Zoznam dvojtisícoviek na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
1. Gerlachovský štít (Vysoké Tatry)
9. Rysy (Vysoké Tatry)
10. Kriváň (Vysoké Tatry)
26. Bystrá (Západné Tatry/Liptovské T.)
31. Baníkov (Západné Tatry/Roháče)
36. Havran (Belianske Tatry)
40. Kresanica (Záp.Tatry/Červené vrchy)
48. Ďumbier (Nízke Tatry)

Zoznam dvojtisícoviek na Slovensku obsahuje 50 slovenských dvojtisícoviek zo všetkých najvyšších slovenských pohorí (Vysoké Tatry, Západné Tatry, Belianske Tatry a Nízke Tatry).

Kritériá pre zaradenie vrcholov do tohto zoznamu sú:

  • Nadmorská výška aspoň 2000 m n. m.
  • relatívna výška vrcholu, tj. prevýšenie od najvyššieho sedla spájajúcej daný vrchol s iným vyšším (tzv. materským) vrcholom, aspoň 100 metrov. Toto kritérium sa používa okrem iného aj na alpské vrcholy.[1]

Celkom 21 vrcholov je turisticky prístupných (plus Lomnický štít lanovkou), ostatné hory sú buď prístupné len s horským vodcom (väčšina štítov vo Vysokých Tatrách) alebo neprístupné z dôvodu ochrany prírody (napr. všetky vrcholy v Belianskych Tatrách).

# Vrch Výška relatívna
výška
vrcholu
Materský vrch Pohorie Súradnice Príst
upný
1. Gerlachovský štít 000000000002655.00000000002 655 m 000000000002355.00000000002 355 m Mont Blanc Vysoké Tatry 49°09′49″S 20°08′02″V / 49,16361°S 20,13389°V / 49.16361; 20.13389 (Gerlachovský štít) nie
2. Lomnický štít 000000000002634.00000000002 634 m 000000000000442.0000000000442 m Gerlachovský štít Vysoké Tatry 49°11′42″S 20°12′47″V / 49,19500°S 20,21306°V / 49.19500; 20.21306 (Lomnický štít) nie
3. Ľadový štít 000000000002627.00000000002 627 m 000000000000286.0000000000286 m Lomnický štít Vysoké Tatry 49°09′56″S 20°06′55″V / 49,16556°S 20,11528°V / 49.16556; 20.11528 (Ľadový štít) nie
4. Pyšný štít 000000000002623.00000000002 623 m 000000000000111.0000000000111 m Lomnický štít Vysoké Tatry 49°11′49″S 20°12′28″V / 49,19694°S 20,20778°V / 49.19694; 20.20778 (Pyšný štít) nie
5. Kežmarský štít 000000000002556.00000000002 556 m 000000000000143.0000000000143 m Lomnický štít Vysoké Tatry 49°11′56″S 20°13′12″V / 49,19889°S 20,22000°V / 49.19889; 20.22000 (Kežmarský štít) nie
6. Vysoká 000000000002547.00000000002 547 m 000000000000292.0000000000292 m Gerlachovský štít Vysoké Tatry 49°10′22″S 20°05′39″V / 49,17278°S 20,09417°V / 49.17278; 20.09417 (Vysoká) nie
7. Končistá 000000000002538.00000000002 538 m 000000000000205.0000000000205 m Gerlachovský štít Vysoké Tatry 49°09′26″S 20°06′49″V / 49,15722°S 20,11361°V / 49.15722; 20.11361 (Končistá) nie
8. Baranie rohy 000000000002526.00000000002 526 m 000000000000137.0000000000137 m Pyšný štít Vysoké Tatry 49°12′06″S 20°11′49″V / 49,20167°S 20,19694°V / 49.20167; 20.19694 (Baranie rohy) nie
9. Rysy 000000000002503.00000000002 503 m 000000000000163.0000000000163 m Vysoká Vysoké Tatry 49°10′46″S 20°05′16″V / 49,17944°S 20,08778°V / 49.17944; 20.08778 (Rysy) áno
10. Kriváň 000000000002495.00000000002 495 m 000000000000400.0000000000400 m Gerlachovský štít Vysoké Tatry 49°09′47″S 20°00′00″V / 49,16306°S 20,00000°V / 49.16306; 20.00000 (Kriváň) áno
11. Bradavica 000000000002476.00000000002 476 m 000000000000276.0000000000276 m Gerlachovský štít Vysoké Tatry 49°10′16″S 20°09′21″V / 49,17111°S 20,15583°V / 49.17111; 20.15583 (Bradavica) nie
12. Gánok 000000000002462.00000000002 462 m 000000000000182.0000000000182 m Vysoká Vysoké Tatry 49°10′29″S 20°06′09″V / 49,17472°S 20,10250°V / 49.17472; 20.10250 (Gánok) nie
13. Slavkovský štít 000000000002452.00000000002 452 m 000000000000178.0000000000178 m Bradavica Vysoké Tatry 49°09′57″S 20°11′04″V / 49,16583°S 20,18444°V / 49.16583; 20.18444 (Slavkovský štít) áno
14. Prostredný hrot 000000000002441.00000000002 441 m 000000000000131.0000000000131 m Ľadový štít Vysoké Tatry 49°11′05″S 20°11′40″V / 49,18472°S 20,19444°V / 49.18472; 20.19444 (Prostredný hrot) nie
15. Hrubý vrch 000000000002428.00000000002 428 m 000000000000252.0000000000252 m Kriváň Vysoké Tatry 49°10′14″S 20°01′36″V / 49,17056°S 20,02667°V / 49.17056; 20.02667 (Hrubý vrch) nie
16. Mengusovský štít 000000000002424.00000000002 424 m 000000000000207.0000000000207 m Vysoká Vysoké Tatry 49°11′13″S 20°03′35″V / 49,18694°S 20,05972°V / 49.18694; 20.05972 (Mengusovský štít) nie
17. Satan 000000000002421.00000000002 421 m 000000000000182.0000000000182 m Hrubý vrch Vysoké Tatry 49°09′47″S 20°03′07″V / 49,16306°S 20,05194°V / 49.16306; 20.05194 (Satan) nie
18. Kolový štít 000000000002418.00000000002 418 m 000000000000161.0000000000161 m Lomnický štít Vysoké Tatry 49°12′38″S 20°11′56″V / 49,21056°S 20,19889°V / 49.21056; 20.19889 (Kolový štít) nie
19. Javorový štít 000000000002417.00000000002 417 m 000000000000168.0000000000168 m Ľadový štít Vysoké Tatry 49°11′15″S 20°10′05″V / 49,18750°S 20,16806°V / 49.18750; 20.16806 (Javorový štít) nie
20. Veľké Solisko 000000000002413.00000000002 413 m 000000000000113.0000000000113 m Hrubý vrch Vysoké Tatry 49°09′45″S 20°01′55″V / 49,16250°S 20,03194°V / 49.16250; 20.03194 (Veľké Solisko) nie
21. Štrbský štít 000000000002381.00000000002 381 m 000000000000131.0000000000131 m Satan Vysoké Tatry 49°10′13″S 20°02′27″V / 49,17028°S 20,04083°V / 49.17028; 20.04083 (Štrbský štít) nie
22. Krátka 000000000002374.00000000002 374 m 000000000000105.0000000000105 m Hrubý vrch Vysoké Tatry 49°09′47″S 20°00′47″V / 49,16306°S 20,01306°V / 49.16306; 20.01306 (Krátka) nie
23. Kôprovský štít 000000000002363.00000000002 363 m 000000000000113.0000000000113 m Mengusovský štít Vysoké Tatry 49°10′56″S 20°02′54″V / 49,18222°S 20,04833°V / 49.18222; 20.04833 (Kôprovský štít) áno
24. Svinica 000000000002301.00000000002 301 m 000000000000351.0000000000351 m Gerlachovský štít Vysoké Tatry 49°13′10″S 20°00′36″V / 49,21944°S 20,01000°V / 49.21944; 20.01000 (Svinica) áno
25. Tupá 000000000002284.00000000002 284 m 000000000000117.0000000000117 m Končistá Vysoké Tatry 49°09′12″S 20°06′04″V / 49,15333°S 20,10111°V / 49.15333; 20.10111 (Tupá) nie
26. Bystrá 000000000002248.00000000002 248 m 000000000000562.0000000000562 m Gerlachovský štít Západné Tatry 49°11′21″S 19°50′36″V / 49,18917°S 19,84333°V / 49.18917; 19.84333 (Bystrá) áno
27. Jahňací štít 000000000002230.00000000002 230 m 000000000000140.0000000000140 m Kolový štít Vysoké Tatry 49°13′10″S 20°12′29″V / 49,21944°S 20,20806°V / 49.21944; 20.20806 (Jahňací štít) áno
28. Široká 000000000002210.00000000002 210 m 000000000000172.0000000000172 m Javorový štít Vysoké Tatry 49°12′32″S 20°08′13″V / 49,20889°S 20,13694°V / 49.20889; 20.13694 (Široká) nie
29. Jakubina 000000000002194.00000000002 194 m 000000000000256.0000000000256 m Bystrá Západné Tatry 49°11′37″S 19°48′05″V / 49,19361°S 19,80139°V / 49.19361; 19.80139 (Jakubina) áno
30. Baranec 000000000002184.00000000002 184 m 000000000000362.0000000000362 m Bystrá Západné Tatry 49°10′24″S 19°44′26″V / 49,17333°S 19,74056°V / 49.17333; 19.74056 (Baranec) áno
31. Baníkov 000000000002178.00000000002 178 m 000000000000261.0000000000261 m Baranec Západné Tatry 49°11′53″S 19°42′39″V / 49,19806°S 19,71083°V / 49.19806; 19.71083 (Baníkov) áno
32. Klin 000000000002173.00000000002 173 m 000000000000219.0000000000219 m Jakubina Západné Tatry 49°11′58″S 19°49′15″V / 49,19944°S 19,82083°V / 49.19944; 19.82083 (Klin) áno
33. Pachoľa 000000000002167.00000000002 167 m 000000000000128.0000000000128 m Baníkov Západné Tatry 49°12′05″S 19°42′08″V / 49,20139°S 19,70222°V / 49.20139; 19.70222 (Pachoľa) áno
34. Hrubá kopa 000000000002166.00000000002 166 m 000000000000101.0000000000101 m Baníkov Západné Tatry 49°12′00″S 19°43′23″V / 49,20000°S 19,72306°V / 49.20000; 19.72306 (Hrubá kopa) áno
35. Nižná Bystrá 000000000002162.00000000002 162 m 000000000000137.0000000000137 m Bystrá Západné Tatry 49°10′43″S 19°49′50″V / 49,17861°S 19,83056°V / 49.17861; 19.83056 (Nižná Bystrá) nie
36. Havran 000000000002152.00000000002 152 m 000000000000402.0000000000402 m Lomnický štít Belianske Tatry 49°14′54″S 20°11′51″V / 49,24833°S 20,19750°V / 49.24833; 20.19750 (Havran) nie
37. Ždiarska vidla 000000000002142.00000000002 142 m 000000000000167.0000000000167 m Havran Belianske Tatry 49°14′41″S 20°12′25″V / 49,24472°S 20,20694°V / 49.24472; 20.20694 (Ždiarska vidla) nie
38. Veľká Kamenistá 000000000002127.00000000002 127 m 000000000000335.0000000000335 m Bystrá Západné Tatry 49°11′43″S 19°52′14″V / 49,19528°S 19,87056°V / 49.19528; 19.87056 (Veľká Kamenistá) nie
39. Plačlivé 000000000002125.00000000002 125 m 000000000000160.0000000000160 m Baníkov Západné Tatry 49°11′50″S 19°44′52″V / 49,19722°S 19,74778°V / 49.19722; 19.74778 (Plačlivé) áno
40. Kresanica 000000000002122.00000000002 122 m 000000000000323.0000000000323 m Svinica Západné Tatry 49°13′54″S 19°54′37″V / 49,23167°S 19,91028°V / 49.23167; 19.91028 (Kresanica) áno
41. Ostrý Roháč 000000000002088.00000000002 088 m 000000000000123.0000000000123 m Plačlivé Západné Tatry 49°12′02″S 19°45′27″V / 49,20056°S 19,75750°V / 49.20056; 19.75750 (Ostrý Roháč) áno
42. Smrek 000000000002072.00000000002 072 m 000000000000127.0000000000127 m Baranec Západné Tatry 49°10′57″S 19°44′52″V / 49,18250°S 19,74778°V / 49.18250; 19.74778 (Smrek) áno
43. Smrečiny 000000000002068.00000000002 068 m 000000000000155.0000000000155 m Veľká Kamenistá Západné Tatry 49°12′14″S 19°52′52″V / 49,20389°S 19,88111°V / 49.20389; 19.88111 (Smrečiny) nie
44. Volovec 000000000002063.00000000002 063 m 000000000000153.0000000000153 m Plačlivé Západné Tatry 49°12′28″S 19°45′45″V / 49,20778°S 19,76250°V / 49.20778; 19.76250 (Volovec) áno
45. Hlúpy 000000000002061.00000000002 061 m 000000000000235.0000000000235 m Havran Belianske Tatry 49°14′12″S 20°13′12″V / 49,23667°S 20,22000°V / 49.23667; 20.22000 (Hlúpy) nie
46. Veľká kopa 000000000002052.00000000002 052 m 000000000000175.0000000000175 m Svinica Západné Tatry 49°12′02″S 19°58′26″V / 49,20056°S 19,97389°V / 49.20056; 19.97389 (Veľká kopa) nie
47. Salatín 000000000002048.00000000002 048 m 000000000000133.0000000000133 m Baníkov Západné Tatry 49°12′48″S 19°41′08″V / 49,21333°S 19,68556°V / 49.21333; 19.68556 (Salatín) áno
48. Ďumbier 000000000002043.00000000002 043 m 000000000001143.00000000001 143 m Gerlachovský štít Nízke Tatry 48°56′10″S 19°38′21″V / 48,93611°S 19,63917°V / 48.93611; 19.63917 (Ďumbier) áno
49. Krížna 000000000002039.00000000002 039 m 000000000000144.0000000000144 m Veľká kopa Západné Tatry 49°10′54″S 19°57′39″V / 49,18167°S 19,96083°V / 49.18167; 19.96083 (Krížna) nie
50. Chopok 000000000002024.00000000002 024 m 000000000000268.0000000000268 m Ďumbier Nízke Tatry 48°56′36″S 19°35′34″V / 48,94333°S 19,59278°V / 48.94333; 19.59278 (Chopok) áno

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. UIAA Bulletin 3/1994 (PDF, 630 kB, nemecky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Gnome-globe.svg Mapa so všetkými súradnicami: OSM alebo Bing (Crystal Project Download.pngKML)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam dvoutisícovek na Slovensku na českej Wikipédii.