Formula 1

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Formula 1
Kategória jednomiestne monoposty
Región medzinárodný
Prvá sezóna 1950
Jazdci 20
Konštruktéri 10
Dodávatelia motorov Ferrari · Mercedes · Renault · Honda
Dodávateľ pneumatík Pirelli
Úradujúci šampión (jazdec) Holandsko Max Verstappen
Úradujúci šampión (konštruktér) Rakúsko Red Bull Racing
Webstránka www.formula1.com
Aktuálna sezóna:
2022

Formula 1 (skrátene F1) oficiálne známa ako FIA Formula One World Championship, založená v roku 1950, je označovaná za kráľovskú disciplínu motoristického športu. Spadá pod Medzinárodnú automobilovú federáciu (FIA - Fédération internationale de l'Automobile), ktorá je najvyššou organizačnou zložkou. Slovo "formula" predstavuje súbor pravidiel, ktoré musia všetci účastníci a autá spĺňať. Majstrovstvá sveta F1 pozostávajú zo série pretekov, ktoré sú označované ako Grand Prix (Veľká cena). Súťaží sa na uzavretých tratiach vybudovaných na tieto účely a mestských okruhoch rôznych tvarov a dĺžok. Výsledky pretekov sa sčítavajú a po skončení sezóny určia Majstra sveta medzi pilotmi a držiteľa Pohára konštruktérov. Od roku 1950 sa konajú Majstrovstvá sveta jazdcov a od roku 1958 aj Pohár konštruktérov. Účastníci šampionátu pritom musia byť držiteľmi platnej Superlicencie.

Takzvané monoposty sú jednomiestne na tento účel špeciálne vyrobené pretekárske autá, ktorých technické parametre sa menia vzhľadom na každoročne upravované pravidlá. Ich maximálne rýchlosti prevyšujú 350 km/h a v niektorých zákrutách musia pretekári zvládať preťaženie až 5 g. V priebehu histórie prešli monoposty formuly 1 veľkou evolúciou.

Európa je tradičným operačným centrom formuly 1 a najvýznamnejším reklamným trhom. Taktiež tu sídlia továrne všetkých tímov. Časom si však táto športová disciplína získala popularitu a presadila sa vo všetkých končinách sveta. Súčasný trend je sťahovanie Veľkých cien na východ od starého kontinentu. V záujme Bernieho Ecclestona bolo rozšírenie aktivít smerom na Blízky východ a do Ázie. V USA, kde sa uskutočnilo nespočetné množstvo Veľkých cien, sa formula 1 neteší takej popularite ako v Európe. Motoršport v Spojených štátoch je primárne rozdelený do troch sérií a je silne ovplyvňovaný politickým a komerčným bojom.

Celosvetovo sa formula 1 teší veľkej popularite, o čom svedčí aj 600 miliónov divákov každej Grand Prix. F1 je riadená Medzinárodnou automobilovou federáciou – FIA, so sídlom v Paríži, na Place de la Concorde. Súčasným prezidentom je Mohammed ben Sulayem. Finančné a obchodné toky sú riadené spoločnosťou Formula One Group, ktorá až do roku 2005 spadala pod spoločnosť SLEC Holdings, ktorá predala začiatkom roka 2006 časť akcií CVC Capital Partners. Šport a televízne práva kontroluje Formula One Management a tú ovláda Stefano Domenicali prostredníctvom spoločnosti Liberty media.

Nemecký pilot Michael Schumacher a brit Lewis Hamilton sú najúspešnejší v počte titulov medzi jazdcami (7) a Ferrari získalo najviac pohárov konštruktérov v histórii (16).

Alfa Romeo 159, s ktorým Juan Manuel Fangio v roku 1951 dosiahol na titul majstra sveta

Korene formuly 1 musíme hľadať v automobilových pretekoch z konca devätnásteho storočia, ktoré od roku 1906 začínajú získavať štatút Grand Prix. S prvými pravidlami v dvadsiatych rokoch je séria premenovaná na Formule Grand Prix a v tridsiatych rokoch sa uskutočnilo prvých päť ročníkov európskeho šampionátu, ktorý bol nazvaný Grandes Epreuves.

Hneď v prvých povojnových rokoch bola ustanovená formula A, ktorá sa stala základom povojnových pretekov Grand Prix, ktoré zatiaľ nemali štatút majstrovstiev. Niekoľko pretekov bolo zorganizovaných už v období pred druhou svetovou vojnou. Myšlienka zorganizovať majstrovstvá sveta uzrela svetlo sveta v roku 1947. Hneď nasledujúci rok bola formula A premenovaná na formulu 1, prispel k tomu aj fakt, že vznikla nižšia séria formula 2. V roku 1949 sa na kongrese zástupcov usporiadateľov vybralo 7 Grand Prix započítavaných do majstrovstiev sveta. Prvými pretekmi novozaložených majstrovstiev sveta bola Veľká cena Veľkej Británie v roku 1950. V prvých rokoch sa súťažilo o titul majstra sveta medzi pilotmi, až od roku 1958 sa rozdeľujú body aj medzi konštruktérmi.

Národné šampionáty pre automobily F1 sa usporadúvali medzi rokmi 1960 a 1970 v Južnej Afrike a Spojenom kráľovstve. V počiatočných rokoch bol organizovaný celý rad Grand Prix, ktoré sa do majstrovstiev sveta nezapočítavali. Počas 60 ročníkov (1950-2010) sa uskutočnilo 839 Grand Prix a k nim je potrebné pridať ďalších 368 pretekov nezapočítavaných do klasifikácie majstrovstiev sveta v období medzi rokmi 1950 a 1983. Z nich bol v posledných rokoch najznámejším pretekom Race of Champions organizovaný v Brands Hatch. Vinou rastúcich nákladov na prevádzku tímov a organizáciu pretekov sa posledné preteky nezapočítané do MS uskutočnil v roku 1983. Počnúc rokom 1984 sú všetky uskutočnené preteky F1 súčasťou majstrovstiev sveta formuly 1.

V Česku, rovnako ako aj na Slovensku sú preteky Formuly 1 komentované česko-slovenským duom v zostave Josef Král a Štefan Eisele, ktorí sú známi svojim unikátnym projektom EisKing.

Roky formovania (1950 – 1980)[upraviť | upraviť zdroj]

Stirling Moss s monopostom LotusClimax pri Grand Prix Nemecka v roku 1961 na trati Nürburgring

Prvý šampionát formuly 1 bol v znamení nadvlády vozidiel Alfa Romeo a prvým majstrom sveta sa stal Giuseppe Farina s autom Alfa Romeo 158 pred svojimi tímovými kolegami Fangiom a Fagiolim. Bol to práve Fangio, ktorý v nasledujúcom roku získal svoj prvý titul vo vylepšenom modeli Alfa Romeo 159. Ďalšie štyri tituly vybojoval v nasledujúcich šiestich rokoch v rôznych automobiloch: Mercedes-Benz, Maserati a Ferrari. Jeho nadvládu prerušil len Alberto Ascari na Ferrari, ktorý sa stal prvým jazdcom, ktorý dokázal svoj titul obhájiť (1952 a 1953) a je zatiaľ posledným talianskym majstrom sveta. Stirling Moss dokázal zvíťaziť v mnohých Grand Prix, ale nikdy nezískal titul a často sa označuje za nekorunovaného kráľa.

S významnou technickou inováciou prišlo Bugatti, keď v roku 1955 do svojho prototypu Bugatti 251 znovuzaviedlo (po konštrukciách Ferdinanda Porscheho vo firme Auto Union z tridsiatych rokov 20. storočia) umiestnenie motora v strede. Bugatti s motorom v strede sa nepresadilo ale Austrálčan Jack Brabham dokázal úspešnosť tejto koncepcie vozidla, keď ako jediný pilot v histórii, dokázal triumfovať na aute vlastnej konštrukcie. Stal sa majstrom sveta v rokoch 1959 a 1960 keď sa aj podieľal na konštrukcii áut tímu Cooper Car Company a v roku 1966 už ako pilot tímu Brabham, ktorý vlastnil. Od roku 1961 už všetky automobily F1 majú motor umiestnený v strede.

Prvým pilotom britskej národnosti, ktorý získal titul majstra sveta, bol v roku 1958 Mike Hawthorn s monopostom Ferrari, zatiaľ čo automobily Vanwall získali v rovnakom roku ako prvé Pohár konštruktérov. Konštruktérsky génius Colin Chapman, projektant a neskorší zakladateľ stajne Lotus, konštruoval automobily, ktoré dominovali formule 1 v druhej dekáde jej histórie až do začiatku sedemdesiatych rokov. Dal šancu takým pilotom, akými boli Jim Clark, Jackie Stewart, John Surtees, Jack Brabham, Graham Hill či Denny Hulme. V tomto období tiež britskí piloti získali jasnú prevahu v tejto motoristickej disciplíne, keď vyhrali 12 svetových titulov v období medzi rokmi 1962 a 1973.

Mike Hawthorn s Ferrari pri Grand Prix Argentíny v roku 1958

V roku 1962 zaviedol Colin Chapman monokok (puzdro z obloženého ľahkého kovu), ktorý umiestnil do svojho Lotusu 25 namiesto klasického rúrkového rámu. Z hľadiska bezpečnosti sa tak dostal Chapmanov stroj na oveľa vyššiu úroveň. V roku 1968 prišiel Lotus tentoraz s novým sfarbením vozidla, opustil tradičnú zelenú pre britské automobily a predstavil monopost v kombinácii červenej, zlatej a bielej farby svojho sponzora – odštartovala sa tak éra sponzorstva vo formule 1. Koncom šesťdesiatych a začiatkom sedemdesiatych rokov sa zmenil aj vzhľad monopostov a aerodynamika, ktorá až doteraz bola neznámym pojmom, získala na význame. Na autách sa objavili prvé krídelká a aerodynamické elementy.

V roku 1979 vznikla FISA (Fédération Internationale du Sport Automobile) ktorej prezidentom bol Jean-Marie Balestre. Známe boli predovšetkým roky sa tiahnuce spory s konkurenčnou FOCA (Formula One Constructors Association, riadenou Berniem Ecclestonom) o kontrolu nad tokom financií, plynúcich najmä z predaja televíznych práv.

Zmeny po zákaze preplňovania[upraviť | upraviť zdroj]

Ferrari 054 V10 – motor, ktorý používalo Ferrari v roku 2004

Sezóna 2005 bola tiež koncom éry desaťvalcových motorov v F1. Desaťvalce boli najpoužívanejšou konfiguráciou od zákazu motorov s preplňovaním v roku 1989.

Až do roku 2000 sa v oblasti vývoja motorov často experimentovalo. Najúspešnejšími motormi boli Renault a Ferrari. Renault získal ako dodávateľ motorov pre iné stajne v tomto období celkovo šesťkrát Pohár konštruktérov a päťkrát doviezol pilota k titulu. Navyše v roku 2005 už s vlastným monopostom získal titul medzi jazdcami aj Pohár konštruktérov. Renault išiel vo vývoji ešte ďalej a nasadil desaťvalcový motor s uhlom rozovretia 111° v snahe znížiť ťažisko auta. Takto upravený motor používal vo monoposte R23 v sezóne 2003, ale jeho hlavný súper Ferrari bol úspešnejší s klasickým roztvorením valcov 90°. Renault sa preto v nasledujúcej sezóne vrátil k tradičnejšiemu rozloženiu, a to s uhlom 72°. Ferrari slávilo úspech predovšetkým v rokoch 1999 až 2004, keď získalo šesť pohárov konštruktérov a päť titulov medzi jazdcami.

Do sezóny 2006 nastúpili takmer všetky tímy s osemvalcovými motormi podľa nových pravidiel. Výnimka bola udelená iba tímu Minardi, ktorý nedokázal zabezpečiť dostatok finančných prostriedkov na zaobstaranie motorov V8, a preto mohol používať obmedzené motory V10. Honda sa v roku 2006 predstavila ako nový tím, keď odkúpila tím BAR. Peter Sauber predal svoj tím nemeckému koncernu BMW a stajňu Jordan kúpil ruský podnikateľ Alex Shnaider a tím premenoval na Midland (ešte v priebehu roka bol tím predaný holandskej firme Spyker). Minardi získal Red Bull Racing a stal sa tak prvým majiteľom dvoch stajní, keď spravoval i Toro Rosso.

Aguri Suzuki, japonský pilot F1, kúpil v dražbe zvyšok stajne Arrows, skrachovanej v roku 2002, a založil tím Super Aguri. Sezóna 2007 priniesla ďalšie zmeny. Tou najväčšou bolo zmrazenie vývoja motorov – zákaz experimentov so základnými parametrami motora, ktoré definujú odliatok bloku, kľukový mechanizmus, počet valcov, zdvihový objem, vŕtanie, zdvih atď. Naopak pripúšťa sa vývoj tvaru spaľovacej komory, ventilových rozvodov, sania alebo trysiek na vstrekovanie paliva.

Majstri sveta[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa sezóny[upraviť | upraviť zdroj]

Sezóna Jazdec Vek Konštruktér Pneu Pole
position
Víťazstvá Pódiá Najrýchlejšie
kolá
Body Rozhodujúce
preteky
Bodový
náskok
Šasi Motor
1950 Taliansko Giuseppe Farina 44 Alfa Romeo Alfa Romeo P 2 3 3 3 30 7 / 7 3
1951 Argentína Juan Manuel Fangio 40 Alfa Romeo Alfa Romeo P 4 3 5 5 31 8 / 8 6
1952 Taliansko Alberto Ascari 34 Ferrari Ferrari F
P
5 6 6 6 36 6 / 8 6
1953 Taliansko Alberto Ascari 35 Ferrari Ferrari P 6 5 5 4 34,5 8 / 9 6,5
1954 Argentína Juan Manuel Fangio 43 Maserati
Mercedes
Maserati
Mercedes
P
C
5 6 7 3 42 7 / 9 16,86
1955 Argentína Juan Manuel Fangio 44 Mercedes Mercedes C 3 4 5 3 40 6 / 7 16,5
1956 Argentína Juan Manuel Fangio 45 Ferrari Ferrari E 6 3 5 4 30 8 / 8 3
1957 Argentína Juan Manuel Fangio 46 Maserati Maserati P 4 4 6 2 40 6 / 8 15
1958 Spojené kráľovstvo Mike Hawthorn 29 Ferrari Ferrari E 4 1 7 5 42 11 / 11 1
1959 Austrália Jack Brabham 33 Cooper Climax D 1 2 5 1 31 9 / 9 4
1960 Austrália Jack Brabham 34 Cooper Climax D 3 5 5 3 43 8 / 10 9
1961 USA Phil Hill 34 Ferrari Ferrari D 5 2 6 2 34 7 / 8 1
1962 Spojené kráľovstvo Graham Hill 33 BRM BRM D 1 4 6 3 42 9 / 9 12
1963 Spojené kráľovstvo Jim Clark 27 Lotus Climax D 7 7 9 6 54 7 / 10 21
1964 Spojené kráľovstvo John Surtees 30 Ferrari Ferrari D 2 2 6 2 40 10 / 10 1
1965 Spojené kráľovstvo Jim Clark 29 Lotus Climax D 6 6 6 6 54 7 / 10 14
1966 Austrália Jack Brabham 40 Brabham Repco G 3 4 5 1 42 7 / 9 14
1967 Nový Zéland Denny Hulme 31 Brabham Repco G 0 2 8 2 51 11 / 11 5
1968 Spojené kráľovstvo Graham Hill 39 Lotus Ford F 2 3 6 0 48 12 / 12 12
1969 Spojené kráľovstvo Jackie Stewart 30 Matra Ford D 2 6 7 5 63 8 / 11 26
1970 Rakúsko Jochen Rindt 28 Lotus Ford F 3 5 5 1 45 12 / 13 5
1971 Spojené kráľovstvo Jackie Stewart 32 Tyrrell Ford G 6 6 7 3 62 8 / 11 29
1972 Brazília Emerson Fittipaldi 25 Lotus Ford F 3 5 8 0 61 10 / 12 16
1973 Spojené kráľovstvo Jackie Stewart 34 Tyrrell Ford G 3 5 8 1 71 13 / 15 16
1974 Brazília Emerson Fittipaldi 27 McLaren Ford G 2 3 7 0 55 15 / 15 3
1975 Rakúsko Niki Lauda 26 Ferrari Ferrari G 9 5 8 2 64,5 13 / 14 19,5
1976 Spojené kráľovstvo James Hunt 29 McLaren Ford G 8 6 8 2 69 16 / 16 1
1977 Rakúsko Niki Lauda 28 Ferrari Ferrari G 2 3 10 3 72 15 / 17 17
1978 USA Mario Andretti 38 Lotus Ford G 8 6 7 3 64 14 / 16 13
1979 Juhoafrická únia Jody Scheckter 29 Ferrari Ferrari M 1 3 6 0 51 13 / 15 4
1980 Austrália Alan Jones 34 Williams Ford G 3 5 10 5 67 13 / 14 13
1981 Brazília Nelson Piquet 29 Brabham Ford M
G
4 3 7 1 50 15 / 15 1
1982 Fínsko Keke Rosberg 34 Williams Ford G 1 1 6 0 44 16 / 16 5
1983 Brazília Nelson Piquet 31 Brabham BMW M 1 3 8 4 59 15 / 15 2
1984 Rakúsko Niki Lauda 35 McLaren TAG M 0 5 9 5 72 16 / 16 0,5
1985 Francúzsko Alain Prost 30 McLaren TAG G 2 5 11 5 73 14 / 16 20
1986 Francúzsko Alain Prost 31 McLaren TAG G 1 4 11 2 72 16 / 16 2
1987 Brazília Nelson Piquet 35 Williams Honda G 4 3 11 4 73 15 / 16 12
1988 Brazília Ayrton Senna 28 McLaren Honda G 13 8 11 3 90 15 / 16 3
1989 Francúzsko Alain Prost 34 McLaren Honda G 2 4 11 5 76 15 / 16 16
1990 Brazília Ayrton Senna 30 McLaren Honda G 10 6 11 2 78 15 / 16 7
1991 Brazília Ayrton Senna 31 McLaren Honda G 8 7 12 2 96 15 / 16 24
1992 Spojené kráľovstvo Nigel Mansell 39 Williams Renault G 14 9 12 8 108 11 / 16 52
1993 Francúzsko Alain Prost 38 Williams Renault G 13 7 12 6 99 14 / 16 26
1994 Nemecko Michael Schumacher 25 Benetton Ford G 6 8 10 8 92 16 / 16 1
1995 Nemecko Michael Schumacher 26 Benetton Renault G 4 9 11 8 102 15 / 17 33
1996 Francúzsko Damon Hill 36 Williams Renault G 9 8 10 5 97 16 / 16 19
1997 Kanada Jacques Villeneuve 26 Williams Renault G 10 7 8 3 81 17 / 17 39
1998 Fínsko Mika Häkkinen 30 McLaren Mercedes B 9 8 11 6 100 16 / 16 14
1999 Fínsko Mika Häkkinen 31 McLaren Mercedes B 11 5 10 6 76 16 / 16 2
2000 Nemecko Michael Schumacher 31 Ferrari Ferrari B 9 9 12 2 108 16 / 17 19
2001 Nemecko Michael Schumacher 32 Ferrari Ferrari B 11 9 14 3 123 13 / 17 58
2002 Nemecko Michael Schumacher 33 Ferrari Ferrari B 7 11 17 7 144 11 / 17 67
2003 Nemecko Michael Schumacher 34 Ferrari Ferrari B 5 6 8 5 93 16 / 16 2
2004 Nemecko Michael Schumacher 35 Ferrari Ferrari B 8 13 15 10 148 14 / 18 34
2005 Španielsko Fernando Alonso 24 Renault Renault M 6 7 15 2 133 17 / 19 21
2006 Španielsko Fernando Alonso 25 Renault Renault M 6 7 14 5 134 18 / 18 13
2007 Fínsko Kimi Räikkönen 28 Ferrari Ferrari B 3 6 12 6 110 17 / 17 1
2008 Spojené kráľovstvo Lewis Hamilton 23 McLaren Mercedes B 7 5 10 1 98 18 / 18 1
2009 Spojené kráľovstvo Jenson Button 29 Brawn Mercedes B 4 6 9 2 95 16 / 17 11
2010 Nemecko Sebastian Vettel 23 Red Bull Renault B 10 5 10 3 256 19 / 19 4
2011 Nemecko Sebastian Vettel 24 Red Bull Renault P 15 11 17 3 392 15 / 19 122
2012 Nemecko Sebastian Vettel 25 Red Bull Renault P 6 5 10 6 281 20 / 20 3
2013 Nemecko Sebastian Vettel 26 Red Bull Renault P 9 13 16 7 397 16 / 19 155
2014 Spojené kráľovstvo Lewis Hamilton 29 Mercedes Mercedes P 7 11 16 7 384 19 / 19 67
2015 Spojené kráľovstvo Lewis Hamilton 30 Mercedes Mercedes P 11 10 17 8 381 16 / 19 59
2016 Nemecko Nico Rosberg 31 Mercedes Mercedes P 8 9 16 6 385 21 / 21 5
2017 Spojené kráľovstvo Lewis Hamilton 32 Mercedes Mercedes P 11 9 13 7 363 18 / 20 46
2018 Spojené kráľovstvo Lewis Hamilton 33 Mercedes Mercedes P 11 11 17 3 408 19 / 21 88
2019 Spojené kráľovstvo Lewis Hamilton 34 Mercedes Mercedes P 5 11 17 6 413 19 / 21 87
2020 Spojené kráľovstvo Lewis Hamilton 35 Mercedes Mercedes P 10 11 14 6 347 14 / 17 124
2021 Holandsko Max Verstappen 24 Red Bull Honda P 10 10 18 6 395,5 22 / 22 8
2022 Holandsko Max Verstappen 25 Red Bull RBPT P 7 15 17 5 454 18 / 22 146
2023 Holandsko Max Verstappen 26 Red Bull Honda RBPT P 12 19 21 9 575 17 / 22 290

Podľa počtu titulov[upraviť | upraviť zdroj]

Michael Schumacher a Ferrari dvaja rekordmani v počte titulov. Schumacher (7) a Ferrari (16)
Fernando Alonso získal svoj druhý titul 2006 s monopostom Renault
Jazdec Tituly Sezóna(y)
Nemecko Michael Schumacher 7 1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004
Spojené kráľovstvo Lewis Hamilton 7 2008, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019, 2020
Argentína Juan Manuel Fangio 5 1951, 1954, 1955, 1956, 1957
Francúzsko Alain Prost 4 1985, 1986, 1989, 1993
Nemecko Sebastian Vettel 2010, 2011, 2012, 2013
Austrália Jack Brabham 3 1959, 1960, 1966
Spojené kráľovstvo Jackie Stewart 1969, 1971, 1973
Rakúsko Niki Lauda 1975, 1977, 1984
Brazília Nelson Piquet 1981, 1983, 1987
Brazília Ayrton Senna 1988, 1990, 1991
Holandsko Max Verstappen 2021, 2022, 2023
Taliansko Alberto Ascari 2 1952, 1953
Spojené kráľovstvo Graham Hill 1962, 1968
Spojené kráľovstvo Jim Clark 1963, 1965
Brazília Emerson Fittipaldi 1972, 1974
Fínsko Mika Häkkinen 1998, 1999
Španielsko Fernando Alonso 2005, 2006
Taliansko Giuseppe Farina 1 1950
Spojené kráľovstvo Mike Hawthorn 1958
USA Phil Hill 1961
Spojené kráľovstvo John Surtees 1964
Nový Zéland Denny Hulme 1967
Rakúsko Jochen Rindt 1970
Spojené kráľovstvo James Hunt 1976
USA Mario Andretti 1978
Juhoafrická únia Jody Scheckter 1979
Austrália Alan Jones 1980
Fínsko Keke Rosberg 1982
Spojené kráľovstvo Nigel Mansell 1992
Francúzsko Damon Hill 1996
Kanada Jacques Villeneuve 1997
Fínsko Kimi Räikkönen 2007
Spojené kráľovstvo Jenson Button 2009
Nemecko Nico Rosberg 2016
Jazdci hrubým písmom pretekajú v sezóne 2023.

Pohár konštruktérov[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa sezóny[upraviť | upraviť zdroj]

Sezóna Konštruktér Motor Pneu Jazdci Pole
position
Výhry Pódiá Najrýchlejšie
kolá
Body Bodový
náskok
1958 Spojené kráľovstvo Vanwall Vanwall D Stirling Moss
Tony Brooks
5 6 9 3 48 8
1959 Spojené kráľovstvo Cooper Climax D Jack Brabham
Stirling Moss
Bruce McLaren
5 5 13 5 40 8
1960 Spojené kráľovstvo Cooper Climax D Jack Brabham
Bruce McLaren
4 6 14 5 48 14
1961 Taliansko Ferrari Ferrari D Phil Hill
Wolfgang von Trips
6 5 14 5 45 10
1962 Spojené kráľovstvo BRM BRM D Graham Hill 1 4 8 3 42 6
1963 Spojené kráľovstvo Lotus Climax D Jim Clark 7 7 9 6 54 18
1964 Taliansko Ferrari Ferrari D John Surtees
Lorenzo Bandini
2 3 10 2 45 3
1965 Spojené kráľovstvo Lotus Climax D Jim Clark 6 6 7 6 54 9
1966 Spojené kráľovstvo Brabham Repco G Jack Brabham 3 4 9 2 42 11
1967 Spojené kráľovstvo Brabham Repco G Denny Hulme
Jack Brabham
2 4 14 2 63 19
1968 Spojené kráľovstvo Lotus Ford F Graham Hill
Jo Siffert
Jim Clark
Jackie Oliver
5 5 9 5 62 13
1969 Francúzsko Matra Ford D Jackie Stewart
Jean-Pierre Beltoise
2 6 10 6 66 17
1970 Spojené kráľovstvo Lotus Ford F Jochen Rindt
Emerson Fittipaldi
Graham Hill
John Miles
3 6 7 1 59 7
1971 Spojené kráľovstvo Tyrrell Ford G Jackie Stewart
François Cevert
6 7 11 4 73 37
1972 Spojené kráľovstvo Lotus Ford F Emerson Fittipaldi 3 5 8 4 61 10
1973 Spojené kráľovstvo Lotus Ford G 1. Emerson Fittipaldi
2. Ronnie Peterson
10 7 15 7 92 10
1974 Spojené kráľovstvo McLaren Ford G 5. Emerson Fittipaldi
6. Denny Hulme
33. Mike Hailwood
(33.) David Hobbs
(33.) Jochen Mass
2 4 10 1 73 8
1975 Taliansko Ferrari Ferrari G 11. Clay Regazzoni
12. Niki Lauda
9 6 11 6 72,5 18,5
1976 Taliansko Ferrari Ferrari G 1. Niki Lauda
2. Clay Regazzoni
4 6 13 7 83 9
1977 Taliansko Ferrari Ferrari G 11. Niki Lauda
12. Carlos Reutemann
2 4 16 3 95 33
1978 Spojené kráľovstvo Lotus Ford G 5. Mario Andretti
6. Ronnie Peterson
12 8 14 7 86 28
1979 Taliansko Ferrari Ferrari M 11. Jody Scheckter
12. Gilles Villeneuve
2 6 13 6 113 38
1980 Spojené kráľovstvo Williams Ford G 27. Alan Jones
28. Carlos Reutemann
3 6 18 5 120 54
1981 Spojené kráľovstvo Williams Ford G 1. Alan Jones
2. Carlos Reutemann
2 4 13 7 95 34
1982 Taliansko Ferrari Ferrari G 27. Gilles Villeneuve
28. Didier Pironi
(27.) Patrick Tambay
(28.) Mario Andretti
3 3 11 2 74 5
1983 Taliansko Ferrari Ferrari G 27. Patrick Tambay
28. René Arnoux
8 4 12 3 89 10
1984 Spojené kráľovstvo McLaren TAG M 7. Alain Prost
8. Niki Lauda
3 12 18 8 143,5 86
1985 Spojené kráľovstvo McLaren TAG G 1. Niki Lauda
2. Alain Prost
(1.) John Watson
2 6 12 6 90 8
1986 Spojené kráľovstvo Williams Honda G 5. Nigel Mansell
6. Nelson Piquet
4 9 19 11 141 45
1987 Spojené kráľovstvo Williams Honda G 5. Nigel Mansell
6. Nelson Piquet
(5.) Riccardo Patrese
12 9 18 7 137 61
1988 Spojené kráľovstvo McLaren Honda G 1. Alain Prost
2. Ayrton Senna
15 15 25 10 199 134
1989 Spojené kráľovstvo McLaren Honda G 1. Ayrton Senna
2. Alain Prost
15 10 18 8 141 64
1990 Spojené kráľovstvo McLaren Honda G 27. Ayrton Senna
28. Gerhard Berger
12 6 18 5 121 11
1991 Spojené kráľovstvo McLaren Honda G 1. Ayrton Senna
2. Gerhard Berger
10 8 18 4 139 14
1992 Spojené kráľovstvo Williams Renault G 5. Nigel Mansell
6. Riccardo Patrese
15 10 21 11 164 65
1993 Spojené kráľovstvo Williams Renault G 0. Damon Hill
2. Alain Prost
15 10 22 10 168 84
1994 Spojené kráľovstvo Williams Renault G 0. Damon Hill
2. Ayrton Senna
(2). David Coulthard
(2). Nigel Mansell
6 7 13 8 118 15
1995 Spojené kráľovstvo Benetton Renault G 1. Michael Schumacher
2. Johnny Herbert
4 11 15 8 137 25
1996 Spojené kráľovstvo Williams Renault G 5. Damon Hill
6. Jacques Villeneuve
12 12 21 11 175 105
1997 Spojené kráľovstvo Williams Renault G 3. Jacques Villeneuve
4. Heinz-Harald Frentzen
10 8 15 9 123 21
1998 Spojené kráľovstvo McLaren Mercedes B 7. David Coulthard
8. Mika Häkkinen
12 9 20 9 156 23
1999 Taliansko Ferrari Ferrari B 3. Michael Schumacher
4. Eddie Irvine
(3). Mika Salo
3 6 17 6 128 4
2000 Taliansko Ferrari Ferrari B 3. Michael Schumacher
4. Rubens Barrichello
10 10 21 5 170 18
2001 Taliansko Ferrari Ferrari B 1. Michael Schumacher
2. Rubens Barrichello
11 9 24 3 179 77
2002 Taliansko Ferrari Ferrari B 1. Michael Schumacher
2. Rubens Barrichello
10 15 27 12 221 129
2003 Taliansko Ferrari Ferrari B 1. Michael Schumacher
2. Rubens Barrichello
8 8 16 8 158 14
2004 Taliansko Ferrari Ferrari B 1. Michael Schumacher
2. Rubens Barrichello
12 15 29 14 262 143
2005 Francúzsko Renault Renault M 5. Fernando Alonso
6. Giancarlo Fisichella
7 8 18 3 191 9
2006 Francúzsko Renault Renault M 1. Fernando Alonso
2. Giancarlo Fisichella
7 8 19 5 206 5
2007 Taliansko Ferrari Ferrari B 5. Felipe Massa
6. Kimi Räikkönen
11 9 22 11 204 103
2008 Taliansko Ferrari Ferrari B 1. Kimi Räikkönen
2. Felipe Massa
8 8 19 13 172 21
2009 Spojené kráľovstvo Brawn Mercedes B 22. Jenson Button
23. Rubens Barrichello
5 8 15 4 172 18,5
2010 Rakúsko Red Bull Racing Renault B 5. Sebastian Vettel
6. Mark Webber
15 9 20 6 498 44
2011 Rakúsko Red Bull Racing Renault P 1. Sebastian Vettel
2. Mark Webber
18 12 28 10 650 153
2012 Rakúsko Red Bull Racing Renault P 1. Sebastian Vettel
2. Mark Webber
8 7 14 7 460 60
2013 Rakúsko Red Bull Racing Renault P 1. Sebastian Vettel
2. Mark Webber
11 13 24 12 596 236
2014 Nemecko Mercedes Mercedes P 6. Nico Rosberg
44. Lewis Hamilton
18 16 31 11 701 296
2015 Nemecko Mercedes Mercedes P 6. Nico Rosberg
44. Lewis Hamilton
18 16 32 13 703 275
2016 Nemecko Mercedes Mercedes P 6. Nico Rosberg
44. Lewis Hamilton
20 19 33 9 765 297
2017 Nemecko Mercedes Mercedes P 44. Lewis Hamilton
77. Valtteri Bottas
15 12 26 9 668 146
2018 Nemecko Mercedes Mercedes P 44. Lewis Hamilton
77. Valtteri Bottas
13 11 25 10 655 84
2019 Nemecko Mercedes Mercedes P 44. Lewis Hamilton
77. Valtteri Bottas
10 15 32 9 739 235
2020 Nemecko Mercedes Mercedes P 44. Lewis Hamilton
77. Valtteri Bottas
15 13 25 9 573 254
2021 Nemecko Mercedes Mercedes P 44. Lewis Hamilton
77. Valtteri Bottas
9 9 28 10 613,5 28
2022 Rakúsko Red Bull Racing RBPT P 1. Max Verstappen
11. Sergio Pérez
7 17 28 8 759 205
2023 Rakúsko Red Bull Racing Honda RBPT P 1. Max Verstappen
11. Sergio Pérez
14 21 30 11 860 451
Jazdci hrubým písmom zároveň vyhrali titul majstra sveta
V stĺpci "Jazdci" sú zahrnutí iba tí jazdci, ktorí bodovo prispeli svojmu tímu do šampionátu o pohár konštruktérov. Číslo jazdca je uvedené tam, kde si jazdec ponechal rovnaké číslo počas celej sezóny. Zastupujúci jazdci majú číslo uvedené v zátvorkách.

Podľa počtu titulov[upraviť | upraviť zdroj]

Konštruktér Spolu Sezóna(y)
Taliansko Ferrari 16 1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008
Spojené kráľovstvo Williams 9 1980, 1981, 1986, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996, 1997
Spojené kráľovstvo McLaren 8 1974, 1984, 1985, 1988, 1989, 1990, 1991, 1998
Nemecko Mercedes 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021
Spojené kráľovstvo Lotus 7 1963, 1965, 1968, 1970, 1972, 1973, 1978
Rakúsko Red Bull Racing 6 2010, 2011, 2012, 2013, 2022, 2023
Spojené kráľovstvo Cooper 2 1959, 1960
Spojené kráľovstvo Brabham 1966, 1967
Francúzsko Renault 2005, 2006
Spojené kráľovstvo Vanwall 1 1958
Spojené kráľovstvo BRM 1962
Francúzsko Matra 1969
Spojené kráľovstvo Tyrrell 1971
Spojené kráľovstvo Benetton 1995
Spojené kráľovstvo Brawn 2009
Konštruktéri hrubým písmom budú pretekať v sezóne 2022.

Monoposty[upraviť | upraviť zdroj]

Pohľad zhora na zadnú časť monopostu McLaren MP4-21 z roku 2006

Moderné automobily F1 sú monoposty s motorom uloženým uprostred. Monopost je konštruovaný z uhlíkových vlákien, aby sa docielila najnižšia hmotnosť a bolo možné auto vyvažovať posúvaním ťažiska a vyvažovacích závaží. Celková hmotnosť monopostu, a to i s pilotom a palivom, nesmie byť po pretekoch menšia ako 620 kg.

Automobily F1 sú schopné prechádzať zákruty vo vysokých rýchlostiach, a to vďaka aerodynamickému prítlaku. Aerodynamický prítlak generujú krídla, ktoré fungujú na opačnom princípe, ako krídla konvenčných lietadiel. Na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov sa tieto krídla objavili na autách prvýkrát.

Monoposty používajú karbónové brzdy, ktoré sú ľahšie a tiež účinnejšie, ako brzdy bežne používané v cestných autách.

Pneumatiky[upraviť | upraviť zdroj]

Ďalším dôležitým faktorom pre rýchly a plynulý prejazd zákrutou sú pneumatiky. Vo formule 1 sa od roku 1998 nepoužívali hladké pneumatiky "slick", tak ako v iných automobilových sériách, ale pneumatiky s drážkami. Pre sezónu 2009 sa však pravidlá v mnohom zmenili a jednou z úprav bolo znovuzavedenie hladkých pneumatík. Od sezóny 2022 sa dovtedy používané 13'' pneumatiky nahradia 18'' pneumatikami.

Motor[upraviť | upraviť zdroj]

Motor BMW Sauber P86 V8, ktorý poháňal monopost BMW Sauber F1.06 z roku 2006.

Motory používané od sezóny 2007 boli osemvalcové s uhlom rozovretia 90° s maximálnym zdvihovým objemom 2,4 litra s výkonom okolo 750 koní. Otáčky boli limitované na 19 tisíc za minútu, ktorý bol znížený na 18 000 ot./min. Od sezóny 2014šesťvalcové s uhlom rozovretia 90° s maximálnym zdvihovým objemom 1,6 litra a výkonom okolo 608 koní (447 kW). Otáčky boli limitované na 15 000 za minútu.[1] Palivo používané v motoroch F1 je svojím zložením takmer totožné s bežným palivom. V predošlých rokoch sa hojne používali nebezpečné zmesi na báze metanolu alebo zmes benzínu a toluénu. Vo vysokootáčkových motoroch sa používa špeciálny olej s podobnou viskozitou, akú má voda.

Prevodovka[upraviť | upraviť zdroj]

Prevodovka je pripevnená k zadnej časti motora a má za úlohu prenášať výkon motora na kolesá čo najhladším a najefektívnejším spôsobom. Moderné automobily F1 majú osemstupňovú sekvenčnú prevodovku, ktorej ovládanie je poloautomatické pomocou elektrohydraulického systému. Pravidlá zakazujú automatické prevodovky aj rýchle systémy dvojspojkových prevodoviek DSG. Zmena prevodového stupňa je možná len po priamom pokyne od jazdca. Revolúciou v posledných rokoch je používanie SSG (Seamless Shift Gearbox). Nejde však o plynulú zmenu prevodových stupňov, tak ako pri prevodovkách s variátorom (VGT). Tie sú vo formule 1 zakázané. Ide o prevodovky, ktoré umožňujú zmenu prevodového stupňa bez prerušenia spojenia motora s kolesami. Takéto radenie má výhodu v tom, že nespôsobuje rázy, ktoré zaťažovali monopost i jazdca. Tento systém radenia musí pracovať s vyšším mechanickým namáhaním a väčším namáhaním elektronických aj hydraulických systémov. Musí sa brať do úvahy aj to, že v zlomku sekundy sú zaradené dva rýchlostné stupne naraz. Napriek tomu sa tento spôsob radenia osvedčil a prináša úsporu až 0,3 s na kolo.

Aktuálne monoposty F1 môžu dosiahnuť rýchlosť prevyšujúcu 350 km/h, pričom najrýchlejším okruhom v celom seriáli je Monza. V prvých mesiacoch roka 2006 Honda podrobila svoj monopost rýchlostnému testu v Bonneville Speedway v Mohavskej púšti. S vozidlom, ktoré zodpovedalo pravidlám formuly 1, prekonali rýchlosť 416 km/h.

Veľké ceny[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Grand Prix (Formula 1)
Zelená značí všetky štáty, ktoré v súčasnosti hosťuje formuly 1. Tmavo šedá farbou sú znázornené krajiny, ktoré hostili preteky. Čierny bod ukazuje polohu okruhu.

Počet Grand Prix v jednotlivých sezónach je pomerne variabilný. Od siedmich v roku 1950, až po devätnásť v roku 2005 a 2010, či dokonca 20 v sezóne 2011.

Jack Brabham pri Grand Prix Nemecka v roku 1965. Brabham bol jediným pilotom, ktorý dokázal triumfovať na monoposte vlastnej konštrukcie, a to v roku 1966.

Je pravda, že v roku 1950 bolo len 7 Grand Prix s osobitným štatútom, ktorý umožňoval výsledok započítavať do majstrovstiev sveta, no v tom istom roku sa jazdilo ešte ďalších 16 pretekov usporiadaných pre formulu 1 a ďalších 11 pretekov juhoamerickej série Formula Libre, kde štartovali aj Alberto Ascari, Juan Manuel Fangio, Giuseppe Farina, Luigi Fagiolo a ďalšie hviezdy. Je až prekvapujúce, že už v roku 1954 sa okrem 10 pretekov pre majstrovstvá sveta konalo aj neuveriteľných 34 pretekov mimo šampionát. Začiatkom 60. rokov sa postupne začal zvyšovať počet Veľkých cien započítavaných do MS a znižoval počet pretekov bez spomínaného štatútu. Vznikli ale Majstrovstvá Juhoafrickej republiky a Tasmánsky pohár v Austrálii. Až od polovice 70. rokov sa jazdili len preteky so štatútom MS a preteky šampiónov v Brands Hatch.

Šesť zo siedmich pretekov prvého ročníka majstrovstiev sveta sa uskutočnilo v Európe. Jedinými mimoeurópskymi pretekmi bolo slávne podujatie 500 míľ Indianapolis, ktoré bolo zaradené do kalendára v prvom desaťročí MS a malo byť akýmsi mostom medzi dvomi úplne odlišnými svetmi s rôznou mentalitou a tiež s odlišným technickým vybavením. Pretože záujem amerických pilotov o štart v európskych Grand Prix bol nulový a pokusy Európanov o 500 míľ boli sporadické, bola do kalendára zaradená Grand Prix USA. Najprv spolu s 500 míľ Indianapolis (1959 a 1960), ale ani tento pokus nevyvolal u Američanov záujem o formulu 1, preto sa od roku 1961 jazdí Grand Prix USA len pre monoposty F1. Argentína ako prvá hostila preteky formuly 1 na juhoamerickom kontinente v roku 1953, Maroko videlo v roku 1958 premiéru na africkej pôde. Prvými pretekmi v Ázii sa stala Grand Prix Japonska v roku 1976 a do Oceánie zavítal kolotoč formuly 1 v roku 1985 vďaka austrálskej Grand Prix.

Tradične môže každá krajina usporiadať pod svojím menom len jednu Grand Prix ročne. Ak sa v jednej krajine koná viacero pretekov, musí byť druhá Grand Prix pomenovaná odlišne. Napríklad v Taliansku sa v Monze jazdila Grand Prix Talianska a v Imole Grand Prix San Marína, v Nemecku Grand Prix Nemecka a Grand Prix Európy. Veľká cena Talianska je jediná, ktorá sa od premiérového ročníka konala každoročne bez prestávky až dodnes. Tradične ju hostí Monza. Jedinou výnimkou bola sezóna 1980, keď sa Grand Prix Talianska uskutočnila na okruhu v Imole.

Súčasnou snahou je, aby jednotlivé štáty organizovali len jednu Veľkú cenu a pokiaľ možno striedali rôzne okruhy. Príkladom môže byť Nürburgring a Hockenheim, ktoré sa od roku 2008 striedajú v organizovaní Grand Prix Nemecka.

Zoznam Veľkých cien f1[upraviť | upraviť zdroj]

Toto je zoznam všetkých pretekov Formuly 1, s uvedením tzv. „mokrých pretekov“. Podľa pravidiel sa v týchto pretekoch nemusí dodržiavať povinný počet výmien pneumatík a počet pneumatík. Ak ani v jenom z tréningov alebo kvalifikácii nenastali mokré podmienky na trati, môže riaditeľ pretekov nariadiť dodatočný tréning pred pretekmi na mokrej trati. Riaditeľ pretekov môže rozhodnúť o prerušení pretekov. Signalizácia zmeny povrchu a klzkosti trate počas pretekov je žito-červená pruhovaná vlajka. Autá na mokrej trati používajú pneumatiky do dažďa.

Zoznam daždivých pretekov Formuly 1[2][3]

Rok Počet daždivých pretekov % z pretekov v sezóne 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 23 24
1950 1 14 GBR MON 500 SUI BEL FRA ITA
1951 1 13 SUI 500 BEL FRA GBR GER ITA ESP
1952 3 38 SUI 500 BEL FRA GBR GER NED ITA
1953 1 11 ARG 500 NED BEL FRA GBR GER SUI ITA
1954 3 33 ARG 500 BEL FRA GBR GER SUI ITA ESP
1955 1 14 ARG MON 500 BEL NED GBR ITA
1956 2 25 ARG MON 500 BEL FRA GBR GER ITA
1957 0 0 ARG MON 500 FRA GBR GER PES ITA
1958 1 9 ARG MON NED 500 BEL FRA GBR GER POR ITA MOR
1959 0 0 MON 500 NED FRA GBR GER POR ITA USA
1960 1 10 ARG MON 500 NED BEL FRA GBR POR ITA USA
1961 2 25 MON NED BEL FRA GBR GER ITA USA
1962 2 22 NED MON BEL FRA GBR GER ITA USA RSA
1963 2 20 MON BEL NED FRA GBR GER ITA USA MEX RSA
1964 0 0 MON NED BEL FRA GBR GER AUT ITA USA MEX
1965 2 25 RSA MON BEL FRA GBR NED GER ITA USA MEX
1966 3 33 MON BEL FRA GBR NED GER ITA USA MEX
1967 1 9 RSA MON NED BEL FRA GBR GER CAN ITA USA MEX
1968 3 25 RSA ESP MON BEL NED FRA GBR GER ITA CAN USA MEX
1969 0 0 RSA ESP MON NED FRA GBR GER ITA CAN USA MEX
1970 0 0 RSA ESP MON BEL NED FRA GBR GER AUT ITA CAN USA MEX
1971 2 18 RSA ESP MON NED FRA GBR GER AUT ITA CAN USA
1972 3 25 ARG RSA ESP MON BEL FRA GBR GER AUT ITA CAN USA
1973 1 7 ARG BRA RSA ESP BEL MON SWE FRA GBR NED GER AUT ITA CAN USA
1974 3 20 ARG BRA RSA ESP BEL MON SWE NED FRA GBR GER AUT ITA CAN USA
1975 4 29 ARG BRA RSA ESP MON BEL SWE NED FRA GBR GER AUT ITA USA
1976 2 13 BRA RSA USW ESP BEL MON SWE FRA GBR GER AUT NED ITA CAN USA JPN
1977 3 18 ARG BRA RSA USW ESP MON BEL SWE FRA GBR GER AUT NED ITA USA CAN JPN
1978 1 6 ARG BRA RSA USW MON BEL ESP SWE FRA GBR GER AUT NED ITA USA CAN
1979 2 13 ARG BRA RSA USW ESP BEL MON FRA GBR GER AUT NED ITA CAN USA
1980 1 7 ARG BRA RSA USW BEL MON FRA GBR GER AUT NED ITA CAN USA
1981 6 40 USW BRA ARG SMR BEL MON ESP FRA GBR GER AUT NED ITA CAN CPL
1982 0 0 RSA BRA USW SMR BEL MON DET CAN NED GBR FRA GER AUT SUI ITA CPL
1983 1 7 BRA USW FRA SMR MON BEL DET CAN GBR GER AUT NED ITA EUR RSA
1984 1 6 BRA RSA BEL SMR FRA MON CAN DET DAL GBR GER AUT NED ITA EUR POR
1985 2 13 BRA POR SMR MON CAN DET FRA GBR GER AUT NED ITA BEL EUR RSA AUS
1986 0 0 BRA ESP SMR MON BEL CAN DET FRA GBR GER HUN AUT ITA POR MEX AUS
1987 1 6 BRA SMR BEL MON DET FRA GBR GER HUN AUT ITA POR ESP MEX JPN AUS
1988 3 19 BRA SMR MON MEX CAN DET FRA GBR GER HUN BEL ITA POR ESP JPN AUS
1989 3 19 BRA SMR MON MEX USA CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA POR ESP JPN AUS
1990 1 6 USA BRA SMR MON CAN MEX FRA GBR GER HUN BEL ITA POR ESP JPN AUS
1991 4 25 USA BRA SMR MON CAN MEX FRA GBR GER HUN BEL ITA POR ESP JPN AUS
1992 3 19 RSA MEX BRA ESP SMR MON CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA POR JPN AUS
1993 4 25 RSA BRA EUR SMR ESP MON CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA POR JPN AUS
1994 1 6 BRA PAC SMR MON ESP CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA POR EUR JPN AUS
1995 5 29 BRA ARG SMR ESP MON CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA POR EUR PAC JPN AUS
1996 3 19 AUS BRA ARG EUR SMR MON ESP CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA POR JPN
1997 3 18 AUS BRA ARG SMR MON ESP CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA AUT LUX JPN EUR
1998 3 19 AUS BRA ARG SMR ESP MON CAN FRA GBR AUT GER HUN BEL ITA LUX JPN
1999 2 13 AUS BRA SMR MON ESP CAN FRA GBR AUT GER HUN BEL ITA EUR MAL JPN
2000 6 35 AUS BRA SMR GBR ESP EUR MON CAN FRA AUT GER HUN BEL ITA USA JPN MAL
2001 2 12 AUS MAL BRA SMR ESP AUT MON CAN EUR FRA GBR GER HUN BEL ITA USA JPN
2002 1 6 AUS MAL BRA SMR ESP AUT MON CAN EUR GBR FRA GER HUN BEL ITA USA JPN
2003 2 12 AUS MAL BRA SMR ESP AUT MON CAN EUR FRA GBR GER HUN ITA USA JPN
2004 3 17 AUS MAL BHR SMR ESP MON EUR CAN USA FRA GBR GER HUN BEL ITA CHN JPN BRA
2005 1 5 AUS MAL BHR SMR ESP MON EUR CAN USA FRA GBR GER HUN TUR ITA BEL BRA JPN CHN
2006 2 11 BHR MAL AUS SMR EUR ESP MON GBR CAN USA FRA GER HUN TUR ITA CHN JPN BRA
2007 3 18 AUS MAL BHR ESP MON CAN USA FRA GBR EUR HUN TUR ITA BEL JPN CHN BRA
2008 6 33 AUS MAL BHR ESP TUR MON CAN FRA GBR GER HUN EUR BEL ITA SIN JPN CHN BRA
2009 2 12 AUS MAL CHN BHR ESP MON TUR GBR GER HUN EUR BEL ITA SIN JPN BRA ABU
2010 5 26 BHR AUS MAL CHN ESP MON TUR CAN EUR GBR GER HUN BEL ITA SIN JPN KOR BRA ABU
2011 5 26 AUS MAL CHN TUR ESP MON CAN EUR GBR GER HUN BEL ITA SIN JPN KOR IND ABU BRA
2012 2 11 AUS MAL CHN BHR ESP MON CAN EUR GBR GER HUN BEL ITA SIN JPN KOR IND ABU USA BRA
2013 1 5 AUS MAL CHN BHR ESP MON CAN GBR GER HUN BEL ITA SIN KOR JPN IND ABU USA BRA
2014 0 0 AUS MAL BHR CHN ESP MON CAN AUT GBR GER HUN BEL ITA SIN JPN RUS USA BRA ABU
2015 1 5 AUS MAL CHN BHR ESP MON CAN AUT GBR HUN BEL ITA SIN JPN RUS USA MEX BRA ABU
2016 3 16 AUS BHR CHN RUS ESP MON CAN EUR AUT GBR HUN GER BEL ITA SIN MAL JPN USA MEX BRA ABU
2017 1 5 AUS CHN BHR RUS ESP MON CAN AZE AUT GBR HUN BEL ITA SIN MAL JPN USA MEX BRA ABU
2018 1 5 AUS BHR CHN AZE ESP MON CAN FRA AUT GBR GER HUN BEL ITA SIN RUS JPN USA MEX BRA ABU
2019 1 5 AUS BHR CHN AZE ESP MCO CAN FRA AUT GBR GER HUN BEL ITA SIN RUS JPN MEX USA BRA ARE
2020 1 6 AUT AUT HUN GBR GBR ESP BEL ITA ITA RUS GER POR ITA TUR BHR BHR ARE
2021 1 22 BHR EMI POR ESP MCO AZE CAN FRA AUT GBR HUN BEL NED ITA RUS SIN JAP USA MEX BRA AUS SAU ARE
Poznámky
  • * sezóna na neskončila.
  • Bold - daždivé preteky

Formula 1 a sponzorstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Lotus vo farbách svojho sponzora

Pred rokom 1968, ktorý je považovaný za masívny vstup sponzorov do formuly 1, tímy pretekali v oficiálnych národných farbách a na ich kapotách sa sponzorské nápisy objavovali skôr sporadicky a išlo predovšetkým o dodávateľa komponentov (pneumatiky, palivo, olej a ďalšie).

V roku 1968 prišiel Lotus, ako prvý tím vo farbách svojho sponzora "Imperial Tobacco" a následne potom v známej zlato-čiernej kombinácii. Toto sfarbenie tak nahradilo zelenú farbu (British Racing Green), s ktorou jazdili britské automobily.

V nasledujúcich rokoch tímy, jazdci, okruhy a dokonca aj názvy jednotlivých Grand Prix boli ovplyvnené mohutným nástupom reklamy, a to predovšetkým z oblasti tabakového priemyslu. Po prijatí legislatívy zakazujúcej propagáciu fajčenia do formuly 1 prúdia prostriedky predovšetkým z iných zdrojov. Všetky tímy eliminovali tabakovú reklamu a úplne sa zbavili sponzorstva týchto firiem. Ferrari nápisy Marlboro nahradilo čiarovým kódom, ktorý v priebehu sezóny 2010 kvôli obvineniam z ilegálnej tabakovej reklamy odstránilo.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Formula 1

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Révész, Eduard; Šteffek, František (2014), „Formulu 1 čaká zelená éra. Na trati bude mrož i mravčiar“, Pravda ([Bratislava]: P E R E X), 2014-03-14, https://sport.pravda.sk/motorizmus/clanok/311484-formulu-1-caka-zelena-era-na-trati-bude-mroz-i-mravciar/, dost. 2019-02-08 
  2. http://www.f1legendraces.com/viewtopic.php?t=1755
  3. Seasons • STATS F1 [online]. www.statsf1.com, [cit. 2019-01-13]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Oficiálne stránky

Slovenské a české spravodajské stránky

Zahraničné spravodajské stránky

Technika

História