Hrozba z temnoty: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Wizzo-Bot (diskusia | príspevky)
d automatická náhrada textu
Mjbmrbot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: vi:Supernatural (phim truyền hình)
Riadok 507: Riadok 507:
[[tr:Supernatural]]
[[tr:Supernatural]]
[[uk:Надприродне (телесеріал)]]
[[uk:Надприродне (телесеріал)]]
[[vi:Supernatural (phim truyền hình)]]
[[zh:邪恶力量]]
[[zh:邪恶力量]]

Verzia z 18:40, 28. marec 2011

Hrozba z temnoty
Žáner Horor
Dráma
Thriller
Akcia
Tvorca Eric Kripke
Hlavné úlohy Jared Padalecki
Jensen Ackles
Krajina pôvodu USA USA
Počet sérií 5
Počet epizód 96 (+ nové epizódy)
Dĺžka epizódy 40-45 min.
Pôvodný jazyk Anglický
Produkcia
Vedúci producenti Eric Kripke
Kim Manners
David Nutter
McG
Peter Johnson
Robert Singer
Sera Gamble
Režiséri Charles Beeson
J. Miller Tobin
James L. Conway
Mike Rohl
Miller Tobin
Phil Sgriccia
Rachel Talalay
Robert Singer
Steve Boyum
Tim Iacofano
Scenáristi Tony Wharmby
Ben Edlund
Daniel Loflin
John Shiban
Laurence Andries
Matt Witten
Raelle Tucker
Hudba Jay Gruska
Christopher Lennertz
Vysielanie
Pôvodné The WB (2005 - 2006)
The CW (2006 – ???)
Začiatok vysielania 13. septembra 2005 -
súčasnosť

Hrozba z temnoty ( v orig. Supernatural ) je americký dramatický seriál zaoberajúci sa nadprirodzenými javmi. Domovskou stanicou seriálu je menšia americká káblová televízia CW, predtým známa ako WB. Vyrába ho Warner Bros. Television v spoločnosti Wonderland Sound and Vision.Supernatural je natáčaný vo Vancouveri, Britská Kolumbia, a svetlo sveta uzrel 13. septembra 2005. Začiatkom roka 2010 televízia CW potvrdila pokračovanie seriálu šiestou sériou.[1] Momentálne sa natáča jeho piata séria, ktorá mala svoju premiéru 10. septembra 2009 a bude mať 22 epizód.

Úvod

Seriál je zameraný hlavne na dvoch bratov - Sama a Deana Winchestra, ktorí cestujú naprieč Amerikou v čiernej Chevrolet Impale 1967 a vyšetrujú najrôznejšie záhady či nevysvetliteľné udalosti, ktoré sú založené na pravdivých legendách z územia Spojených štátov. V seriáli tak máme možnosť vidieť dobre známe nadprirodzené bytosti ako sú upíri, vlkolaci, duchovia a démoni, ale aj Wendiga, Strigu, Ženu v bielom či Meniča.

Tvorcom seriálu je Eric Kripke, medzi ktorého predošlé projekty patrí napr. horor Boogyman. Keďže Hrozba z temnoty sa skladá z mnohých epizód, je pod každým dielom podpísaný iný režisér. Najčastejšie sa réžie ujal Kim Manners, ktorý predtým pracoval na televíznom trháku Akty X. Kim zomrel na rakovinu pľúc počas natáčania štvrtej série v roku 2009.[2] Ďalším častým režisérom je Phil Sgriccia a práve jeho epizódy sa zvyčajne radia medzi tie najlepšie. Samotný Eric zatiaľ režíroval epizódy "What is and What should never be" a "Lucifer Rising". Sera Gamble, Ben Edlund a hlavne Robert Singer sú tiež producentmi a autormi mnohých epizód. Vedúcimi producentmi sú ešte Peter Johnson, McG a David Nutter.

Snahou tvorcov bolo priniesť niečo ako horor na každý týždeň, ale vďaka zmesi drámy, napätia a tajomna odľahčeného množstvom humoru sa počas sledovania jednotlivých epizód bojíte, smejete a plačete zároveň. Práve z tohto dôvodu je show prístupná širokej verejnosti, o čom svedčí aj veková rôznorodosť divákov. Jedným z najdôležitejších aspektov tejto show je súrodenecká láska aj nenávisť medzi bratmi. Sú pripravení zomrieť jeden pre druhého a to dodáva seriálu na dramatickosti. Vzájomné podpichovanie a vtipkovanie je tiež súčasťou ich každodenného žitia na cestách, alebo pri riešení mnohých nevysvetliteľných prípadov. Neodmysliteľnou súčasťou seriálu je aj hudba, ktorá sa perfektne hodí k štýlu života Sama a Deana. Výber hudby do jednotlivých epizód majú na starosti Christopher Lennertz a Jay Gruska. Z obrazovky preto zaznejú tóny starých rockových skupín ako AC/DC, Kansas, Boston, Def Leppard, Blue Öyster Cult a ďalší.

Obsadenie

Bližšie informácie v hlavnom článku: Postavy zo seriálu Hrozba z temnoty

Hlavné postavy

Hlavnými postavami seriálu sú Sam a Dean Winchestrovci, ktorých stvárňujú Jared Padalecki a Jensen Ackles. Bratia putujú cez celú krajinu a lovia všetko nadprirodzené, čo im skríži cestu. Zachraňujú nevinných ľudí, riešia ťažké prípady, často balansujú medzi životom a smrťou a niekedy sú obeťami osudu, ktorý sa s nimi neraz zahráva a hádže im polená pod nohy.

Vedľajšie postavy

Zatiaľ čo postavy Sama a Deana sú v každej epizóde, počas celého deja sa vyskytujú mnohé vedľajšie postavy. Niektoré z nich sa vracajú a ukazujú aj v iných sériach seriálu, kde sme sa s nimi prvýkrát zoznámili.

Hneď v úvodnej epizóde vystupuje postava otca oboch bratov, Johna Winchestra,ktorého stvárňuje Jeffrey Dean Morgan. Otec zmizne a ďalšiu zmienku o ňom nájdeme až v druhej polovici prvej série. Jeho mysteriózny návrat je aj v druhej sérii, ako duša, ktorá sa dostala na slobodu z pekla a pomohol tak svojim synom v boji proti ich dávnemu úhlavnému nepriateľovi. Matka Mary Winchester, ktorú zahrala Samantha Smith, bola na začiatku usmrtená v plameňoch a jej návrat je v podobe ducha, neskôr aj v podobe Samovej halucinácie.

Najhlavnejší démoni, s ktorými sa súrodenci zo začiatku príbehu série stretávajú sú Azazel, ktorého zahral najviac Fredric Lehne, a Meg Masters, v podaní Nicki Lynn Aycox. Pôvodne mal Frederic účinkovať iba v jednej epizóde, ale vďaka obľúbenosti divákov sa vrátil v záverečných epizódach druhej série. Postavu Azazela možno vidieť aj v štvrtej sérii, zahraná v jednej epzóde Christopher B. MacCabeom a Mitch Pileggiom. V záverečnej scéne tejto série sa tento žlto-oký démon ukáže ako posadnutý kňaz, ktorého stvárnil Rob LaBelle. Postava Meg má hneď dvojité účinkovanie. Ako démonka sa vyskytuje v druhej polovici prvej série a na záver uniká počas exorcizmu do neznáma. Ako ľudská bytosť, Meg zomiera hneď po vyhnaní démona z jej tela. Jej návrat je až v štvrtej sérii, kedy predstavuje rozzúrenú dušu, ktorá sa snaží zabiť mladých Winchestrovcov. V piatej sérii sa vráti démonická Meg, v podaní Rachel Miner.

Fakt, že sú aj iní lovci ako Winchestrovci je daný v podobe postavy Bobbyho Singera, ktorého stvárňuje Jim Beaver. Zoznámime sa s ním až v závere prvej série, kedy prichádza na pomoc Samovi a Deanovi pri hľadaní ich otca. Jeho výskyt je v každej sérii, najviac pomáha bratom pri riešení prípadov, keď si nevedia rady a je pre nich veľmi dôležitá osoba v ich živote.[3] Počas druhej série spoznáme dve lovkyne, matku Ellen Harvelle, ktorú zahrala Samantha Ferris, a dcéru Jo Harvelle, ktorú zahrala Alona Tal. Ich výskyt je počas série veľmi sporadický, Jo v jednej epizóde spolupracuje s bratmi na prípade, ale potom zmizne. Počas deja sa jej postava ukáže, keď ju nájde posadnutý Sam. Ellen sa objaví v záverečnej časti druhej série. Aj napriek vyhláseniam, že viac obe herečky nebudú v seriáli účinkovať, sa nakoniec objavili až v piatej sérii. Životnosť postavy Asha, ktorého stvárnil Chad Lindberg, bola krátka a jeho pôsobenie bolo iba v druhej sérii.

Pre tretiu sériu je typická postava Ruby, zo začiatku v podaní Katie Cassidy, démonická čarodejnica, ktorá bratom pomôže spojazdniť Kolt. Často sa vyskytuje v epizódach a snaží sa pomôcť hlavne Samovi Winchestrovi. Nová postava je aj podobe krásnej britskej zlodejky Belly Talbot, ktorú zahrala Lauren Cohan. Viac krát znepríjemní Winchestrom život, jej pôsobenie je počas celej série, ku koncu však umiera. Démonka Ruby na záver zmizne z tela, ale vráti sa hneď v štvrtej sérii, stvárnená herečkou Genevieve Cortese. Vyskytuje sa len v niektorých epizódach a na záver tejto série zomiera v rukách oboch Winchestrovcov. Zmienka v tretej sérii o démoke, ktorej by sa mali bratia obávať, je Lilith, ktorú si vo finálnej časti zahrala mladá Rachel Pattee. Veľký návrat tejto postavy je v štvrtej sérii, kedy sa stáva obávaným nepriateľom všetkých lovcov. Vyspelejšiu Lilith stvárnila Katherine Boecher.

Vsadením kresťanskej mytológie do deja sa zoznamujeme prvýkrát s postavami anjelov na začiatku štvrtej série a to v podobe Castiela, ktorého stvárňuje Misha Collins . Po jeho záhadnom zmiznutí ku koncu série sa Castiel objavuje hneď v piatej sérii. Vďaka obľúbenosti divákov sa Castiel vyskytuje v seriáli často. S príchodom postavy anjela sa počas deja zoznamujeme aj s inými nebeskými bytosťami. Sú nimi napríklad padlý anjel Anna Milton, ktorú zahrala Julie McNiven. Vystupovala štvrtej sérii v niektorých epizódach, kde po jej odvedení inými anjelmi sa vráti až v piatej sérii. Postava anjela Uriela, ktorého stvárnil Robert Wisdom, sa objaví iba počas štvrtej série. Prítomnosť Castielovho nadriadeného, anjela Zachariaha v podaní Kurt Fuller je od štvrtej série, kedy pár krát riadne znepríjemní život obom bratom. Najobávanejší padlý anjel, Lucifer, ktorého stvárňuje Mark Pellegrino sa predstavil začiatkom piatej série.

Dejové línie

Prvá séria

Bližšie informácie v hlavnom článku: Supernatural (1. séria)

Hlavná dejová línia prvej série sa sústredí na snahu Sama a Deana nájsť ich strateného otca Johna, ktorý sa zaslepene ženie za vrahom svojej milovanej manželky Mary. Behom pátrania sa pritom stretávajú s rôznymi nadprirodzenými bytosťami, ktoré zabíjajú nevinných ľudí. Úlohou bratov je zneškodniť tieto zlé stvorenia, a preto sa neraz pri výkone tohto „povolania“ ocitnú na pokraji života a smrti. Zatiaľ čo starší Dean berie tento fakt ako neodmysliteľnú súčasť svojej práce, pretože jej podstatou je zachraňovanie ľudských životov, jeho mladší brat Sam prahne len po pomste, a preto sa jeho jedinými záujmami stávajú vypátranie otca a zabitie démona, ktorý je zodpovedný, ako za smrť ich matky, tak i Samovej priateľky Jess. Vďaka tejto skutočnosti potom často dochádza k vzniku konfliktov medzi oboma bratmi, a atmosféra je preto pomerne napätá. Postupom deja môžeme sledovať, či si bratia uvedomia, či je v živote dôležitejšie pomsta alebo rodina.

Tieto rozpory avšak nie sú zďaleka jedinou prekážkou, ktorú musia zdolať. V jednom z bratov sa totiž začali prebúdzať zvláštne schopnosti a opäť nastáva otázka, či sa im podarí v sebe nájsť dostatok síl a odhodlania, aby sa s danou situáciou vyrovnali. Keď konečne dôjde k stretnutiu s otcom, odhalené bude tiež tajomstvo Koltu, zbrani, ktorá ako jediná dokáže zabiť čokoľvek. Zdá sa teda, že všetko hrá do kariet troch lovcov, ale nakoniec si démoni pre bratov pripravia prekvapenie, ktoré končí ťažkým zranením Deana. Záver série je skutočne šokujúci a navnadí na tú ďalšiu.

Druhá séria

Bližšie informácie v hlavnom článku: Supernatural (2. séria)

Po neočakávanom závere prvej série sa ocitáme v nemocnici, kde Dean bojuje o život. Sam sa márne, avšak zo všetkých síl, snaží vymyslieť spôsob, ako brata pred smrťou zachrániť. Nakoniec je to ale John, kto situáciu zdanlivo vyrieši - obetuje svoj život, zatiaľ čo starší syn bude naďalej žiť. Bratia tak svojho otca našli, aby ho definitívne a opäť stratili a neostáva im nič iné, než sa s realitou zmieriť. Každý to však robí svojím vlastným spôsobom, a teda ani v tejto sérii nebude núdza o konflikty a vyhrotené situácie. Už i tak neľahký život bratov ešte viac skomplikuje šokujúce tajomstvo týkajúce sa Sama, ktoré John tesne pred smrťou zveril Deanovi. Problémy sa však netýkajú iba hlavných hrdinov, ale i nových postáv. Zoznamujeme sa totiž s majiteľkami Roadhouse, s Ellen Harvell, dávnou priateľkou Johna, a s jej mladou a tvrdohlavou dcérou Jo, ale i s podivným géniusom Ashom, ktorý bratom nespočetnekrát pomôže.

Ako už bolo naznačené, druhá séria dejovo nadväzuje na predchádzajúcu sezónu, a preto sa hlavným cieľom bratov definitívne stáva zabitie žlto-okého démona, vraha Mary a Jess. Dej sa ďalej rozvíja a my sa dozvedáme, že onen démon má svoje vlastné a nemalé plány, s ktorými úzko súvisia Samove schopnosti. Pátranie po démonovi však nie je ani zďaleka jednoduché, a preto mladí Winchestrovci, naďalej zamestnaní prenasledovaním temných síl, využívajú pomoc rodinného priateľa Bobbyho, ktorý je tiež skúseným lovcom. Či sa im nakoniec podarí démona vyhľadať a zneškodniť ho, alebo nie, máme možnosť sledovať v skutku strhujúcom finále tejto série, kedy zistíme, čo je pre Deana tou najdôležitejšou prioritou. Sama zabijú a jeho starší brat neváha zapredať svoju dušu, aby ho vrátil späť medzi živých. Akým spôsobom sa obaja dokážu vysporiadať s tým, že Deanovi ostáva jediný rok života a či sa im podarí Samovho brata zachrániť, sa dozvieme v tretej sérii seriálu.

Tretia séria

Bližšie informácie v hlavnom článku: Supernatural (3. séria)

Od udalostí, ktorých sme boli svedkami vo finále druhej série, uplynul zhruba týždeň. Zdalo by sa, že po zabití žlto-okého démona bude vyriešená väčšina problémov, avšak opak je pravdou. Na svet totiž prenikli zo samotného pekla stovky démonov, ktorých navyše po smrti najväčšieho nepriateľa Winchestrovcov nemá kto viesť. Pre uzavretú komunitu lovcov, bojujúcich s nadprirodzenom, začalo obdobie vojny.

Bratia okrem stretnutí s týmito temnými silami musia tiež riešiť aj ďalšie závažné problémy, ako je napríklad Deanov rýchle sa krátiaci rok života. Čo celú situáciu ešte zhoršuje je fakt, že každý zo súrodencov k tejto skutočnosti pristupuje iným spôsobom. Dean sa snaží svoj posledný čas na zemi čo najviac užiť a nešetrí ľahkovážnym chovaním. Je so smrťou a odchodom do pekla akoby zmierený. Na rozdiel od neho sa Sam zúfalo snaží nájsť riešenie, ako zrušiť dohodu, ktorú brat uzavrel pre jeho záchranu. Je ochotný vyskúšať všetko možné i nemožné, aby toho docielil a uchránil tak Deana pred krutým osudom. Dokonca sa zapletie aj so záhadnou Ruby, ktorá mu síce ponúka pomoc, ale neradno sa s ňou zahrávať. Ďalším elementom je drzá zlodejka Bela, ktorá bratom v nijakom prípade neuľahčuje život. Práve ona ich často zavedie do nebezpečných situácií a kvôli nej sa rapídne znížia Deanove šance na záchranu.

Aby toho nebolo málo, na scéne sa objavuje možný nástupca žltookého démona, ktorým je zákerná Lilith, démonka prahnúca po Samovej smrti. Vzťah medzi bratmi je mnohokrát vystavený ťažkej skúške a o dojemné, vtipné alebo i horkosladké momenty nie je v tejto sérii núdza. Keď si sami nevedia rady, opäť sa môžu spoľahnúť na pomoc od kamaráta Bobbyho. Budeme môcť nahliadnuť do jeho minulosti a rovnako s bratmi bude hľadať východisko z Deanovej vážnej situácie. Kontrakt je však v rukách až príliš silného súpera a i cez všetku vykonanú snahu vidí Sam v dych berúcom finále brata umierať.

Štvrtá séria

Bližšie informácie v hlavnom článku: Supernatural (4. séria)

Séria začína prebudením omámeného a zmäteného Deana v hrobe, ktorý bol zachránený z pekla anjelom Castielom na Boží rozkaz. Zatiaľ čo bol Dean mŕtvy, Sam počas štyroch mesiacov naďalej s pomocou Ruby rozvíjal svoje schopnosti. Čoskoro sa odhaľuje, že Dean bol zachránený, aby zastavil Lilith v jej pláne zlomiť 66 pečatí, ktoré majú opäť oslobodiť Lucifera. Na konci série zabije Sam démonku Lilith v domnienke, že sa všetko skončí, ale jej smrť predstavuje prelomenie poslednej pečate. Od Zachariaha sa nakoniec dozvedáme, že aj anjeli chcú tiež prelomiť pečate, pretože ak Dean porazí Lucifera, môžu oznámiť raj na Zemi. Ukáže sa tiež, že Ruby so Samom od prvého stretnutia len manipulovala a Dean ju napokon z pomsty zabije. Po prelomení poslednej pečate sa brána otvorí a Lucifer je teraz voľný.

Piata séria

Bližšie informácie v hlavnom článku: Supernatural (5. séria)

Neuveriteľné sa stalo skutočným a to čo sa len povrávalo medzi lovcami, bola už krutá realita. Lucifer sa dostal z na zem a jeho prvotným cieľom je nájsť si vhodnú nádobu, v ktorej by prežil. Je to len dočasné, dokým sa nepremiestni do svojej osudom danej ľudskej nádoby, ktorým sa má stať mladší Sam Winchester. Ani Dean však nevyšiel naprázdno, dozvedáme sa, že on je vyvolený stať sa ľudskou nádobou pre archanjela Michaela. Bratia sú postavení pred ťažkú voľbu, ktorú im neuľahčuje ani Zachariahova prítomnosť. Svet sa pomaly rúti do záhuby, o život prichádza čoraz viac nevinných ľudí, apokalypsa sa začína...

Epizódy

Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Zoznam epizód seriálu Hrozba z temnoty

Séria Počet epizód Začiatok vysielania v USA Koniec vysielania v USA Začiatok vysielania na TV Markíza Koniec vysielania na TV Markíza
Prvá séria 22 13. septembra 2005 4. mája 2006 24. novembra 2007 9. februára 2008
Druhá séria 22 28. septembra 2006 17. mája 2007 17. februára 2008 27. augusta 2008
Tretia séria 16 4. októbra 2007 15. mája 2008 ----- -----
Štvrtá séria 22 18. septembra 2008 14. mája 2009 ----- -----
Piata séria 22 10. septembra 2009 ----- ----- -----

Prvky zo seriálu

Zatiaľ čo sa miesta a dejová línia menia každým dielom, existuje aj zopár vecí, ktoré sa vyskytujú pravidelne.

Impala

Medzi poznávacie znamenia seriálu Supernatural bezpochyby patrí čierne nalakovaný veterán Chevrolet Impala ´67. Auto, všeobecne známe iba ako Impala, ktoré sa vyznačuje špecifickým tvarom karosérie, slúži bratom Winchestrovým ako spoľahlivý dopravný prostriedok, v ktorom cestujú naprieč celými Spojenými štátmi. Pýši sa osemvalcovým motorom a štvordverovou kostrou s koženými sedadlami, má zabudované rádio a kazetový prehrávač, z ktorého sa za jazdy veľmi často ozýva klasický rock patriaci do Deanovej hudebnej zbierky. V kufri má zabudovaný tajný priestor, ktorý ukrýva najrôznejšie druhy zbraní a predmetov, ktoré bratia využívajú v boji proti zlu.

Prvýkrát sa Impala objavuje už v pilotnej časti seriálu a už od počiatku je jeho neodmysliteľnou súčasťou. Pôvodným majitelom vozidla bol John Winchester, ktorý ho daroval staršiemu synovi niekedy pred svojim zmiznutím v Jerichu. Dean na Impalu nedá dopustiť a často o nej hovorí ako o skutečnej živej osobe, preto niet divu, že ju chráni skoro rovnakou mierou ako svoju rodinu. Navyše predstavuje jeho najcennejší majetok. Na konci 1. série bola Impala skoro zničená, keď do nej v plnej rýchlosti narazil nákladný voz, ale v epizóde "Bloodlust" ju môžeme vďaka Deanovi vidieť kompletne opravenú a v celej svojej kráse.

Impala sa medzi fanúšikmi seriálu teší značnej obľube a je dôverne prezývaná "Metallicar". (Názov vznikol spojením dvoch slov - Metallica, čo odkazuje na slávnu hudobnú skupinu a Deanov hudobný vkus, a car, anglicky auto. Teda niečo ako "auto prehrávajúce Metallicu")

Kolt

Kolt bol spolu s trinástimi originálnymi nábojmi vyrobený v roku 1835 pre lovca Samuelom Coltom. Legenda vraví, že táto zbraň je schopná zabiť čokoľvek, vrátane nadprirodzených bytostí, ktoré sú imúnne voči ostatným zbraniam. Taktiež slúži ako kľúč na otvorenie Diablovej brány. Šesť nábojov už bolo použitých predtým, ako skončila v rukách lovca Daniela Elkinsa. Zatiaľ čo bratia vyšetrujú jeho záhadnú smrť, stretnú sa so skupinou upírov, ktorá tento Kolt od Elkinsa vzala. Neskôr ho vymenili s Johnom Winchesterom za rukojemníčku, ale v epizóde "In My Time of Dying", sa John rozhodol predať Kolt Azazelovi, aby tak zachránil Deanovi život po takmer smrteľne ťažkej havárii. Na konci druhej série je posledný náboj použitý na zabitie Azazela a zbraň sa zdá byť už zbytočná. Bobby sa ho snaží opraviť, ale bezúspešne, dokým sa neobjaví Ruby, ktorá mu pomôže aj vo výrobe nových nábojov. V epizóde "Bedtime Stories" zabije Sam s funkčným Koltom Crossroad démonku. V závere túto zbraň ukradne Bela a v snahe o záchranu svojho života chce Kolt odovzdať Lilith.

Ide o Colt Patterson, prvý revolver, ktorý Samuel Colt vyrobil a začal produkovať asi tak v rokoch 1836-1847. Na Koltu v seriáli sa nachádza latinský nápis – non timebo mala – v preklade I’ll fear no evil (Nebojím se žádného zla).

Bobbyho vrakovisko

Vlastníkom a prevádzkovateľom tohoto vrakoviska, s ktorým sa po prvý krát stretávame v epizóde "Devil´s Trap" a kde svojho času prebývala aj Impala, je Bobby Singer. Toto miesto istú dobu, kedy boli prenasledovaní démonkou Meg, slúžilo mladým Winchestrovcom ako útočište.

Od epizódy "Born under a bad sign" býva Bobby v Lawrence Country, v Južnej Dakote. Z epizódy "Dream a little dream of me" je nám poskytnutý pohľad do Bobbyho pôvodného domu a vyjde najavo, že keď ešte nebol lovcom, vyzeral exteriér aj interiér domu omnoho útulnejšie a veselšie. Miesto, ktoré bolo prestavané na vrakovisko, bolo pôvodne pole. Takto všetko vyzeralo do doby, dokým Bobbyho manželka tragicky nezomrela. Od tej chvíle prestal vdovec dbať o domácnosť a zaplnil dom obrovským množstvom najrôznejších pastí a kníh o okultizme. Dokonce se rozhodol prodat veľkú časť svojho pozemku a na malom kúsku pôdy, ktorý si ponechal, si zriadil vrakovisko a stal sa lovcom.

V štvrtej sérii, epizóde "Are you there God? It´s me, Dean Winchester", sa spolu s bratmi dozvedáme, že sa v Bobbyho novom dome nachádza špeciálny protidémonský kryt. Steny krytu sú zo železa a pokryté soľou, na podlahe aj na strope je nakreslených veľké množstvo diablových pastí. Miestnosť je kompletne neprístupná nie len démonom, ale tiež duchom a mnoho ďalším nadprirodzeným bytostiam. Tento úkryt používajú Bobby a Winchestrovci vo chvíľach, kedy potrebujú v kľude premýšľať a plánovať, protože absolútna ochrana pred démonmi je v takýchto prípadoch neoceniteľná.

Roadhouse

Po prvýkrát je nám tento motorest predstavený v epizóde "Everybody loves a clown" a jeho majiteľkou je Ellen Harvelle. Ellen má dcéru Jo, ktorá tu pracuje ako barmanka. To, že je motorest vyhľadávaný prevažne lovcami nie je náhoda, lebo samotná rodina Harvellových má loveckú minulosť a mnoho skúseností s démonm a inými nadprirodzenými silami. Ellenin manžel William Anthony Harvelle bol veľmi dobrým priateľom Johna Winchestra. Neskôr sa ukáže, že ten, kto nesie zodpovednosť za smrť Williama, je práve John. Túto skutočnosť Ellen veľmi ťažko znáša. Medzi stálych obyvateľov motorestu sa neradí iba Ellen so svojou dcérou, ale tiež Ash, podivín a génius v jednej osobe.

V závere druhej série, v epizóde All hell breaks loose, Part 1, sa k motorestu, po naliehavom rozhovore s Ashom, vydáva Dean spolu s Bobbym, ale keď dorazia na miesto, čaká ich miesto motorestu iba jeho zhorené trosky. Za skazou motorestu nestojí nikdo iný, než samotný Azazel, presnejšie jeho prívrženci. V nadväzujúcej epizóde All hell breaks loose, Part 2 vychádza najavo, že Ellen útok na Roadhouse prežila, nakoľko v tej dobe bola ve meste na nákupech. Ostatní lovci vrátane Asha však také šťastie nemali a uhoreli.

Hrozba z temnoty medzinárodne

Krajina Vysielané pod názvom Televízna stanica
Argentina Argentína Supernatural (Originálna verzia) Sobrenatural (Španielska verzia) Warner Channel
Telefé
Armenia Arménsko Գերբնական Arménska verejná televízia
Australia Austrália Supernatural Channel TEN
Belgicko Belgicko Supernatural VT4
Plug TV (francúzsky)
Bosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina Supernatural - not airing any longer in Bosnia OBN
Brazil Brazília Supernatural (Originálna verzia) \ Sobrenatural (Portugalská verzia) Warner Channel a neskôr SBT
Bulgaria Bulharsko Supernatural \ Свръхестествено Nova Televizia
the Czech Republic Česká republika Lovci duchů Prima TV
Chile Čile Supernatural Warner Channel
RedTV
Denmark Dánsko Supernatural 3+
Dominikánska republika Dominikánska republika Sobrenatural TeleAntillas
Dubai Dubaj Supernatural Dubai One
Ecuador Ekvádor Supernatural Warner Channel
Philippines Filipíny Supernatural AXN
Finland Fínsko Supernatural Sub
France Francúzsko Supernatural TF6
M6
Greece Grécko Supernatural Star Channel
Holandsko Holandsko Supernatural NET 5
Hong Kong Hongkong 狙魔人 TVB Pearl
AXN
Croatia Chorvátsko Lovci na natprirodno HRT
India India Supernatural AXN (3. séria)
Indonesia Indonézia Supernatural Trans 7
Ireland Írsko Supernatural TV3
Iceland Island Supernatural Stöð 2 Extra
Italy Itália Supernatural Rai Due
FOX
Steel
Israel Izrael על טבעי AXN
yes stars 2
Japan Japonsko スーパーナチュラル Nippon Television
Jordan Jordánsko Supernatural One TV
South Africa Južná Afrika Supernatural ActionX
SABC 3
Canada Kanada Supernatural Citytv a Space(anglicky)
Ztélé (francúzsky)
The CW
Colombia Kolumbia Supernatural Warner Channel
CityTv
Costa Rica Kostarika Supernatural Warner Channel
Kuwait Kuvajt Supernatural One TV
Lebanon Libanon Supernatural One TV
Hungary Maďarsko Odaát RTL Klub
Malaysia Malajzia Supernatural TV3
AXN
Mexico Mexiko Supernatural Warner Channel
Germany Nemecko Supernatural Premiere
Pro7
Norway Nórsko Supernatural TV Norge
New Zealand Nový Zéland Supernatural TV2 (TVNZ)
Pakistan Pakistan Supernatural AXN (3. séria)
Palestine Palestínske autonómne územia Supernatural One TV
Panama Panama Supernatural Warner Channel
RPC Channel 4
Peru Peru Supernatural Warner Channel
Poland Poľsko Nie z tego świata TVN 1. séria
TVN Siedem 2. séria
Portugal Portugalsko Sobrenatural RTP2
AXN
Romania Rumunsko Supernatural: Aventuri in Lumea Intunericului PRO TV
Russia Rusko Sverchestestvennoe (Сверхъестественное) REN TV
Saudi Arabia Saudská Arábia Supernatural One TV
Singapore Singapur Supernatural MediaCorp TV Channel 5
AXN
Slovakia Slovensko Hrozba z temnoty TV Markíza
Spojené arabské emiráty Spojené arabské emiráty Supernatural One TV
Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Supernatural ITV1
ITV2
USA Spojené štáty americké Supernatural The WB
The CW
Serbia Srbsko Natprirodno TV Avala
Sri Lanka Srí Lanka Supernatural AXN (3. séria)
Syria Sýria Supernatural One TV
Spain Španielsko Sobrenatural AXN
TVE
Sweden Švédsko Supernatural SVT
Taiwan Taiwan 超自然檔案 AXN
Thailand Thajsko ล่าปริศนาเหนือโลก! AXN
Turkey Turecko Supernatural TNT
Ukraine Ukrajina Надприроднє 1+1
Venezuela Venezuela Supernatural Warner Channel

Referencie

  1. The CW Renews "Top Model", "Vampire Diaries", "Supernatural", "Gossip Girl", "90210", Zap2It.com, 16. február 2010
  2. 'Supernatural,' 'X-Files' Director-Producer Kim Manners Dies [online]. . Dostupné online. ,Zap2It.com, 27. január 2009
  3. As Supernatural Returns, Your Burning Questions Are Answered! [online]. . Dostupné online. , TV Guide.com, 4. október 2007

Externé odkazy