Priatelia (seriál)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Priatelia (TV seriál))
Priatelia
Slovenský názov Priatelia
Originálny názov Friends
Žáner sitkom
Námet David Crane
Marta Kaufmannová
Titulná pieseň The Rembrandts: "I'll Be There For You"
Krajina Spojené štáty
Pôvodný jazyk angličtina
Počet sérií 10
Počet častí 236
Produkcia
Výkonný producent David Crane
Marta Kauffman
Kevin S. Bright
Michael Borkow (4. séria)
Michael Curtis (5. séria)
Adam Chase (5. - 6. séria)
Greg Malins (5. - 7. séria)
Wil Calhoun (7. séria)
Scott Silveri (8. - 10. séria)
Shana Goldberg-Meehan (8. - 10. séria)
Andrew Reich (8. - 10. séria)
Ted Cohen (8. - 10. séria)
Dĺžka časti 20-22 min.
Produkčná spoločnosť Bright/Kauffman/Crane Productions
Warner Bros. Television
Vysielanie
Pôvodné 22. september 1994 - 6. máj 2004
NBC
Slovenské neznáme
TV Markíza
Formát obrazu 480i (4:3 SDTV) (pôvodné vysielanie)
1080p (16:9 HDTV) (remaster z roku 2012)
Obsadenie

Priatelia (v angličtine Friends) je americký televízny sitkom, ktorý je považovaný za jeden z najpopulárnejších televíznych seriálov z konca 90. rokov 20. storočia. Seriál zobrazuje život šiestich mladých ľudí žijúcich v Greenwich Village v New Yorku, ktorí sa navzájom poznajú a riešia spoločné problémy.

Seriál bol vyrobený v produkcii Bright/Kauffman/Crane Productions v spolupráci s Warner Bros. Television pre NBC v USA. Prvá epizóda bola odvysielaná na televíznej stanici NBC 22. septembra 1994, posledná 6. mája 2004.

Marta Kauffmanová a David Crane začali vytvárať Priateľov pod názvom Insomnia Cafe v období medzi novembrom a decembrom 1993. Nápad odprezentovali Kevinovi Brightovi a spoločne predstavili sedemstranový návrh seriálu spoločnosti NBC. Po niekoľkých prepisoch a zmenách, vrátane zmeny názvu na Six of One[1] a Friends Like Us, bol seriál nakoniec pomenovaný Priatelia.[2]

Seriál sa točil v štúdiách Warner Bros. v meste Burbank v Kalifornii. Finále seriálu, ktoré sa vysielalo 6. mája 2004, sledovalo približne 52,5 milióna amerických divákov, čím sa stalo piatym najsledovanejším finále seriálu v histórii televízie,[3][4][5] a tiež najsledovanejšou epizódou dekády.[6][7]

Priatelia sa stali jedným z najpopulárnejších televíznych programov všetkých čias.[8] Seriál bol v roku 2002 nominovaný na Primatime Emmy Awards, kde získal ocenenie „Najlepší komediálny seriál“ za svoju ôsmu sériu. Seriál sa umiestnil na 21. priečke v TV Guide's 50 Greatest TV Shows of All Time[9], a na 7. priečke The 50 Greatest TV Shows of All Time magazínu Empire.[10][11] V roku 1997 bola epizóda „O videu“ zaradená do kategórie TV Guide's 100 Greatest Episodes of All-Time.[12] V roku 2013 Priatelia obsadili 24. priečku vo Writers Guild of America's 101 Best Written TV Series of All Time[13] a 28. priečku v TV Guide's 60 Best TV Series of All Time.[14]

Prehľad[upraviť | upraviť zdroj]

Priatelia sú jedným z najúspešnejších televíznych sitkomov v dejinách USA, každý zo šiestich protagonistov zarábal za jednu dokončenú epizódu v deviatej a desiatej sérii 1 milión dolárov.[15] Tridsaťsekundový reklamný spot v záverečnej epizóde stál dva milióny amerických dolárov.[16] DVD zo záznamom poslednej epizódy bolo vydané päť dní po jej odvysielaní.[17]

Príbeh seriálu je založený na životoch partie šiestich priateľov: na rozmaznanom ockovom dievčatku, snažiacom sa nájsť seba samu Rachel Greenovej; šéfkuchárke závislej na čistote Monice Gellerovej; permanentne nešťastne zamilovanom vtipkárovi, pracujúcom v kancelárii Chandlerovi Bingovi; nevzdelanom hercovi a zvodcovi žien Joey Tribbianim; často sa rozvádzajúcom paleontológovi Rossovi Gellerovi a bláznivej, vždy pozitívne naladenej masérke spievajúcej folkové piesne Phoebe Buffatovej.

Postavy a obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Zoznam postáv seriálu Priatelia

Hlavné postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Jennifer Anistonová ako Rachel Greenová
  • Jennifer Aniston ako Rachel Greenová − milovníčka módy a najlepšia kamarátka Monicy Gellerovej zo strednej školy. Rachel sa v prvej sezóne presťahuje k Monice po tom, čo utečie zo svadby, ktorú mala mať s Barrym Farberom. Rachel a Ross sa neskôr dávajú dokopy a znovu rozchádzajú počas seriálu. Okrem neho chodila Rachel s rôznymi mužmi, ako napríklad s talianskym susedom Paolom v prvej sérii, Joshuom Berginom, klientom z Bloomingdale's, v štvrtej sérii, jej asistentom Tagom Jonesom v siedmej sérii, a Joeym Tribbianim v desiatej sérii. Jej prvá práca bola čašníčka v kaviarni Central Perk, ale neskôr sa zamestnala v Bloomingdale's v tretej sérii a u Ralpha Laurena v piatej sérii. Rachel a Rossovi sa narodila dcéra Emma na konci ôsmej série v epizóde „O tom, ako Rachel rodila“. Vo finále seriálu si Rachel a Ross vyznajú lásku a Rachel sa vzdá práce v Paríži preto, aby s ním mohla zostať.
Courteney Coxová ako Monica Gellerová
  • Courteney Cox ako Monica Gellerová − šéfkuchárka známa pre svoj perfekcionizmus, panovačnú súťaživosť a obsesívno-kompulzívny charakter. Miluje upratovanie a rada by bola, keby u nej bolo všetko, ako má byť. V mladosti trpela nadváhou. Počas seriálu pracovala v rôznych reštauráciách. Monicin prvý seriózny vzťah bol s dlhoročným rodinným priateľom Richardom Burkeom, ktorý bol od nej o 21 rokov starší. Vytvorili si spolu silný vzťah, ktorý sa však rozpadol po tom, čo Richard priznal, že nechce mať deti. Monica a Chander Bing začali spolu chodiť po spoločne strávenej noci v Londýne vo finále štvrtej série, čo neskôr viedlo k ich svadbe v siedmej sérii a k adopcii dvojčiat na konci seriálu.
Lisa Kudrowová ako Phoebe Buffatová
  • Lisa Kudrow ako Phoebe Buffatová − masérka a hudobníčka. Ako dieťa bývala v New Yorku, no potom, čo jej matka spáchala samovraždu, žila Phoebe na ulici. Známa je pre svoje svoje zvláštne piesne, ktoré spieva a skladá pri hre na svoju gitaru. Má dvojča Ursulu, s ktorou nemá dobrý vzťah. Má ešte nevlastného brata, ktorý má trojčatá, ktoré mu vynosila Pheobe. Phoebe mala počas seriálu tri vážne vzťahy: s vedcom Davidom v prvej sérii, s ktorým sa rozišla, keď sa presťahoval do Minska kvôli práci; s policajtom Garym, ktorého odznak našla v piatej sérii a vzťah s Mikeom Hanniganom v deviatej a desiatej sérii. V deviatej sérii sa s Mikeom rozišli kvôli tomu, že sa nechcel nikdy ženiť. David sa vrátil z Minska, čím sa ich vzťah obnovil. Keď ju však obidvaja požiadali o ruku, Phoebe si vybrala Mikea. Svadbu mali v desiatej sérii.
Matt LeBlanc ako Joey Tribbiani
  • Matt LeBlanc ako Joey Tribbiani − neúspešný herec a milovník jedla, ktorý sa stal populárnym vďaka svojej role v telenovele Dni nášho žitia ako Dr. Drake Remoreto. Joey mal veľa krátkych vzťahov. Odhliadnuc od zvádzania žien, Joey je nevinný, starostlivý a myslí veci dobre. Na zvádzanie žien často používa frázu „Ako sa máš?“ Joey býval so svojím najlepším kamarátom Chandlerom dlhé roky a neskôr s Rachel. V ôsmej sérii sa do Rachel zaľúbil, no Rachel mu lásku neopätovala. Krátko spolu chodili v desiatej sérii, ale po zistení, že to nebude fungovať kvôli ich priateľstvu a Rachelinmu komplikovanému vzťahu s Rossom, zostali len priateľmi.
Matthew Perry ako Chandler Bing
  • Matthew Perry ako Chandler Bing − šéf v oblasti štatistickej analýzy a rekonfigurácii dát pre veľkú nadnárodnú spoločnosť. Chandler svoju prácu nenávidí, aj keď je dobre platená. Počas prvej série sa snaží odísť, ale zostane, lebo ho povýšia a zvýšia mu plat. V práci dá výpoveď v deviatej sérii kvôli presunu do Tulsy. Neskôr v sérii sa stane junior copywriterom v reklamnej agentúre. Chandler má zvláštnu rodinnú históriu, keďže jeho mama píše erotické romány a jeho otec je gay a robí travesty show v Las Vegas pod pseudonymom Helena Handbasket. Chandler je známy pre svoj sarkastický humor a nešťastie vo vzťahoch. V siedmej sérií si vezme Monicu a na konci seriálu si adoptujú dvojčatá. Pred Monicou chodil Chandler s Janice Hosensteinovou v prvej sérii a neskôr sa s ňou dal viackrát dokopy a rozišiel.
David Schwimmer ako Ross Geller
  • David Schwimmer ako Ross Geller − starší brat Monicy Gellerovej a paleontológ, ktorý pracuje v American Museum of Natural History a neskôr ako profesor paleontológie na New York University. Počas seriálu bol Ross viackrát vo vzťahu s Rachel. Má za sebou tri nevydarené manželstvá: s Carol Willickovou, lesbou, ktorá je tiež matkou jeho syna, Bena; Emily Walthamovou, ktorá sa s ním rozviedla po tom, čo Ross omylom povedal Racheline meno namiesto jej počas skladania manželského sľubu; a Rachel, s ktorou sa zobral v Las Vegas, keď boli opití. Z jeho rozvodov sa uťahovalo počas celého seriálu. Potom, čo spolu s Rachel strávili jednu noc, Rachel otehotnela a mali spoločne dcéru Emmu, ktorá sa narodila na konci ôsmej série. Na konci seriálu si opätovne priznajú svoju vzájomnú lásku.

V pôvodných zmluvách pre prvú sériu boli herci platení 22 500 dolármi za každú epizódu.[18] Počas druhej série zarábali rôzne, od 20 000 do 40 000 dolárov za epizódu.[18][19] Pred rokovaniami o platoch pre tretiu sériu sa rozhodli pre kolektívne rokovania, aj keď Warner Bros. preferoval individuálne dohody. Celebrity zarábali 75 000 dolárov za epizódu počas tretej série, 85 000 dolárov počas štvrtej série, 100 000 dolárov počas piatej série, 125 000 počas šiestej série, 750 000 dolárov v siedmej a ôsmej sérii, a 1 milión dolárov v deviatej a desiatej sérii, čím sa Anistonová, Coxová a Kudrowová stali najlepšie platenými televíznymi herečkami v celej histórii.[20][21]

David Crane chcel, aby boli všetci šiesti herci rovnako dôležití[22] a seriál bol označený za „prvú skutočne skupinovú šou“.[23] Herci sa toto snažili zachovať a teda nedovoliť jednému členovi dominovať nad ostatnými. Taktiež sa zúčastňovali v rovnakých kategóriách pri hereckých oceneniach, kolektívne vyjednávali o mzdách a požiadali, aby sa počas prvej série objavovali na obálkach časopisov spolu. Tiež sa stali najlepšími priateľmi aj mimo obrazovky, dokonca tak veľmi, že sa hosťujúca hviezda Tom Selleck cítil byť vonku z ich partie.[24]

Herci zostali dobrými priateľmi aj po skončení seriálu. Najviac je to vidieť na Coxovej a Anistonovej, keďže Anistonová sa stala krstnou mamou dcéry Coxovej a Davida Arquetta, Coco.[25] V oficiálnej rozlúčkovej knihe Friends 'Til the End každý vo svojom rozhovore uznal, že herci a štáb sa stal ich rodinou.[26]

Slovenské znenie[upraviť | upraviť zdroj]

Postava Dabingový herec
Rachel Greenová Katarína Brychtová
Monica Gellerová Andrea Karnasová
Phoebe Buffatová Bibiana Ondrejková
Joey Tribbiani Ivan Šándor
Chandler Bing Dušan Cinkota / Emanuel Hason
Ross Geller Stanislav Král

Dušan Cinkota daboval Chandlera prvých 7 sérií. Od 8. série až po koniec seriálu prevzal rolu Emanuel Hason.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Počas seriálu všetci účinkujúci v hlavných úlohách získali status celebrity, čo posunulo ich kariéry do filmov so striedavým úspechom.

Série[upraviť | upraviť zdroj]

Séria Časti Pôvodné vysielanie
Premiéra série USA Finále série USA Stanica USA
1 24 22. september 1994 18. máj 1995 NBC
2 24 21. september 1995 16. máj 1996
3 25 19. september 1996 15. máj 1997
4 24 25. september 1997 7. máj 1998
5 24 24. september 1998 20. máj 1999
6 25 23. september 1999 18. máj 2000
7 24 12. október 2000 17. máj 2001
8 24 27. september 2001 16. máj 2002
9 24 26. september 2002 15. máj 2003
10 18 25. september 2003 6. máj 2004
Zase spolu 1 27. máj 2021

Zhrnutie jednotlivých sérií[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri tiež: Zoznam častí seriálu Priatelia

Prvá séria[upraviť | upraviť zdroj]

V prvej sérii je predstavených šesť hlavných postáv: Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler a Ross. Rachel príde do kaviarne Central Perk po tom, čo utečie zo svojej svadby s Barrym a presťahuje sa do bytu k svojej kamarátke zo strednej školy Monice. Ross, ktorý je do Rachel zaľúbený už od strednej školy, sa jej neustále snaží povedať o svojich citoch. V ceste mu však stoja prekážky – napríklad to, že čaká dieťa so svojou bývalou ženou, Carol, ktorá je lesba či Rachelin priateľ Paolo. Joey je predstavený ako neúspešný herec, zatiaľ čo Phoebe pracuje ako masérka. Zobrazená je ako bláznivá osoba, čo je založené na jej problémoch v detstve po tom, čo jej matka spáchala samovraždu. Chandler sa rozíde so svojou priateľkou Janice (Maggie Wheelerová). Neskôr sa často na rôznych miestach stretávame s jej obľúbenou vetou: O... môj... Bože! v nasledujúcich sériách. Carol porodí chlapčeka, ktorého pomenujú Ben. Na konci série Chandler omylom prezradí, že Ross miluje Rachel. Rachel si uvedomí, že ona to cíti rovnako. Séria končí scénou, kde Rachel na letisku čaká na Rossa vracajúceho sa z pracovnej cesty.

Druhá séria[upraviť | upraviť zdroj]

Druhá séria začína letiskovou scénou, v ktorej Rachel čaká na Rossa, aby mu povedala o svojej láske k nemu. No Ross príde so svojou novou priateľkou Julie (Lauren Tomová), s ktorou sa pozná z vysokej školy. Julie vystupuje v niekoľkých úvodných epizódach druhej série. Racheline pokusy povedať Rossovi, že sa jej páči, sú odrazom jeho pokusov v prvej sérii. Joey, herec raziaci si cestu v prvej sérii, dostáva úlohu vo vymyslenej verzii mydlovej opery Dni nášho žitia, ale jeho postava je čoskoro zabitá potom, ako nahnevá scenáristov vyhlásením v interview, že si sám píše repliky. Chandler sa dá dokopy s Janice, jeho expriateľkou z prvej série. Monica začne chodiť s Richardom (Tom Selleck), čerstvo rozvedeným rodinným priateľom, ktorý je však o 21 rokov starší. Na konci série sa však rozídu, lebo Richard nechce mať v budúcnosti deti.

Tretia séria[upraviť | upraviť zdroj]

V tretej sérii sa posilňuje formát seriálu. Rachel začíta pracovať v Bloomingdale's, v luxusnom obchodnom reťazci a Ross žiarli na jej kolegu Marka. Rachel sa rozhodne dať si prestávku od ich vzťahu a zranený a opitý Ross sa vyspí s Chloe, sexi dievčaťom z obchodu s kopírkami. Toto spôsobí, že sa s ním Rachel rozíde. Jeho odpoveď „vtedy sme spolu nechodili“ sa stáva opakujúcim sa gagom aj v nasledujúcich sériách. Chandler sa s ich rozchodom zmieruje ťažko, pretože mu to pripomína rozchod jeho rodičov. Po tom, čo si Phoebe uvedomí, že nemá žiadnu rodinu, okrem jej dvojičky Ursuly (Lisa Kudrowová), sa zoznámi so svojím nevlastným bratom Frankom (Giovanni Ribisi) a biologickou matkou (Teri Garrová). Joey má vzťah so svojou hereckou kolegyňou Kate (Dina Meyerová) a Monica začne chodiť s milionárom Peteom Beckerom (Jon Favreau).

Štvrtá séria[upraviť | upraviť zdroj]

Na začiatku štvrtej série sa Ross a Rachel nakrátko zmieria po tom, čo sa Ross tvári, že si prečítal dlhý list, ktorý mu Rachel napísala. No stále trvá na tom, že „vtedy spolu nechodili“, a tak sa znova rozídu. Joey chodí s Kathy (Paget Brewsterová), dievčaťom, do ktorej sa zamiluje aj Chandler. Kathy a Chandler sa pobozkajú, čo spôsobí ťažké časy medzi Chandlerom a Joeym. Joey Chandlerovi odpustí až po tom, čo za trest strávi deň v krabici. Počas natáčania štvrtej série Lisa Kudrowová otehotnela. Aby tvorcovia vysvetlili jej tehotenstvo, vymysleli, že Phoebe bude náhradnou matkou detí jej brata a jeho ženy (ktorú hrá Debra Jo Ruppová, známa tiež zo seriálu Tie roky sedemdesiate). Monica a Rachel sú donútené vymeniť si byty s Joeym a Chandlerom po tom, čo prehrajú stávku v kvízovej hre. Nakoniec ho však opäť dostanú späť vďaka podplateniu sezónnymi lístkami na zápasy Knicks a minútovou pusou (mimo obrazovky). Ross začne chodiť s Angličankou Emily (Helen Baxendaleová), neterou Rachelinho šéfa, ktorú mala Rachel zobrať na operu. Rachel ale v ten večer chcela ísť na rande so svojím priateľom, tak požiadala Rossa, či by Emily niekam nezobral. V závere série, ktorý sa natáčal v Londýne, majú Ross a Emily svadbu. Ross však počas skladania manželského sľubu povie namiesto mena Emily Rachelino meno, a tým si Emily poštve proti sebe. Chandler a Monica sa v Londýne spolu vyspia a Rachel sa rozhodne zúčastniť Rossovej svadby. Phoebe ostane sama v New Yorku, lebo je v šiestom mesiaci tehotenstva a nesmie lietať lietadlom.

Piata séria[upraviť | upraviť zdroj]

Piata séria začína svadbou Rossa a Emily v Londýne. Monica s Chandlerom sa svoj nový vzťah snažia pred priateľmi udržať v tajnosti. V 100. epizóde sa Phoebe narodia trojičky, jeden chlapec, Frank Jr. Jr., a dve dievčatá: Leslie a Chandler. Emily vyhlási, že jediný spôsob, ako môže zostať s Rossom je, ak by Ross prerušil všetku komunikáciu s Rachel. Ross súhlasí, no počas poslednej večere so všetkými šiestimi hlavnými postavami Emily zavolá Rossovi a po zistení, že Rachel je tam, si uvedomí, že mu nemôže veriť. To spôsobí koniec manželstva. Phoebe začne chodiť s policajtom Garym (Michael Rapaport) po tom, čo nájde jeho odznak a začne ho používať ako svoj vlastný. Vzťah Monicy a Chandlera vyjde najavo a na výlete v Las Vegas sa rozhodnú, že sa vezmú, no zmenia plány po tom, čo uvidia opitého Rossa a Rachel vybiehať zo svadobnej kaplnky.

Šiesta séria[upraviť | upraviť zdroj]

V úvode šiestej série vyjde najavo, že manželstvo Rossa a Rachel je chybou, ktorú urobili počas stavu opitosti. Snažia sa manželstvo anulovať, lebo Ross nechce ďalší, v poradí už tretí rozvod. No zistí, že to nedokáže urobiť, a tak sa snaží ich manželstvo pred Rachel utajiť. Avšak po pár epizódach sa rozvedú. Chandler sa nasťahuje k Monice, čo spôsobí, že sa Rachel musí presťahovať k Phoebe. Joey, stále neúspešný herec, dostane úlohu v seriáli, kde hrá po boku robota. Ross dostane prácu ako profesor na New York University a začne randiť so študentkou Elizabeth (Alexandra Holdenová). Bruce Willis sa ukáže v troch epizódach ako jej otec. Ich vzťah však končí kvôli ich odlišnostiam, ktoré spôsobuje vekový rozdiel, no Rossa štvalo to, že Rachel chodila s Elizabethiným otcom, a bol od nej o dosť starší - viac ako on od Elizabeth. Phoebin a Rachelin byt postihne požiar a Rachel sa presťahuje k Joeymu, zatiaľ čo Phoebe k Monice a Chandlerovi. Chandler požiada Monicu o ruku, ktorá povie áno, aj keď sa jej jej expriateľ Richard prizná, že ju stále miluje.

Siedma séria[upraviť | upraviť zdroj]

Siedma séria sa z väčšej časti venuje svadbe Monicy a Chandlera a jej prípravám. Vyskytnú sa finančné problémy, ktoré sú však rýchlo vyriešené Chandlerom, ktorý prezradí, že má tajné úspory. Joeyho seriál je zrušený, ale znovu mu ponúknu rolu v Dňoch nášho žitia. Medzitým sa Ross snaží Benovi ukázať židovský sviatok Chanuka s pomocou kostýmu pásavca. Phoebin byt je opravený, no prerobený iba s jednou veľkou spálňou namiesto pôvodnych dvoch a tak sa Rachel rozhodne zostať s Joeym. Posledné dve epizódy série sa týkajú svadby Monicy a Chandlera, kde sa v úlohe Chandlerovho otca objavila Kathleen Turnerová. Phoebe a Rachel nájdu pozitívny tehotenský test v kúpeľni Monicinho a Chandlerovho bytu.

Ôsma séria[upraviť | upraviť zdroj]

V ôsmej sérii je odhalené, že pozitívny test tehotenstva nájdený v Monicinej a Chandlerovej kúpeľni nepatrí Monice, ale Rachel. Rachel si urobí nový tehotenský test, o ktorom Phoebe tvrdí, že je negatívny, pretože chce vidieť, aké sú Racheline skutočné emócie pri zistení, že je naozaj tehotná. Rachel sa cíti smutne, keď pomyslí, že nie je tehotná, a tak jej Phoebe povie pravdu. Po pátracej akcii s červeným svetrom sa zistí, že otcom je Ross. Rachel a Ross sa rozhodnú nechať si dieťa, ale neobnoviť svoj vzťah. Joey sa zamiluje do Rachel, no ona mu lásku neopätuje. Na konci série sa Rachel narodí dieťa. V nemocnici dá Rossova mama Rossovi zásnubný prsteň, pretože chce, aby si zobral Rachel. Ross však Rachel neplánuje požiadať o ruku, ale prsteň si zoberie a dá si ho do vrecka svojej bundy. Medzičasom Joey hľadá vreckovku pre Rachel, pričom zoberie Rossovu bundu a z nej na zem vypadne zásnubný prsteň. Zohne sa, aby ho zobral a otočí sa k Rachel, stále držiac prsteň, na kolenách. Rachel súhlasí s tým, čo si myslí, že je požiadanie o ruku.

Deviata séria[upraviť | upraviť zdroj]

Ross a Rachel začínajú bývať spolu s ich dcérkou Emmou. Monica a Chandler sa snažia mať dieťa, no kvôli zdravotným obmedzeniam sa im to nedarí. Phoebe začína chodiť s Mikeom Hanniganom (Paul Rudd) a vyberie si, že bude s ním namiesto s jej expriateľom Davidom (Hank Azaria). Rachel a Emma sa presťahujú k Joeymu v strede série a Rachel si k nemu vytvorí náklonnosť, zatiaľ čo ostatní z priateľov sa snažia dať Rachel a Rossa dokopy. Skupina cestuje na Barbados vo finále série, aby si vypočuli Rossov príhovor na paleontologickej konferencii, pričom zostanú bývať na hoteli. Joey a jeho priateľka Charlie (Aisha Tylerová) sa rozídu a ona začne chodiť s Rossom. Keď Joey vidí Rossa a Charlie ako sa bozkávajú, ide do Rachelinej hotelovej izby a finále série končí ich bozkávaním.

Desiata séria[upraviť | upraviť zdroj]

V desiatej sérii sa uzatvára niekoľko motívov. Charlie sa rozíde s Rossom, aby sa dala dokopy so svojím expriateľom. Joey a Rachel sa snažia zápasiť s Rossovými pocitmi. Nakoniec sa rozhodnú, že najlepšie bude, ak zostanú priateľmi. Phoebe a Mike sa zoberú v strede série vonku pred kaviarňou Central Perk. Monica a Chandler sa rozhodnú adoptovať si dieťa a stretávajú sa s Ericou (Anna Farisová), biologickou matkou z Ohia. Počas finále seriálu im Erica porodí na ich prekvapenie dvojičky, dievčatko a chlapčeka. Monica a Chandler sa pripravujú na sťahovanie na predmestie a Joey začne byť smutný kvôli zmenám vo svojom živote. Rachel vyhodia z jej práce a dostane ponuku v Paríži. Ross sa snaží získať jej bývalú prácu späť, tajne sa stretáva s jej šéfom, no vzdá sa po tom, čo si uvedomí, že práca v Paríži je jej vysnívanou. Rachel sa rozlúči so slzami v očiach so všetkými okrem Rossa. Zranený a nahnevaný Ross ju konfrontuje a skončia spolu v posteli. Rachel odchádza a Ross, uvedomujúc si, že ju ľúbi, sa ju snaží zastihnúť na letisku. Rachel si tiež uvedomuje, že ho ľúbi a rozhodne sa vystúpiť z lietadla a súhlasí, že s ním zostane. Seriál sa končí so všetkými priateľmi, ako spoločne odchádzajú z bytu a mieria do Central Perku na svoju poslednú šálku kávy. Posledná veta v seriáli patrí Chandlerovi, ktorý si poslednýkrát robí srandu. Seriál končí záberom na fialové dvere bytu.

Produkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Koncepcia[upraviť | upraviť zdroj]

„Je to o sexe, láske, vzťahoch, kariére, o čase v tvojom živote, kedy je všetko možné. A je to o priateľstve, pretože keď si slobodný a si v meste, tvoji priatelia sú tvojou rodinou.“
—Pôvodný návrh použitý Cranom, Kauffmanovou a Brightom na predstavenie seriálu NBC.[2]

David Crane a Marta Kauffmanová začali pracovať na troch pilotných dieloch seriálov, ktoré mali mať premiéru v roku 1994 po tom, čo CBS zrušila ich sitkom Family Album v roku 1993. Kauffmanová a Crane sa rozhodli predstaviť seriál o „šiestich ľudoch vo veku 20 a viac rokov, ako si razia svoju cestu na Manhattane“ NBC, pretože si mysleli, že tam sa to bude najviac hodiť.[31] Svoj nápad odprezentovali aj svojmu produkčnému kolegovi Kevinovi Brightovi, ktorý pracoval ako výkonný producent v seriáli HBO Dream On.[32] Nápad na seriál im prišiel na um vtedy, keď Crane a Kauffmanová začali rozmýšlať o čase, kedy skončili univerzitu a začali žiť sami v New Yorku; Kauffmanová myslela tie časy, kedy ich budúcnosť bola „skôr otáznikom“.[2] Koncept im pripadal zaujímavý, keďže verili, že „každý pozná ten pocit“[2], a aj preto, že aj oni sa cítli tak isto v ich živote v tom čase. Tím nazval seriál Insomnia Cafe a predstavil sedemstranový návrh NBC v decembri 1993.[2][31]

V rovnakom čase, Warren Littlefield, vtedajší prezident NBC Entertainment, hľadal komédiu, v ktorej by boli mladí ľudia žijúci spolu a zdieľajúci výdavky. Littlefield chcel, aby skupina zdieľala pamätné udalosti ich životov s priateľmi, ktorí sa stali „novými, náhradnými rodinnými príslušníkmi“.[22] Littlefield mal však ťažkosti s oživením konceptu a koncepty pripravené NBC mu pripadali hrozné. Keď Kauffmanová, Crane a Bright predstavili Insomnia Café, Littlefield bol ohromený, že poznali jeho postavy. NBC kúpila nápad ako put pilot[pozn 1], čo znamenalo, že riskujú penále, ak by sa pilotný diel nenatočil.[33] Kauffmanovej a Craneovi trvalo tri dni na napísanie scenára k seriálu, ktorý nazvali Friends Like Us. Littlefield chcel, aby seriál „reprezentoval generáciu X a preskúmal nový druh skupinových väzieb“, ale ostatní nesúhlasili.[22] Crane argumentoval, že toto nie je seriál pre jednu generáciu a chcel vyrobiť seriál, z ktorého sa mohol pri pozeraní tešiť každý. NBC sa scenár páčil a seriál si objednala. Názov zmenili na Six of One, hlavne preto, že mali pocit, že Friends Like Us bolo podobné sitkomu ABC These Friends of Mine.[34]

Kasting[upraviť | upraviť zdroj]

Producenti chceli, aby Courteney Coxová (na obrázku) hrala Rachel, a Jennifer Anistonová hrala Moniku; no Coxová a Anistonová nesúhlasili a tak Coxová hrala Moniku a Anistonová Rachel.

Littlefield priznal, že keď začalo byť zrejmé, že seriál je v NBC uprednostňovaným projektom, telefonáty mal od každého agenta v meste, ktorého klienti chceli byť súčasťou seriálu.[22] Konkurz na hlavné role bol v New Yorku a v Los Angeles.[29] Vedúci kastingu v užšom výbere znížil 1000 uchádzačov na jednu postavu na 75 uchádzačov. Tí, ktorých zavolali do ďalšieho kola, čítali pred Cranom, Kauffmanovou a Brightom. Na konci marca bolo číslo potenciálnych hercov znížené na 3 až 4 pre každú rolu. Títo čítali pred Lesom Moonvesom, vtedajším riaditeľom Warner Bros. Television.[35]

Kedže tvorcovia seriálu pracovali s Davidom Schwimmerom už v minulosti, mali ho na mysli, keď písali postavu Rossa.[29] Zároveň bol prvým vybraným hercom.[36] Coxová chcela hrať postavu Moniky, ale producenti chceli, aby hrala Rachel, kvôli jej „radostnej, pozitívnej energii“, ktorá nepatrila k Monike, akú si prestavovali. Po Coxovej konkurze však Kauffmanová súhlasila s Coxovou a rolu dostala.[2][37] Keď sa o postavu Joeyho uchádzal Matt LeBlanc, dal postave iný nádych. Hral postavu Joeyho s jednoduchším zmýšľaním a dal jej srdce. Aj keď vtedy Crane a Kauffmanová nechceli, aby Matt LeBlanc rolu dostal, televízia im povedala, aby ho obsadili.[2] Jennifer Anistonová, Matthew Perry a Lisa Kudrowová boli obsadení na základe svojich konkurzov.[29]

Počas konkurzov sa v dejovej línii uskutočnilo viacero zmien. Tvorcovia zistili, že postavy musia viac prispôsobiť hercom a proces objavovania charakteru postáv pokračoval počas prvej série. Kauffmanová uznala, že Joey sa stal „úplne novou postavou“ a že „až pri prvej epizóde k sviatku Vďakyvzdania si uvedomili, aká je Monikina neuróza zábavná“.[38]

Písanie[upraviť | upraviť zdroj]

V týždňoch po tom, čo si NBC vybrala Priateľov, Crane, Kauffmanová a Bright skontrolovali scenáre, ktoré boli pôvodne určené pre iné seriály, hlavne nenatočené epizódy seriálu Seinfeld.[39] Kauffmanová a Crane zamestnali tím siedmich mladých scenáristov, pretože „keď máte 40, už to robiť nemôžete. Televízie a štúdia hľadajú mladých ľudí, ktorí práve skončili univerzitu.“[40] Tvorcovia mali pocit, že keď bude všetkých šesť postáv rovnako dôležitých, namiesto dominancie jednej či dvoch, zabezpečí to seriálu „nespočetné množstvo príbehov“.[22] Väčšina nápadov deja prišla od scenáristov, no niektoré nápady pridali samotní herci.[29] Aj keď tvorcovia pôvodne zamýšľali veľký príbeh lásky medzi Joeym a Monicou, nápad ľúbostného vzťahu medzi Rossom a Rachel sa vynoril počas toho, ako Kauffmanová a Crane písali scenár pilotného dielu.[2]

Počas produkcie pilotného dielu NBC požiadala, aby bol scenár zmenený a aby bola v seriáli jedna dominantná dejová línia a niekoľko vedľajších. Scenáristi to však zamietli, keďže chceli zachovať tri navzájom rovnocenné dejové línie.[34] NBC tiež chcela, aby scenáristi vytvorili jednu staršiu postavu na vyváženie mladých. Crane a Kauffmanová boli nútení vyhovieť a napísali návrh na epizódu, v ktorej bol „Pat the Cop“, ktorého úlohou bolo dávanie rád ostatným postavám. Crane si uvedomil, že dej je otrasný a Kauffmanová zažartovala: „Poznáte tú detskú knihu, Pat the Bunny? My máme Pat the Cop.“ NBC tento nápad nakoniec zamietla.[2]

Každé leto producenti vymýšľali dej pre nasledujúcu sériu.[41] Predtým, ako epizóda išla do produkcie, Kauffmanová a Crane skontrolovali scenár napísaný iným scenáristom. Hlavne vtedy, keď sa im niečo týkajúce sa seriálu alebo postavy zdalo byť cudzie.[39] Najťažšie epizódy na napísanie boli „prvá a posledná epizóda každej série“.[42] Na rozdiel od iných dejových línií, o vzťahu medzi Joeym a Rachel bolo rozhodnuté v polovici ôsmej série. Tvorcovia nechceli, aby sa Ross a Rachel dali dokopy tak skoro a zatiaľ čo hľadali prekážku v ich vzťahu, scenárista navrhol Joeyho záujem o Rachel a dejová línia bola zakomponovaná do série. Pri deviatej sérii si scenáristi neboli istí, koľko deju treba poskytnúť Rachelinemu bábätku, keďže nechceli, aby sa seriál točil okolo bábätka, ale zároveň nechceli, aby dej vyzeral, akoby žiadne bábätko neexistovalo.[41] Crane povedal, že im chvíľu trvalo, kým prijali myšlienku desiatej série, ktorú sa rozhodli urobiť preto, lebo mali ešte dosť príbehov na opodstatnenie série. Kauffmanová a Crane by nesúhlasili s jedenástou sériou, aj keby všetci herci chceli pokračovať.[38]

Filmovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Budova na 90 Bedford Street, Greenwich Village, ktorá bola použitá na exteriérové zábery.

Prvá séria sa natáčala v štúdiu 5 vo Warner Bros. Studios v meste Burbank v Kalifornii.[43] Vedúci predstavitelia NBC sa obávali, že scéna kaviarne je príliš hipsterská a požiadali, aby bol seriál nakrúcaný v reštaurácii, no nakoniec súhlasili s konceptom kaviarne.[2] Znelka seriálu bola nafilmovaná vo fontáne na Warner Bros. Ranch o štvrtej hodine ráno, ktoré bolo aj na Burbank obzvlášť chladné.[44] Na začiatku druhej série sa produkcia presunula do väčšieho štúdia 24, ktoré bolo po finále seriálu premenované na „The Friends Stage“ („Štúdio Priateľov“).[45] Filmovanie seriálu začalo počas leta 1994 pred živým publikom, ktoré dostalo súhrn seriálu, aby sa „skamarátili“ so šiestimi hlavnými postavami. Medzi klapkami zabával publikum najatý komediant.[46] Každá 22-minútová epizóda sa točila 6 hodín, dvakrát toľko čo väčšina sitkomov, hlavne kvôli niekoľkým klapkám a prepisovaniu scenára.[46]

Aj keď chceli producenti vždy nájsť správne príbehy na vyťaženie maxima z miesta, Priatelia nikdy neboli natáčaní v New Yorku. Bright mal pocit, že natáčanie mimo štúdia spôsobilo, že epizódy boli menej zábavné, aj keď aj pri natáčaní vonku bolo živé publikum neoddeliteľnou súčasťou seriálu.[29] Keď bol seriál kritizovaný za nesprávne zobrazovanie New Yorku, so skupinou zápasiacou s finančnými problémami, ktorá si mohla dovoliť veľké byty, Bright poznamenal, že štúdio musí byť dostatočne veľké pre kamery, osvetlenie, a „pre publikum, aby videlo, čo sa práve deje.“[29] Finále štvrtej série bolo natočené v Londýne, pretože producenti si boli vedomí popularity seriálu vo Veľkej Británii. Finále piatej série v Las Vegas bolo nafilmované v štúdiách Warner Bros., aj keď Bright stretol ľudí, ktorí si mysleli, že finále bolo naozaj natočené v Las Vegas.[47]

Finále seriálu[upraviť | upraviť zdroj]

Herci boli počas natáčania finálnej epizódy veľmi emotívni. Jennifer Anistonová vysvetlila: „Sme teraz ako porcelán, ktorý rýchlo smeruje k tehlovej stene.“[48]

Prvý koncept hodinového finále seriálu tvorcovia dokončili v januári 2004, štyri mesiace pred odvysielaním. Crane, Kauffmanová a Bright si pozreli finále iných sitkomov, aby pripravili osnovu epizódy, pričom dávali pozor na to, čo fungovalo a čo nie. Páčili sa im tie, ktoré zostali verné seriálu, citujúc finále seriálu The Mary Tyler Moore Show ako zlatý štandard. Pre Cranea, Kauffmanovú a Brighta bolo písanie finále náročné. Nechceli urobiť niečo, čo by bolo príliš, alebo vytrhnúť seriál zo seriálu.[49] Najkritickejšie časti finále boli natočené bez publika a s minimom členov štábu. Hlavné obsadenie si finále užívalo a boli si istí, že fanúšikovia budú reagovať podobne:

Je to presne to, v čo som dúfal. Všetci skončíme s pocitom nového začiatku a diváci majú pocit, že je to nová kapitola v živote všetkých týchto postáv.
David Schwimmer počas finále seriálu[50]

NBC finále seriálu výrazne propagovala.[51] Finále Priateľov bolo témou dvoch častí týždenného spravodajského magazínu Dateline NBC, z ktorého jedna mala dve hodiny. Pred finálnou epizódou bola odvysielaná hodinová retrospektíva záberov z celého seriálu a po finále nasledovala The Tonight Show with Jay Leno, ktorá bola natočená v štúdiu v kaviarni Central Perk a herci z Priateľov v nej boli ako hostia.[52] Poplatok za 30 sekúnd reklamného času počas finále seriálu bol 2 milióny dolárov, čím pokoril rekord stanovený seriálom Seinfeld, pri ktorom to bolo 1,7 milióna.[16]

6. mája 2004 si finále Priateľov pozrelo 52,5 milióna amerických divákov, čím sa stalo najsledovanejším televíznym vysielaním od čias Seinfeldu v roku 1998.[53] Aj keď nešlo o najsledovanejšiu epizódu seriálu, finále bolo štvrtým najsledovanejším finále seriálu, iba za finále seriálov M*A*S*H, Na zdravie a Seinfeld, ktoré si pozrelo 105; 80,4 a 76,2 milión divákov.[54] Retrospektívnu epizódu si pozrelo menej ako 36 miliónov divákov a finále bolo druhým najviac sledovaným vysielaním v tom roku, hneď za Super Bowl.[54] Po finále seriálov Priatelia a Frasier kritici špekulovali o osude žánru sitkom. Niektoré názory boli, že toto symbolizuje koniec žánru pre zredukovanie počtu sitkomov kvôli reality show.[51]

Prijatie[upraviť | upraviť zdroj]

Prijatie kritikov[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé hodnotenia seriálu boli zmiešané. Na webe Metacritic, ktorého hodnotenie bolo založené na 20 recenziách, mali Priatelia 59 zo 100 bodov.[55] V ranných fázach bol porovnávaný najmä so seriálom Seinfeld a kritici ho označovali za jeho menej úspešnú obdobu. V novinách Los Angeles Daily News Ray Richmond nazval seriál ako „jeden z tých svetlejších komédií v novej sezóne“ a Los Angeles Times ho pomenovali ako bezpochyby najlepší komediálny seriál novej sezóny.[56]

Reportérke Chicago Sun-Times Ginny Holbertovej sa vlastnosti Joeyho a Rachel zdali nevyvinuté[57], zatiaľ čo Richmond komentoval obsadenie ako „prijemnú, mládežnícku skupinu“ s „dobrou chémiou“.[58] Robert Bianco z USA Today nazval Schwimmera „úžasným“. Pochválil tiež hlavné herečky, ale bol znepokojený, že Perryho rola Chandlera je nedefinovaná a že LeBlanc sa príliš spoliehal na rutinu hlúpeho fešáka.[59] Autori Friends Like Us: The Unofficial Guide to Friends si mysleli, že herci sa „až príliš snažili,“ najmä Perry a Schwimmer.

Ako seriál pokračoval, hodnotenia začali byť viac pozitívne a Priatelia sa stali jedným z najpopulárnejších sitkomov všetkých čias.[8][9][60] Kritici chválili seriál za to, že je dôsledne napísaný a že chémia medzi hlavnými hercami funguje. Noel Holston z Newsday, ktorý v roku 1994 zavrhol pilotný diel ako „napodobeninu Seinfeldu“ sa zriekol svojej recenzie po opätovnom pozretí epizódy a pocítil potrebu napísať tvorcom ospravedlnenie.[38] Heather Havrileskyová zo Salon.com si myslí, že seriál „zaznamenal pokrok v 2. sérii“. Havrileskyová podotkla, že vtipy špecifické pre každú postavu „vás naozaj nahlas rozosmejú niekoľkokrát za epizódu“ a kvalita scenáru umožnila príbehom byť „originálnymi a inovatívnymi“.[61] Bill Carter z The New York Times popísal ôsmu sériu ako „skutočne ohromujúci návrat“. Carter uviedol, že „vytváraním nových dejových línií a vysoko decibelových smiechov“ si seriál našiel cestu „späť do sŕdc svojich fanúšikov.“[62] Avšak Liane Boninová z Entertainment Weekly mala pocit, že smer deviatej série bol sklamaním. Kritizovala najmä neustále návštevy známych celebrít a uchyľovanie sa k skákaniu cez žraloka (angl. jump the shark)[pozn 2]. Aj keď bola sériou sklamaná, Bininová podotkla, že scenár bol stále dôsledne napísaný.[63] Havrileskyová vyhlásila, že desiata séria bola „znepokojivo hrozná, oveľa horšia, ako by ste si pri niekedy tak dobrom seriáli mohli predstaviť.“[61] Priatelia boli zahrnutí do zoznamu časopisu Time „The 100 Best TV Shows of All-Time“, s poznamenaním, že „dobre skryté tajomstvo tohto seriálu bolo, že sa volal Priatelia, a že to bolo naozaj o rodine.“[64]

„Pre akúkoľvek epizódu bolo nemožné, aby splnila očakávania, ktoré sa vytvorili okolo finále Priateľov. No táto hodina sa dostala pravdepodobne najbližšie k očakávaniam, ako si fanúšikovia mohli priať. Dvojhodinový špeciál urobil napokon presne to, čo mal. Ukončil príbeh, zatiaľ čo nám pripomenul, prečo sme mali tento seriál radi a že nám bude chýbať.“
— Robert Bianco z USA Today komentujúc finále seriálu.[65]

Hodnotenia finále seriálu boli rôzne. Robert Bianco z USA Today popísal finále ako zábavné a uspokojivé a chválil ho za skvelé miešanie emócií a humoru, pričom zdôrazňovalo každú z hviezd.[65] Sarah Rodmanová z Boston Herald pochválila Schwimmera a Anistonovú za ich herecké výkony, ale mala pocit, že danie sa dokopy ich postáv bolo „trochu nerealistické, aj keď si to väčšina fanúšikov priala.“[66] Roger Catlin z Hartford Courant mal pocit, že nováčikovia seriálu budú „prekvapení, aká smutná môže táto záležitosť byť a ako skoro každý gag závisí od úplnej hlúposti svojej postavy.“[67] Ken Parish Perkinsová, ktorá píše pre Fort Worth Star-Telegram podotkla, že finále bolo „viac dojemné ako komické a viac uspokojivé z hľadiska uzatvárania príbehov ako zábavy.“[68]

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Ceny Emmy[upraviť | upraviť zdroj]

Ceny Emmy pre Priateľov
Rok Kategória Kategória (anglický názov) Osoba Epizóda
2003 Najlepšia vedľajšia úloha v komediálnom seriáli Outstanding Guest Actress in a Comedy Series Christina Applegatová O Rachelinej ďalšej sestre
2002 Najlepší komediálny seriál Outstanding Comedy Series - -
2002 Najlepšia herečka v komediálnom seriáli Outstanding Lead Actress in a Comedy Series Jennifer Anistonová O tom, ako Rachel rodila
2000 Najlepší hosťujúci herec v komediálnom seriáli Outstanding Guest Actor in a Comedy Series Bruce Willis Prsteň
1998 Najlepšia herečka v komediálnom seriáli Outstanding Supporting Actress in a Comedy Series Lisa Kudrowová O Rossovej svadbe
1996 Najlepšia réžia komediálneho seriálu Outstanding Directing for a Comedy Series Michael Lembeck O ctiteľke & O stretnutí po rokoch

Zlatý Glóbus[upraviť | upraviť zdroj]

  • 2003 – Najlepšia herečka v komediálnom seriáli − komédia alebo muzikál (angl. Best Lead Actress in a Television Series - Comedy or Musical)Jennifer Anistonová

Screen Actors Guild Award[upraviť | upraviť zdroj]

2000 – Najlepšia herečka v komediálnom seriáli (angl. Outstanding Performance by a Female Actor in a Comedy Series)Lisa Kudrowová

1996 – Najlepšia herecká skupina v komediálnom seriáli (angl. Outstanding Performance by an Ensemble in a Comedy Series) – J. Anistonová, C. Coxová, L. Kudrowová, M. LeBlanc, M. Perry, D. Schwimmer

Sledovanosť[upraviť | upraviť zdroj]

Táto tabuľka zobrazuje sledovanosť Priateľov v Spojených štátoch, kde bol seriál pravidelne medzi top 10 najsledovanejšími programami za celú sezónu. „Poradie“ odkazuje na to, akú sledovanosť mali Priatelia v porovnaní s inými televíznymi seriálmi, ktoré boli vysielané počas hlavného vysielacieho času danej televíznej sezóny. Je zobrazené vo vzťahu k celkovému počtu vysielaných seriálov v šiestich veľkých televíziách v danej sezóne. „Počet divákov“ odkazuje na priemerný počet divákov pre všetky epizódy, ktoré boli vysielaný v pravidelnom vysielacom čase v danej televíznej sezóne. „Premiéra série“ je dátum vysielania prvej epizódy danej série a „Finále série“ je dátum, kedy bola vysielaná finálna epizóda danej série. Doteraz sú Priatelia posledným sitkomom, ktorý dosiahol 1. priečku sledovanosti v televízii. Jeho nástupcovia sú C.S.I.: Kriminálka Las Vegas, American Idol, NBC Sunday Night Football a NCIS: Námorný vyšetrovací úrad.

Tabuľka sledovanosti
Séria Vysielací čas Premiéra série Finále série Televízna sezóna Poradie Počet divákov
(v miliónoch)
Najsledovanejšia epizóda
Názov Počet divákov
(v miliónoch)
1 Štvrtok 20:30
(epizódy 1–16)
Štvrtok 21:30
(epizódy 17–24)
22. septembra 1994 18. mája 1995 1994–95 8 24.3[69] „O tom, ako Rachel pochopila“ 31.3[70]
2 Štvrtok 20:00 21. septembra 1995 16. mája 1996 1995–96 3 29.4[69] „O ctiteľke & O stretnutí po rokoch“ 52.9[70]
3 19. septembra 1996 15. mája 1997 1996–97 4 24.9[69] „O tom, ako si Chandler nepamätal

správnu sestru“

29.8[71]
4 25. septembra 1997 7. mája 1998 1997–98 4 24.0[69] „O Rossovej svadbe“ 31.6[70]
5 24. septembra 1998 20. mája 1999 1998–99 2 23.5[69] „O tom ako Ross povedal Rachel“ 30.9[70]
6 23. septembra 1999 18. mája 2000 1999–2000 5 20.7[69] „O zásnubách“ 30.7[70]
7 12. októbra 2000 17. mája 2001 2000–01 5 20.2[69] „O monikinej a chandlerovej svadbe“ 30.1[70]
8 27. septembra 2001 16. mája 2002 2001–02 1 24.5[69] „O tom, ako Rachel rodila“ 34.9[70]
9 26. sepmtebra 2002 15. mája 2003 2002–03 2 21.8[69] „O tom ako nikto nikoho nepožiadal

o ruku“

34.0[70]
10 25. septembra 2003 6. mája 2004 2003–04 4 22.8[69] „Posledná epizóda“ 52.5[53]

Licencovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Vďaka licenčným poplatkom na vysielanie Priatelia vygenerujú Warner Bros. približne 1 miliardu amerických dolárov každý rok, čo znamená približne 20 miliónov dolárov pre každého herca hlavnej postavy (Jennifer Anistonová, Courteney Coxová, Lisa Kudrowová, Matt LeBlanc, Matthew Perry a David Schwimmer), z ktorých každý dostáva 2% z licenčných poplatkov[72]. Seriál má zmluvy na vysielanie s niektorými televíziami, vrátane Nickelodeon, TBS a Paramount.

Kultúrny vplyv[upraviť | upraviť zdroj]

Scéna Central Perku vo Warner Bros. Studios.

Aj keď tvorcovia zamýšľali Priateľov „len ako seriál“, mnoho psychológov počas vysielania seriálu skúmalo, aký kultúrny dopad Priatelia mali. Anistonovej účes bol pomenovaný „The Rachel“ a bol kopírovaný po celom svete.[22] Joeyho fráza „Ako sa máš?“ (v originále „How you doin'?“) sa stala populárnou súčasťou západno-anglického slangu pri nadväzovaní náhodných známostí alebo pri stretnutí sa s priateľmi.[73]

Priatelia sú parodovaní v 12. sérii seriálu To je vražda, napísala v epizóde „Murder Among Friends“. V tejto epizóde amatérska detektívka a spisovateľka detektívnych románov Jessica Fletcherová (Angela Lansburyová) vyšetruje vraždu scenáristu fiktívneho televízneho seriálu Buds o každodennom živote skupiny priateľov z mesta.

Kaviareň Central Perk, jedna z najikonickejších scén seriálu má po svete veľa imitácií. V roku 2006 začal iránsky podnikateľ Mojtaba Asadian franšízu Central Perk a zaregistroval si meno v 32 krajinách. Výzdoba kaviarní je inšpirovaná Priateľmi a nájde sa v nich repliku gauča, pulty, neónové nápisy a tehly. Nachádzajú sa tam aj obrazy rôznych postáv zo seriálu a televízor, v ktorom bežia epizódy Priateľov. James Michael Tyler, ktorý hral manažéra Central Perku, Gunthera, sa zúčastnil slávnostného otvorenia kaviarne v Dubaji, kde pracoval ako čašník.[74] Central Perk bol znovu postavený ako časť múzejnej expozície vo Warner Bros. Studios a bol ukázaný v The Ellen DeGeneres Show v októbri 2008. Jennifer Anistonová navštívila scénu prvýkrát od finále seriálu v 2004. Od 24. septembra do 7. októbra 2009 sa na Broadwick Street v Londýne nachádzala replika Central Perku. Kaviareň zákazníkom predávala reálnu kávu a zobrazovala výstavu Priateľov a rekvizít, ako napríklad Gellerov pohár z tretej série z epizódy „O americkom futbale“.[75] V marci 2010 podnikateľ Du Xin v Pekingu otvoril kaviareň s názvom Central Perk.[76] V Indii sa nachádza 6 kaviarní tematicky ladených s Priateľmi. Jedna sa nachádza v Chandigarh (pomenovaná Central Perk), ďalšia v Kolkate a v Západnon Bengálsku (pomenovaná F.R.I.E.N.D.S. Cafe), v ktorej sa nachádza veľa ikon z pôvodného seriálu, napríklad Chandlerova a Joeyho škaredá socha psa, oranžový gauč, fialové dvere Monikinho a Rachelinho bytu a Phoebin ružový bicykel. Ďalšie tri sa nachádzajú v Dilí, Bhubaneswar a Pune.[77][78] V Pakistane sa nachádzajú dve kaviarne − jedna v Láhaure známa ako „Friends Cafe“ a druhá v Pešaware pomenovaná „Central Perk“. Obidve tieto kaviarne majú ikonický gauč, gitaru a stolný futbal, hlášky zo seriálu na stenách a aj reprízy epizód na projektore. Tiež plánujú, že budú mať svojho vlastného Gunthera za barom.[79] V roku 2016 bola v Singapure otvorená replika Central Perku. Je to jediný Central Perk, ktorý dostal práva duševného vlastníctva od Warner Bros. mimo USA.[80][81]

Priatelia tiež rozvinuli alternatívny rodinný životný štýl, ktorý prezentuje nápad, že „všetko, čo potrebujete, sú dobrí priatelia“. Publikum sa dokáže nájsť v seriáli cez problémy, ktoré je vidno v epizódach. Seriál zobrazuje nový štýl žitia života a rozvíjania vzťahov, ktoré sa v bežnej spoločnosti nevyskytujú. Podľa experta na popkultúru z University at Buffalo, Priatelia „je jeden z mála seriálov, ktoré znamenali zmenu americkej kultúry.“ Scény mladých ľudí a ich role sú lepšie definované a reprezentujú životný štýl, ktorý sa sústreďuje na vytváranie a udržiavanie vzťahov medzi priateľmi, ktorí vedú vlastný život a navzájom si pomáhajú.[82]

Vysielanie[upraviť | upraviť zdroj]

Spojené štáty americké[upraviť | upraviť zdroj]

Po vyrobenom pilotnom dieli, ktorý splnil očakávania NBC, mal seriál, ktorý pomenovali Priatelia, premiéru 22. septembra 1994 v lukratívnom vysielacom čase vo štvrtok o 20:30. Pilotný diel bol odvysielaný medzi seriálmi Mad About You a Seinfeld a pozrelo si ho skoro 22 miliónov amerických divákov.[2] Seriál bol obrovským úspechom počas jeho vysielania a bol základnou časťou štvrtkového večera na NBC. Keď Crane v roku 2001 povedal reportérom, že je možnosť, že bude deviata séria, kritici si mysleli, že robí iba propagáciu a že aspoň dvaja herci hlavných postáv nebudú súhlasiť s ďalšou sériou.[62] Keď bolo potvrdené, že Priatelia sa vrátia s deviatou sériou, správy boli hlavne o tom, že k natočeniu série ich prividelo množstvo peňazí – 7 miliónov na epizódu.[62]

Po dlhoročných očakávaniach, že deviata séria bude posledná, NBC v decembri 2002 podpísala zmluvu na poslednú, desiatu sériu. Kreatívny tím nechcel predĺžiť rokovania do ďalšieho roka a chceli začať písať zvyšok deviatej série a potenciálneho finále seriálu. NBC súhlasila so zaplatením 10 miliónov dolárov Warner Bros. za produkciu každej epizódy v desiatej sérii, čo bola najvyššia cena v histórii televízie za 30 minútové seriály.[83] Hoci NBC nedokázala z reklamy zarobiť peniaze pokrývajúce výdavky, seriál bol neoddeliteľnou súčasťou štvrtkového nočného programu, čo zabezpečilo vysokú sledovanosť a príjmy z iných seriálov. Herci si vyžiadali, že desiata séria bude z pôvodných 24 epizód skrátená na 18 epizód, aby mohli pracovať aj na projektoch mimo seriálu.[63]

Od 5. marca 2018 bolo všetkých 236 epizód Priateľov zverejnených pre televízne stanice vo vysokom rozlíšení, začínajúc s pilotnou epizódou. Pre remastrované epizódy Warner Bros. obnovil predtým orezané snímky na ľavej a pravej strane, použitím originálneho 35 mm filmového pásu na využitie celej 16:9 širokouhlej obrazovky. Tieto remastrované epizódy sa vysielajú na Novom Zélande na TV2 od januára 2011. Netflix pridal všetkých 10 sérií Priateľov vo vysokom rozlíšení do svojej streamovacej služby v USA 1. januára 2015.

Medzinárodné[upraviť | upraviť zdroj]

Priatelia boli vysielaní na rôznych televíznych kanáloch vo Veľkej Británii v originálnych, neupravených medzinárodných verziách. Tieto verzie s viac zábermi, ako v pôvodnej americkej verzii, boli vysielané na kanáloch ako Channel 4, Sky1, E4, a Comedy Central UK. 4. septembra 2011 seriál oficiálne skončil na E4 po reprízovaní seriálu od roku 2004. Od októbra 2011 prevzal práva na vysielanie programu Comedy Central. V Írsku sa seriál vysielal na RTÉ2.

Priatelia boli vysielaný v Austrálii na kanále Seven Network (iba 1. séria), Nine Network (2. - 10. séria), Network Ten (repríza v rokoch 2007–09) a na kanáli GEM (subkanále Nine Network). Na Novom Zélande seriál vysiela TV2.

V Kanade sa seriál vysielal na kanále Global a neskôr na niekoľkých sesterských staniciach, vrátane Slice, DTour a TVTropolis.

V Indii bol seriál vysielaný stanicou Comedy Central v rôznych časoch. V krajine sa stal najsledovanejším vysielaním v angličtine.[84]

Na Filipínach bol seriál pôvodne vysielaný na ABC-5 od 1996 do 2005 a na ETC od 2005 do 2014.

V Grécku bol seriál vysielaný na Star Channel. Na Cypre sa Priatelia vysielali na CyBC 2 a reprízy na TVOne.

Slovensko[upraviť | upraviť zdroj]

Na Slovensku seriál vysielala TV Markíza.

Domáce pozeranie[upraviť | upraviť zdroj]

Streamovanie[upraviť | upraviť zdroj]

V októbri 2014 riaditeľ Warner Brothers Kevin Tsujihara oznámil, že predal severoamerické vysielacie práva všetkých desiatich sérii Netflixu.[85][86] Dohoda bola viac 500 tisíc dolárov za epizódu[87] alebo 120 miliónov za všetko. Seriál je na Netflixe dostupný od 1. januára 2015.[88] Ide o rovnaké epizódy, ktoré sa vysielali pôvodne na NBC, teda skrátene verzie (vysvetlené nižšie). Od roku 2020 sú Pratelia dostupní len na HBO Max.

DVD[upraviť | upraviť zdroj]

Každá séria bola samostatne vydaná na DVD a po finále seriálu bol vydaný aj kompletný balíček. Každé vydanie pre región 1 obsahuje špeciálne doplnky a ide o pôvodné medzinárodné verzie (ktoré obsahujú viac scén, lebo pôvodné epizódy museli byť na NBC skracované, aby zostal čas vymedzený na reklamu), no vydania pre 2. región sú pôvodné skrátené epizódy. Pri prvej sérii má každá epizóda vylepšený zvuk a farby.

Warner Home Video vydalo celý seriál na Blu-ray 13. novembra 2012.[89] Kolekcia neobsahuje odstránené zábery a vtipy, ktoré boli zahrnuté v DVD vydaniach a sú v nej originálne verzie, ako boli vysielané na NBC.

Meno DVD Epizód Dátum vydania DVD Dátum vydania Blu-ray
Región 1 Región 2 Región 4 Región A Región B Spojené kráľovstvo Región B Austrália
Kompletná prvá séria

(angl. The Complete First Season)

24 30. apríla 2002 29. mája 2000[90] 4. októbra 2006 30. apríla 2013
Kompletná druhá séria

(angl. The Complete Second Season)

24 3. septembra 2002[91] 29. mája 2000[90] 4. októbra 2006 30. apríla 2013
Kompletná tretia séria

(angl. The Complete Third Season)

25 1. apríla 2003[92] 29. mája 2000[90] 4. októbra 2006
Kompletná štvrtá séria

(angl. The Complete Fourth Season)

24 15. júla 2003[93] 29. mája 2000[90] 4. októbra 2006
Kompletná piata séria

(angl. The Complete Fifth Season)

24 4. novembra 2003[94] 29. mája 2000[90] 4. októbra 2006
Kompletná šiesta séria

(angl. The Complete Sixth Season)

25 27. januára 2004[95] 17. júla 2000[96] 4. októbra 2006
Kompletná siedma séria

(angl. The Complete Seventh Season)

24 6. apríla 2004[97] 25. októbra 2004[98] 4. októbra 2006
Kompletná ôsma séria

(angl. The Complete Eight Season)

24 9. novembra 2004[99] 25. októbra 2004[100] 4. októbra 2006
Kompletná deviata séria

(angl. The Complete Ninth Season)

24 8. marca 2005[101] 25. októbra 2004[102] 4. októbra 2006
Kompletná desiata séria

(angl. The Complete Tenth Season)

18 15. novembra 2005 25. októbra 2004[103] 4. októbra 2006
Kompletný seriál

(angl. The Complete Series)

236 15. novembra 2005[104]
14. novembra 2006
(znovu vydané)
16. apríla 2013
(znovu vydané 2013)
2. októbra 2006
12. novembra 2007
(znovu vydané)
28. septembra 2009
(edícia 15. výročie)
13. novembra 2012 12. novembra 2012 21. november 2012
(exkluzívne JB Hi-Fi)
21. august 2013

Spin-off[upraviť | upraviť zdroj]

LeBlanc dúfal, že keď bude mať Joey, „pravdepodobne najmenej rozvinutý charakter“ v Priateľoch svoj vlastný seriál, stane sa viac rozvinutým.[47]

Po skončení seriálu v roku 2004 Matt LeBlanc podpísal zmluvu na spin-off Joey, ktorý zobrazoval Joeyho presťahovanie sa do Los Angeles, aby mohol pokračovať vo svojej hereckej kariére. Kauffmanová a Crane nemali záujem pracovať na spin-offe, ale Bright s producentmi seriálu Scottom Silveri a Shana Goldberg-Meehanovou súhlasil.[105] NBC robila Joeymu veľkú reklamu a dali mu vysielací čas, ktorý pôvodne patril Priateľom, teda vo štvrtok o 20.00.[106] Pilotný diel si pozrelo 18,60 milióna amerických divákov, ale počas dvoch sérií seriálu sledovanosť kontinuálne klesala.[107] Priemer 1. série bol 10,20 milióna a druhej 7,10 milióna.[47] Poslednú epizódu vysielanú 7. marca 2006 si pozrelo 7,09 milióna divákov.[108] NBC zrušila seriál 15. mája 2006 po dvoch sériach.[109] Bright obvinil spoluprácu medzi riaditeľmi NBC, štúdiom a ostatnými producenti za rýchle zničenie seriálu:

V Priateľoch bol Joey zvodca žien, ale mali sme ho radi. Bol silným priateľom, človekom, na ktorého si sa mohol spoľahnúť. Joey sa stal chlapíkom, ktorý si nevie zohnať prácu, nevie pozvať dievča von. Stal sa neúspešnou, skleslou postavou. Mal som pocit, že sa uberá zlým smerom, ale nikto ma nepočúval.
Kevin S. Bright pri odôvodňovaní zrušenia seriálu Joey.[110]

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Put pilot je pilotný diel, ktorý sa televízia zaručila vysielať ako špeciál alebo seriál. Ak televízia neodvysiela pilotný diel, bude dlžiť peniaze produkčnému štúdiu. Väčšinou to znamená, že televízia tento pilotný diel odvysiela.
  2. Jumping the shark (možno preložiť ako Skákanie cez žraloka) je pomenovanie situácie, kedy scenáristom začnú dochádzať nápady a snažia sa udržať pozornosť divákov nepravdepodobnými zápletkami či lacnými efektami.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. NEWS, ABC. 'Friends' Creators Reveal Secrets [online]. ABC News, [cit. 2018-09-23]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. a b c d e f g h i j k 'Friends' creators share story of show's beginnings - Dateline NBC - Newsmakers | NBC News [online]. 2013-12-28, [cit. 2018-08-23]. Dostupné online. Archivované 2013-12-28 z originálu.
  3. The 10 Most-Watched TV Series Finales Ever! [online]. Entertainment Tonight, [cit. 2018-08-27]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. The 10 Most-Watched Series Finales Ever. Mental Floss, 2010-02-28. Dostupné online [cit. 2018-09-23]. (po anglicky)
  5. KALIN, Natalie. Huffington Post [online]. 2015-02-27, [cit. 2018-09-23]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. 'Friends' finale is decade's most-watched TV show - Chicago Tribune [online]. 2012-08-12, [cit. 2018-09-23]. Dostupné online. Archivované 2012-08-12 z originálu.
  7. The most watched TV episode of the decade was . . . the series finale of 'Friends' [online]. 2009-12-07, [cit. 2018-09-23]. Dostupné online. Archivované 2009-12-07 z originálu.
  8. a b Complete List - The 100 Best TV Shows of All-TIME - TIME [online]. 2009-02-26, [cit. 2018-09-23]. Dostupné online. Archivované 2009-02-26 z originálu.
  9. a b TV Guide Names Top 50 Shows - CBS News [online]. 2012-09-04, [cit. 2018-08-23]. Dostupné online. Archivované 2012-09-04 z originálu.
  10. Empire Magazine's 50 Greatest TV Shows of All Time [online]. www.listal.com, [cit. 2018-09-23]. Dostupné online. Archivované 2011-07-13 z originálu. (po anglicky)
  11. Latest Movie News | Film Industry - Empire [online]. Empire, [cit. 2018-09-23]. Dostupné online. (po anglicky)
  12. Special Collector's Issue: 100 Greatest Episodes of All Time. TV Guide, 1997, čís. June 28 – July 4.
  13. 101 Best Written TV Series List [online]. 2014-01-10, [cit. 2018-08-23]. Dostupné online. Archivované 2014-01-10 z originálu.
  14. FRETTS; ROUSH, Bruce, Matt. The Greatest Shows on Earth. TV Guide Magazine, roč. 61, čís. 3194-3195, s. 16–19.
  15. „1 milión dolárov pre Priateľov,“ BBC News. 11. november 1998
  16. a b REUTERS. Friends heads for much-hyped farewell - Express India [online]. expressindia.indianexpress.com, [cit. 2018-08-25]. Dostupné online.
  17. Friends - The Series Finale [online]. www.amazon.com, [cit. 2019-01-05]. Dostupné online.
  18. a b LOWRY, Brian. Friends cast returning amid contract dispute. Los Angeles Times (Los Angeles), 12. augusta 1996. ISSN 0458-3035.
  19. CARTER, Bill. Friends' Cast Bands Together To Demand a Salary Increase. The New York Times. Dostupné online [cit. 2018-09-23]. (po anglicky)
  20. Guinness World Records 2005. 2004. vyd. New York City : Guinness World Records Ltd. ISBN 978-1892051226. S. 288.
  21. Friendly Fire | Friends | Television News | TV | Entertainment Weekly | 2 [online]. 2009-07-20, [cit. 2018-09-23]. Dostupné online. Archivované 2009-07-20 z originálu.
  22. a b c d e f They leave as they began: With a buzz - Page 2 - baltimoresun.com [online]. 2011-06-04, [cit. 2018-09-23]. Dostupné online. Archivované 2011-06-04 z originálu.
  23. A 'family' sitcom for Gen X - 'Friends' cast a new TV mold. Christian Science Monitor, 2004-05-06. Dostupné online [cit. 2018-09-23]. ISSN 0882-7729.
  24. Why we'll miss our absent Friends - Independent.ie. Independent.ie. Dostupné online [cit. 2018-09-23]. (po anglicky)
  25. DECZYNSKI, Rebecca. 17 Celebrities Who Are Godparents to Other Celebrities' Kids [online]. CafeMom, 2016-05-07, [cit. 2019-01-05]. Dostupné online. (po anglicky)
  26. WILD, David. Friends 'Til the End: The Official Celebration of All Ten Years. 2004. vyd. [s.l.] : Time Warner. ISBN 1-932273-19-0.
  27. Lisa Kudrow [online]. IMDb, [cit. 2019-01-02]. Dostupné online.
  28. Courteney Cox [online]. IMDb, [cit. 2019-01-02]. Dostupné online.
  29. a b c d e f g Friends: Kevin Bright [online]. USA Today, 2004-04-23, [cit. 2018-09-23]. Dostupné online.
  30. Matt LeBlanc | TV Guide [online]. TVGuide.com, [cit. 2019-01-02]. Dostupné online. (po anglicky)
  31. a b KOLBERT, Elizabeth. Birth of a TV Show: A Drama All Its Own. The New York Times. Dostupné online [cit. 2018-09-23]. (po anglicky)
  32. Behind the scenes [online]. TV2, [cit. 2019-01-02]. Dostupné online.
  33. STALLINGS, Penny. Ultimate Friends Companion. London : Channel 4, 1999-10-28. (5th Impression edition.) Dostupné online. ISBN 9780752217260. (English)
  34. a b KOLBERT, Elizabeth. The Conception and Delivery of a Sitcom: Everyone's a Critic. The New York Times, 1994-05-09. Dostupné online [cit. 2018-09-23]. (po anglicky)
  35. KOLBERT, Elizabeth. Finding the Absolutely Perfect Actor: The High-Stress Business of Casting. The New York Times, 1994-04-06. Dostupné online [cit. 2019-01-02]. ISSN 0362-4331. (po anglicky)
  36. COURIC, Katie. Can David Schwimmer leave Ross Geller behind? [online]. MSNBC, 2004-05-05, [cit. 2019-01-02]. Dostupné online. Archivované 2012-11-03 z originálu.
  37. Friends Til the end: The Official Celebration of all Ten years. [s.l.] : Time Home Entertainment, 2004.
  38. a b c 'Friends' that were like family -- Newsday.com [online]. 2009-01-24, [cit. 2018-09-23]. Dostupné online. Archivované 2009-01-24 z originálu.
  39. a b KOLBERT, Elizabeth. A Sitcom Is Born: Only Time Will Tell The Road To Prime Time: Last of four articles on the creation of a television series.. The New York Times. Dostupné online [cit. 2018-09-23]. (po anglicky)
  40. SHAYNE, Bob. No Experience Wanted [online]. Los Angeles Times, 2001-06-10, [cit. 2019-01-02]. Dostupné online. Archivované 2009-06-16 z originálu.
  41. a b Entertainment & the Arts | Baby episode could make 'Friends' TV's top show | Seattle Times Newspaper [online]. community.seattletimes.nwsource.com, [cit. 2018-09-23]. Dostupné online.
  42. RADLOFF, Jessica. The Creators of Friends Reveal Brand-New Secrets About the Show [online]. Glamour, 2016-02-16, [cit. 2019-01-05]. Dostupné online. (po anglicky)
  43. ENDRST, James. Friends wins friends with caffeine-fueled energy [online]. Austin American-Statesman, 1995-02-23, [cit. 2019-01-02]. vyžadovaná registrácia. Dostupné online.
  44. POLLAK, Michael. Keep Your Left Up. The New York Times, 2005-11-27. Dostupné online [cit. 2019-01-05]. ISSN 0362-4331. (po anglicky)
  45. 52 millon friends see off "Friends" [online]. www.chinadaily.com.cn, [cit. 2018-09-23]. Dostupné online.
  46. a b KIESEWETTER, John. Friends grows in stature, ratings [online]. The National Enquirer, 2002-01-27, [cit. 2019-01-05]. Dostupné online. (po anglicky) [prebraná citácia]
  47. a b c Friendly art of funny [online]. The Age, 2006-12-07, [cit. 2018-09-23]. Dostupné online. (po anglicky)
  48. 'Friends' end painful, cast says - The Boston Globe [online]. 2009-01-21, [cit. 2018-08-23]. Dostupné online.
  49. HARTLAUB, Peter. 'Friends' challenge -- finding right words to say goodbye [online]. SFGate, 2004-01-15, [cit. 2019-01-02]. Dostupné online.
  50. HARTLAUB, Peter. Friends challenge - finding right words to say goodbye [online]. San Francisco Chronicle, 2004-01-15, [cit. 2019-01-02]. Dostupné online. Archivované 2009-01-23 z originálu.
  51. a b SHALES, Tom. A Big Hug Goodbye to 'Friends' and Maybe to the Sitcom [online]. The Washington Post, 2004-05-07, [cit. 2018-09-23]. Dostupné online.
  52. USATODAY.com - And now, the one where 'Friends' says goodbye [online]. usatoday30.usatoday.com, [cit. 2018-09-23]. Dostupné online.
  53. a b CARTER, Bill. 'Friends' Finale's Audience Is the Fourth Biggest Ever [online]. [Cit. 2018-08-25]. Dostupné online. (po anglicky)
  54. a b Estimated 51.1M Tune in for 'Friends' Finale. Fox News, 2004-05-07. Dostupné online [cit. 2018-08-25]. (po anglicky)
  55. Friends [online]. [Cit. 2018-08-25]. Dostupné online.
  56. ROSENBERG, HOWARD. TV Reviews : NBC's Strongest Evening of the Week Has Its Weak Spot. Los Angeles Times, 1994-09-22. Dostupné online [cit. 2018-08-25]. ISSN 0458-3035. (po anglicky)
  57. Chicago Sun-Times Archive Search Results [online]. nl.newsbank.com, [cit. 2018-09-23]. Dostupné online.
  58. NewsLibrary Search Results [online]. nl.newsbank.com, [cit. 2018-09-23]. Dostupné online.
  59. BIANCO, Robert. Six Friends Sittin' Around, Talking. Pittsburgh Post-Gazette, 22. septembra 1994.
  60. Empire Magazine's 50 Greatest TV Shows of All Time list [online]. 2011-07-13, [cit. 2018-08-23]. Dostupné online. Archivované 2011-07-13 z originálu.
  61. a b Salon.com Politics | Never forget your "Friends" [online]. 2009-01-22, [cit. 2018-09-23]. Dostupné online. Archivované 2009-01-22 z originálu.
  62. a b c CARTER, Bill. Plot Twists Paid Off For 'Friends'. The New York Times. Dostupné online [cit. 2018-09-23]. (po anglicky)
  63. a b WEEKLY, Liane Bonin Entertainment. CNN.com - Is 'Friends' overstaying its welcome? - Jan. 9, 2003 [online]. edition.cnn.com, [cit. 2018-09-23]. Dostupné online.
  64. Friends - The 100 Best TV Shows of All-TIME - TIME [online]. 2009-04-30, [cit. 2018-09-23]. Dostupné online. Archivované 2009-04-30 z originálu.
  65. a b USATODAY.com - Rachel stays, so 'Friends' are able to leave together [online]. usatoday30.usatoday.com, [cit. 2018-08-25]. Dostupné online.
  66. RODMAN, Sarah. Six pals depart on a classy note. Boston Herald, 7. mája 2004.
  67. ROGER, Catlin. The Long Farewell is Over; Lots of Fans, Little Fanfare for Mich-Anticipated Finale of Friends [online]. Hartford Courant, 2004-05-07, [cit. 2019-01-02]. Dostupné online. Archivované 2015-07-04 z originálu.
  68. PERKINSFORT, Ken Parish. Farewell to Friends: The finale to the 10-year series wraps up all the loose ends [online]. Worth Star-Telegram, 2004-05-07, [cit. 2019-01-02]. vyžadovaná registrácia. Dostupné online.
  69. a b c d e f g h i j Sledovanosť Priateľov v jednotlivých sériách:
  70. a b c d e f g h You Won’t Believe What America’s Favorite "Friends" Episodes Are [online]. [Cit. 2015-08-12]. Dostupné online.
  71. Nielsen Ratings (December 1996–January 1997) [online]. [Cit. 2015-08-12]. Dostupné online. Archivované 2016-03-03 z originálu.
  72. You'll never believe how much money the 'Friends' cast STILL earns today. USA TODAY. Dostupné online [cit. 2018-08-25]. (po anglicky)
  73. ANNE, S.. The Hindu : Education Plus Hyderabad : Take it easy yaar! [online]. The Hindu, 2004-12-27, [cit. 2019-01-02]. Dostupné online. Archivované 2010-08-20 z originálu.
  74. KALSI, Jyoti. Where Friends hang out [online]. Gulf News, 2006-05-08, [cit. 2019-01-02]. Dostupné online. Archivované 2008-07-08 z originálu.
  75. THORLEY, Chantelle. London to celebrate 15 years of Friends with Central Perk pop-up [online]. Event, 2009-09-15, [cit. 2019-01-02]. Dostupné online. Archivované 2010-04-10 z originálu.
  76. HONG, Haolan; KENT, Jo Ling. 'Friends' in China: 'Central Perk' hits Beijing - CNN.com [online]. www.cnn.com, 2010-07-02, [cit. 2019-01-02]. Dostupné online. (po anglicky)
  77. BINAYAK, Poonam. These Cafes in India Are Based On Your Favourite 'Friends' TV Show [online]. Culture Trip, [cit. 2019-01-02]. Dostupné online.
  78. TIWARI, Shwali. India Now Has 5 F.R.I.E.N.D.S Themed Cafes, But There's A Catch [online]. India Times, 2016-09-27, [cit. 2019-01-02]. Dostupné online. Archivované 2017-02-11 z originálu.
  79. A real-life version of Central Perk from F.R.I.E.N.D.S in Peshawar [online]. The Good Times Unique Pakistan, 2015-09-01, [cit. 2019-01-02]. Dostupné online. Archivované 2015-12-12 z originálu.
  80. QUEK, Eunice. F.R.I.E.N.D.S-themed cafe Central Perk opens for business [online]. AsiaOne, 2016-11-28, [cit. 2019-01-02]. Dostupné online.
  81. SINGSON, Ysa. Central Perk, The Cafe From 'Friends,' Just Opened In Singapore [online]. Cosmopolitan Philippines, 2016-12-01, [cit. 2019-01-02]. Dostupné online. (po anglicky)
  82. "Friends" Reflected Change in American Society, Among First TV Shows to Portray "Youth on Their Own," says UB Pop-Culture Expert - UB NewsCenter [online]. 2012-05-28, [cit. 2018-08-23]. Dostupné online. Archivované 2012-05-28 z originálu.
  83. Friends climax watched by 51m. BBC News, 2004-05-07. Dostupné online [cit. 2019-01-02]. (po anglicky)
  84. CHOUDHARY, Vidhi. Friends most watched English show on Indian TV in January-June. https://www.livemint.com/, 2016-07-11. Dostupné online [cit. 2018-08-23].
  85. LIEBERMAN, David. ‘Friends’ Licensed To Netflix In Warner Bros Deal — VIDEO. Deadline, 2014-10-15. Dostupné online [cit. 2018-08-25]. (po anglicky)
  86. Friends Is Coming to Netflix! | TV Guide. TVGuide.com, 2014-10-15. Dostupné online [cit. 2018-08-25]. (po anglicky)
  87. Seinfeld vs. Friends: Breaking Down the Economics of Two Beloved ’90s Sitcoms. Vogue. Dostupné online [cit. 2018-08-25]. (po anglicky)
  88. Every episode of Friends is now on Netflix. The Verge. Dostupné online [cit. 2018-08-25].
  89. Friends DVD news: Announcement for Friends - The Complete Series on Blu-ray | TVShowsOnDVD.com [online]. 2012-06-22, [cit. 2018-08-25]. Dostupné online. Archivované 2012-06-22 z originálu.
  90. a b c d e Fisher, Nick. Videos to buy. The Sun (News Group Newspapers), May 27, 2000, s. 47.
  91. Friends: Season 2 [online]. 2002-09-03, [cit. 2018-08-25]. Dostupné online. (English)
  92. Friends: Season 3 [online]. 2003-04-01, [cit. 2018-08-25]. Dostupné online.
  93. Friends: Season 4 [online]. 2003-07-15, [cit. 2018-08-25]. Dostupné online. (English)
  94. Friends: Season 5 [online]. 2003-11-04, [cit. 2018-08-25]. Dostupné online.
  95. Friends: Season 6 [online]. 2004-01-27, [cit. 2018-08-25]. Dostupné online.
  96. Fisher, Nick. Video view. The Sun (News Group Newspapers), July 15, 2000, s. 40.
  97. Friends: Season 7 [online]. 2004-04-06, [cit. 2018-08-25]. Dostupné online.
  98. Friends: Complete Season 7 - New Edition [online]. 2004-10-25, [cit. 2018-09-17]. Dostupné online. (English)
  99. Friends: Season 8 [online]. 2004-11-09, [cit. 2018-08-25]. Dostupné online.
  100. Friends: Complete Season 8 - New Edition [online]. 2004-10-25, [cit. 2018-09-17]. Dostupné online. (English)
  101. Friends: Season 9 [online]. 2005-03-08, [cit. 2018-08-25]. Dostupné online.
  102. Friends: Complete Ninth Season [online]. [Cit. 2018-09-17]. Dostupné online. (English)
  103. Friends: Complete Season 10 - New Edition [online]. 2004-10-25, [cit. 2018-09-17]. Dostupné online. (English)
  104. Friends: The One with All Ten Seasons [online]. 2005-11-15, [cit. 2018-08-25]. Dostupné online.
  105. USATODAY.com - NBC has sitcom plans for 'Friends' pal Joey [online]. usatoday30.usatoday.com, [cit. 2019-01-02]. Dostupné online.
  106. CNN.com - 'Joey' finds new friends on NBC - Sep 10, 2004 [online]. edition.cnn.com, [cit. 2019-01-02]. Dostupné online.
  107. MORAES, Lisa de. Joey & The Apprentice: Downright Unfriendly. Washington Post, 2004-09-11.
  108. Weekly Program Rankings [online]. ABC Medianet, 2006-03-21, [cit. 2019-01-02]. Dostupné online. Archivované 2009-01-20 z originálu.
  109. BAUDER, David. NBC Betting on Aaron Sorkin's New Drama". Washington Post, 2006-05-15. Dostupné online.
  110. https://web.archive.org/web/20090825080619/http://www.theage.com.au/news/tv--radio/friendly-art-of-funny/2006/12/05/1165080950967.html?page=fullpage

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Friends na anglickej Wikipédii.