Svätojakubská cesta na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dóm sv. Alžbety v Košiciach
Chrám sv. Jakuba v Levoči
Hronský Beňadik – hlavný portál

Svätojakubská cesta na Slovensku je pútnická magistrála, ktorá spája významné pútnické miesta na Slovensku. Jej hlavná vetva začína v Košiciach a územím Slovenska smeruje cez Bratislavu do Rakúska[1][2], kde nadväzuje na Jakobsweg a európsku sieť pútnických ciest do španielskeho mesta Santiago de Compostela[3]. Ďalšie vetvy vedú z Poľska Spišom[4], cez Kysuce [4], z Maďarska [5] a pripravuje sa nová vetva cez Oščadnicu a Trenčín[6].

Magistrála vznikla s cieľom zvýšenia náboženského povedomia a histórie a nadväzuje na v minulosti využívané pútnické trasy. Má ambíciu byť plnohodnotnou súčasťou celoeurópskej siete Svätojakubských ciest. Charakteristickým znakom trás je označenie logom, existujúca infraštruktúra, služby i cirkevná, kultúrna, sponzorská a politická podpora. V súčasnosti existuje sieť značených trás na púť do Santiaga de Compostela od Poľska po Sicíliu, od Švédska po Rumunsko a je postupne vyznačovaná i dopĺňaná informačnými systémami a službami.[3]

Trasa na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé aktivity, smerujúce k vyznačeniu trasy a oživeniu svätojakubských pútí vznikli v roku 2012 a v roku 2020 bolo z celkovej dĺžky 620 km vyznačených okolo 80 %.[7] Svätojakubská cesta vedie prevažne po značených turistických chodníkoch alebo cyklochodíkoch a je navrhnutá s ohľadom na potreby pútnikov. Vedie cez významné a turisticky atraktívne slovenské mestá, kultúrne pamiatky, národné parky či iné pozoruhodnosti svetového či národného významu.[7]

Hlavná vetva[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavná slovenská vetva vedie z Košíc do Bratislavy, meria 621 km a je možné ju prejsť za približne 30 dní. Je rozdelená do 5 úsekov a viacerých etáp, z ktorých každá zaberie pútnikovi približne jeden deň cesty.

Prehľad úsekov Svätojakubskej cesty na Slovensku[6]
Úsek Počet etáp Vzdialenosť Popis úseku
KošiceLevoča 5 100 km Vedie cez Kojšovskú hoľu, Gelnicu, Krompachy, Žehru, Spišský hrad a Mariánsku horu do Levoče. Tu sa pripája vetva, vedúca z Litmanovej a Červeného kláštora.
LevočaDonovaly 9 172,6 km Vedie cez Kežmarok, tatranské osady, Važec, do údolia Váhu, a cez Liptovský Mikuláš a Korytnicu smeruje na Donovaly.
DonovalyHronský Beňadik 6 141 km Pokračuje cez Španiu Dolinu, Banskú Bystricu, Zvolen a Banskú Štiavnicu do Hronského Beňadiku.
Hronský BeňadikTrnava 6 126,2 km Vedie cez Topoľčianky, Nitru a Sereď do Trnavy.
TrnavaBratislava 4 83 km Smeruje cez Červený Kameň, Pezinok a Marianku do Bratislavy, kde končí na Námestí Slovenského národného povstania pred Starou tržnicou.
BratislavaWolfsthal (Rakúsko) 1 11,4 km Táto krátka etapa slúži ako prípoj na rakúsku vetvu Svätojakubskej cesty (Jakobsweg). Z Námestia Slovenského národného povstania vedie cez Most Lanfranconi nábrežím Dunaja do rakúskeho Wolfsthalu.
Rajka (Maďarsko) – Bratislava 1 24,8 km Táto krátka etapa slúži ako prípoj z maďarskej vetvy Svätojakubskej cesty (Szent jakab út). Z Rajky v Maďarsku vedie cez Rusovce, Starý most až na Námestie Slovenského národného povstania.

Sekundárna vetva[upraviť | upraviť zdroj]

Plánovaná je aj sekundárna vetva Svätojakubskej cesty na Slovensku, ktorá bude viesť prevažne po Považí cez obce OščadnicaTrenčínTrnava. Dokončenie sekundárnej vetvy sa odhaduje na rok 2022.

Iné verzie trasy[upraviť | upraviť zdroj]

Treba podotknúť, že uvedená trasa je preferovaná a realizovaná občianskym združením Priatelia Svätojakubskej cesty na Slovensku – Camino de Santiago.[6] Napr. Asociácia Fórum Jakubskej cesty uvádza pod Svätojakubskou cestou len tri časti[2] a iniciatívu spomínaného občianskeho združenia neuznáva.[8]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Svätojakubská cesta na Slovensku [online]. Občianske združenie Priatelia Svätojakubskej cesty na Slovensku - Camino de Santiago, [cit. 2020-09-18]. Dostupné online.
  2. a b Slovensko [online]. svatojakubskacesta.eu, [cit. 2020-06-19]. Dostupné online.
  3. a b Rutas del camino de santiago internacionales [online]. Gobierno de España - Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana, [cit. 2020-09-18]. Dostupné online. (po španielsky; kastílsky)
  4. a b jakubskacesta.eu, [cit. 2020-06-19]. Dostupné online.
  5. Úsek: Rajka (HU) - Bratislava [online]. Občianske združenie Priatelia Svätojakubskej cesty na Slovensku - Camino de Santiago, [cit. 2020-09-18]. Dostupné online. Archivované 2020-09-29 z originálu.
  6. a b c Svätojakubské trasy na slovensku [online]. Občianske združenie Priatelia Svätojakubskej cesty na Slovensku - Camino de Santiago, [cit. 2020-09-18]. Dostupné online.
  7. a b Svätojakubská cesta alebo Camino de Santiago na Slovensku je už vyznačené na 80% [online]. relaxmagazin.sk, 2019-05-09, [cit. 2020-06-19]. Dostupné online.
  8. Svätojakubská cesta (dezinformácie) [online]. svatojakubskacesta.eu, [cit. 2020-06-19]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]