SA-2 (Apollo)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Saturn-Apollo 2
Údaje o misii
Názov misie: Saturn-Apollo 2
Nosná raketa:Saturn I
Posádka:bez posádky
Kozmodróm (rampa):Cape Canaveral Air Force Station (LC 34)
Štart: 25. apríl 1962 14:00 UTC
Pristátie: 25. apríl 1962 14:02 UTC
Trvanie: 2 min 56 sec.
Počet obehov:suborbitálny
Apogeum:104,9 km
Hmotnosť:138 480 kg
Navigácia
Predchádzajúca misiaNasledujúca misia
SA-1SA-3

SA-2 (Saturn-Apollo 2) bol druhým skúšobným letom rakety Saturn I, prvým v projekte Highwater a súčasťou programu Apollo.

Ciele misie[upraviť | upraviť zdroj]

Saturn I na odpaľovacej rampe

Ciele letu boli rovnaké ako pri minulej misii SA-1, a to otestovať motory, tuhosť konštrukcie a ďalšie parametre. Druhou úlohou misie bolo štúdium účinkov vypustenia veľkého množstva vody vo vyšších vrstvách atmosféry. Tým sa zaoberal projekt Highwater. Raketa mala tak ako pri predchádzajúcom lete druhý a tretí stupeň naplnený vodou, celkom 109 000 litrov. Raketa mala vyniesť náklad do výšky 105 kilometrov a tam malo dôjsť k odpáleniu náloží a rozptýleniu vody v atmosfére. Skúmané mali byť účinky na rádiové vysielanie a miestne počasie.

Priebeh letu[upraviť | upraviť zdroj]

Prípravy trvali dva mesiace od dodávky súčastí na Cape Canaveral po vypustenie 25. apríla 1962. Štartovné procedúry boli rovnaké ako pri predchádzajúcej misii a prebiehali rovnako hladko. Let bol opäť suborbitálny, ale tentokrát mala raketa iba 83% paliva. Po dosiahnutí 105 kilometrovej výšky boli odpálené nálože a voda bola rozptýlená do okolia. Päť sekúnd po explózii boli pozemnými pozorovateľmi zaznamenané tvoriace sa ľadové mraky, ktoré potom vystúpili do výšky 160 km. Pri predchádzajúcom lete sa objavilo špliechanie paliva v nádržiach. Tentokrát už boli nádrže vybavené prepážkami, ktoré tomu zabránili.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

BENSON, Charles D.; FAHERTY, William B.. Moonport: A History of Apollo Launch Facilities and Operations. [s.l.] : NASA, 1978. Dostupné online. Archivované 2011-03-18 z originálu. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]