Beňuš

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Beňuš pozri Beňuš (rozlišovacia stránka).
Beňuš
obec
Výhľad na obec z vrchu Hrachoviská
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Banskobystrický kraj
Okres Brezno
Región Horehronie
Časti Gašparovo, Filipovo,
Pôbišovo, Liesková
Vodný tok Hron
Nadmorská výška 557 m n. m.
Súradnice 48°49′45″S 19°45′37″V / 48,829167°S 19,760278°V / 48.829167; 19.760278
Rozloha 26,78 km² (2 678 ha) [1]
Obyvateľstvo 1 148 (31. 12. 2023) [2]
Hustota 42,87 obyv./km²
Prvá pís. zmienka 1380
Starosta Katarína Srnková[3] (nezávislá)
PSČ 976 64
ŠÚJ 508462
EČV (do r. 2022) BR
Tel. predvoľba +421-48
Adresa obecného
úradu
Obecný úrad Beňuš
Beňuš 355
976 64  Beňuš
E-mailová adresa obec@benus.sk
Telefón 619 81 23, 619 87 21
Fax 619 82 26
Poloha obce na Slovensku
Poloha obce na Slovensku
Map
Interaktívna mapa obce
Wikimedia Commons: Beňuš
Webová stránka: benus.sk/
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:
Demonym: Beňušan, Beňušanka[4]

Beňuš (v minulosti Beneshawa, maď. Benesháza) je pôvodne banícka obec na Slovensku v okrese Brezno.[5]

Polohopis[upraviť | upraviť zdroj]

Leží v Horehronskom podolí pri rieke Hron, medzi Nízkymi Tatrami a Slovenským Rudohorím.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1957 boli od obce oddelené časti Braväcovo, Podholie a Srnkovo, ktoré vytvorili samostatnú obec Braväcovo.[6]

Názov[upraviť | upraviť zdroj]

Vývin názvu obce

Kultúra a zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Súbor ľudových domov, pamiatkovo sú chránené domy číslo 217, 253 a 483. Ide o obdĺžnikové troj a štvorpriestorové zrubové stavby zo začiatku 20. storočia.[8]

Kultúra[upraviť | upraviť zdroj]

V minulosti v obci pôsobil ochotnícky divadelný súbor. Neskôr, okolo roku 1950, sa kultúrnym stánkom pre Beňušanov stalo Kino Rožkovec. V kine s kapacitou 152 miest na sedenie sa premietali filmy na 16 mm kotúčoch. Činnosť kina ukončila v osemdesiatych rokoch až nedostupnosť kvalitnejších filmov v tomto formáte. V najlepších časoch kina sa tu premietali filmy ako Jánošík, Tisícročná včela, Angelika či rôzne Winnetouky.[9]

V súčasnosti je v obci rozšírený folklorizmus, ktorý dominuje v programe väčšiny podujatí. Po zrušení kina v obci chýba aj priestor pre kultúru. K dispozícii je iba zasadačka obecného úradu s kapacitou 80 osôb, ktorá nie je vo vyhovujúcom stave. Stavba prírodného amfiteátra zatiaľ nebola ukončená, no v časti Filipovo sa nachádza menšia stavba podobného charakteru. Pravidelne sú usporiadané: Deň matiek, Deň obce, Filipské premeny, Október mesiac úcty k starším, Mikuláš - Vianočné trhy. Na týchto podujatiach opakovane vystupujú aj spevácke skupiny obyvateľov.

  • Folklórna skupina Beňušianka
  • Mužská spevácka skupina Gašperani
  • Spevácka skupina Filipani

Médiá[upraviť | upraviť zdroj]

Obec od roku 2016 vydáva obecné noviny s názvom Beňušan. Redakciu tvoria obyvatelia obce Beňuš, ktorí v štvrťročníku nezávisle informujú o činnosti samosprávy a o kultúrno-spoločenskom živote v obci. Periodikum má charakter verejnoprávneho média.

Školstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Materská škola[upraviť | upraviť zdroj]

Dvojtriedna materská škola, ktorá patrí k najstarším na Horehroní. Vznikla v roku 1946. V rovnakej budove sa nachádza aj zariadenie školského stravovania, v ktorom sa stravujú deti z MŠ a ZŠ.[10]

Základná škola[upraviť | upraviť zdroj]

Základná škola, ktorú navštevuje zhruba 170 žiakov z obce Beňuš, Braväcovo, Bacúch a niekoľkí žiaci z Polomky a Závadky nad Hronom. Škola má ranný aj poobedný školský klub detí.[11]

Základná umelecká škola[upraviť | upraviť zdroj]

Detašované pracovisko Súkromnej základnej umeleckej školy Talentárium Stanislavy Skladanej z Polomky.

Hospodárstvo a infraštruktúra[upraviť | upraviť zdroj]

Poľnohospodárstvo[upraviť | upraviť zdroj]

V obci pôsobí poľnohospodárske družstvo, ktoré sa zaoberá chovom hovädzieho dobytka a oviec. Pre potreby rastlinnej výroby pestuje plodiny slúžiace na výrobu krmovín ako pšenica a kukurica.[12]

Lesníctvo[upraviť | upraviť zdroj]

Práca v lese je pre Beňuš typická, o čom svedčia aj lesnícke nástroje v erbe - píla, sekera, kálačka, škrabka na drevo. V obci sídli odštepný závod štátneho podniku LESY Slovenskej republiky.

Priemysel[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavne drevársky priemysel má v obci dlhú históriu. Píla v Gašparove bola dostavaná v roku 1907 a v súčasnosti patrí k najväčším zamestnávateľom. V Leňušskej doline sa v roku 2011 obnovila ťažba kremičitej pararuly, ktorá sa využíva v stavebníctve.[13] Na západnom okraji obce sa nachádza obaľovačka, ktorá vyrába asfaltové zmesi.

Služby[upraviť | upraviť zdroj]

Zdravotnícka starostlivosť je sústredená v Zdravotnom stredisku Beňuš. Nachádza sa tu ambulancia všeobecného lekárstva pre dospelých, ambulancia všeobecného lekárstva pre deti a dorast a zubná ambulancia. Sieť obchodov zastupujú predajne potravín (COOP Jednota, CBA), špecializované predajne s kvetmi a pracovným náradím. V obci sa tiež nachádza pošta, knižnica, kaderníctvo, pohostinstvo, reštauračné a ubytovacie zariadenia, ...

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Najdôležitejšími druhmi dopravy sú cestná a železničná. Obcou prechádza cesta I/66, ktorá vedie celým Horehroním a využívajú ju viaceré autobusové linky vnútrooblastnej dopravy, ktoré spájajú obec s okresným mestom Brezno alebo až krajským mestom Banská Bystrica. Beňuš sa nachádza na železničnej trati číslo 172 Banská Bystrica - Červená Skala. V železničnej zastávke Beňuš zastavujú aj regionálne expresy z Banskej Bystrice do Margecian a späť. Cyklistická infraštruktúra v obci chýba, no je možné využiť vedľajšie cesty.

Šport[upraviť | upraviť zdroj]

Na okraji časti Filipovo je vybudovaný športový areál s futbalovým ihriskom, traťou na hasičský šport a tréningovým areálom pre jazdectvo. Tento areál je voľne prístupný verejnosti a je vhodný aj na iné rekreačné športy. Pri základnej škole v Beňuši je vybudované multifunkčné ihrisko s umelou trávou, na ktorom je okrem futbalu možné hrať aj tenis, bedminton a v zime hokej. Prístup na ihrisko je potrebné si objednať. Horolezecký klub v obci vybudoval interiérovú horolezeckú stenu.

Futbal[upraviť | upraviť zdroj]

Futbalový klub TJ Slovan Beňuš a tím mužov súťaží v oblastnej I. triede. Hráči sa v klube zdokonaľujú aj počas priateľských zápasov a turnajov, ktoré organizujú. V klube vznikol aj dievčenský tím, ktorý bol úspešný. Neskôr dievčenský tím prešiel pod hlavičku FK Železiarne Podbrezová, kde aktuálne hrajú aj hráčky z Beňuša.

hasicska sutaz
Hasičská súťaž v Gašparove, 2019

Hasičský šport[upraviť | upraviť zdroj]

V obci zostal už len jeden z troch hasičských zborov - Dobrovoľný hasičský zbor Gašparovo. Založený bol 28. augusta 1972 a v súčasnosti má okolo 40 členov. Šport je jednou z činností hasičského zboru. Aktívne sa zapájajú hlavne mladí ľudia a reprezentujú obec v tomto športe po celom Slovensku.

V roku 1999 sa ženy z Gašparova dali dokopy a vytvorili prvý ženský súťažný tím v zbore. Ženskému tímu nikto neodhadoval dlhú životnosť, no ženy s postupnou obmenou súťažiacich behávajú dodnes. Majú za sebou aj mnoho zaslúžených úspechov. Postup na krajské kolá v Hliníku nad Hronom (1999), vo Veľkom Blhu (2011), v Dolnej Strehovej (2017), druhé miesto na krajskom kole v Revúcej (2019) a víťazstvo Horehronskej hasičskej ligy v roku 2017. Ako majsterky Horehronskej hasičskej ligy odbehli hasičský útok na vrchole Kráľovej Holi.

Krnohy[upraviť | upraviť zdroj]

Krne, krnačky alebo krnohy sú drevené sane pôvodne slúžiace na zvážanie dreva. Zjazd, tentokrát osôb, zasneženého kopca na krnohách sa stal športom, v ktorom ide o čo najrýchlejšiu jazdu. Jedny z mála pretekov na Slovensku sa konajú aj v Beňuši začiatkom februára. Organizácia je ale závislá od snehových podmienok.

Osobnosti obce[upraviť | upraviť zdroj]

Rodáci[upraviť | upraviť zdroj]

Pôsobili tu[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Registre obnovenej evidencie pozemkov [online]. Bratislava: ÚGKK SR, [cit. 2011-12-31]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, rev. 2024-03-28, [cit. 2024-04-10]. Dostupné online.
  3. Voľby do orgánov samosprávy obcí 2022 : Zoznam zvolených starostov [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, 2022-10-30. Dostupné online.
  4. JÚĽŠ. Beňušan v slovníkoch JÚĽŠ [online]. Bratislava: Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV. Dostupné online.
  5. Vlastivedný slovník obcí na Slovensku. Redakcia Miroslav Kropilák, Milan Strhan, Ján Hudák. 1. vyd. Zväzok I. Bratislava : Veda, 1977. 528 s.
  6. Braväcovo (www.infoglobe.sk) [online]. www.infoglobe.sk, [cit. 2021-06-05]. Dostupné online.
  7. Register nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok [online]. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. Dostupné online.
  8. Register nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok [online]. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. Dostupné online.
  9. O kine „Rožkovec“. Beňušan (Beňuš: Obec Beňuš), 2017-09-30, roč. II., čís. 3. Dostupné online. ISSN 24538604. [nefunkčný odkaz]
  10. MŠ Beňuš, [cit. 2021-04-20]. Dostupné online. [nefunkčný odkaz]
  11. ZŠ Beňuš, [cit. 2021-04-20]. Dostupné online.
  12. AGB Beňuš, družstvo, [cit. 2021-04-20]. Dostupné online.
  13. kameňolom Leňušská [online]. ROLTA, s. r. o., [cit. 2021-04-20]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]