Šimpanz bonobo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Šimpanz bonobo
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Pan paniscus
Schwarz, 1929
Synonymá
Šimpanz pygmejský, šimpanz trpasličí

Rozšírenie šimpanza bonobo
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Šimpanz bonobo[1] (iné názvy: šimpanz pygmejský[1], šimpanz malý[2], šimpanz pongo[3], šimpanz trpasličí; lat. Pan paniscus alebo zriedkavo Homo paniscus) je druh z rodu šimpanz obývajúci Strednú Afriku.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Šimpanz bonobo má oproti svojmu príbuznému, šimpanzovi učenlivému, štíhlejšie telo, relatívne dlhé chudšie končatiny a je o niečo menší – dospelý jedinec meria okolo 70 až 83 cm. Dosahuje váhy do 39 kg. Koža tohto druhu je prevažne čierna, dokonca aj na tvári mláďat. Na temene majú plešinu.

Správanie[upraviť | upraviť zdroj]

Šimpanz bonobo je spoločenský, žije až v 80-členných skupinách, ale pri hľadaní potravy a vzájomnom čistení tvorí menšie skupiny. Dominantné sú samice. V dospelosti rodinnú skupinu zvyčajne na rozdiel od samcov opúšťajú.

Dokážu si vyrobiť primitívne kamenné nástroje na rôzne využitie.[4]

Habitát[upraviť | upraviť zdroj]

Šimpanz bonobo žije v Tropickom dažďovom lese Konžskej demokratickej republiky medzi riekami Kongo a Kasai.

Potrava[upraviť | upraviť zdroj]

Tento ľudoop si zháňa potravu prevažne na zemi. Jeho stravu tvoria hlavne plody a semená, ale aj listy, kvety, huby, vajíčka a malé živočíchy.

Rozmnožovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Sexuálne vzťahy sú bežné medzi samcami, samicami a mláďatami v rôznych kombináciách a sú zrejme prostriedkom na zníženie sociálneho napätia. Mláďatá sa rodia po 8 mesiacoch gravidity a mlieko cicajú do 3 rokov. Samica sa o svojich potomkov stará ešte ďalší rok alebo dva. Interval medzi pôrodmi je okolo 5 rokov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b LUPTÁK, Peter. Slovenské mená cicavcov sveta. [1. vyd.] Bojnice : Zoologická záhrada, 2003. 218 s. ISBN 80-969059-9-6. S. 60.
  2. primáty. In:Pyramída
  3. šimpanz. In: Pyramída
  4. CHOI, Charles Q.. Bonobo Stone Tools as Competent as Ancient Human? [online]. INSIDE SCIENCE NEWS SERVICE, 2012, [cit. 2015-12-17]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

BURNIE, David; KOVÁČ, Vladimír, a kol. Zviera: Obrazová encyklopédia živočíšnej ríše. Bratislava : Ikar, 2002. ISBN 80-551-0375-5.