Zoznam osobností Oravy (abecedný)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je abecedný zoznam osobností Oravy.

A[upraviť | upraviť zdroj]

  • Aristid Abafi (1799 – 1861), stoličný hodnostár, statkár
  • Augustín Abafi (19. stor.), hospodársky a osvetový pracovník, statkár
  • František Abafi (1732 – 1817), uhorský šľachtic, politik, cestovateľ, revolucionár a osvietenec
  • Jozef Adamča (1931 – 1992), pedagóg a športový funkcionár
  • Šarlota Alexyová (1906 – 1968), poetka, publicistka a výtvarníčka
  • Andrej Ambrozi (1709 – 1772), náboženský spisovateľ a evanjelický kňaz
  • Gabriel Ambrozi (1756 – 1795), uhorský jakobín a právnik
  • Juraj Ambrozi (1694 – 1746), spisovateľ, kňaz a cirkevný hodnostár
  • Ján Árvai (1740 – 1782), organár
  • Peter Árvai (1808 – 1892), osvetový pracovník a katolícky kňaz
  • Viktor Árvai (1880 –?), dramatik a katolícky kňaz

B[upraviť | upraviť zdroj]

C[upraviť | upraviť zdroj]

D[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ján Dafčík (*1896 – †1967), dramatik a prozaik
  • Jozef Danielak (*1856 – †1883), katolícky kňaz, filológ a publicista
  • Štefan Dávid (*1838 – †1928), filológ, pedagóg
  • Rudolf Dilong (*1905 – †1986), slovenský básnik, rehoľný kňaz-františkán
  • Ján Doránsky (*1911 – †1973), spisovateľ, básnik a publicista
  • Ján Drengubiak (*31. 10. 1781 -?), ľudový rezbár a maliar
  • Ján Dudáš (*1946), vysokoškolský pedagóg a bibliografista
  • Štefan Dzian (*29.12.1695 – †11.5.1779), kňaz – jezuita

F[upraviť | upraviť zdroj]

  • Peter Faltin (*12.7.1924 – †4.4.1971), hudobný pedagóg a muzikológ
  • Margita Figuli (*1909 – †1995), slovenská spisovateľka a prekladateľka
  • Pavol Florek (*1895 – †1963), historik, verejný činiteľ a stredoškolský profesor
  • Štefan Furdek (*1855 – †1915), národný buditeľ, rímskokatolícky kňaz, publicista, redaktor, spisovateľ a vydavateľ

G[upraviť | upraviť zdroj]

H[upraviť | upraviť zdroj]

Ch[upraviť | upraviť zdroj]

J[upraviť | upraviť zdroj]

K[upraviť | upraviť zdroj]

  • Jozef Kabaň (*1973), automobilový dizajnér
  • Ondrej Kalina (*24.11.1867 – †19.4.1953), vlastným menom Ján Smetanay PhDr, archivár a spisovateľ
  • Andrej Kavuljak (*1885 – †1952), historik a lesný inžinier
  • Milan Kleň (*1930 – †1998), regionálny historik, publicista a výtvarník
  • Anton Klimčík (*1843 – †1919), katolícky kňaz a náboženský spisovateľ
  • Ján Klinovský (*1905 – †1944), predseda Obilnej spoločnosti pre Slovensko, účastník protinacistického odboja
  • Jozef Klinovský (*1772 – †1832), katolícky hodnostár, člen Slovenského učeného tovarišstva, profesor teológie a hebrejčiny
  • Karol Klinovský (*1908 – †1980), vysoký štátny úradník a publicista
  • Jozef Klocháň (*1916 – †1991), hudobný skladateľ, dirigent a pedagóg
  • Štefan Kniezsa (*1898 – †1965), jazykovedec a univerzitný profesor
  • Jozef Kohuth (*1828 – †1900), literárny historik a farár
  • Ján Kovalik-Ústiansky (*1861 – †1950), básnik
  • Andrej Kralovanský (*1759 – †1809), významný pedagóg, literárny pracovník, prírodovedec a entomológ
  • Miroslav Kropilák (1918 – †1995), historik a vysokoškolský pedagóg
  • Ján Kršák (*1844 – †1919), spisovateľ pre deti a prekladateľ
  • Ján Kubačka (*1904 – †1981), pedagóg a osvetový pracovník
  • Ľudovít Kukorelli (*1914 – †1944), dôstojník letectva, významný organizátor a veliteľ partizánskych jednotiek
  • Martin Kukučín (*1860 – †1928), prozaik, dramatik a publicista
  • Eva Kurjaková, regionálna historička a zberateľka ľudových povestí
  • Ondrej Kutlík (*1976), vzpierač

L[upraviť | upraviť zdroj]

M[upraviť | upraviť zdroj]

N[upraviť | upraviť zdroj]

O[upraviť | upraviť zdroj]

P[upraviť | upraviť zdroj]

  • František Paňák (1908 – 1997), katolícky kňaz, náboženský publicista a prekladateľ
  • Daniel Paulini (? – 1623), evanjelický farár, náboženský spisovateľ a filozof
  • Andrej Pavčo(1863 – 1932), spisovateľ a redaktor

R[upraviť | upraviť zdroj]

S[upraviť | upraviť zdroj]

T[upraviť | upraviť zdroj]

U[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ivan Uhliarik (*1968), politik, minister zdravotníctva
  • Milo Urban (1904 – 1982), prozaik, prekladateľ a novinár

V[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ján Vávra (*1900 – † 1969), elektrotechnický inžinier, vysokoškolský pedagóg
  • František Vlossák (1864 – 1956), katolícky kňaz, krajanský činiteľ
  • Ján Vojtaššák (1877 – 1965), biskup spišskej rímskokatolíckej diecézy

Z[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]