Zoznam najvyšších budov a stavieb na svete

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam najvyšších budov a stavieb na svete na rok 2012.

Najvyššie budovy[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Zoznam najvyšších budov sveta
Obrázok Názov stavby Mesto Štát Stavba Celková výška Počet poschodí Počet výťahov
Burj Dubai Under Construction on 13 November 2007.jpg Burdž Chalífa Dubaj Spojené arabské emiráty 2004 – 2010 829,84 m 209[1] 57[2]
Abraj-ul-Bait towers 2.jpg Abrádž al-Bajt Mekka Saudská Arábia 2004 – 2012 601 m 120 94[3]
Taipei 101 2009 amk-EditMylius.jpg Tchaj-pej 101 Tchaj-pej Tchaj-wan 1999 – 2004 508 m 101 63
SWFC Jul08.jpg Šang-chaj chuan-čchiou ťin-žung čung-sin Šanghaj Čína 1997 – 2008 492 m 101 91
International Commerce Centre 200911.jpg Chuan-čchiou mao-i kuang-čchang Hongkong Čína 2002 – 2010 484 m 108 46

Najvyššie stavby[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Zoznam najvyšších stavieb na svete
Obrázok Názov stavby Mesto Štát Stavba Celková výška
Burdž Chalífa Dubaj Spojené arabské emiráty 2004 – 2010 829,84 m
Tokyo Sky Tree1.jpg Tókjó Sukai Curí Tokio Japonsko 2008 – 2012 634 m
KVLY-TV Mast Tower Wide.jpg Vysielač KVLY-TV Blanchard, ND Spojené štáty 1963 628,8 m
KXJB view from distance.jpeg Vysielač KXJB-TV Galesburg, ND Spojené štáty 1998 627,8 m
CA KXTV KOVR Tower USA.jpg Vysielač KXTV/KOVR Walnut Grove, CA Spojené štáty 2000 624,5 m

Podľa kategórie[upraviť | upraviť zdroj]

Kategória Obrázok Názov stavby Obec Štát Začiatok stavby Koniec stavby Celková výška
Mrakodrap Burdž Chalífa Dubaj Spojené arabské emiráty 2004 2010 829,84 m
Veža Tokyo Sky Tree1.jpg Tókjó Sukai Curí Tokio Japonsko 2008 2012 634 m
Vysielač KVLY-TV Mast Tower Wide.jpg Vysielač KVLY-TV Blanchard, ND Spojené štáty 1963 1963 628,8 m
Hodinová veža Abrádž al-Bajt Mekka Saudská Arábia 2004 2012 601 m
Moderná pagoda Taipei 101 2009 amk-EditMylius.jpg Tchaj-pej 101 Tchaj-pej Tchaj-wan 1999 2004 509,2 m
Stavba pre vedecký výskum BREN Tower nevada.jpg BREN Tower Nevada Test Site Spojené štáty 1962 1962 462 m
Stavba pre vojenské účely Vysielač Lualualei Māili, HI Spojené štáty 1962 1962 458,11 m
Dvojičky Petronas Twin Towers 2010 April.jpg Menara Berkembar Petronas Kuala Lumpur Malajzia 1992 1998 452 m
Komín GRES-2.jpg Ekibastuz GRES-2 Ekibastuz Kazachstan 1986 1987 419,7 m
Radar Radar v Dimone Dimona Izrael 2008 2008 400 m
Priehradová veža Kiev TV Tower.jpg Kyjivska televeža Kyjev Ukrajina 1968 1973 385 m
Elektrický pylón Elektrické spojenie na ostrov Čou-šan Ta-mao Čína 2009 2010 370
Čiastočná veža Gerbrandytoren.Lek.jpg Gerbrandytoren IJsselstein Holandsko 50. roky 1961 366,8 m
Tubusový stožiar TV-Tower Vinnytsya.jpg Vysielač Vinnycia Vinnycia Ukrajina 1961 1961 354 m
Mostný pylón Viaduc-Millau Pile-P2.svg Pylón 2 Millauského viaduktu Millau Francúzsko 2002 2003 342 m
Nepravá pyramída Dprk pyongyang hotel rugen 05 s.jpg Rjukjong Hotchel Pchjongjang Severná Kórea 1987 2012 330,02 m
Veža typu Blaw-Konx Lakihegyi adotorony.jpg Lakihegyi adótorony Szigetszentmiklós Maďarsko 1946 1946 314 m
Pyramída Construction in April 2012.jpg Shard London Bridge Londýn Spojené kráľovstvo 2009 2012 307,5 m
Priehrada Nurek Dam.JPG Nurecká priehrada Nurek Tadžikistan 1961 1980 300 m[4]
Betónová priehrada BarrageDeLaGrandeDixenceFaceValee.JPG Priehrada Grande-Dixence[5] Hérémence Švajčiarsko 1953 1964 285 m
Betónový elektrický pylón Premostenie rieky Jang-c’-ťiang Nanking Čína 1992 1992 257 m
Elektrický pylón pre DC Premostenie rieky Jang-c’-ťiang Wu-chan Čína 2003 2003 229 m
Meteorologická veža Jaslovske Bohunice meteorological tower.JPG Meteorologická stanica v Jaslovských Bohuniciach Jaslovské Bohunice Slovensko 1984 1986 212,5 m[6]
Minaret Mešita Hasana II. Casablanca Maroko 1986 1993 210 m
Veterná turbína Windkraftanlage Laasow.jpg Windkraftanlage Laasow Laasow Nemecko 2005 2006 205 m
Chladiaca veža Kraftwerk Niederaußem Block K BoA Kühlturm.jpg Elektráreň Niederaußem Bergheim Nemecko 2002 2003 200 m
Trojičky Abraj al-Lulu Manáma Bahrajn 2007 2009 200 m
Pamätník Gateway Arch from air.jpg Gateway Arch St. Louis Spojené štáty 1963 1965 192 m
Vodná veža Kuweit-towers.JPG Hlavná veža Kuvajtských vodných veží Kuvajt Kuvajt 1971 1979 187 m
Drevená stavba TRESTLE EMP simulator - B1B Bomber - Kirtland Air Force Base - 1989.jpeg ATLAS-I Albuquerque Spojené štáty 1972 1980 180 m
Tehlová veža Anaconda Stack.jpg Anaconda Smelter Stack Anaconda, MO Spojené štáty 1918 1919 178,3 m
Štadión Le Stade Olympique 3.jpg Stade olympique de Montréal Montreal Kanada 1973 1976 175 m
Obelisk San Jacinto Monument.jpg San Jacinto Monument La Porte, TX Spojené štáty 1936 1939 173,7 m
Kostol Chicago Temple Building5.jpg Chicago Temple Building Chicago Spojené štáty 1923 1924 173 m
Tehlová budova Torino-moleA.jpg Mole Antonelliana Turín Taliansko 1863 1889 167 m
Tehlová budova Philadelphia City Hall 12.jpg Philadelphia City Hall Philadelphia Spojené štáty 1871 1901 167 m
Ruské kolo Singapore Flyer and Gardens by the Bay.JPG Singapore Flyer Singapur Singapur 2005 2008 165 m
Vlajka (stožiar) Dushanbe flagpole from the ground.jpg Vlajka Tadžikistanu v Dušanbe Dušanbe Tadžikistan 2010 2010 165 m
Kostolná veža Ulmer Muenster Westseite.jpg Ulm Münster Ulm Nemecko 1377 1890 161 m
Priemyselná hala Kennedy Space Center - the building.jpg Vehicle Assembly Building Kennedyho vesmírne stredisko Spojené štáty 1962 1966 160 m
Kupola Notre-Dame de la Paix.jpg Bazilika Nanebovzatia Panny Márie Yamoussoukro Pobrežie Slonoviny 1985 1990 158 m
Pamätný kríž Valle de los caidos by forcy-cruz frontal vertical.jpg Santa Cruz del Valle de los Caídos San Lorenzo de El Escorial Španielsko 1956 1957 152,4 m
Teleskop Arecibo Observatory Aerial View.jpg Observatórium Arecibo Arecibo Spojené štáty 1960 1963 150 m
Horská dráha Kingda Ka Overview.jpg Kingda Ka Jackson, NJ Spojené štáty 2004 2005 138,98 m
Hrobka Kheops-Pyramid.jpg Chufuova pyramída Gíza Egypt 2586 p. n. l. 2566 p. n. l. 138,8 m
Štvoričky Saigon Pearl complex.jpg Saigon Pearl Hočiminovo Mesto Vietnam 2005 2012 135 m
Maják Jeddah Light cropped.jpg Džiddaský maják Džidda Saudská Arábia 1987 1990 133 m
Letisková riadiaca veža Suvarnabhumi Airport, Control Tower.jpg Letisko Suvarnabhumi Bangkok Thajsko 2005 2006 132,2 m
Kotvený komín Lágymányosihíd légifotó.jpg Komín Budapesti Erőmű Zrt. Budapešť Maďarsko 130 m
Socha Spring Temple Buddha picturing Vairocana, in Lushan County, Henan, China.png Čung-jüan ta-fu Fo-tu-šan Čína 2000 2002 128 m
Stúpa Jetavanaramaya 2.jpg Jetavaranamaya Anuradhapura Srí Lanka 286 301 122 m
Silo Henninger-turm-2010-ffm-024.jpg Henninger Turm Frankfurt nad Mohanom Nemecko 1959 1961 120 m
Skulptúra E4324-Spire-of-Dublin.jpg Spire of Dublin Dublin Írsko 2002 2003 120 m
Pylón lanovky Kitzsteinhorn stuetze.JPG Pylón tretej sekcie Gletscherbahn Kaprun Kaprun Rakúsko 1965 1966 113,6 m
Tehlové chladiace veže Ironbridge Power Station - geograph.org.uk - 524409.jpg Chladiace veže elektrárne Ironbridge B Coalbrookdale Spojené kráľovstvo 1963 1969 112 m
Elektrický pylón pre AC Premostenie Vezery Brémy Nemecko 1972 1974 111 m
Guľa Globen Stockholm February 2007.jpg Globe Arena Štokholm Švédsko 1986 1989 85 m
Tehlový maják Lanterna di Genova-IMG 2503.JPG Lanterna di Genova Janov Taliansko 1128 1161 77 m
Tehlový minaret Alai Gate and Qutub Minar.jpg Qutb Minar Dillí India 1193 1386 72,5 m
Drevený kostol Surdesti.bis jos.SE.1997.jpg Kostol svätých archanjelov (Şurdeşti) Şurdeşti Rumunsko 1766 72 m
Elektrický pylón, prefabrikovaný betónovo Mast 301 5.JPG Pylón 301 na elektrickom spojení Innertkirchen-Littau-Mettlen Littau Švajčiarsko 1990 1990 59,5 m
Veterný mlyn Schiedam molen De Noord.jpg De Noord Schiedam Holandsko 1800 1803 33,3 m
Stavba z LEGO Veža z LEGO Sao Paulo Brazília 2011 2011 31,16 m

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Oficiálny počet poschodí je 163, ale v špičke má ďalších 46 ( The Burj Khalifa [online]. Glass, Steel and Stone. Dostupné online. (anglicky)).
  2. Burj Khalifa [online]. Emporis. Dostupné online. (anglicky)
  3. Makkah Clock Royal Tower [online]. Emporis. Dostupné online. (anglicky)
  4. Highest Dams (World and U.S.) [online]. 1998 ICOLD World Register of Dams. Dostupné online. (anglicky)
  5. World's Highest Concrete Dam [online]. Guinness World Records. Dostupné online. (anglicky)
  6. Ako sa žije na našej meteostanici? [online]. Obec Jaslovské Bohunice, 1.5.2009. Dostupné online.