Zoznam laureátov a kandidátov cien Slnko v sieti

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Laureáti a kandidáti
Slnka v sieti
Najväčší počet výhier
Filmy
Muzika • 9x
Masaryk • 8x
Tvorcovia
M.Šulík • 5x
M.Leščák • 4x
K.Štrbová Bieliková • 4x
Najväčší počet nominácií
Filmy
Muzika • 14x
Toman • 14x
Učiteľka • 13x
Čiara • 13x
Tvorcovia
M.Šulík • 8x
M.Leščák • 8x
K.Štrbová Bieliková • 7x
Špeciálne ceny vynímajúc[pozn. 1]

Najúspešnejším hraným filmom v doterajšej histórii odovzdávania cien Slnko v sieti, je komediálna dráma Juraja Nvotu s názvom Muzika (2007), a to s celkovým ziskom 9 výhier. Nasleduje ju životopisná snímka Masaryk (2016) v réžii Juliusa Ševčíka, táto ovenčená 8-mimi trofejami. Medzi dokumentárnymi počinmi vedú 5-násobne ocenené Slepé lásky (2008) Juraja Lehotského, medzi animovano-hranými titul Hmyz (2018) z autorskej dielne Jana Švankmajera. V ostatných žánroch sa žiadnemu filmu nepodarilo obhájiť prípadne početné nominácie.

Superlatívy[upraviť | upraviť kód]

Filmy[upraviť | upraviť kód]

Laureáti
9 cien
8 cien
6 cien
5 cien
4 ceny
3 ceny
2 ceny
1 cena

Vysvetlivky:
označuje takisto držiteľa finančnej prémie
označuje takisto držiteľa ceny divákov

Kandidáti
14 nominácií
  • Muzika
  • Toman
13 nominácií
  • Čiara
  • Učiteľka
12 nominácií
  • Cigán
  • Dom
  • Masaryk
  • Tlmočník
11 nominácií
  • Slnečný štát
10 nominácií
  • Piata loď
9 nominácií
  • Eva Nová
  • Nedodržaný sľub
  • Pokoj v duši
  • Šialení
8 nominácií
7 nominácií
  • Koza
  • Tajnosti
6 nominácií
5 nominácií
  • Bathory
  • Ja, Olga Hepnarová
  • Hmyz
  • Kandidát
  • Martin Slivka
  • Nina (r. J. Lehotský)
  • Občiansky preukaz
  • Obsluhoval som anglického kráľa
4 nominácie
3 nominácie
2 nominácie
1 nominácia

Vysvetlivky:
ʘ označuje takisto kandidáta na finančnú prémiu

Tvorcovia[upraviť | upraviť kód]

Laureáti
5 cien
4 ceny
3 ceny
2 ceny
1 cena

Vysvetlivky:
označuje takisto držiteľa finančnej prémie
ф označuje takisto držiteľa čestnej ceny
označuje laureáta in memoriam
označuje laureáta v dvoch kategóriách
Ψ označuje laureáta v troch kategóriách

Kandidáti
8 nominácií
  • Leščák, Marek
  • Šulík, MartinЦ
7 nominácií
  • Štrbová Bieliková, KatarínaЦ
6 nominácií
  • Švankmajer, JanЩΓ
5 nominácií
  • Hollá, KatarínaЦ
  • Krähenbiel, FrantišekʘЦ
  • Mauréry, ZuzanaЦ
  • Novinski, Michal
  • Štrba, Martin
  • Žiaran, Martin
4 nominácie
3 nominácie
  • Bárdos, JuditЦ
  • Bebjak, PeterЦ
  • Geišberg, Marián
  • Grófová, IvetaЩ
  • Huba, MartinЦ
  • Jarchovský, Petr
  • Kocman, Ján
  • Kronerová, Zuzana
  • Luknár, Roman
  • Mokos, Attila
  • Nvota, Juraj
  • Oľhová, Jana
  • Pauhofová, TatianaЦ
  • Roden, Karel
  • Škop, MarkoʘЦ
  • Vlčková, Jana
2 nominácie
1 nominácia

Vysvetlivky:
ʘ označuje takisto kandidáta na finančnú prémiu
ф označuje takisto držiteľa čestnej ceny
označuje kandidáta in memoriam
Ц označuje kandidáta v dvoch kategóriách
Щ označuje kandidáta v troch kategóriách
ЩΓ označuje kandidáta v štyroch kategóriách

Príbuzné články[upraviť | upraviť kód]

Poznámky[upraviť | upraviť kód]

  1. Prehľady zostavené na základe výsledkov jednotlivých ročníkov nezahŕňajúc čestné či špeciálne ceny[1] – tieto sú predmetom nesúťažnej pocty akadémie v podobe Siene slávy, diváckeho hlasovania o Najobľúbenejší film či dokument, prípadne udelené formou finančnej prémie.
  2. Pôvodne krátkometrážna stopáž filmu získala v roku 2010 cenu v rámci svojho žánru; táto nie je pripočítaná k oceneniam dlhometrážnej z roku 2014.
  3. Dlhometrážna stopáž filmu bola v roku 2014 ocenená v zastúpení ďalších kategórií; tieto nie sú pripočítané k cenám tej krátkometrážnej z roku 2010.
  4. Pôvodne krátkometrážna stopáž filmu získala v roku 2010 nomináciu v rámci svojho žánru; táto nie je pripočítaná k nomináciám dlhometrážnej z roku 2014.
  5. Dlhometrážna stopáž filmu bola v roku 2014 nominovaná v zastúpení ďalších kategórií; tieto nie sú pripočítané k nomináciám krátkometrážnej z roku 2010.
  6. Pôvodne uvádzaná ako Liška Boková.
  7. Pôvodne uvádzaná ako Zelníková-Morávková.

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. Pre prehľad víťazov/nominantov, viď odkazy SFTA a AIC podľa jednotlivých ročníkov:

    • AIC. Slnko v sieti 2004 [bez záznamu]
    • AIC. Slnko v sieti 2006 [online]. 12.12.2006, [cit. 2017-04-07]. Dostupné online.
    • AIC. Slnko v sieti 2008 [online]. 20.04.2008, [cit. 2017-04-07]. Dostupné online.
    • AIC. Slnko v sieti 2010 [online]. 29.04.2010, [cit. 2017-04-07]. Dostupné online.
    • AIC. Slnko v sieti 2012 [online]. 18.04.2012, [cit. 2017-04-07]. Dostupné online.
    • AIC. Slnko v sieti 2014 [online]. 28.04.2014, [cit. 2017-04-07]. Dostupné online.
    • AIC. Slnko v sieti 2016 [online]. 17.04.2016, [cit. 2017-04-07]. Dostupné online.
    • AIC. Slnko v sieti 2017 [online]. 07.04.2017, [cit. 2017-04-07]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť kód]