Jurské jazero

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jurské jazero
prírodná rezervácia
Štát Slovensko Slovensko
Región Bratislavský
Okres Pezinok
Obec Svätý Jur
Pohorie Malé Karpaty
Súradnice 48°15′29″S 17°09′15″V / 48,2580556°S 17,1541667°V / 48.2580556; 17.1541667
Rozloha 0,2749 km² (27 ha)
Vznik 30. 6. 1988
Správa ŠOP - S-CHKO Malé Karpaty
Kód 68
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Bratislavského kraja
Poloha v rámci Bratislavského kraja
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Jurské jazero je prírodná rezervácia, ktorú spravuje ŠOP - S-CHKO Malé Karpaty. Predmet ochrany: Spoločenstvo brezových jelšín a horského rašeliniska v Malých Karpatoch.[1]

Lokalita[upraviť | upraviť zdroj]

Nachádza sa v Svätom Jure, okres Pezinok v Bratislavskom kraji. Územie bolo vyhlásené v roku 1988 na rozlohe 27,49 ha. Ochranné pásmo nebolo stanovené. Rezervácia je súčasťou CHKO Malé Karpaty. Na území rezervácie platí 4. stupeň ochrany.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

V minulosti bolo veľa rašelinísk zničených alebo poškodených vplyvom človeka, najmä odvodňovaním a ťažbou rašeliny. Preto dnes takéto územia patria na Slovensku medzi najohrozenejšie biotopy. Snahám o odvodnenie sa v minulosti nevyhla ani táto lokalita, už dávnejšie označovaná ako "Jazero". Našťastie sa časť rašeliniska zachovala až do 80. rokov 20. storočia, kedy bolo územie vyhlásené za prírodnú rezerváciu. V 90. rokoch boli odvodňovacie kanály z väčšej časti zasypané a zároveň bola vybudovaná hrádza na zadržiavanie vody v území.

Prírodné pomery[upraviť | upraviť zdroj]

Táto lokalita predstavuje špecifický typ mokrade, tzv. oligotrofné rašelinisko, ktoré je výsledkom kombinácie vhodnej morfológie terénu a geologickej skladby podložia. Rozsiahla terénna zníženina sústreďuje vodu zo zrážok a žulové podložie spôsobuje kyslú reakciu vody a pôdy. Tieto faktory umožňujú výskyt machov rašelinníkov Sphagnum sp. pričom z ich odumretých častí vzniká rašelina.

Množstvo zrážkovej vody a doba zaplavenia územia počas roka závisia od zrážkových pomerov. Najviac vody býva spravidla na jar, po roztopení snehu. Neskoršie v sezóne voda väčšinou vyschne. V Malých Karpatoch sa rašeliniská tohto typu v súčasnosti vyskytujú iba na dvoch miestach. Okrem Jurského jazera je to ešte prírodná rezervácia Nad Šenkárkou, ktorá sa nachádza na hrebeni pohoria nad Limbachom.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Jurské jazero. In: Zoznam osobitne chránených častí prírody SR [online]. Banská Bystrica: Štátna ochrana prírody SR. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jurské jazero na českej Wikipédii.