Wikipédia:Kaviareň/Technické/Archív 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Archív tém pre stôl „Technické“ z roku 2006

Priatelia, mám nasledovný problém s článkami Jadrová fúzia a Jadrová syntéza. Oba tieto pojmy popisujú to isté. Jeden článok existuje a druhý nie. Ako sa rieši takáto záležitosť? Vytvorením dvoch článkov?

Kebap 22:57, 29 december 2005 (UTC)

Ja by som asi dal presmerovanie z jedného na druhé. --rzelnik 12:44, 13 január 2006 (UTC)
Presne tak. Do jedného sa vloží presne nasledovný text a nič viac: #REDIRECT [[druhý článok]]

Údržba databázy - vymazanie histórie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Zdravím, ospravedlňujem sa vopred za túto mierne off-topic otázku. Vie niekto akým spôsobom je možné v MediaWiki 1.5+ vymazať z databázy všetku históriu, prípadne poradí odkazy na nejaké ďalšie optimalizačné a "maintenance" skripty. Ďakujem. --Efezus 18:55, 9 január 2006 (UTC)
mediawiki momentalne nepodporuje vymazanie starych verzii textov. --Palica@diskprís 08:53, 22 január 2006 (UTC)

Wikisource sk: a cs:[upraviť | upraviť zdroj]

Nazdar. Ve Wikisource jste před krátkou dobou vložili tři články:

které jsou skutečně v češtině. Proti tomu nic, ale mám jedmak problém s následujícím:

  • kategorizace je nehezká, mimo české kategorie jste tam dali i kategorie slovenské, což dřív či později způsobí zmatek
  • nejsou mi jasné licence, tedy neporušují-li články autorská práva: jako zdroj jsou uvedeny nějaké knížky, které byly vydány kolem 2002 - to je prosím nutno vyjasnit.

Jsem k dosažení i na wikisource jako oldwikisource:User talk:-jkb-, Děkuji, -jkb- 12:53, 10 január 2006 (UTC)

Offline prehliadac wiki stránok[upraviť | upraviť zdroj]

Pekný deň prajem. Prosím vás, viete o spôsobe, ako prehliadať súbory formátu wiki stránok offline? Neviem, či som dosť jasný. Proste potrebujem, aby sa mi zdroj napríklad aj tento stránky (úprava) zobrazil takto wikipedicky (bez prístupu na internet). :) Zajo 08:39, 19 január 2006 (UTC)

  • Nemecka wikipedia pred casom vysla na dvd (niekde sa da sa stiahnut dvd image - [1]). Nieco podobne sa pripravuje s anglickou wikipediou. Kedy sa nieco take stane so slovenskou, tazko povedat. Kazdopadne data sa daju stiahnut (myslim tu). Len niekto snazivy musi prisposobit format / dorobit okolie... --192.108.125.12 08:48, 19 január 2006 (UTC)
  • Toto som postrehol, no nie je to to, čo potrebujem. Ja skrátka potrebujem editovať wiki stránky vo formáte wikitext nie priamo v browseri na internete, ale na počítači bez internetu. Zajo 09:42, 19 január 2006 (UTC)
    • A potom by si chcel zmeny synchronizovať späť do Wiki? Tak to ti rovno poviem, že možné nie je. --Ondrejk 09:54, 19 január 2006 (UTC)
    • ak ovládaš syntax wikipédie (všeliaké tie hranaté zátvorky a pod.), môžeš jednotlivé články editovať aj v bežnom textovom editore (Poznámkový blok, atď.), a potom do konkrétnych článkov tie texty copy&paste vložíš. Ak nie, tak to ti neviem poradiť. hefo (Michal Kováčik) 09:56, 19 január 2006 (UTC)
  • Áno, ovládam syntax wikipédie a viem, že stránky môžem editovať v bežnom textovom editore (čo aj robím), ale potrebujem offline prehliadač týchto stránok, aby som vedel, ako stránka bude vyzerať, až ju na wikipédiu nahodím. Proste potrebujem náhľad (preview) toho, čo píšem. Ďakujem za reakcie. Zajo 10:49, 19 január 2006 (UTC)
Možno by pomohlo nainštalovať si prázdne MediaWiki a pozerať to v ňom. --rzelnik 11:25, 19 január 2006 (UTC)

Case-sensitivity Wikislovníka[upraviť | upraviť zdroj]

Zdravim. Momentalne sa venujem najma dvom projektom: Wikislovníku a Wikicitátom. Mam vsak jeden problem, ktory je dolezity najma co sa tyka Wikislovníka a síce jeho senzitivita na zaciatocné písmená hesiel. Momentalne je nas Wikislovník Case-Insensitiv, a rad by som ho zmenil na Case-Sensitiv. Ak niekto viete ako to spravit prosim pomozte. Dajte vediet ako na to prip. to spravte sami. Vdaka. --Neuromancer 17:28, 30 január 2006 (UTC)

Mozem sa mylit, ale myslim, ze sa to neda. Je to technicke obmedzenie MediaWiki. helix84 18:15, 30 január 2006 (UTC)
Tak ale preco niektory mozu a iny nie? Napr. aj cesky wikcionář je case-sensitiv... --Neuromancer 21:13, 30 január 2006 (UTC)
Ako som povedal, asi sa mylim :) Skus sa spytat u nich. helix84 05:56, 31 január 2006 (UTC)

Len pre úplnosť, v mailing-listovom newsletteri som čítal, že všetky wikisloníky boli zmenené na case-sensitive. helix84 17:11, 5 marec 2006 (UTC)

Používanie hviezdičky v kategorizácii[upraviť | upraviť zdroj]

Existuje nejaká dohoda ohľadne zaraďovania "pilotných" článkov do kategórií? Ja ich zaraďujem pomocou hviezdičky vždy na začiatok zoznamu článkov v príslušnej kategórii (príklad: článok basketbal v kategórii Kategória:Basketbal). Sú však aj "pilotné" články zaradené normálne podľa abecedy (príklad: článok právo v kategórii Kategória:Právo). Ktoré riešenie je lepšie?--Jano spoza mláky 00:09, 27 február 2006 (UTC)

  • Si prvý, kto to spomína. Ja som ich doteraz zaraďoval normálne. Neviem, čo je lepšie. Bronto 00:31, 27 február 2006 (UTC)
    • Inak ked uz sa zaraduje pomocou hviezdicky, tak je lepsie to zaradit ako "* Basketbal", nie len samotna hviezdicka, kvoli triedeniu. V tomto konkretnom pripade sa to sice neprejavi, ale inde som si vsimol, ze sme mali viac clankov zaradenych takto pod hviezdickou a oni su potom chaoticky netriedene (ako keby vsetky mali nazov len tu hviezdicku, takze vramci tej hviezdicky potom vobec nie su zotriedene podla abecedy). Atomique 08:01, 27 február 2006 (UTC)

Administratorske prava v MediaWiki[upraviť | upraviť zdroj]

Zdravm vsetkych Wikipedianov. Neviem ci som tu v spravnom diskusnom fore, ale potreboval by som poradit. Stiahol som si zdrojovy kod wikipedie, pretoze by som ho chcel vyuzit na tvorbu vlastneho portalu. Uz som si to aj nainstaloval, ale neviem ako mam vytvorit skupiny uzivatelov s pravami sysop a administrator. Pri instalacii som zadal nejake hesla na administratora, ale nejako mi to nefunguje.

Vdaka za radu....

V mene Boha a zisku...

Príručku k MediaWiki nájdeš na meta:Help:Contents, tvoj probl0m by som riešil asi takto meta:Help:User_rights#Changing user groups manually in the database helix84 14:07, 7 marec 2006 (UTC)

Mediawiki monobook[upraviť | upraviť zdroj]

Liso ma informoval, že jeden užívateľ ho upozornil na chýbajúcu lokalizáciu v súbore http://sk.wikipedia.org/wiki/MediaWiki:Monobook.js. Ja však neviem nemecky ani po, slova, preto som to napísal sem, určite to niekto bude vedieť... --Wizzard 16:15, 20 marec 2006 (UTC)

To bolo asi to upozornenie na preklad "skyť/zobraziť", čo je teraz už preložené. Ten nepreložený zvyšok (iba poznámky) Maros zdôvodnil tým, že je to zbytočné prekladať lebo sa to bude prípadne aktualizovať podľa de: helix84 17:53, 20 marec 2006 (UTC)
Nikoli, upozorňoval jsem na to, že každému z vnějšku přicházejícímu uživateli (!) píšete na konec článku Korrigiere Fehler oder erweitere diesen Artikel! Zkuste si třeba (odhlášení z Wikipedie) na [2] kliknout na odkaz na Wikipedii. Buď si ten text (a odkaz) přeložte, nebo tu funkci zatím nepoužívejte (nepřidávejte externHinweis do aOnloadFunctions). --Mormegil 08:56, 27 marec 2006 (UTC)

Problém s Wikislovníkom[upraviť | upraviť zdroj]

Dnes som si všimol, že niekto spustil na wikislovníku skript, ktorý zmenil všetky názvy stránok z veľkých písmen na malé: odporúčam pozrieť! je to vidieť hned aj na hlavnej stránke. Nechápem, kto, čo, prečo to spravil. Čosas tým dá robiť? Vďaka za odpoveď resp. vyriešenie problému. --Neuromancer 13:20, 26 marec 2006 (UTC)

To som si všimol už dávnejšie, inak by to nemalo vadiť, len hlavnú stránku by admin mohol premenovať, lebo teraz to vyzerá divne.--Wizzard 13:33, 26 marec 2006 (UTC)

To bude kvôli tomu, že wikislovníky sa nedávno zmenili (bez upozornenia jednotlivých komunít) na case-sensitive. Takže vám chceli ušetriť prácu. helix84 13:40, 26 marec 2006 (UTC)

Aaha. Dik za vysvetlenie len neviem kto to teraz vsetko prehodi naspat :( Teda vsetko co je treba prehodit. Ale dik za info. A ked uz sem pisem: mohol by niekto obcas aj prist na wikislovník prípadne wikicitáty a s niecim pomoct, nieco prihodit. Dik. --Neuromancer 14:58, 27 marec 2006 (UTC)

No, malo vám to šetriť prácu. Predpokladám, že väčšina pojmov nie sú vlastné podstatné mená. Pri korekcii môžeš ísť buď po posledných zmenách (da si zobraziť botov) a revertovať robota alebo spísať zoznam slov a požiadať niektorého z našich robotov. helix84 15:01, 27 marec 2006 (UTC)

Návody ku stránkam[upraviť | upraviť zdroj]

Niektoré z našich stránok sa začínajú krátkym návodom, čo-a-ako na stránke upravovať. Momentálne sú to tuším stránky:

Viete o nejakých ďalších stránkach, ktoré by potrebovali krátky návod na začiatok???

Vzhľad návodov je teraz síce jednotný, ale navrhujem aj zjednotiť spôsob odkazovania nasledovne: Na začiatok stránky sa umiestni jednotná šablóna {{Návod/{{PAGENAME}}}}. Návody sa presunú na príslušnú podstránku a môže sa vytvoriť ich zoznam napríklad na stránke Wikipédia:Návody (príklad je na stránke Wikipédia:Pieskovisko). --AtonX 16:11, 30 marec 2006 (UTC)

helix84 16:31, 30 marec 2006 (UTC)

Odkaz na Krcmu[upraviť | upraviť zdroj]

Jedna nesmela otazocka :)

Preco ste zmazali odkaz na krcmu v navigacii (to cudo uplne vlavo pod Wikipedia, slobodna encyklopedia)? V minulosti to nebolo potrebne, ale mam pocit ze z narastajucou komunitou zacina byt krcma frekventovanejsia, tak by sa patrilo aj tam dat odkaz.--stefi 23:21, 4 apríl 2006 (UTC)

Novy stôl v Wikipédia/krčma[upraviť | upraviť zdroj]

Vsimol som si, že jano vytvoril taku sukromnu krcmu politika, tak ci nebolo dobre aj tu doplnit odkaz na jeho, zatial skromny, kútik--stefi 23:21, 4 apríl 2006 (UTC)

YurikBot potrebny na Wikicitátoch[upraviť | upraviť zdroj]

Prosim ludi, ktori vedia ako, aby ma informovali o tom ako nechat spustit YurikBota na nasich Wikicitatoch, prip. to spravte vy. Dakujem velmi pekne. --Neuromancer 11:36, 7 apríl 2006 (UTC)

nakolko sa nase wikicitaty rozrastli na celkom peknu kopu citatov (mozno v aprili prekrocime 1500) bolo by asi nacase spustit YurikBota. Takze sa prihovaram k Neuromancerovi.--ham 08:11, 16 apríl 2006 (UTC)

kategorizácia v presmerovacích stránkach[upraviť | upraviť zdroj]

V súvislosti s debatou okolo CPLD/FPGA navrhujem zavedenie kategorizácie v presmerovacích stránkach. Odôvodnenie: Pojem, ktorý sa na stránke kategórie objaví, je zhodný s názvom príslušného článku a nedá sa zmeniť. Presmerovacie články častokrát majú meno, ktoré je bežným pomenovaním daného predmetu/osoby/javu, takže je pre jednoduchú navigáciu vhodné aby bolo prítomné na stránke kategórie; avšak kvôli iným používaným zásadám sa nedá použiť ako skutočné meno článku (napr. ide o slang/ľudový názov, alebo o skratku). Politika "nedávať kategórie na redirekty" vznikla pravdepodobne ako následok problému, keď sa ignorovali riadky za samotným tagom redirektu. Podľa [3] a [4] tento problem je čiastočne odstránený resp. sa pracuje na ňom a všetko naznačuje tomu, že je to aj v anglickej wikipedii žiadaná vlastnosť.Wek1 14:47, 11 apríl 2006 (UTC)

Nefunkčnosť ikon v okne na úpravy[upraviť | upraviť zdroj]

Posledných pár dní mi vo Firefoxe prestali fungovať ikony v hornek lište okna na úpravu. Je to pomerne dosť nepríjemné, neviete, čo s tým? - Rádiológ@diskprís 16:05, 18 apríl 2006 (UTC)

  • Hm, mne tiež! --AtonX 16:12, 18 apríl 2006 (UTC)
  • Neinšalovali ste si náhodou nový update Firefoxu ? V IE to ide. Adrian@diskprís 16:16, 18 apríl 2006 (UTC)
    • Verzia 1.5.0.2 Rádiológ@diskprís 16:19, 18 apríl 2006 (UTC)
    • Hm inštalovali... a čo teraz? Revert? --AtonX 16:31, 18 apríl 2006 (UTC)
  • Mne v Opere poslednych 5 funguje. V IE 6.0 sa pre zmenu tých 5 fungujucich nezobrazí, a ostatne zasa fungujú... Dubaj 16:25, 18 apríl 2006 (UTC)
  • Rovnako je to i vo Firefoxe. Posledných 5 ikon funguje, ostatné vidím, ale sú nefunkčné. Nejaký problém s Java scriptom? Rádiológ@diskprís 17:29, 18 apríl 2006 (UTC)
  • Pridavam sa, mne vo firefoxe nefunguje ani jedna horna ikona:) IE nemusim :)17:32, 18 apríl 2006 (UTC)~
  • Už to funguje, tuším sa to znormalizovalo po tom dlhšom výpadku - zrejme upgrade --81.88.143.114 12:46, 21 apríl 2006 (UTC)

Wikipédia na lokálnej sieti[upraviť | upraviť zdroj]

Zdravím. Vie, prosím, niekto o možnosti zriadiť si wikipédiu na lokálnej sieti bez prístupu na internet? --Zajo 10:14, 26 apríl 2006 (UTC)

Áno, a nie je to vôbec zložité. Stačí len rozbehať par komponent, http server s php a databázu, nainštalovať mediawiki, stiahnuť a naimportovať wikipédiu. Na internete je niekoľko návodov ako na to. Napríklad aj na samotnej meta je hneď niekoľko návodov. Bebe@diskprís 10:40, 26 apríl 2006 (UTC)
  • ak ide o samotny obsah wikipedie asi tiez nie je problem ho do databaz naimportovat, len neviem ako je to riesitelne s obrazkami/mediami ulozenymi na commoms --192.108.125.11 10:49, 26 apríl 2006 (UTC)
Nie, nepotrebujem obsah, iba systém. Ďakujem za odpovede. --Zajo 11:00, 26 apríl 2006 (UTC)
Ďakujem, podarilo sa nám to vo firme rozbehať. Mám otázku ohľadom tabuliek. Existuje nejaké jednoduché formátovanie tabuliek? Myslím niečo ako:
||Názov tímu||Výhry||Skóre||Body||
||Argentína||3||6:2||9||
||Brazília||1||3:4||3||

--Zajo 17:23, 2 máj 2006 (UTC)

  • Podrobný návod je v angličtine na stránke en:Help:Table. --AtonX 19:05, 2 máj 2006 (UTC)
  • Ďakujem pekne. --Zajo 19:18, 2 máj 2006 (UTC)

html kod hlavnej stranky[upraviť | upraviť zdroj]

Nazdar, ked sa pozrim na html hlavnej stranky su tam styly ako ... "border: 1px solid #{{{farba1}}}; background:#{{{farba3}}}" ... Moze to niekto spravit, zmenit treba asi Hlavnu stranku na co nemam opravnenie. Suvisi to srejme s Šablóna:Pekné okno. --Julo 08:23, 5 máj 2006 (UTC)

Ja som včera upravoval šablóny a niektoré aj z hlavnej stránky, tak možno som niečo spôsobil. Ale nerozumel som aký máš problém. helix84 10:20, 5 máj 2006 (UTC)
Ide ot toto:
<div style="margin-left:.5em; border: 1px solid #{{{farba1}}}; background:#{{{farba3}}}; padding:0 4px 0 4px; -moz-border-radius-bottomleft: 1em; float:right; font-size:80%" class="hiddenStructure"><a href="http://sk.wikipedia.org/w/index.php?title={{{link}}}&action=edit" class='external text' title="http://sk.wikipedia.org/w/index.php?title={{{link}}}&action=edit" rel="nofollow">uprav</a></div> <div class="radius_bottom" style="padding-left:0.2em; margin-bottom: 0.7em; text-align:left; font-weight:normal; background:#F9F9FF; border: 1px solid #AAA; font-size:95%;">
* style="margin-left:.5em; border: 1px solid #{{{farba1}}};..." 
  • {{{farba1}}} je pre prehlidac blbost.--Julo 11:56, 5 máj 2006 (UTC)
Sú to nevyplnené parametre šablóny, t.j. v src hlavnej stránky treba do šablóny vyplniť uvedený parameter a {{{farba1}}} sa nahradí tým, čo dáš ako hodnotu parametra. helix84 12:41, 5 máj 2006 (UTC)
Mal som na mysli nieco take poskusat, lenze ja s hlavnou strankou moc nenarobim, kedze nie som admin. Preto som napisal sem. --Julo 12:46, 5 máj 2006 (UTC)
Aha, prepáč, nevšimol som si, že je zamknutá. Môžeš si skopírovať zdroják a skúšať inde a potom to tam hodíme. helix84 13:09, 5 máj 2006 (UTC)
parametre farba1 a farba3 doplnene, co stacilo na korektnost style argumentov Redaktor:Julo/Piskovisko. Prosimta pozri na to a ak nie su vyhrady tak to daj prosimta na hlavnu stranku. Dik, --Julo 13:34, 5 máj 2006 (UTC)

SPAM[upraviť | upraviť zdroj]

  • Mam prosim vas otazku wiki, keď som chcel dodať na stranku konfucius odkaz na wikiquote tak mi to zahlasilo toto: "Článok, ktorý ste chceli uložiť, bol blokovaný spamovým filtrom. Pravdepodobne to spôsobil odkaz na externú stránku. Môžete si pozrieť nasledovné regulárne výrazy vzorov, ktoré sú aktuálne blokované:Nasledujúci text aktivoval náš spam filter:..."
- odkaz ktory som tam chcel dať (ale som nemohol) je na wiki nie na na mujweb.cz. Ako tereba potom postupovat. Mam odkaz zmazať alebo ako potom uložiť stránku?--ham 10:00, 6 máj 2006 (UTC)
Nešlo ti to uložiť preto, lebo medzi poslednou úpravou a tvojou úpravou článka do spamového filtra pribudol mujweb.cz. Ten text sa nachádzal dolu v externých odkazoch. Odstránil som ho, ale treba ho v prvom rade vyhodiť zo spamového filtra, lebo je to free webhosting. helix84 10:44, 6 máj 2006 (UTC)
Napísal som odkaz jednému z účastníkov anti-spam projektu, en:user:Urthogie helix84 10:51, 6 máj 2006 (UTC)
ak som dobre tomu rozumel, je potrebne tie odkazy zmazat (konecne mozem nieco surovo zmazar :-). Vdaka za vlozeny odkaz.pekny predlzeny oddych prajem.--ham 11:10, 6 máj 2006 (UTC)
No, také jednoduché to nie je :) Keďže je to tzv. false positive alarm tak ho musíme odstrániť zo spam filtra. Lenže zatiaľ neviem ako, preto som sa pýtal a naviac pochybujem, že to môžme urobiť my. Bude treba niekde napísať. helix84 11:18, 6 máj 2006 (UTC)

Hey, whats the false positive? (this is Urthogie)--212.85.24.83 12:32, 6 máj 2006 (UTC)

It's a free webhosting site "mujweb.cz". Where should we report it? helix84 12:48, 6 máj 2006 (UTC)
At the english encyclopedia what we do is give them a warning on their talk page the first time they spam. We warn 4 times, on the 5th we block for 24 hours. I suggest you check their contributions for other spam. Try to be nice and explaining, and link them to the policies regarding external links.--212.85.24.83 12:56, 6 máj 2006 (UTC)
No, you did not understand, the spam filter didn't allow us to keep an extlink, which isn't spam. That's why I'm asking where to report this so that it's removed from the spam filter database. helix84 12:58, 6 máj 2006 (UTC)
Ah. Go to the discussion page here: http://meta.wikimedia.org/wiki/Spam_blacklist --82.35.67.33 15:19, 6 máj 2006 (UTC)

Ako som si prave overil, existuje cosi ako spam-whitelist (opak black-listu) ktory umoznuje nastavit to co sa ma zobrazit aj ked to splna spam-blacklist definiciu. Ak v tom konfuciovi bol nejaky vyznamny odkaz mozete ho tam vlozit, pripadne s tym pomozem ak bude treba. Liso@diskprís 10:31, 19 júl 2006 (UTC)

Odpoveď z meta:Spam_blacklist: [5]. helix84 21:02, 7 október 2006 (UTC)

Test 100x náhoda[upraviť | upraviť zdroj]

Provedl jsem test v podobě kontroly 100 náhodně vybraných článků. Výsledky jsou níže. Srovnatelný průzkum na cs:wikipedii (byť trochu starší) lze nalézt zde.

Co jsem našel

  • astronomie 40x (1x dobrý článek, 1x přijatelný pahýl, 38x článek vyžadující rozsáhlé úpravy a doplnění)
    • krom jednoho seznamu planetek samé neuspokojivé minipahýly planetek, galaxií a hvězd
  • životopis 14x (9x dobrý článek, 5x přijatelný pahýl, x článek vyžadující rozsáhlé úpravy nebo rozšíření).
    • Zkoumané články vykazují slušnou úroveň.
  • sídlo a články k sídlu se vztahující 11x (x dobrý článek, x přijatelný pahýl, 11x článek vyžadující rozsáhlé úpravy nebo téměř či zcela subpahýl)
    • zásadní podotek: mít infobox nastavený tak, že při nedodání údajů zobrazuje nuly, mi nepřide příliš praktické (viz např. Trhová Hradská).
  • roky a dny 10x (vyplněný 4x, aspoň něco 5x, jen panovníci 0x, nic 1x)
    • Zkoumané roky většinou prázdné, zkoumané měsíce zaplněny, byť zatím možná ne dost reprezentativně.
  • biologický, lékařský, přírodní či zemědělský článek 7x (4x dobrý článek, 1x přijatelný pahýl, 2x článek vyžadující rozsáhlé úpravy či doplnění)
  • ujde to


  • zeměpisný článek (bez sídel a ochranářsky orientovaných článků) 3x (1x slušný článek, 1x slušný pahýl, 1x článek vyžadující rozsáhlé úpravy či rozšíření)
  • 38) Rudava (I-II, chybí obrázek)
  • 54) Lavína (II, chybí obr.)
  • 74) Arktída (III)
  • státy a jejich členění 2x (2x článke vyžadující rozsáhlé úpravy či rozšíření)
  • 19) Kórejská republika (III, chybí obr.)
  • 65) York (Anglicko) (III, chybí obr.)
  • matematické, fyzikální a chemické články 2x (x dobrý článek, 1x přijatelný pahýl, 1x článek vyžadující rozsáhlé úpravy nebo rozšíření)
  • 55) Miligram (II-III)
  • 78) Žiarenie gama (III)
  • stavby a technické články 1x (x dobrý článek, 1x přijatelný pahýl, x článek vyžadující rozsáhlé úpravy či rozšíření)
  • 76) Rušeň (II, obr.)
  • umění 1x (x dobrý článek, 1x přijatelný pahýl, x článek vyžadující rozsáhlé úpravy a doplnění)
  • 57) Big Lebowski (II, chybí obr.)
  • computerologie1 x (x dobrý článek, x přijatelný pahýl, 1x článek vyžadující rozsáhlé úpravy 4i rozšíření)
  • 59) Kopete (III)
  • sport 1x (x dobrý článek, 1x přijatelný pahýl, x článek vyžadující rozsáhlé úpravy nebo subpahýl)
  • 58) En passant (II)
  • ostaní 4x (1x dobrý článek, 2x přijatelný pahýl, 1x článek vyžadující rozsáhlé úpravy nebo rozšíření, x aboslutní příšernost)
  • 8) Potápačský výstroj (II, chybí obrázky)
  • 43) Sivá (I-II)
  • 77) Ministerstvo (II)
  • 92) Explicit (III)
  • Malá poznámka, Cinik, si tiež redaktorom našej wikipédie, môžeš predsa články, ktoré sú nedokonalé, sám zdokonaľovať a opravovať, nielen záslužne upozorniť na ne;) --Bubamara 08:25, 8 máj 2006 (UTC)


    • S mojí znalostí Slovenštiny bude spíše přínosnější, když budu psát na české a nechám na Vás, co uznáte za vhodné k překladu. :-) Jinak tohle byl jen test pomocí funkce náhodný článek, jehož účelem bylo určit současný stav sk.wikipedie. Nic víc, nic méně. Na cs. jsem dělal něco podobného. Cinik 09:03, 8 máj 2006 (UTC)

"zásadní podotek: mít infobox nastavený tak, že při nedodání údajů zobrazuje nuly, mi nepřide příliš praktické (viz např. Trhová Hradská)."

Ani mne, ale faktom zostáva, že hoci v tomto prípade nie je práve žiaduce, aby ich ľudia vypĺňali, sú to články, ktoré sú najčastejšie upravované anonymami. To im dá hands-on experience, a keď len desatina z nich potom zostane, tak je to skvelý entry-point pre nováčikov. helix84 11:22, 8 máj 2006 (UTC)

Problém ohľadne šablón[upraviť | upraviť zdroj]

Trošku som sa hral so šablónami a nepodarilo sa mi prísť na jednu vec: Ako urobiť či upraviť šablónu nasledovne: pri úprave zadám {{šablóna}}, uložím, potom znovu otvorím na úpravu a mám to tam pekne rozložené po riadkoch a stačí dopisovať údaje (teda nie ako {{šablóna}} ale ako: {{Infobox xy rozloha: názov: atď }}) Neviem, či to píšem zrozumiteľne... --Rádiológ 19:22, 22 máj 2006 (UTC)

Zrejme máš namysli parametre. Tie si musíš pozrieť v samotnej šablóne, nedá sa spraviť, aby sa ti "samé" vypísali. helix84 23:51, 22 máj 2006 (UTC)
Asi áno. Myslel som si, že sa to dá i jednoduchšie, tak ako funguje tá tvoja na upozornenie k obrázkom. --Rádiológ 07:48, 23 máj 2006 (UTC)
Aha. No, zrovna to je trochu mágia. Sám som jej ešte dobre nepochopil :) Ale nesúvisí to s tým, čo zrejme chceš - vypísať zoznam parametrov. Používa sa tam substitúcia, čiže nevloží sa šablóna, ale obsah šablóny a pri šablóne "nsd" je tým obsahom vlastne vyplnená šablóna "bez zdroja". helix84 11:13, 23 máj 2006 (UTC)
Aha :-)) No, čo sa dá robiť, budem sa musieť vytrápiť. --Rádiológ 12:07, 23 máj 2006 (UTC)

Nálepky redaktora[upraviť | upraviť zdroj]

' Tento redaktor prispieva pomocou Microsoft Windows 98

Vytvoril som novy userbox, alebo aspon jeho kod, ale neviem kde ho mam uskladnit aby ho vsetci mohly pouzivat. Bol by som rad ak by mi niekto s tim pomohol Pc84 02:16, 25 máj 2006 (UTC) mailto:pc84wiki@gmail.com

Upravil som šablónu Šablóna:Userbox os aby akceptovala aj Windows 98. Pozri Wikipédia:Nálepky redaktora#Software. Adrian@diskprís 11:29, 27 máj 2006 (UTC)

xxx v yyyy[upraviť | upraviť zdroj]

Podla mna by sme mali pouzivat nadalej formu napr. "sopky v rusku" a nie "ruske sopky" alebo "sopky ruska". Nie kazda sopka v rusku musi byt ruska ;-) --Maros 15:31, 25 máj 2006 (UTC)

  • ja som za, ale asi som tu sam a okrem toho som tu novy pc84 03:39, 26 máj 2006 (UTC)
    • Diky za podporu. To, ze si novy nehra ziadnu rolu. --Maros 09:00, 26 máj 2006 (UTC)
      • Mozno ma predsalen zmysel nechat Sopky a Ostrovy bez predlozky "v". Stale si nie som isty, co je lepsie. Atomique 18:37, 26 máj 2006 (UTC)
      • pozri Diskusia s redaktorom:Peko#Kategórie pre iný názor Adrian@diskprís 18:57, 26 máj 2006 (UTC)
        • Tam nevidim nic, co sa tyka tejto temy. --Maros 22:42, 26 máj 2006 (UTC)
          • Ony sú tam dve témy s rovnakým názvom, tak Adrian asi myslel tú spodnú. helix84 05:17, 27 máj 2006 (UTC)
            • OK, uz som to nasiel. Ale tam sa aj tak nehovori o tom, ci sa to ma oznacovat "sopky vo francuzku" alebo "sopky francuzska". --Maros 11:12, 27 máj 2006 (UTC)
              • Peko vyjadril názor, že by to malo byť "Sopky Francúzska", ja som za "Sopky vo Francúzsku" Adrian@diskprís 11:23, 27 máj 2006 (UTC)
                • Mne by sa najviac páčila úplne iná možnosť, ale to sa vám asi páčiť nebude :) Francúzsko: Sopky --Abdull 11:37, 27 máj 2006 (UTC)
                  • Mas pravdu :) To sa nam pacit nebude ;) Aspon mne teda nie. :) Atomique 11:41, 27 máj 2006 (UTC)

Takze ak tomu dobre rozumiem, tak kategorie s "v" (napr. sopky v Rusku) tu ma vacsiu podporu. --Maros 17:35, 27 máj 2006 (UTC)

Neviem, čo má väčšiu podporu, ale keď nad tým tak rozmýšľam, nemôžeme všetky geografické kategórie premenovať na xxx v yyy - "Ostrovy v Španielsku" by znelo dosť čudne. Adrian@diskprís 17:38, 27 máj 2006 (UTC)
Medzičasom sa nám , ako som si veľakrát všimol, ustálilo používať "v/na" ak je to naozaj "v" a genitív ak to tomu niečomu len patrí ale nie je to tam - tak je to aj jediné riešenie, ktoré sa s ničím nepletie (a ostrovy v Španielsku neznie čudne, ak tie ostrovy sú naozaj "v" alebo priamo pri Španielsku, iba pri Kanárskych ostrovoch je to sporné, ale aj tie sú prísne vzaté v Španielsku). Ale samozrejme existuje veľa problematických oblastí a bohužiaľ máme veľa starších kategórií, kde je to všelijak po starom. Radiologov návrh na stránku o názvoch kategórií je samozrejme veľmi dobrý. Bronto 22:49, 27 máj 2006 (UTC)

Kategórie[upraviť | upraviť zdroj]

V niektorých oblastiach je väčší v niektorých menší (a tých je iste viac) poriadok s kategorizáciou. Hľadal som nejaké konkrétne názory, ale našiel som len jednotlivé roztrúsené diskusie na rôznych miestach. Našiel som aj pokus Redaktor:Palica vziať problém poriadne do rúk, ale podľa históŕie úprav stránok Redaktor:Palica/Návrhy na kategorizáciu, Redaktor:Palica/CategoryTree, je projekt takmer rok zamrznutý. Myslím že nemusíme začať takto odvrchu, stačilo by pri vytváraní nových kategórii nepostupovať úplne živelne. Navrhujem

  1. zoskupiť všetky prebehnuté diskusie o kategóriách na jedno miesto
  2. vytvoriť tému Wikipédia:Konvencie pre kategórie dostupný z Wikipédia:Príručka a umiestniť naň už ustálené názory na Kategorizáciu
  3. navrhovať priebežne vhodné pravidlá a po hlasovaní ich zamietnuť, alebo zaradiť medzi konvencie.

Návrhy na možné pravidlá ?[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Jeden príspevok by nemal byť zaradený v tej istej vetve Kategórie do podriadenej (prípadne viacerých), aj do nadriadenej. Je to môj názor, a videl som to aj v nejakej inej diskusii, ale nie je nikde povedané, že je to Pravidlo. Viacnásobné zaradenie zneprehľadňuje strom kategórií a tým degraduje ich hlavný význam
  2. Obozretne vytvárať nové názvy Kategórií, pokúsiť sa najskôr vyhľadať vhodný existujúci. Napríklad máme Kategória:Auto a Kategória:Automobil - s rôznymi obsahmi. Podľa mňa je rozdiel len v tom, že jedna má použitý hovorový názov.
  3. Mazať bez diskusie prázdne kategórie. S týmto asi niektorí budú zásadne nesúhlasiť, ale Kategória by mala vzniknúť, až keď je do nej čo zaradiť. Wikipédia je predsa encyklopédia článkov a nie možných kategorizácií. Navyše prázdna kategória nenesie žiadnu podstatnú informáciu (okrem prípadného linku na iné jazyky) a znovu vytvorenie aj tej istej kategórie, keď sa pre ňu nazhromaždí dosť článkov je otázka pár minút.
  4. Stanoviť odporúčaný minimálny počet (3 - 5 článkov (kategórií) ?) pod ktorý nie je vhodné vytvárať ďalšie kategórie, ak netreba vziať do úvahy mimoriadne okolnosti. Je trochu frustrujúce, keď sa treba preklikať viacerými kategóriami v ktorej je len jedna podkategória a na konci je jediný článok Napríklad Kategória:Drevo - > Kategória:Obrábanie dreva - > Sústruh (okrem toho že nič o dreve tu nenájdem).

Rios 12:17, 27 máj 2006 (UTC)

S trojkou a štvorkou zo skúseností ZÁSADNE nesúhlasím, to by si mohol tvrdiť, keby sme mali 2 milióny článkov. Bronto 22:44, 27 máj 2006 (UTC)

Práve keby sme mali 2 milióny článkov, tak pravdepodobnosť prázdnych, alebo riedko obsadených kategórií sa blíži k nule. Rios 22:56, 27 máj 2006 (UTC)

Všetky body sa mi zdajú logické a správne. --Abdull 18:32, 28 máj 2006 (UTC)

Diskusia[upraviť | upraviť zdroj]

Vítam tvoju iniciatívu v tejto oblasti, keďže je to stále jedna z tých "divokých". Chce to človeka, ktorý sa do toho pustí a pokúsi sa pochopiť všetky súvisiace problémy. Je dobre, že vopred informuješ o svojom zámere, ale väčšinu činnosti budeš musieť iniciovať sám, inak sa nič zásadne nepohne. Teda myslím si, že by si mal zhromaždiť existujúce úzy do navrhovanej zásady Wikipédia:Konvencie pre kategórie, a na prediskutovanie predložiť iba sporné body, t.j. kde nie je jasný konsenzus. Komunita samozrejme bude pripomienkovať. Redaktori, ktorí s kategóriami najviac pracujú, teda Adrian, Atomique, Bronto a Palica ťa iste usmernia. Veľa zdaru. helix84 12:41, 27 máj 2006 (UTC)

Zoznam kategórií[upraviť | upraviť zdroj]

Ehm, ehm, nechcem byť hnusná, ale nedalo by sa urobiť niečo so zoznamom kategórií??? Myslím, že nie som jediná, komu sa nechce prelistovať všetkých 12 800 kategórií, ak chce zistiť, že existuje kategória České osobnosti :-) Iste by to nám všetkým uľahčilo hľadanie a objavovalo by sa menej článkov bez kategórií, keby sa spravil na začiatok abecedný rozraďovač, vďaka ktorému sa dostanem k Č priamo, prípadne si budem môcť kliknúť na priamo na V, kde zistím, že existujú nielen České osobnosti, ale aj Vládcovia Česka :-) Lady Rowena 09:20, 20 júl 2006 (UTC)

Mozno ti aspon trocha pomoze toto. --Maros 09:47, 20 júl 2006 (UTC)
Este Ti mozu pomoct aj specialne stranky napr. kategorie zacinajuce s V :) Liso@diskprís 09:52, 20 júl 2006 (UTC)

Srdečná vďaka, netušila som, že to ide aj takto :-) Je to skvelé byť každý deň múdrejšia :-D Lady Rowena 10:57, 20 júl 2006 (UTC)

Jednotný štýl pri SVG[upraviť | upraviť zdroj]

  • Zdravím vás ludia. Tak som si pomyslel, že by nebolo od veci zavieť jednotný štýl pri svg.

Na to potrebujeme jednotné CSS súbory (napr. jeden pre technické nákresy). Hľadám či také niečo nie je na commons, ale zrovna sa mi ľahko nehľadá. Vie niekto o niečom takom ?--Robo 10:03, 29 máj 2006 (UTC)

  • Fakt neviem, ale skús napísať do krčmy na Commons. helix84 10:22, 29 máj 2006 (UTC)

Započítavanie výhonkov[upraviť | upraviť zdroj]

Chcem sa spýtať, že ako sa na mete počítajú výhonky. Asi podľa veľkosti článku v Bytoch. Otázka znie: pod koľko Bytov musí článok mať aby sa za výhonok počítal a nad koľko to výhonok naopak už nie je. Vďaka. --Neuromancer 13:36, 6 jún 2006 (UTC)

Mňa by zase zaujímalo, kde na mete to je, tiež ma to zaujíma :D --Wizzard 13:40, 6 jún 2006 (UTC)
  • Keď si pozriete podrobnú štatistiku [6] v stĺpčekoch J a K sú percentuálne vypočítané články, ktoré majú viac ako 500B (výhonky?) a viac ako 2kB (články?) čitateľného textu. Pod 500B sú asi podvýhonky  :) ale možno to tak aj nie je. mo-Slimy 13:52, 6 jún 2006 (UTC)

Myslím, že hranice v tejto štatistike nemusia byť spoločné s mediawiki definíciou stubu. Mimochodom pre meta štatistika typou larger than chýba [7]. Majú tam vôbec stuby? helix84 13:54, 6 jún 2006 (UTC)

  • Mna trápi hlavne vysoký počet stubov na wikicitátoch. Tu mame momentalne 0.59 stubu co je za rustinou na druhom mieste. I ked u nas je situacia specificka tym, ze nase clanky rastu viacere naraz pomaly pri relativne malom pocte novych stubov. --Neuromancer 13:08, 9 jún 2006 (UTC)

Zdvojená kategória[upraviť | upraviť zdroj]

Zistila som, že máme kategórie jedlo a jedlá...kategorizácii som sa okrem pridávania kat. do článkov nevenovala, viete mi niekto poradiť, čo s tým? Ďakujem --Prskavka@diskprís 06:29, 21 jún 2006 (UTC)

Jednoducho si zvolíš jednu, ktorú chceš eliminovať a z nej vo všetkých článkoch a podkategóriách zmeníš kategóriu na tú druhú. Keď bude neželaná kategória prázdna, označíš ju na zmazanie. helix84 10:50, 21 jún 2006 (UTC)
Dík...len..uprednostňujeme jednotné či množné číslo? (Podľa mojich chabých kategorizačných skúseností množné) --Prskavka@diskprís 11:13, 21 jún 2006 (UTC)
Skôr ti odpovie Atomique, ja kategorizáciu nerobím. Skúsa sa pozrieť aj sem Redaktor:Palica/CategoryTree. helix84 11:17, 21 jún 2006 (UTC)
Tam som pozerala už ráno a má kategóriu jedlo, ale som z toho jeleň, lebo u psov mám kategóriu Psy (also v Palicovej kategorizácii)...no nič...ďalšia vec, do ktorej sa treba pustiť :-) --Prskavka@diskprís 11:26, 21 jún 2006 (UTC)
Teraz sa dívam, že stránka, ktorú som ti dal je zastaralá kópia, nástroj na prehliadanie aktuálneho stromu kategórií je http://tools.wikimedia.de/~daniel/WikiSense/CategoryTree.php helix84 11:32, 21 jún 2006 (UTC)


Veľkosť úprav[upraviť | upraviť zdroj]

presunuté z Diskusia s redaktorom:Bronto#Zhrnutie úprav:
Ja viem ze to tu nie je mozno najvhodnejsie miesto, ale ked je to uz tu nadskrtnute... Nedal by sa v historii ku kazdej zmene automaticky vygenerovat pocet znakov, ktore boli zmenene (v podstate to, co je cervenym v dif-e)? Z toho by bolo zvacsa jasne, kde sa udiali nejake zasadnejsie zmeny a kde len kozmetika a preklepy (typo). Wek1 07:29, 28 jún 2006 (UTC)
Čo by nie. http://bugzilla.wikimedia.org/ helix84 14:55, 28 jún 2006 (UTC)
A nemohol by si to tam dat Ty? Prosim prosim... Bugzilla a ja sa uprimine navzajom neznasame (bol tu vo firme pokus ju pouzivat...) Wek1 21:27, 28 jún 2006 (UTC)
Úprimne, nemyslím si, že je šanca, že to prejde. Je to predsa len feature request a zatiaľ nie sú opravené dôležitejšie bugy. helix84 21:40, 28 jún 2006 (UTC)
Pochopil som to od teba ako "ano" na moju prosbu :-? ... No, ja osobne napriklad asi o 1000% radsej robim nejake nove features nez opravujem chyby... :-) Mozno to zafunguje a ak nie, aspon nas bude hriat pocit, ze sme sa pokusili o dobru vec... ;-) Wek1 21:52, 28 jún 2006 (UTC)
Dúfal som, že si to ešte na moje odporúčanie rozmyslíš :) Išiel som to zadať do bugzilly, ale napadlo ma, že by to bolo skôr vhodné riešiť ako extension. Iste si si všimol, že dosť veľa vecí, na ktoré sme z Wikipédie zvyknutí sú v MediaWiki ako extesnion. Ale neviem, ako sa extensions píšu. :/ helix84 22:27, 28 jún 2006 (UTC)
Netusim co su extensions. Mas nejaky link na rychlu nalievaren? Wek1 06:41, 29 jún 2006 (UTC)
Aha, myslel som, že si už MediaWiki inštaloval. Pozri Špeciálne:Version. Sú to vlastne nejaké extra skripty. Lebo keď sa zamyslíš - patrí takáto vec do samotného MediaWiki? Myslím, že nie. Ale dnes feature request dám, čas sa mi kráti :) helix84 07:54, 29 jún 2006 (UTC)

Špeciálne:Categories[upraviť | upraviť zdroj]

Na clanku Otto Lilienthal úplne dole pri kategóriách som si vsimol, ze namiesto obvyklého Kategórie: ... sa dole nachádza Špeciálne:Categories : ..... Vidí to rovnako zblbnuté aj niekto iný, alebo len ja? Iné články sú ok. --Julo 13:44, 12 júl 2006 (UTC)

Áno, na toto už upozornil Liso, prejavuje sa to, keď má článok viac ako 4 kategórie. --Wizzard 13:47, 12 júl 2006 (UTC)
Takze moc sa s tym robit neda? --Julo 13:50, 12 júl 2006 (UTC)
Netuším, asi nejaký bug v MediaWiki alebo na serveroch. --Wizzard 13:52, 12 júl 2006 (UTC)

Ine wiki (en, cs) to nemaju, a tento retazec som nenasiel ani v Špeciálne:Všetky systémové správy takze by som tipoval skor bug v nasom "php". Ale netusim kde... Mozno by to chcelo kecnut s nejakym developerom... Skusam oslovit nejakych cez ICQ Liso@diskprís 19:33, 12 júl 2006 (UTC)

debata (ak sa tak da nazvat tych par slov) s Domas Mituzas nepriniesla nic uzitocne... :( Liso@diskprís 21:08, 12 júl 2006 (UTC)

Tak som si to nakoniec pokusmi a omylmi zistil sam... Podla LanguageSk.php mame funckiu function convertPlural , ktora ohyba tvar slova podla poctu (1 kategoria , 2 kategorie, 5 kategorii) v nasom pripade ale tvar od 5 vyssie nema zmysel, preto ho helix84 vynechal v definicii. To ale sposobilo chybne defaultne nahradzanie. Uz som to zda sa opravil... Liso@diskprís 09:46, 14 júl 2006 (UTC)

Výborne, Liso, zdá sa že to funguje, dobrá práca. --Wizzard 09:48, 14 júl 2006 (UTC)
Super, dikes --Julo 13:32, 14 júl 2006 (UTC)

prosim vas,ako sa da prilozit maly obrazok ku podpisu? A ako sa podpisy robia?Ja to len napisem,ale nevizera to dobre.Som tu len vecer. Som tu nova a trochu zufala. Murka

Ked editujes nad oknom mas take tlacidla... Medzi nimi 2. sprava je podpis :) Existuju aj ine moznosti, ale zatial staci asi to! :) Liso@diskprís 20:28, 17 júl 2006 (UTC)
To spravis takto moja: a zatym das podpis tak ako povedal ujo Liso. --Robo 20:35, 17 júl 2006 (UTC)
Velmi pekne DAKUJEM!!! Nechcel si napisat "dedusko/starcek Liso" ?? :-)))) Liso@diskprís 10:35, 19 júl 2006 (UTC)
Velmi pekne dakujem!Pekny obrazok,ste mili.Murka

tak to tu vizerá naozaj ako v krcme;|
Murka

tlačítko na úpravu[upraviť | upraviť zdroj]

Ahoj. Je to len taká moja čisto estetická otázka. Používam Mozzilu Firefox a častokrát je kvôli obrázkom poposúvané tlačítko [na úpravu]. Toto tlačítko sa potom zoskupuje, keď je tých sekcií viac a potom zavadzia často v texte a vo všeobecnosti to pôsobí nepekne. Pekne to majú vyriešené na nemeckej wikipédii: napr. http://de.wikipedia.org/wiki/Orchester. Kde je tlačítko [bearbeiten] hneď za názvom, je maličké, nerusí a hlavne nezavadzia tam, kde nemá. Tým, že častokrát nie je na svojom mieste, tak potom stráca aj svoj zmysel, lebo pri jeho stlačení človek často nevie ani ktorú sekciu ide editovať a tobôž už nie, keď sú tri tlačítka vedľa seba. Neprejdeme teda na nemecký systém? Vedel by to niekto urobiť? Čo si o tom myslít? --norway.today 14:19, 26 júl 2006 (UTC)

  • Súhlasím, ale to by si nemal chcieť uprostred leta. Bronto 14:25, 26 júl 2006 (UTC)
    • No, tak som netusil, ze fungujeme v nejakom uspornom rezime. Ja len, ze ma to dnes napadlo, tak som to predostrel. Nehovorim, ze to musime urobit dnes. Kludne to moze fungovat aj od proveho septembra. --norway.today 16:03, 26 júl 2006 (UTC)
      • O tom snad nemusime hlasovat :) Mimochodom vies ako sa to technicky realizuje? Alebo cakas, ze to niekto preskuma? :) Liso@diskprís 16:42, 26 júl 2006 (UTC)
        • Netusim ako sa to technicky realizuje. Nemame nejakeho nemecky hovoriaceho vyslanca, ktoreho posleme danu vec zistit od Nemcov? :) --norway.today 16:58, 26 júl 2006 (UTC)
          • Take veci vybavuje obycajne Helix a ten ma dovolenku (takpovediac). Preto to zopakuj v septembri. Bronto 17:10, 26 júl 2006 (UTC)
            • V septembri odchádzam do Londýna na študijný pobyt. Tak neviem ci budem mat velmi cas na wikipediu. Tak si to niekam poznac a mysli na mna ;) --norway.today 17:30, 26 júl 2006 (UTC)
Vyzerá, že to funguje. Super a dík. --Julo 12:41, 13 september 2006 (UTC)
Funguje odvčera vďaka Adrianovi :) --Bubamara 13:01, 13 september 2006 (UTC)
A už to zasa nefunguje :(( --norway.today 10:04, 17 september 2006 (UTC)

Interwiki a obce[upraviť | upraviť zdroj]

Mám tu úlohu pre botistov. Nevedel by niekto povedať botovi, aby z každého článku v kategórii Obce na Slovensku, ktorý obsahuje link na maďarskú wiki vyhodil "Kategória:Články bez interwiki" ? Nech nám to tam neškaredí. --mo-Slimy 00:29, 27 júl 2006 (UTC)

Zoznam symbolov pod oknom na úpravu[upraviť | upraviť zdroj]

Chcem sa spýtať, či sa tento zoznam dá editovať. Existuje na to nejaký "článok"? Nechcem do toho vŕtať, len ma to zaujíma. --Rádiológ 10:58, 7 august 2006 (UTC)

Hej, dá sa, je na to nejaká stránka, mal by to vedieť helix84. --Wizzard 11:43, 7 august 2006 (UTC)
  • Myslíš MediaWiki:Edittools pod editovacím oknom? --Bubamara 13:02, 7 august 2006 (UTC)
    • mozno by stalo za uvahu trosku ho upravit... Chyba mi tam trebars Kategória:Články bez interwiki (nikdy si neviem spomenut ci je to bez interwiki, chyba interwiki, clanok bez interwiki a pod... ) a ine podobne veci... Azda aj ini maju svoje "oblubene" vecicky... Liso@diskprís 13:07, 7 august 2006 (UTC)
    • Ano, to je presne ono, vďaka! --Rádiológ 14:28, 7 august 2006 (UTC)

Farby v tabuľke[upraviť | upraviť zdroj]

Mám nejaký problém s kódovaním farieb. Experimentovala som s farbami v tabuľke, odkopírovala som si kód farieb, aké som chcela, vložila som ich do tabuľky...a utobilo mi to toto. Prvá tabuľka mala byť sfarbená na modro, druhá na červeno. Aj pri editovaní je názov prvej farby blue a druhej red. Neviem, ako vám, ale aspoň mne sa prvá zobrazuje ako tmavočervená a druhá ako jasnozelená. Neviete, v čom je problém? --Eryn Blaireová 13:37, 7 august 2006 (UTC)

Ak miešaš farby, nemôžeš ich robiť tak ako si to tam napísala (Blue2 (0 0 238)), ale musíš napísať názov farby v úvodzovkách alebo napísať kód farby napríklad takto: "red" alebo "blue" alebo "#FFAAAA", prípadne "#AAAAFF". --Wizzard 13:51, 7 august 2006 (UTC)
Aha, ďakujem, už mi to ide bez problémov...aj keď stále nechápem, prečo po zadaní nesprávneho kódu neostalo to pole biele, ale dalo mi tam úplne odveci farbu. --Eryn Blaireová 14:32, 7 august 2006 (UTC)

Tie farby sa niekedy správajú dosť neštandardne, napríklad vo Firefoxe a iných normálnych browseroch funguje napr. aj zápis "#AAF", ale napr. v IE to robí problémy. --Wizzard 14:35, 7 august 2006 (UTC)

Ahoj...mam tiez problem s tymi farbami a to konkretne v clanku Waterloo & City Line kde by ta tabulka nemala byt siva, ale tyrkysova konkr. PaleTurquiose3 (150 205 205) #96CDCD --Mike 10:48, 24 september 2006 (UTC)

a tak uz nic..uz som sa s tym pobil...=D --Mike 14:26, 24 september 2006 (UTC)

Pri prechádzaní wikipédiou som si všimla, že napr. asi 40 článkov odkazuje na heslo Augustinus, a. Väčšinou sú to články, prebraté z filitu, kde sa jeho autor pridŕžal klasického písania mena. Na sk.wikipedia však existuje heslo s poslovenčeným a spotvoreným menom Augustín. Bolo by dobré, keby niektorý z redaktorov, ktorý sa v tom vyzná, napísal nejakého bota, ktorý by všetky takéto odkazy presmeroval na uvedené heslo - ručne a jednotlivo je to blbá robota. Takto je to aj v iných prípadoch hesiel, prevzatých z filitu.

Wikipediu z casu na cas navstivim a raz za cas nieco anonymne vyeditujem. Dnes ako som sa vsak prihlasil zrazu pozeram som prihlaseny ako Miloš. Neviem cim to je...aj som sa odhlasil....ale malo by sa s tym nieco asi spravit.

  • žeby zhodne IP? Len tápam... aj ja tu mam niekoho s rovnakou IP, ale pod mojím menom needituje, len pod IP... Dubaj 20:34, 16 august 2006 (UTC)
    • No mna sa nepytajte je to mozne ale ja sa nevyznam :)
      • skor by som tipoval nejaky verejny pocitac (napr. na skole), kde sa Milos prihlasil pred Tebou a odfajkol zapamatanie hesla. Nie je to tak? Liso@diskprís 09:45, 18 august 2006 (UTC)
        • no, to je pravda, lebo to zapamätanie je asi vecou cookies...Dubaj 09:55, 18 august 2006 (UTC)

Typografický robot na slovenské Wikipedii[upraviť | upraviť zdroj]

Zdravím, už pět měsíců úspěšně provozujeme na české Wikipedii typografického robota. Má na starosti nahrazování „uživatelských“ znaků jejich správnými typografickými variantami – vkládá například uvozovky („“) nebo výpustky (…). Při příležitosti typografických úprav provádí také čištění kódu. Příklady: [8][9][10][11][12].

Od svého zrodu v květnu 2006 provedl již téměř pět a půl tisíce editací. Díku Petru Adámkovi běží denně v noci na vlastním serveru a prochází Wikipedii. Vzhledem k tomu, že slovenská typografická pravidla jsou, pokud vím – ač nejsem odborník – téměř stejná, nabízím jeho provoz i na slovenské Wikipedii. Veškeré podrobné informace o jeho provozu a funkci jsou dostupné na jeho uživatelské stránce.

Měli byste zájem o jeho provoz?

--Martin Kozák 21:32, 2 september 2006 (UTC)

Samozrejme. Bronto 21:41, 2 september 2006 (UTC)

chcel som ho spustit aj u nas, len som este chcel pockat, pokial bude poriadne vyladeny... Ked ste s nim ale uz spokojny, mozeme ho spustit. --Maros 21:44, 2 september 2006 (UTC)

To je fajn. Začnu tedy také provádět testovací editace abych mohl co nejdříve požádát o příznak bota a zahájit provoz. --Martin Kozák 22:03, 2 september 2006 (UTC)
Bot uz bezi, prispevky tu. --Maros 23:40, 2 september 2006 (UTC)

Problém s vyhľadávaním vo wiki[upraviť | upraviť zdroj]

Mám taký zvláštny problém. Pokúšame sa rozchodiť jeden vlastný projekt vo wiki engine, no nedarí sa nám upraviť Vyhľadávanie tak, aby pri neúspešnom hľadaní ponúklo vo forme odkazu vytvorenie príslušnej stránky. Dosť by sme to potrebovali, inak je pridávanie nových stránok pracné a pre nováčikov komplikované. Neviete niekto náhodou, čo s tým???
P.S. Máme nainštalovanú najnovšiu verziu wiki... --Rádiológ 16:43, 21 september 2006 (UTC)

Mohl by už konečně někdo zrušit ten německý text zobrazovaný všem zvnějšku přicházejícím uživatelům?[upraviť | upraviť zdroj]

Už je mi to opravdu dost trapné, ale mohl by si prosím libovolný správce přečíst mou více než půl roku starou poznámku na Diskusia k MediaWiki:Monobook.js, případně bez reakce zaarchivovanou žádost o totéž na Wikipédia:Krčma/Technické/Archív#Mediawiki monobook a odstranil či zakomentoval z MediaWiki:Monobook.js příkaz

aOnloadFunctions[aOnloadFunctions.length] = externHinweis;

nebo alespoň zcela přinejmenším přeložil ten text „Korrigiere Fehler oder erweitere diesen Artikel!“ a odkaz na Wikipedia:Willkommen z němčiny do nějakého jiného jazyka (volbu jazyka ponechám na uvážení příslušného správce)?

(A také by možná nebylo od věci opravit funkci przyciskiOpis, která přistupuje k nedeklarované a nenaplněné proměnné k, ujistit se, zda je href obsahující čárky a háčky v pořádku; a vůbec by asi bylo fajn nepřebírat scripty z cizích Wikipedií bez rozmyslu a pochopení.)

Děkuji předem. --Mormegil 13:18, 24 september 2006 (UTC)

  • co to som z textu vyhodil/odkomentoval. Asi tu nemame ziadneho java-skript specialistu tak nam neostava nic ine iba kopirovat. --Maros 13:50, 24 september 2006 (UTC)
    • Ak potrebujes pomoct s JavaScriptom ozvi sa Hlucho 03:17, 6 október 2006 (UTC)

Počítač[upraviť | upraviť zdroj]

Toto sa netýka wiki, ale niečo som omylom stlačil na PC a teraz mám obrazovku obrátenú o 90 stupnov. Co s tým mám sprvaiť, kde mám nájsť to tlačidlo? --Laddy 09:34, 25 september 2006 (UTC)

no, tak to som ešte nepočul, že by to bolo reálne niekde vo win, ale viem, že existujú také malé programíky, ktoré to dokážu spraviť. resp. - nemáš tam vírus? --Heuffel 17:42, 29 september 2006 (UTC)

Skor by som typoval na nastavenie grafickej karty. Uz som take videl. Bud klikni pravym tlacidlom mysi na plochu a "Vlastnosti" alebo pozri v kontrol paneli na nastavenie "Obrazovka" alebo zobrazenie. Skus preklikat jednotlive karty, resp pozri rozsirene nastavenia.

Na niektorych grafickych kartach sa to da urobit (kôli tabletom) - chod na Vlastnosti obrazovky - Advanced settings (neviem, ako sa toto vola po slovensky) a hladaj v zalozkach --Hlucho 03:22, 6 október 2006 (UTC)

mne to urobil zakazni, ako tvrdil a dusoval sa takmer sa krizoval, len polozenim knihy na klavesnicu (tu tam dal preto, lebo ma tam s pocitacom na stole malo miesta) :-) BC

Bridžové diagramy[upraviť | upraviť zdroj]

Vedel by niekto napísať šablónu pre tvorbu bridžových diagramov? Ako by mal výsledok približne vyzerať je v článku Tempo (bridž)--Otm 10:19, 25 september 2006 (UTC)

To určite nebude zložité, ale keďže sa v bridži vôbec nevyznám, skús nejako načrtnúť ako by to asi malo vyzerať, teda ktoré položky sú pevné a ktoré premenlivé. --Wizzard 10:31, 25 september 2006 (UTC)
Kazdy hrac má po 13 kariet.

N: Piky zoznam, Srdcia zoznam, Kara zoznam, Trefy zoznam E,S,W detto NS - prva alebo druha hra, EW - prva alebo druha hra. Kto je v druhej hre je oznaceny cervenou Na konci priebeh licitacie. Druhy druh diagramu je v článku kompozičný bridž, keď vidno iba karty linky NS alebo iba linky EW. Vopred ďakujem za pomoc. --Otm 10:51, 25 september 2006 (UTC) Ukážky diagramov sú na adrese [13], navyše tam je, kto je dealerom a nie je tam priebeh licitácie.--Otm 11:39, 25 september 2006 (UTC)

Úprava hlavného menu[upraviť | upraviť zdroj]

Dobrý deň prajem. Vo vlastnej wiki (MediaWiki) rozbehanej na našom serveri potrebujem upraviť menu "navigácia" (vľavo). Nie som si istý, či toto menu je ako zdroj napísané vo wiki markup formáte a potom parsované do html, alebo to mám upraviť v index.php. Vie mi niekto poradiť? --Zajo 11:19, 27 september 2006 (UTC)

MediaWiki:Sidebar, mw:Manual:Navigation_bar. helix84 11:37, 2 október 2006 (UTC)

malé písmená iniciálok[upraviť | upraviť zdroj]

Trochu to patrí asi aj ku gramatickému stolu, ale neviem, ako mám upraviť biografickú stránku, v ktorej názve sú iniciály toho-ktorého človeka. napr. tu: http://sk.wikipedia.org/wiki/Vedomie_%28leibniz%2C_g._w.%29. No, totos síce nie je biografická stránka, ale aj takú som už videl a nevedel som to opraviť. Vďaka. --Heuffel 17:39, 29 september 2006 (UTC)

Toto je opäť automaticky prenesený článok z Wikiprojektu FILIT, v tomto prípade o pojme vedomia podľa Leibniza, text by mal ísť do článku vedomie (toto by som možno nechal na iných :). Biografická stránka so zlým nadpisom sa dá presunúť kliknutím na Presuň (alt-m), názov článku musí byť plné meno v poradí meno a priezvisko, ale treba skontrolovať, či už nejaký článok so správnym názvom neexistuje! Mz 17:45, 29 september 2006 (UTC)

Aha, ok, ďakujem pekne.--Heuffel 18:56, 29 september 2006 (UTC)

Zarovnanie v tabuľke[upraviť | upraviť zdroj]

Mám problém s vertikálnym zarovnaním v tabuľke. Na horizontálne zarovnanie je to align, ale aký paramter mám použiť aby sa text zarovnal hore, na stred, alebo dole. --peko 09:15, 3 október 2006 (UTC)

Parameter valign, hodnoty: top, middle, bottom.

  • kód:
 {| border="1px"
  | xx<br />xx<br />xx
  | valign="top"    |top
  | valign="middle" |center
  | valign="bottom" |bottom
 |}
  • výsledok:
xx
xx
xx
top center bottom

--Abdull 08:28, 4 október 2006 (UTC)

Ďakujem --peko 08:33, 4 október 2006 (UTC)

Ďalšie tlačidlá v paneli nástrojov[upraviť | upraviť zdroj]

user:Matros ma požiadal, či by som zistil, ako sa dopĺňajú ďalšie tlačidlá do panelu nástrojov - iné Wikipédie ich majú viac ako my. Dajte si upravovať ľubovoľný článok anglickej Wikipédie a porovnajte panely nástrojov. Zistil som ako sa to robí, ale potrebujem zistiť, o ktorých tlačidlách si myslíte, že bude užitočné doplniť pre všetkých. Zvyšok si Matros môže doplniť do vlastného Monobook.js. Kompletnú sadu nájdete na en:User:MarkS/Extra edit buttons. helix84 22:10, 4 október 2006 (UTC)

V podstate asi všetky tlačítka z anglickej wiki by sa mohli implementovať aj u nás, okrem galérie. --Otm 05:23, 5 október 2006 (UTC)
Podla mna cim viac, tym lepsie, najma: A, B, C, D, E, F, G, H, R a S --matros 12:56, 5 október 2006 (UTC)
Tiež s myslím, že aj všetky (aj keď ja som sa väčšinu naučil zadávať z klávesnice - nechce sa mi odbiehať rukou na myš), minimálne kôli malej nápovede (keď nejaký formátovací reťazec neviem, tak to nemusím kade-tade hľadať). --peko 13:21, 5 október 2006 (UTC)
Treba však tiež myslieť na to, že čím viac skriptov sa bude vykonávať, tým dlhšie bude trvať načítanie stránky. Ide síce len o zlomky sekundy, ale bude sa to diať po každom! stlačení "úprava". Tak preto treba rozhodnúť, ktoré budú pre všetkých a ktoré si dáš iba ty. Tiež treba myslieť na nováčikov, aby neboli zahltení. helix84 13:24, 5 október 2006 (UTC)
No vidíš, technické problémy mi unikajú. --peko 13:26, 5 október 2006 (UTC)
Tak čo sa ozývaš do Krčma/Technické? ;D helix84 13:29, 5 október 2006 (UTC)
Aby som sa poučil od šikovnejších :-D --peko 20:07, 5 október 2006 (UTC)
už sme to tam mali, ale robilo to nejakú neplechu, tak som to dal preč. Adrian@diskprís 13:36, 5 október 2006 (UTC)

bodka za datumom v podpise[upraviť | upraviť zdroj]

odkedy prispievam do wiki ste ma, ze v podpise chyba bodka za dnom v datume podpisu. moze to niekto napravit alebo si to mam nastavit niekde u seba? ..dubhe 20:18, 5 október 2006 (UTC)

Skúsim to pozrieť. helix84 20:19, 5 október 2006 (UTC)
Takže - formát dátumu si môžeš zmeniť v Špeciálne:Preferences. To zmení formát vo všetkých stránkach typu história, posledné zmeny a pod. (ešte som zabudol zistiť, ako sa dá nastaviť defaultný formát na ten s bodkou).
Existuje trieda DateFormatter, ktorá obsahuje regulárne výrazy schopné zmeniť formát dátumu po4as zobrazovania vo všetkom texte (predovšetkým v diskusiách). Podrobnosti v meta:Dynamic_dates. Bohužiaľ, funguje to len pre angličtinu, takže v rámci projektov WMF je to zapnuté iba pre anglické a multilinguálne projekty. Ak by niekto dorobil regulárne výrazy pre slovenský formát, treba upravený kód pripojiť sem: [14]. Aktuálny kód zo SVN je tu: [15]
Narazil som aj na nejakú funkciu replaceDates() (fr:Wikipédia:Language.php), neviem ešte čo to je, ale predpokladám, že predchodca DateFormatter. helix84 21:27, 5 október 2006 (UTC)
Pre zmenu defaultného formátu z "5 október 2006 (UTC)" na "5. október 2006 (UTC)" musím podať žiadosť cez bugzillu. Aby bolo tomu, kto bude žiadosť vybavovať jasné, že je to správny formát času, napíšem to sem po anglicky a dám do žiadosti link na túto diskusiu, tak to prosím podporte.
Štandardný formát dátumu bol zmenený v svn, potrvá pár dní, kým sa zmeny objavia na živej wiki. Na zmenu spomínaných prepisovacích pravidiel by sa mal otvoriť nový bug, tento bol označený ako vyriešený. Osobne si myslím, že to nie je také dôležité, no ak by niekto nástojil... helix84 22:49, 6 október 2006 (UTC)
Zmeny už sú viditeľné na Wikipédii. helix84 12:42, 9. október 2006 (UTC)[odpovedať]

Request[upraviť | upraviť zdroj]

Slovak Wikipedia requests change of the default user time format from "5 október 2006 (UTC)" to "5. október 2006 (UTC)" (with a dot after the day). bugzilla

Support:

  • Za helix84 21:49, 5 október 2006 (UTC)
  • Za --Otm 22:27, 5 október 2006 (UTC)
  • Za ..dubhe 22:39, 5 október 2006 (UTC)
  • Za Maros 6. október 2006 (UTC)
  • Za Abdull 22:57, 5 október 2006 (UTC)

Oppose:

Comments:

Servery Wikipédie[upraviť | upraviť zdroj]

Viete mi povedat kolko serverov ma projekt Wiki? Kde sidlia , aky maju traffic a kolko udajov je na nich ulozenych (v Gb alebo Tb)? --Sab@dos 17:34, 22. október 2006 (UTC)[odpovedať]

Pozri sem: http://meta.wikimedia.org/wiki/Servers tam by malo byť všetko. Servery sa stále dokupujú, centrála je niekde na Floride a existujú aj ďalšie cache clustery v Paríži a pod. --Wizzard 17:38, 22. október 2006 (UTC)[odpovedať]
No je toho dosť vela :) Diky.--Sab@dos 17:45, 22. október 2006 (UTC)[odpovedať]

chladivo R407c[upraviť | upraviť zdroj]

Presunuté do Wikipédia:Otázky. helix84 15:09, 31. október 2006 (UTC)[odpovedať]

thumb / náhľad[upraviť | upraviť zdroj]

V mnohých článkoch sa v parametroch obrázkov vyskytujú súčasne dva protichodné parametre thumb/náhľad a určenie veľkosti ???px. Veľkosť náhľadu je individuálnym nastavením každého redaktora, pretože každý môže mať inú veľkosť a rozlíšenie obrazovky. Je preto nutné nahradiť výrazy thumb|???px alebo náhľad|???px a iné ich kombinácie samotným výrazom thumb alebo náhľad bez určenia veľkosti. Neviem či je na to vhodný niektorý z botov? --AtonX 08:00, 2. november 2006 (UTC)[odpovedať]

Ja s tým v súčasnosti nesúhlasím, myslím že nie je vhodné všetky náhľady obrázkov mať fixované v jednej veľkosti. Napríklad na vysoké obrázky sa viac hodí šírka 200 a na široké 300 pixelov. --Wizzard 10:24, 3. november 2006 (UTC)[odpovedať]
Čo sa viac „hodí“ závisí od veľkosti obrazovky či displeja, na ktorom sa HTML kód wikičlánku zobrazuje. Preto argumenty proti kombinácii thumb+???px sú:
  1. v používateľskom nastavení Wikipédie je voľba, v ktorej si každý môže nastaviť takú veľkosť náhľadu, aká vyhovuje jeho zobrazovaciemu zariadeniu, ak nastavíme veľkosť náhľadu fixne, zrušíme tým voľbu používateľa,
  2. zobrazenie na menších/väčších monitoroch a rozlíšeniach sa môže líšiť aj sa líši od toho, čo vidíš ty, preto to čo je vhodné pre teba, nemusí byť vhodné pre iných,
  3. ohrozuje to prenositeľnosť (a čitateľnosť) obsahu wikipédie na iné zariadenia, ako sú mobily, handheldy, mikrobooky a pod.
Práve preto sa pri formátovaní obrázkov výslovne odporúča nekombinovať parametre thumb a ???px. To samozrejme nikomu nebráni nastaviť veľkosť obrázka fixne na nejaký rozmer, so všetkými dôsledkami, ktoré z toho vyplývajú. --AtonX 12:23, 3. november 2006 (UTC)[odpovedať]
Myslím si že ak si niekto bude pozerať Wikipédiu z handheldu alebo mobilného telefónu, tak mu nepomôže, ani ak bude mať obrázky so šírkou 120 pixelov, ale skôr si to nikto pozerať nebude. A zase vo všeobecnosti, na vyššie obrázky sa hodí menšia šírka ako na široké, panoramatické obrázky. --Wizzard 13:11, 3. november 2006 (UTC)[odpovedať]

Podporujem takúto zmenu, treba však s rozvahou, nerobil by som to botom. Ďalšia vec, nad ktorou som nedávno rozmýšľal je, či sa dá zmeniť štandardná veľkosť náhľadu (štandardná hodnota v spomínanom používateľskom nastavení). Myslím si totiž, že napr. 250px by bolo vhodnejšie ako súčasných 180px (250px má množstvo našich šablón). helix84 19:45, 12. november 2006 (UTC)[odpovedať]

Mením svoj názor, myslím si že naozaj bude lepšie ak nebudeme pri náhľadoch udávať ich šírku, zistil som to potom, ako som si nastavil veľkosť náhľadu na 300px a začalo mi vadiť, že niektoré obrázky majú nastavenú šírku menšiu. --Wizzard 17:19, 1. február 2007 (UTC)[odpovedať]
Proti Nesúhlasím... --norway.today 17:22, 1. február 2007 (UTC)[odpovedať]

Zabudnute heslo[upraviť | upraviť zdroj]

Ahojte. Davnejsie som si zalozil na sk.wikipedia.org account s loginom "Megac". Mam taky pocit ze som aj par clankov napisal alebo aspon opravil. Neviem si vsak spomenut na heslo, a na emailovu adresu ktoru som vtedy pri registracii pouzil. Dalo by sa to nejak zistit ? Megac --84.245.74.126 21:46, 2. november 2006 (UTC)[odpovedať]

  • Určite si poslal mail a možno si pamatáš komu. Ten človek by ťa mal mať ulozeneho v adresari alebo v doručenej pošte. Potom zašleš heslo schranky a pošleš tam zabudnuté heslo.

Šablóna chemický prvok[upraviť | upraviť zdroj]

bol by veľký problém trochu upraviť tú šablónu, pretože je dosť škaredá (stačí si ju porovnať s anglickou - hlavne hlavička s umiestnením prvku v periodickej tabuľke, tam je použitý obrázok, kým u nás sú to nejaké parametre, ktoré stále uletia). Ja by som sa na to aj podujal, ale čo potom so stránkami, kde je už použitá, dali by sa upraviť nejakým botom, alebo by sa museli prepísať ručne? --peko 12:29, 9. november 2006 (UTC)[odpovedať]

Reproduktory[upraviť | upraviť zdroj]

Presunuté do Wikipédia:Otázky#Reproduktory. helix84 21:15, 19. november 2006 (UTC)[odpovedať]

technické kreslenie[upraviť | upraviť zdroj]

Presunuté do Wikipédia:Otázky#technické_kreslenie. helix84 21:15, 19. november 2006 (UTC)[odpovedať]

Ahojte mam problem s Wikipediou, kedykolvek chcem urobit upravu, tak mi to nejde... Toci sa mi tu pat minut koliesko a potom dostanem chybove hlasenie... Je pravda, ze clanky su dlhsie, ale toto sa mi este nikdy nestalo... Pouzivam Mozillu Firefox, ale robi mi to iste aj na Safari. Bezim pod MacOS X. --norway.today 12:37, 19. november 2006 (UTC)[odpovedať]

Wikipédia, Slobodná Encyklopédia[upraviť | upraviť zdroj]

preco mame v logu wikipedie (na lavo hore v rohu) encyklopedia s velkym E. podla slovenskeho pravopisu by malo byt male, rovnako ako je to napriklad na ceskej wiki. ..dubhe 20:31, 19. november 2006 (UTC)[odpovedať]

Treba uploadnuť upravený obrázok a dať žiadosť napr. na irc://irc.freenode.net/wikimedia-tech helix84 20:46, 19. november 2006 (UTC)[odpovedať]

Preklad článkov[upraviť | upraviť zdroj]

ahojte! chcem sa opytať, ako to tu vlastne funguje. viem po nemecky a preto by som chcela prekladat články z nemeckej wikipedie do slovenciny. mozem si vybrať ktorýkolvek clanok, alebo ako...?diky {{subst:unsigned2:14:35, 6. december 2006 85.216.199.185}}

Prekladať môžeš hociktorý článok z hociktorej Wikipédie. Najprv si ale skontroluj, či taký článok už náhodou nemáme. Snaž sa tiež dodržať formát článku. Adrian@diskprís 13:55, 6. december 2006 (UTC)[odpovedať]
A nezabudni v Zhrnutí úprav uviesť odkaz na článok, z ktorého prekladáš. helix84 14:40, 6. december 2006 (UTC)[odpovedať]

V prekladanom článku som chcel použiť „preložený“ obrázok [[Obrázok:GPCR-Structure.png|thumb|right|Trojrozmerná štruktúra G-proteín viažúceho receptoru, ku ktorým patria aj muskarínové receptory]] z originálneho [[Bild:GPCR-Structure.png|thumb|right|Dreidimensionale Struktur eines G-Protein-Rezeptors, zu denen auch die muskarinischen Rezeptoren gehören]] v nemeckom de:parasympathicus. U ostatných stačilo prepísať „Bild“ a preložiť popis. Tento mi ale dal červený link. Poradí niekto? (iniciatívny riešiteľ môže obrázok priamo vložiť za nadpisMuskarínové receptory) --EKBa 21:38, 9. január 2007 (UTC)[odpovedať]

Ahoj, ak je obrázok len na nemeckej wiki, tak sa priamo do článku u nás nedá vložiť. Ostatné obrázky sú na Commons a preto sa dajú transparentne vložiť do každej wiki. Ak má želaný obrázok slobodnú licenciu, môžeš ho vziať z nemeckej wiki a nahrať na Commons. Ak má jednu z povolených neslobodných licencií, môžeš ho vziať z nemeckej wiki a nahrať na slovenskú Wiki. --AtonX 21:44, 9. január 2007 (UTC)[odpovedať]

Je pri preklade článku z neslovenskej wiki potrebné označiť aj dátum/čas odobratia? Všimol som si, že článok, ktorý prekladám offline bol výrazne menený a niektoré časti prekladu je teraz možno ťažké nájst v zdroji. Nechcem ale kopírovať tieto zmeny, lebo som skoro hotový a bol by som radšej keby sa článok na sk.wiki vyvíjal samostatne.--Edo11 07:32, 15. január 2007 (UTC)[odpovedať]

Doteraz nikto ten dátum neoznačuje, teda to podľa mňa nie je potrebné, aj tak to nikto nebude porovnávať, či je ten preklad presne z tej inej verzie, lebo ako si povedal, články sa rýchlo menia. --Wizzard 08:22, 15. január 2007 (UTC)[odpovedať]
Je pravda, že to tu zatiaľ nerobíme, ale to preto, lebo sa predpokladá preklad z aktuálnej verzie (tj. v dobe vzniku článku). Ak do zhrnutia úprav vložíš link na verziu, z ktorej si prekladal, rozhodne nič nepokazíš, iba uľahčíš ďalší rozvoj toho článku a orientáciu príp. čitateľom. Mz 08:35, 15. január 2007 (UTC)[odpovedať]

Starý preklad pri vytváraní nového redaktora[upraviť | upraviť zdroj]

Pri vytváraní nového účtu wikipédia vyzýva "Kvôli ochrane proti automatizovanému spamu je potrebné napísať slová zobrazené na tomto obrázku, až potom bude vytvorený nový účet:", ale pod tým nie je obrázok, ale jednoduchý matematický príklad. Prosím nejakého správcu aby to zmenil. Rgrg 08:49, 8. december 2006 (UTC)[odpovedať]

Presunuté do Wikipédia:Otázky. helix84 03:59, 12. december 2006 (UTC)[odpovedať]

Úvodzovky[upraviť | upraviť zdroj]

Už dlho ma štve jedna vec a vždy to zabudnem spomenúť: nedalo by sa niečo upraviť tak, aby tie typograficky správne úvodzovky („“) dolu pod editačným oknom po kliknutí "obkľúčili" označené slovo, ako to robia napr. apostrofy keď dávame kurzívu a tučné? Na českej wiki to ide a veľmi to urýchľuje prácu. Mz 00:46, 16. december 2006 (UTC)[odpovedať]

Ako vložiť obrázok do šablóny?[upraviť | upraviť zdroj]

A to konkrétne do pripravovanej šablóny . Kde sa dáva obrázok? Pretože keď ho tam len tak kdesi pokusne vložím, tak buď sa mi nezobrazí vôbec, alebo nastane tento zábavný prípad: Obrázok sa udrží na požadovanom mieste v šablónme asi 2 sekundy po načítaní a potom zmizne a zjaví sa kdesi úplne mimo. Ohľadom tvorby šablóny mám potom ešte niekoľko ďalších otázok. Neexistuje na to nejaký slovenský návod? --Eryn Blaireová 13:56, 29. december 2006 (UTC)[odpovedať]

  • skús vyskúšať túto šablonu [16] miesto obrázku erbu bratislavy daj ten čo chceš, ale musíš prepísať všetky časti Bratislavy na tie ST ..., Pozor ak vymažeš omylom len jednu bodku, alebo zvislú čiaru, môže ti to celé rozhádzať. Peter439 14:14, 29. december 2006 (UTC)[odpovedať]
Skúsila som to, ale má to jeden háčik: neviem, ako tam vložiť vetu "Stav: Mimo prevádzky - zničený 1. februára 2003 pri misii STS-107". Aktuálny stav šablóny je tu --Eryn Blaireová 14:41, 29. december 2006 (UTC)[odpovedať]
Ďakujem. --Eryn Blaireová 17:30, 29. december 2006 (UTC)[odpovedať]
    • Eryn, ešte niečo tie šablóny zobrazujú rôzne prehliadače rôzne, napr. internet explorer verzia 5.5 text v šablone zarovná na ľavo, ale mozila firefox v tej istej šablone text zarovná do stredu.Asi by tam bolo treba dať parameter (tabuľkový) na zarovnanie na ľavo, alebo vpravo. Peter439 19:03, 29. december 2006 (UTC)[odpovedať]
A to je aký? Práve tu mám problém s tým, že posledný riadok šablóny mi skočil naľavo a odoláva všetkým pokusom o premiestnenie naspäť do stredu. Pritom ja som so šablónou nič nerobila, len som vymenila obrázok. Dá sa to dať do stredu? Tak ako je to v pôvodnej anglickej šablóne? --Eryn Blaireová 19:12, 29. december 2006 (UTC)[odpovedať]
skús sa pozrieť tuto uplne dole[18] mal by to byť parameter valign="middle", ale priznám sa, nevyznám sa v tom celkom Peter439 19:25, 29. december 2006 (UTC)[odpovedať]

Ešte taký maličký kozmetický detailík: Tu som vytvorila dve kópie tej šablóny, lenže v prvej je posledný riadok na môj vkus príliš nízko a v druhej je zase príliš vysoko, doslova nalepený na riadok nad ním. Lenže ja to chcem mať niekde medzi tým. Asi tak, ako je to v origináli, ale keď skopírujem z originálu hoci aj všetky znaky ležiace medzi slovami STS-107 a Stav..., tak to vôbec nepomôže. Je to však len detail, ak sa s tým nič nedá robiť, tak to asi už nechám tak. A inak, u nás v Bystrici sa kričí alelujá! :-) --Eryn Blaireová 20:31, 29. december 2006 (UTC)[odpovedať]