Marika Gombitová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Marika Gombitová
Základné informácie
Rodné meno Mária Gombitová
Narodenie 12. september 1956 (58 rokov)
Turany nad Ondavou, Slovensko
Pôsobenie speváčka, skladateľka
Žáner pop-music,
Hrá na nástroje klavír
Súvisiace
články
Modus

Marika Gombitová (* 12. september 1956, Turany nad Ondavou) je slovenská speváčka a skladateľka.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Študovala hru na klavíri v Ľudovej škole umenia v Stropkove. Spievať začala ako trinásťročná so svojimi bratmi v amatérskej skupine Matador. Počas štúdia na Strednej priemyselnej škole strojníckej v Košiciach (absolvovala v roku 1976) pôsobila v skupine Profily (1971 - 1973), potom krátko pôsobila v košických tanečných orchestroch Júliusa Olajoša a Juraja Szabadoša. Od roku 1976 účinkovala v skupine Modus[1]. V roku 1978 zvíťazila na Bratislavskej lýre. V roku 1980 získala bronzovú Bratislavskú lýru za dueto s Jánom Lehotským „Tajomstvo hier“. Následkom dopravnej nehody 30. novembra 1980 neštastne ochrnula od siedmeho stavca dolu. Po polroku sa vrátila do umeleckého života vystúpením na Bratislavskej lýre. V marci roku 1996 získala Marika výročnú cenu Grand Prix ZAI za celoživotný prínos a rozvoj slovenskej populárnej hudby ako aj za dlhoročnú popularitu. Výlučným textárom jej piesní je Kamil Peteraj. Spomedzi skladateľov spolupracovala s Mariánom Vargom, Pavlom Hammelom, Lacom Lučeničom, Jánom Laukom, Jankom Lehotským, Vašom Patejdlom, Miroslavom Žbirkom, Gabom Dušíkom a Andrejom Šebanom.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Sólová diskografia:

  • 1979 - Dievča do dažďa
  • 1981 - Môj malý príbeh
  • 1982 - Slnečný kalendár
  • 1983 - Mince na dne fontán
  • 1984 - Marika No. 5
  • 1986 - Voľné miesto v srdci
  • 1987 - Ateliér duše
  • 1990 - Kam idú ľudia?
  • 1994 - Zostaň

Sólová diskografia (anglicky):

  • 1980 - Rainy Day Girl
  • 1984 - My Friend The Tree
  • 1985 - Marika No. 5

So skupinou Modus:

  • 1979 - Modus
  • 1980 - Modus (anglická verzia)
  • 1980 - Balíček snov
  • 1981 - 99 zápaliek
  • 1983 - Záhradná kaviareň

So skupinou Collegium musicum:

Muzikál:

Kompilácie:

Vianočný popevok,To,čo je v nás (feat.V.Patejdl)

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1977 - zlatá Bratislavská lýra (s Modusom)
  • 1978 - zlatá Bratislavská lýra
  • 1979 - strieborná Bratislavská lýra
  • 1980 - bronzová Bratislavská lýra (s Jánom Lehotským)
  • 1980 - Zlatá hlavná cena z medzinárodného festivalu Intervízia v Sopote, Poľsko
  • 1984 - Zlatý erb Opusu za dvojalbum Mince na dne fontán
  • 1996 - Veľká cena Zväzu autorov a interpretov za celoživotný prínos do rozvoja slovenskej populárnej hudby
  • 1998 - strieborný Slávik
  • 1999 - bronzový Slávik
  • 2000 - strieborný Slávik
  • 2001 - strieborný Slávik
  • 2002 - strieborný Slávik
  • 2005 - strieborný Slávik
  • 2006 - bronzový Slávik
  • 2007 - Hit storočia za pieseň Vyznanie

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]