Jump to content

Predmier (okres Bytča)

From Wikipédia
Predmier
obec
Kostol sv. Gála
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Žilinský kraj
Okres Bytča
Región Horné Považie
Vodné toky Váh, Hradnianka
Nadmorská výška 300 m n. m.
Súradnice 49°11′55″S 18°31′55″V / 49,198644°S 18,531875°V / 49.198644; 18.531875
Rozloha 10,88 km² (1 088 ha) [1]
Obyvateľstvo 1 359 (31. 12. 2023) [2]
Hustota 124,91 obyv./km²
Prvá pís. zmienka 1193
Starosta Štefan Klus[3] (SMER-SD, HLAS-SD, SNS)
PSČ 013 51
ŠÚJ 517895
EČV (do r. 2022) BY
Tel. predvoľba +041
Poloha obce na Slovensku
Poloha obce na Slovensku
Map
Interaktívna mapa obce
Wikimedia Commons: Predmier, Bytča District
Webová stránka: predmier.sk
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Predmier je obec na Slovensku v okrese Bytča.

Polohopis[edit | edit source]

Predmier sa rozkladá v Bytčianskej kotline blízko Súľovských skál a Javorníkov. Obteká ho rieka Váh a preteká ním potok Hradnianka, ktorá pramení v Súľovských skalách. Katastrálne územie je zalesnené len vo vyšších polohách. Boli tu sídliská halštatské a slovanské z doby poveľkomoravskej.

Dejiny[edit | edit source]

Prvá písomná zmienka o obci Predmier bola v roku 1193 v donácii Bela III., ale archeologické doklady katastrálneho územia obce túto zmienku predchádzajú o pár storočí. Dôkazy o osídlení pochádzajú už z neskorej doby bronzovej. Historicky hmatateľné sú napr. črepy zdobené žliabkami, železná ostroha, rôzne druhy keramiky. Podľa nich možno zaradiť Predmier medzi najstaršie obce okresu.

V najstaršej písomnej zmienke sa obec nazýva Predmír, pretože bola obohnaná pevným múrom a bola to dobrá poloha pre podpisovanie mierových zmlúv. Neskôr ho však Turci dobyli a tak si obyvatelia museli stavať nové prístrešie. Názov Predmier sa spomína v roku 1312 v listine v spojení s Predmierským richtárom. Obec bola neskôr darovaná do rúk Podmanických a patrila tak k Považskobystrickému panstvu. Neskôr je názov doložený v podobe Predmyer, ako to dosvedčuje listina panovníka Mateja z roku 1471, keď bol Predmier darovaný Jánovi Domanickému. Neskôr sa Predmier spomína ako mestečko a obyvatelia ako mešťania. Po vymretí rodiny Podmanických sa Predmier dostal do rúk dedičov Balašovcov. V roku 1573 bolo udelené obci Maximiliánom II. jarmočné právo, právo varenia piva a pálenia liehu a v druhej polovici 17. storočia bolo iba o máličko menším trhovým strediskom ako Bytča.

Ľudia sa tu poväčšine živili poľnohospodárstvom, drotárstvom a prácou v lese. Z remeselnej výroby tu prekvitala najmä kováčska a mlynárska výroba. V obci bol kedysi pivovar, v 19. storočí píla a tiež továreň na výrobu papierových výrobkov.

Kultúra a zaujímavosti[edit | edit source]

Pamiatky[edit | edit source]

  • Rímskokatolícky kostol sv. Gála, jednoloďová klasicistická stavba s poleliptickým ukončením presbytéria a predstavanou vežou, z roku 1799. Stojí na mieste staršej stavby, z ktorej pochádza renesančná veža z obdobia okolo roku 1600. Presbytérium je zaklenuté segmentovou klenbou, loď pruskými klenbami. Nachádza sa tu hlavný oltár z roku 1799 s obrazom od A. Zallingera. Kazateľnica je rokoková z druhej polovice 18. storočia, krstiteľnica klasicistická z obdobia okolo roku 1800. V kostole sa nachádzajú aj dva epitafy, Juraja Hrabovského z roku 1585 a druhý z roku 1615.[4] Fasády kostola sú členené lizénami a polkruhovo ukončenými oknami s profilovanými šambránami s klenákmi. Veža je členená priebežnými lizénami a ukončená korunnou rímsou s terčíkom s hodinami a barokovou helmicou s laternou.
  • Budova bývalej pošty, dvojpodlažná trojtraktová renesančná stavba na pôdoryse obdĺžnika zo 17. storočia. Upravovaná bola v druhej polovici 18. storočia a po roku 1960.[5] Fasády sú členené kordónovou rímsou, po poslednej obnove majú okná šabrány.
  • Rodný dom Jozefa Ignáca Bajzu, jednopodlažná ľudová stavba na pôdoryse obdĺžnika z 18. storočia.[6] V polovici 20. storočia bol necitlivo prestavaný. Na fasáde je pamätná tabuľa spisovateľa z roku 1930.[7]
  • Klasicistický kaštieľ, dvojpodlažná štvortraktová stavba na pôdoryse písmena L z prvej polovice 19. storočia. Úpravami prešiel v rokoch 1930, 1942 a 1998. V interiéri sa nachádzajú drevené trámové stropy. Fasáde dominuje stredný rizalit ukončený trojuholníkovým štítom s tympanónom. Horizontálne je členená kordónovou rímsou.[8]
  • Prícestná socha sv. Jána Nepomuckého na pilieri, ľudová klasicistická socha z prvej polovice 19. storočia. Obnovou prešla v roku 2006.[11]

Hospodárstvo[edit | edit source]

Ľudia sa tu živia predovšetkým poľnohospodárstvom a tiež sa nestratila práca v lese. V dedine má svoju prevádzku firma Aladin na výrobu svietidiel. Blízko obce sa nachádzajú firmy vyrábajúce prefabrikáty, gumené výrobky, zdvíhacie hydraulické zariadenie, autodiely a iné.

Osobnosti obce[edit | edit source]

Rodáci[edit | edit source]

Referencie[edit | edit source]

  1. Registre obnovenej evidencie pozemkov [online]. Bratislava: ÚGKK SR, [cit. 2011-12-31]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, rev. 2024-03-28, [cit. 2024-04-10]. Dostupné online.
  3. Voľby do orgánov samosprávy obcí 2022 : Zoznam zvolených starostov [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, 2022-10-30. Dostupné online.
  4. Predmier - Kostol sv. Gallusa opáta [online]. Pamiatky na Slovensku. Dostupné online.
  5. Register nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok [online]. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. Dostupné online.
  6. Register nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok [online]. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. Dostupné online.
  7. Register nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok [online]. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. Dostupné online.
  8. Predmier [online]. Pamiatky na Slovensku. Dostupné online.
  9. Register nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok [online]. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. Dostupné online.
  10. Register nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok [online]. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. Dostupné online.
  11. Register nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok [online]. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. Dostupné online.
  12. Register nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok [online]. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. Dostupné online.

Iné projekty[edit | edit source]

Externé odkazy[edit | edit source]