko 116,7 1 1657
2006 Berliner Dom Front.jpg Berlínsky dóm Berlín, Nemecko 116,5 1 1905
2 Freiburger Münster.JPG Freiburg Minster Freiburg, Nemecko 116 1 1330
61. Afe-Tower-University-Frankfurt.jpg AfE-Tower Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 116 38 1972
62. Frankfurt Main Japan Tower 6240a.jpg Japan Center Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 115 29 1996
63. Parktower.jpg Park Tower Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 115 28 2007
Lubeck-church.JPG Katedrála v Lübecku Lübeck, Nemecko 114,7 1 1341
St Andreas tower Hildesheim.jpg Kostol svätého Ondreja Hildesheim, Nemecko 114,5 1 1890
64. Panorama Plaza II Riga, Lotyšsko 114 32 2007
65. Bonn Langer Eugen Rheinseite 2009-06-01.JPG Langer Eugen Bonn, Nemecko 114 30 1969
66. Hypo-Haus 03-10-28-012.jpg Hypo-Haus Mníchov, Nemecko 114 27 1981
67. Highlight Towers Muenchen A9-1.jpg Highlight Towers, veža 2 Mníchov, Nemecko 113 28 2004
68. Floridotower from Floridsdorfer Brücke 2007 b.jpg Florido Tower Viedeň, Rakúsko 113 31 2001
Germany Luebeck St Jacobi.jpg Kostol svätého Jakuba Lübeck, Nemecko 112 1 1894
69. TÜV-Rheinland-Hochhaus Köln-Poll 2011.jpg TÜV-Rheinland-Turm Kolín nad Rýnom, Nemecko 112 22 1974
70. Emser Brücke, Investment Banking Center Frankfurt-2.jpg IBC Tower Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 112 30 2003
71. Millennium plaza warsaw.JPG Millennium Plaza Varšava, Poľsko 112 28 1999
72. Pilsotasminijosg1.jpg Pilsotas Klaipéda, Litva 112 34 2007
Schleswiger Dom.jpg Katedrála vo Schleswigu Schleswig, Nemecko 111,2 1 1894
73. NBS final euro.jpg Národná banka Slovenska Bratislava, Slovensko 111 33 2002
AZ Tower Brno 111m.JPG AZ Tower Brno, Česko 111 30 2013
0910 Bazylika archikatedralna św Jakuba Szczecin.jpg Katedrálna bazilika svätého Jakuba apoštola Szczecin, Poľsko 110,18 1 1892
74. Wien Donau City Mischek Tower.jpg Mischek Tower Viedeň, Rakúsko 110 35 2000
75. Nibelungenplatz, Frankfurt.jpg Büro Center Nibelungenplatz Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 110 27 1967
76. Eurotheum-1.jpg Eurotheum Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 110 31 1999

Od 109 m do 100 m[upraviť | upraviť zdroj]

Poradie Obrázok Názov Miesto Výška (m) Počet poschodí Rok
Graz Herz Jesu 5.jpg Kostol Najsvätejšieho srdca Ježišovho Graz, Rakúsko 109,6 1 1891
77. Coba-Verwaltung.jpg Commerzbank Verwaltungsbau Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 109 28 1973
78. City Tower Praha 20080514.JPG City Tower Praha, Česko 109 27 2008
79. Westhafen Tower 2009 1.jpg Westhafen Tower Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 109 30 2003
80. Grünanlage Theodor-Heuss-Ring Köln mit Ringturm-8184.jpg Ringturm Kolín nad Rýnom, Nemecko 109 26 1973[1]
2010-06-06-lueneburg-by-RalfR-07.jpg Kostol svätého Jána Lüneburg, Nemecko 108,7 1 1408
PetriHL.JPG Kostol svätého Petra Lübeck, Nemecko 108,2 1 1894
81. Stvtower.jpg Slovenská televízia Bratislava, Slovensko 108 28 1975
82. ERGO Zentrale-Duesseldorf.jpg Victoria-Haus Düsseldorf, Nemecko 108 29 1998
83. BA-highrises09.jpg City Business Center Bratislava, Slovensko 107 24 2007
84. Wienerberg Delugan-Meissl Tower.jpg Delugan-Meissl-Tower Viedeň, Rakúsko 107 37 2005
85. Intraco warszawa.jpg Intraco I Varšava, Poľsko 107 39 1975
86. Augsburg Dorint-Novotel-Hotelturm Maiskolben.jpg Augsburger Hotelturm Augsburg, Nemecko 107 35 1972
87. Lotyšská akadémia vied Riga, Lotyšsko 107 21 1955
88. NRW, Essen, Stadtkern - Rathaus.jpg Radnica v Essene Essen, Nemecko 106 23 1979
89. Debis-Haus.Berlin.view from Kollhoff-Tower.jpg debis-Haus Berlín, Nemecko 106 23 1997
90. Katowice-Altus.jpg Altus Katowice, Poľsko 106 29 2002
91. Lucka city warsaw.JPG Łucka City Varšava, Poľsko 106 30 2004
92. Warszawa - Hotel Novotel.JPG Novotel Warszawa Centrum Varšava, Poľsko 106 33 1974
Częstochowa JG 26102005.JPG Kláštor na Jasnej Hore Čenstochová, Poľsko 106 1 1900
EE HJ Tallinn St Nicholas church 1.jpg Kostol svätého Mikuláša Tallin, Estónsko 105 1 1696
93. Warsaw Easter 2008 006.jpg Złote Tarasy Varšava, Poľsko 105 26 2007
94. Koeln-landgericht.jpg Landgericht Köln Kolín nad Rýnom, Nemecko 105 25 1981
Zagreb Cathedral.jpg Katedrála v Záhrebe Záhreb, Chorvátsko 105 1 1899
Dortmund Petrikirche.jpg Kostol svätého Petra Dortmund, Nemecko 105 1 1322
100 1889.JPG Katedrála v Regensburgu Regensburg, Nemecko 105 1 1856
Archikatedra Łódź v2.jpg Katedrálna bazilika svätého Stanislava Kostky Lodž, Poľsko 104,5 1 1912
DomzuMagdeburg.jpg Katedrála v Magdeburgu Magdeburg, Nemecko 104 1 1520
Reinoldikirche von oben.jpg Reinoldkirche Dortmund, Nemecko 104 1 1954
95. Tower115.jpg Tower 115 Bratislava, Slovensko 104 28[2] 1984
96. Praha, Pankrác, výšková budova.jpg City Empiria Praha, Česko 104 27 1977
97. Holiday Inn Frankfurt City-South.JPG Holiday Inn Frankfurt City-South Conference Centre Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 104 27 1972
98. Image-Andromeda-Tower Vienna 2005.JPG Andromeda Tower Viedeň, Rakúsko 103,5 29 1998
99. KölnTriangle (0684).jpg Kölntriangle Kolín nad Rýnom, Nemecko 103,2 29 2004
Katharinenkirche Osnabrueck.jpg Kostol svätej Kataríny Osnabrück, Nemecko 103 1 1430
Świdnica - Cathedral.jpg Kostol sv. Stanislava a sv. Václava Svidnica, Poľsko 103 1 1496
100. Potsdamer Platz - BahnTower, 20060603 3.jpg Bahntower Berlín, Nemecko 103 26 1999
101. Potsdamer Platz - Kollhoff-Tower, 20060603.jpg Kollhoff-Tower Berlín, Nemecko 103 25 1999
102. Court of Justice, veže 1 a 2 Luxemburg, Luxembursko 103 27 2008
103. Radisson Blu Hotel Tallinn Tallin, Estónsko 103 25 2001
PragueCathedral03.jpg Katedrála svätého Víta, Václava a Vojtecha Praha, Česko 102,8 1 1554
2009-05-30-polska-by-RalfR-87.jpg Kostol Panny Márie Chojna, Poľsko 102,6 1 1854
Plzen katedrala II.jpg Katedrála svätého Bartolomeja Plzeň, Česko 102,3 1 1600
104. Ludwigshafen Friedrich-Engelhorn-Hochhaus 20100709.jpg Friedrich-Engelhorn-Hochhaus Ludwigshafen, Nemecko 102 28 1957
105. Herkulesbuilding.jpg Herkules-Hochhaus Kolín nad Rýnom, Nemecko 102 31 1969
106. Obrázok Kudamm Karree Berlín, Nemecko 102 23[3] 1974
107. Hochhaus Deutschlandfunk Köln-3586.jpg Deutschlandfunk-Turm Kolín nad Rýnom, Nemecko 102 19 1975
108. München - BMW-Hauptverwaltung.jpg BMW-Vierzylinder Mníchov, Nemecko 101 22 1972
109. Hamburg Mundsburgtuerme.jpg Mundsburg, veža 1 Hamburg, Nemecko 101 29[4] 1973
Dom svateho Vaclava.jpg Katedrála svätého Václava Olomouc, Česko 100,65 1 1892
Speyer (DerHexer) 2010-12-19 037.jpg Gedächtniskirche Speyer, Nemecko 100 1 1904
Muenster Bern.jpg Bern Minster Bern, Švajčiarsko 100 1 1893
Főszékesegyház (6238. számú műemlék) 13.jpg Bazilika sv. Adalberta Ostrihom, Maďarsko 100 1 1869
110. Bagloria.jpg Polyfunkčný dom Glória Bratislava, Slovensko 100 29 2006
111. Polusii.jpg Millenium Tower II Bratislava, Slovensko 100 20[5] 2006
112. Błękitny Wieżowiec 01.jpg Błękitny Wieżowiec Varšava, Poľsko 100 28 1991
113. Berlin-Marzahn - Die Pyramide 5.jpg Die Pyramide Berlín, Nemecko 100 23 1994
114. SV-Hochhaus Muenchen 2009-05-09-2.jpg SV-Hochhaus Mníchov, Nemecko 100 28 2008
115. Charité (Berlin).jpg Charité Berlín, Nemecko 100 21 1982
116. BfA Berlin.jpg BfA-Hochhaus Berlín, Nemecko 100 23 1976

Najvyššie budovy podľa štátu[upraviť | upraviť zdroj]

Krajina Obrázok Názov Mesto Výška (m) Počet poschodí Rok
Česko City Tower Praha 20080514.JPG City Tower Praha 109 27 2008
Estónsko St Olaf's church, Tallinn, July 2008.jpg Kostol svätého Olafa Tallin 123,7 1 1500
Lichtenštajnsko Church vaduz.png Kostol svätého Florina Vaduz 1 1873
Litva Europa Tower Vilnius 129 33 2004
Lotyšsko Saules Akmens Riga 123 27 2004
Luxembursko Court of Justice, veže 1 a 2 Luxemburg 103 27 2008
Maďarsko Főszékesegyház (6238. számú műemlék) 13.jpg Bazilika sv. Adalberta Ostrihom 100 1 1869
Nemecko Main-hattan.jpg Commerzbank Frankfurt nad Mohanom 259 56 1997
Poľsko Pałac Kultury i Nauki 2011.jpg Palác kultúry a vedy Varšava 188 42 1955
Rakúsko Vienna 2006-11-02 091.jpg Millennium Tower Viedeň 202 51 1999
Slovensko NBS final euro.jpg Národná banka Slovenska Bratislava 111 33 2002
Slovinsko Krištáľový palác Ľubľana 89 20 2011
Švajčiarsko Industriequartier - Prime Tower 2011-08-08 13-46-08.JPG Prime Tower Zürich 126 36 2011
Alsasko, Francúzsko Cathedrale strasbourg vue generale.jpg Štrasburgská katedrála Štrasburg 142 1 1439
Sedmohradsko, Rumunsko Administratívny palác Satu Mare 97 18 1984
Sever Chorvátska, Chorvátsko Zag-kaptol.JPG Katedrála v Záhrebe Záhreb 105 1 1899
Vojvodina, Srbsko Novi Sad Roman Catholic Church.jpg Kostol mena Panny Márie Nový Sad 72 1 koniec 19. storočia
Podkarpatská Rus, Ukrajina Kostol sv. Cyrila a Metoda Užhorod 1

Rozostavané[upraviť | upraviť zdroj]

Obrázok Názov Miesto Výška (m) Počet poschodí Rok
Wien - Donaucity, DC Towers (2).JPG DC Tower 1 Viedeň, Rakúsko 220 60 2012 – 2013
Skytower09.jpg Sky Tower Vroclav, Poľsko 212 50 2012
Z441DSC 1013.jpg Złota 44 Varšava, Poľsko 192 54 2012
Skyscraper of European Central Bank on first of May 2012 seen from south-west.jpg ECB Skytower Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 185 45 2014
Warsaw Spire Varšava, Poľsko 180 49 2014
Obrázok Taunusturm Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 170 40 2013
Obrázok DC Tower 2 Viedeň, Rakúsko 168 44 2015
Obrázok Twarda 2/4 Varšava, Poľsko 159 46 2012
Obrázok Z-Towers Riga, Lotyšsko 135,2 34 2014
Company Building 21 Viedeň, Rakúsko 128 30 2014
Elbphilharmonie August 2011.jpg Elbphilharmonie Hamburg, Nemecko 110 26 2013
Obrázok Emonika City Center Ľubľana, Slovinsko 107 27 2014
Obrázok Marina Tower Viedeň, Rakúsko 100 25 2013
Obrázok Hanza Tower Štetín, Poľsko 100 25 2014
Obrázok Centrál Bratislava, Slovensko 98 30 2012
PL Warsaw Centrum Żelazna 3.jpg Centrum Żelazna Varšava, Poľsko 92 27 2011
Wawa152 DSC0298.JPG Plac Unii Varšava, Poľsko 90 22 2013
BA-Trinity 06.jpg Trinity, budova 1 Bratislava, Slovensko 89 27 2013
Obrázok Zukünftige ÖBB-Konzernzentrale Viedeň, Rakúsko 88 24 2014
File Spielberk Office Centre under construction II.jpg Spielberk Office Centrum Brno, Česko 85 21 prvá polovica roku 2012
Obrázok Vodafone Hochhaus 2 Düsseldorf, Nemecko 85~ 19 2012
Obrázok Tango Towers Hamburg, Nemecko 84,9 24 2012
Obrázok Exzenterhaus Bochum, Nemecko 83,5 25 2012
Sky Office Tower 03.JPG Sky Office Tower Záhreb, Chorvátsko 83 22 2012
Obrázok Raiffeisen-Holding Hochhaus Viedeň, Rakúsko 80 21 2012
Obrázok Business Center Miramare Záhreb, Chorvátsko 80~ 20 2012

Zničené alebo poškodené kostoly[upraviť | upraviť zdroj]

Obrázok Názov Miesto Výška (m) Rok Rok zničenia Príčina Dnešná výška (m)
Eglise icone.svg Kostol svätého Olafa Tallin, Estónsko 159 1519 1625 búrka 123,7
2006-06-27 Stralsund, Sciagrapiha civitatis Stralsundensis Pomerania 1647, Ausschnitt mit Marienkirche, Johannes Staude.jpg Kostol svätej Márie Stralsund, Nemecko 151 1478 1647 búrka 104
Eglise icone.svg Kostol svätého Petra Riga, Lotyšsko 136 1491 1666, 1721 a 2. svet. vojna  ?, ?, vojna 123,3
Wroclaw swElzbieta XV.jpg Kostol svätej Alžbety Vroclav, Poľsko 130 14. storočie 1529 búrka 83
Eglise icone.svg Katedrálna bazilika svätého Jána Apoštola Štetín, Poľsko 119,8 1892 1944 bombardovanie 110,18
Metz-cathédrale-Saint-Étienne-Clerget.jpeg Katedrála Metz, Francúzsko 118,3 1468 1877 požiar 41,41
Berlin Dom Calau.jpg Berlínsky dóm Berlín, Nemecko 116,5 1905 2. svet. vojna vojna 116,5
Poznan Braun Hohenberg fara.jpg Kostol svätej Márie Magdalény Poznaň, Poľsko 114,8 14. alebo 15. storočie poškodené 1777, zničené 1802 požiar 0
Emperor Wilhelm's Memorial Church (Berlin, Germany).jpg Pamätný Kostol Cisára Wilhelma Berlín, Nemecko 113 1895 2. svet. vojna vojna 71
Dortmund Braun-Hogenberg a.jpg Reinoldikirche Dortmund, Nemecko 112 1520 1661 zemetrasenie 104
Eglise icone.svg Kostol svätého Jána Lüneberg, Nemecko 110 1384 1406 búrka 108,7

Časová os[upraviť | upraviť zdroj]

Obdobie rekordu Obrázok Názov Miesto Výška (m) Počet poschodí Rok
1439 - 1478 Cathedrale strasbourg vue generale.jpg Štrasburgská katedrála Štrasburg, Francúzsko 142 1 1439
1478 - 1495 Stralsund, Altstadt, Marienkirche (2011-05-21).JPG Kostol svätej Márie Stralsund, Nemecko 151 1 pred 1298
1495 - 1500 Cathedrale strasbourg vue generale.jpg Štrasburgská katedrála Štrasburg, Francúzsko 142 1 1439
1500 – 1625 St Olaf's church, Tallinn, July 2008.jpg Kostol svätého Olafa Tallin, Estónsko 159 1 1500
1625 – 1647 Stralsund, Altstadt, Marienkirche (2011-05-21).JPG Kostol svätej Márie Stralsund, Nemecko 151 1 pred 1298
1647 – 1874 Cathedrale strasbourg vue generale.jpg Štrasburgská katedrála Štrasburg, Francúzsko 142 1 1439
1874 – 1880 Nikolaikirche001.jpg Kostol sv. Mikuláša Hamburg, Nemecko 147,8 1 1874
1880 – 1890 Kölner Dom004 (Flight over Cologne).jpg Kolínska katedrála Kolín nad Rýnom, Nemecko 157,4 1 1880
1890 – 1955 Ulmer Muenster Westseite.jpg Ulm Minster Ulm, Nemecko 161,5 1 1890
1955 – 1990 Pałac Kultury i Nauki 2011.jpg Palác kultúry a vedy Varšava, Poľsko 188 42 1955
1990 – 1997 Messeturm Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 257 63 1990
1997 – dnešok Main-hattan.jpg Commerzbank Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 259 56 1997

Stavby[upraviť | upraviť zdroj]

Stavby vyššie ako 300 m[upraviť | upraviť zdroj]

Poradie Obrázok Názov Miesto Výška (m) Rok
1. Televízna veža v Rige Riga, Lotyšsko 368,5 1986
2. Berlin Fernsehturm B.JPG Fernsehturm Berlín, Nemecko 368 1969
3. Termoelektrarna Trbovlje in Sava IMG 2581.jpg Komín elektrárne Trbovlje Trbovlje, Slovinsko 364 1976
4. Sender Donebach.jpg Vysielač Donebach Mudau-Donebach, Nemecko 2x 363 1982
5. Masz radiowy Olsztyn.JPG Vysielač Olsztyn-Pieczewo Olsztyn-Pieczewo, Poľsko 360 1969
6. LW Antenne Zehlendorf.jpg Vysielač Zehlendorf Zehlendorf bei Oranienburg, Nemecko 359,7 1979
7. Vysílač Liblice B z Přistoupimi.JPG Vysielače Liblice B Liblice, Česko 2x 355 1976
8. Masz radiowy Mysłowice Kosztowy.jpg Vysielač Kosztowy Mysłowice, Poľsko 355 1976
9. DHO38 1.jpg Vysielače DHO38 Saterland-Ramsloh, Nemecko 8x 352,9 1982
10. Phoenix copper smelter.jpg Phoenix Copper Smelter Baia Mare, Rumunsko 352 1995[6]
11. Obrázok Vysielač Koeru Koeru, Estónsko 349,5 1976
12. Vysilac Krasov-celk.jpg Vysielač Krašov Bezvěrov, Česko 347,5 1981
13. Obrázok Vysielač Valgjärve Valgjärve, Estónsko 347 1988
14. Masz Radiowy Zygry.JPG Vysielač Zygry Zygry, Poľsko 346 1975
15. Hoehbeck Sender Gartow 2 8087.jpg Vysielač Gartow-Höhbeck 2 Gartow, Nemecko 344 1977/78
16. RTCN Piaski5.jpg Vysielač Piaski Piaski, Poľsko 342 1990
17. Dimnik Plomin.JPG Komín elektrárne Plomin Plomin, Chorvátsko 340 1969
18. Rtcn klepaczka.jpg Vysielač Klepaczka Klepaczka, Poľsko 340 1997
19. Kojál v zimě.jpg Vysielač Kojál Krásensko, Česko 339,5 1985
20. Frankfurt Am Main-Europaturm-Ansicht vom Messeturm-20130525.jpg Europaturm Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 337,5 1979
21. POL Łazy.jpg Vysielač Raszyn Raszyn, Poľsko 335 1949
22. Krynice (maszt).jpg Vysielač Białystok Krynice, Poľsko 331 1996
23. Solec-Kujawski-longwave-antenna-330m.jpg Vysielač Solec Kujawski Solec Kujawski, Poľsko 330 1999
24. Niegocin Lake from Water Tower in Giżycko.jpg Vysielač Miłki Miłki koło Giżycka, Poľsko 327 1998
25. Vilnius, televizní věž.jpg Televízna veža vo Vilniuse Vilnius, Litva 326,4 1980
26. Behren-Bokel Transmitter.jpg Vysielač Behren-Bokel Behren-Bekel, Nemecko 323 1961
27. Burg transmitter 324 Meter Mast.JPG Vysielač Burg Burg bei Magdeburg, Nemecko 323 1953
28. Wesel Sendemast.jpg Vysielač Wesel Wesel, Nemecko 323 1968
29. Obrázok Vysielač Rusinowo Rusinowo, Poľsko 320 1995
30. Trzeciewiec mast.jpg Vysielač Trzeciewiec Bydgoszcz, Poľsko 320 1962
31. Limza maszt.jpg Vysielač Kisielice Limża, Poľsko 320 2001
32. RTCN Żółwiniec.jpg Vysielač Żółwiniec Żółwiniec, Poľsko 320 1992
33. Slovakia autumn 3.JPG Vysielač Dubník Zlatá Baňa, Slovensko 318 1961
34. Wieża Chwaszyczno.jpg Vysielač Chwaszczyno Chwaszczyno, Poľsko 317 1962
35. RTCN Jemiołów.jpg Vysielač Jemiołów Jemiołów, Poľsko 314 1962
36. Lakihegyi adotorony.jpg Vysielač Lakihégy Szigetszentmiklós-Lakihégy, Maďarsko 314 1933, 1968
37. Tallinn 2009 tourist pictures 0029.JPG Televízna veža v Talline Tallin, Estónsko 312,3 1980
38. Vysielac Sucha hora.jpg Vysielač Suchá hora Kremnica, Slovensko 312 1960
39. Elektrownia Jaworzno.jpg Komín elektrárne Jaworzno Jaworzno, Poľsko 306 1977
40. Obrázok Komín elektrárne Chvaletice Chvaletice, Česko 305 1977
41. Antennenmast Solt.jpg Vysielač Solt Solt, Maďarsko 303 1977
42. Eifel Transmitter.jpg Vysielač Scharteberg Kirchweiler, Nemecko 302 1985
43. Sendemast-Bielstein-(WDR-302m).JPG Vysielač Bielstein Detmold, Nemecko 302 1985/86
44. Power plant Gelsenkirchen-Scholven2.jpg Komín elektrárne Scholven Gelsenkirchen, Nemecko 302
45. Velbert Langenberg Sender.jpg Vysielač Langenberg Velbert-Langenberg, Nemecko 301 1989
46. Nováky2.JPG Komín elektrárne Nováky[7] Zemianske Kostoľany, Slovensko[7] 300 1976
47. Hradec 211007.JPG Komín elektrárne Tušimice II Tušimice, Česko 300 1974
48. EPRU1.JPG Komín elektrárne Prunéřov II Prunéřov, Česko 300 1981
49. Komín Stružnice Stružnice, Česko 300[8]
50. POL Warsaw EC Kawęczyn.jpg Komín elektrárne Kawęczyn Kawęczyn-Wygoda, Poľsko 300 1983
51. 20051029 Belchatow power station.jpg Komíny elektrárne Bełchatów Bełchatów, Poľsko 2x 300 1979
52. Rybnik-elektrownia latem.jpg Komín elektrárne Rybnik Rybnik, Poľsko 300 1974
53. POL EC Kozienice.jpg Komín elektrárne Kozienice Kozienice, Poľsko 300 medzi 1972 – 1979
54. HosingenWiki.JPG Vysielač Hosingen Hosingen, Luxembursko 300 1972
55. Hh-sendeanlage.jpg Vysielač Hamburg-Billstedt Hamburg-Billstedt, Nemecko 300 1960
56. Kraftwerkjaenschwalde.jpg Komíny elektrárne Jänschwalde Jänschwalde, Nemecko 3x 300 1981
57. Chemnitz-HKW.jpg Komín elektrárne Chemnitz Chemnitz, Nemecko 300
58. Kraftwerk Buschhaus Luftbild (2007).JPG Komín elektrárne Buschhaus Helmstedt, Nemecko 300 1984
59. RHK lock Wanne 1.jpg Komín elektrárne Herne Herne, Nemecko 300 1989
60. Zeche Walsum-Hafenseite.jpg Komín elektrárne Walsum Walsum, Nemecko 300 1988
61. Vattenfall Europe Kraftwerk Boxberg.jpg Komíny elektrárne Boxberg Boxberg, Nemecko 4x 300

Najvyššie stavby podľa štátu[upraviť | upraviť zdroj]

Krajina Obrázok Názov Obec Výška (m) Rok
Česko Vysílač Liblice B z Přistoupimi.JPG Vysielače Liblice B Liblice 2x 355 1976
Estónsko Obrázok Vysielač Koeru Koeru 349,5 1976
Lichtenštajnsko Church vaduz.png Kostol svätého Florina Vaduz 1873
Litva Vilnius, televizní věž.jpg Televízna veža vo Vilniuse Vilnius 326,4 1980
Lotyšsko Televízna veža v Rige Riga 368,5 1986
Luxembursko HosingenWiki.JPG Vysielač Hosingen Hosingen 300 1972
Maďarsko Lakihegyi adotorony.jpg Vysielač Lakihégy Szigetszentmiklós-Lakihégy 314 1933, 1968
Nemecko Berlin Fernsehturm B.JPG Fernsehturm Berlín, Nemecko 368 1969
Poľsko Masz radiowy Olsztyn.JPG Vysielač Olsztyn-Pieczewo Olsztyn-Pieczewo, Poľsko 360 1969
Rakúsko DonauturmWien.jpg Donauturm Viedeň 252 1964
Slovensko Slovakia autumn 3.JPG Vysielač Dubník Zlatá Baňa, Slovensko 318 1961
Slovinsko Termoelektrarna Trbovlje in Sava IMG 2581.jpg Komín elektrárne Trbovlje Trbovlje, Slovinsko 364 1976
Švajčiarsko GrandeDixence1.jpg Priehrada Grande Dixence Hérémence 285 1965
Alsasko, Francúzsko Émetteur TV Strasbourg.JPG Vysielač Nordheim Nordheim 273 2003
Moselle, Francúzsko Obrázok Vysielač Luttange Metz-Lutange 235
Sedmohradsko, Rumunsko Phoenix copper smelter.jpg Phoenix Copper Smelter Baia Mare, Rumunsko 352 1995[6]
Sever Chorvátska, Chorvátsko Dimnik Plomin.JPG Komín elektrárne Plomin Plomin, Chorvátsko 340 1969
Vojvodina, Srbsko Obrázok Vysielač Subotica Subotica 218,5

Zničené stavby[upraviť | upraviť zdroj]

Obrázok Názov Miesto Výška (m) Rok Rok zničenia
Konstantynow1.jpg Vysielač Konstantynów Konstantynów, Poľsko 646,4 1974 1991
Frohnau.jpg Vysielač Berlin-Frohnau Berlin-Frohnau, Nemecko 358,6 1978 2009
Wireless tower.svg Vysielač Zehlendorf Zehlendorf bei Oranienburg, Nemecko 351 1962 1978
SL3 Anchor Block.JPG Vysielač SL3 Burg bei Magdeburg, Nemecko 350 1968 1976
Kamin westerholt.JPG Komín elektrárne Westerholt Gelsenkirchen, Nemecko 337,5 1997 2006
DeutschlandsenderIII.jpg Vysielač Deutschlandsender Herzberg/Elster, Nemecko 337 1939 1946
Hoehbeck Sender Gartow 1 8082.jpg Vysielač Gartow-Höhbeck 1 Gartow, Nemecko 327 1963 2009
Obrázok Vysielač Kojál Krásensko, Česko 322,4 1959 1985
Wireless tower.svg Vysielač Krašov Bezvěrov, Česko 312,5 1974 1979
Obrázok Komín Elektrárne Vojany EVO 2 Vojany, Slovensko 300 (teraz 175) 1974 1998[9]
Wireless tower.svg Drittens Sendemast Bielstein[10] Detmold, Nemecko 300 1970 1985
Lippendorf Altwerk.jpg Komín elektrárne Lippendorf Lippendorf, Nemecko 300 1967 2005
Bundesarchiv Bild 183-M0518-0002, Thierbach, Blick aufs Kraftwerk.jpg Komín elektrárne Thierbach Espenhain, Nemecko 300
Hüls Eingang01.jpeg Komín elektrárne Marl-Chemiepark Marl, Nemecko 300

Navrhnuté alebo rozostavané[upraviť | upraviť zdroj]

Obrázok Názov Miesto Výška (m)
Wireless tower.svg Vysielač Psary[11] Bodzentyn, Poľsko 440
Millenium Tower[12] Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 369
Wireless tower.svg Vysielač Přední kout Přední kout, Česko 300[8]
Komín Litvínov Litvínov, Česko 300[8]

Časová os[upraviť | upraviť zdroj]

Obdobie rekordu Obrázok Názov Miesto Výška (m) Rok
1439 - 1478 Cathedrale strasbourg vue generale.jpg Štrasburgská katedrála Štrasburg, Francúzsko 142 1439
1478 - 1495 Stralsund, Altstadt, Marienkirche (2011-05-21).JPG Kostol svätej Márie Stralsund, Nemecko 151 pred 1298
1495 - 1500 Cathedrale strasbourg vue generale.jpg Štrasburgská katedrála Štrasburg, Francúzsko 142 1439
1500 – 1625 St Olaf's church, Tallinn, July 2008.jpg Kostol svätého Olafa Tallin, Estónsko 159 1500
1625 – 1647 Stralsund, Altstadt, Marienkirche (2011-05-21).JPG Kostol svätej Márie Stralsund, Nemecko 151 pred 1298
1647 – 1874 Cathedrale strasbourg vue generale.jpg Štrasburgská katedrála Štrasburg, Francúzsko 142 1439
1874 – 1880 Nikolaikirche001.jpg Kostol sv. Mikuláša Hamburg, Nemecko 147,8 1874
1880 – 1890 Kölner Dom004 (Flight over Cologne).jpg Kolínska katedrála Kolín nad Rýnom, Nemecko 157,4 1880
1890 – 1913 Ulmer Muenster Westseite.jpg Ulm Minster Ulm, Nemecko 161,5 1890
1913 – 1926 Obrázok Zentralmast der Grossfunkstelle Eilvese[13] Neustadt am Rübenberge, Nemecko 250 1913
1926 – 1933 Bundesarchiv Bild 102-10977, Nauen, Grossfunkstation Nauen.jpg Zentralmaste Grossfunkstelle Nauen 1 a 2[14][15] Nauen, Nemecko 266 1926
1933 – 1939 Vysielač Lakihégy Vysielač Lakihégy Szigetszentmiklós-Lakihégy, Maďarsko 314 1933
1939 – 1945 DeutschlandsenderIII.jpg Vysielač Deutschlandsender Herzberg/Elster, Nemecko 337 1939
1945 – 1949 Obrázok Vysielač Lakihégy Szigetszentmiklós-Lakihégy, Maďarsko 314 1933
1949 – 1962 POL Łazy.jpg Vysielač Raszyn Raszyn, Poľsko 335 1949
1962 – 1969 Wireless tower.svg Vysielač Zehlendorf Zehlendorf bei Oranienburg, Nemecko 351 1962
14. júl 1969 – 3. október 1969 Maszt olsztyn.jpg Vysielač Olsztyn-Pieczewo Olsztyn-Pieczewo, Poľsko 360 1969
1969 – 1974 Berlin Fernsehturm B.JPG Fernsehturm Berlín, Nemecko 368 1969
1974 – 1991 Konstantynow1.jpg Vysielač Konstantynów Konstantynów, Poľsko 646,4 1974
1991 – dnešok Televízna veža v Rige Riga, Lotyšsko 368,5 1986

Odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ringturm na skyscraperpage.com
  2. Tower 115 v číslach
  3. Kudamm Karree na structurae.de
  4. Mundsburg, veža 1 na emporis.com
  5. Millenium Tower II
  6. a b Agentúra ochrany životného prostredia Rumunska (po rumunsky)
  7. a b Elektráreň Novákyna slovensko.infoweby.sk.
  8. a b c Letecké prekážky traťové (po česky)
  9. EVO Vojany
  10. Drittens Sendemast Bielsteinna skyscraperpage.com
  11. Vysielač Psaryna skyscraperpage.com
  12. Millenium Towerna skyscraperpage.com
  13. Zentralmast der Grossfunkstelle Eilvese na skyscraperpage.com
  14. Zentralmaste Grossfunkstelle Nauen 1 na skyscraperpage.com
  15. Zentralmaste Grossfunkstelle Nauen 2 na skyscraperpage.com