Dobrá Voda (hrad)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dobrá Voda
Dobrovodský hrad
Hradná zrúcanina
Hradná zrúcanina dotvára kolorit krajiny
Štát Slovensko Slovensko
Región Trnavský
Okres Trnava
Obec Dobrá Voda
Pohorie Malé Karpaty
Nadmorská výška 320 m n. m.
Súradnice 48°36′34″S 17°31′44″V / 48,609444°S 17,528889°V / 48.609444; 17.528889
Vznik 13. storočie
Pre verejnosť verejnosti prístupný
Najľahší výstup Dobrá Voda
Poloha hradu Dobrá Voda na Slovensku
Poloha hradu Dobrá Voda na Slovensku
Poloha hradu Dobrá Voda v Trnavskom kraji
Poloha hradu Dobrá Voda v Trnavskom kraji
Wikimedia Commons: Dobrá Voda Castle
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Dobrá Voda (-normovaný názov[1]; iný [zároveň starší normovaný] názov: Dobrovodský hrad) je gotický hrad - zrúcanina ležiaca v strednej časti pohoria Malé Karpaty nad obcou Dobrá Voda v okrese Trnava v Trnavskom kraji. Leží vo výške 320 m n. m. a zaberá plochu 8 467 m². Je súčasťou územia prírodnej rezervácie Slopy.

Názov hradu je odvodený od početných vodných prameňov v jeho okolí. V písomných zmienkach sa vyskytuje pod názvami Bona Aqua, Dobrawoda alebo v rôznych jazykoch ako Dobrý Kameň: Jókő (maďarsky), Jokw (latinsky), Burg Guttenstein, Burg Gutstein (nemecky).

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Hrad postavili na mieste staršieho hradiska v prvej štvrtine 13. storočia v hornatom teréne na skalnom výbežku na jednej z ciest prechádzajúcich hrebeňom Malých Karpát. Písomne sa spomína v roku 1263.

Jeho poloha v blízkosti Českej cesty ho predurčovala do úlohy strážneho hradu. V najstarších časoch tvoril hrad pretiahnutú stavbu s palácom, ktorý mal na oboch užších stranách štvorboké veže; k palácu sa na juhovýchodnej strane pripájala ďalšia časť hradu zakončená kaplnkou.

Hrad, pôvodne v kráľovskom majetku, sa koncom 14. storočia stal majetkom Stibora zo Stiboríc, neskôr, od roku 1436 bol už vo vlastníctve rodu Országhovcov.

Koncom 16. storočia majitelia hrad zabezpečili predbráním a prestavali aj dolné nádvorie, ktoré doplnili niekoľkými baštami v hradobnom múre. Hrad sa stal tak menej ohrozeným, pretože vstup na horný hrad sa serpentínovite skrúcal a nižšia časť bola zabezpečená obranou z vyššie položeného miesta.

Za povstania Františka II. Rákócziho (r. 1703) bol veľmi poškodený, po následnej oprave v roku 1762 vyhorel a zostalo na ňom len väzenie pre poddaných. Začiatkom 19. storočia sa, podobne ako iné hrady, začal meniť na zrúcaniny.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Hrad je dnes v stave rozvalín. Zo stavieb sa zachovala časť muriva s opevnením a zvyšky niekoľkých stavieb. Do procesu jeho deštrukcie zasahuje i množstvo náletovej zelene, ktorá celým objektom prerastá. Napriek tomu jeho ruiny sú malebným doplnkom tejto časti malokarpatskej krajiny.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štefan Pisoň, Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku, Osveta, Martin 1973

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]