Ganymedova fontána

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ganymedova fontána
neobaroková fontána
Ganymedova fontána dotvára priestor pred priečelím Slovenského národného divadla
Štát Slovensko Slovensko
Región Bratislavský kraj
Okres Bratislava I
Mesto Bratislava
Mestská časť Staré Mesto
Súradnice 48°08′32″S 17°06′36″V / 48,142222°S 17,11°V / 48.142222; 17.11
Poloha v rámci Bratislavy
Poloha v rámci Bratislavy
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Ganymedova fontána je neobaroková fontána nachádzajúca sa na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

V roku 1886 dokončili stavbu monumentálnej budovy Mestského divadla. Priestor pred hlavným vchodom do divadla vyplnila umelecky riešená fontána od bratislavského sochára Viktora Tilgnera. Jej objednávateľom bola Prvá bratislavská sporiteľňa (maď. Első Pozsonyi takarékpénztár), ktorá hotovú fontánu darovala v roku 1888 mestu.

Pri jej realizácii sa umelec plne podriadil existencii stavby divadla a svoju fontánu preto stvárnil tak, aby svojím vzhľadom monumentalitu budovy dopĺňala.

Námetom fontány sa stal antický mýtus o chlapcovi Ganymedovi, ktorý bol unesený do sídla bohov na Olympe Diom premeneným na orla.

Pri stvárnení architektonickej časti fontány sa autor nechal inšpirovať fontánami v parku Vily d'Este v Tivoli. V detailoch nadväzoval na donnerovskú tradíciu, ktorú skĺbil z bratislavskými reáliami. Krásnym príkladom tejto symbiózy sa stali postavičky detí na sokli fontány, držiacich v rukách štyri druhy najhojnejších dunajských rýb. Po obvode veľkej kamennej misy umiestnil Tilgner tri dvojice vodných zvierat typických pre dunajskú oblasť: vodné korytnačky, žaby a raky.

Figurálne časti fontány podľa Tilgnerových modelov odliala do bronzu kovolejárska firma Beschorner v Budapešti.

Ganymedova fontána sa stala prvou verejnou fontánou v Bratislave s výlučne okrasnou funkciou, ktorá neslúžila na čerpanie vody či ako zdroj pitnej vody pre obyvateľov okolitých domov. Od doby svojho vzniku tvorí fontána jednotný architektonický celok s budovou niekdajšieho Mestského divadla.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]