Zoznam víťazov a nominantov ankety OTO

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Víťazi a nominanti ankety OTO
Najväčší počet výhier
Adela Vinczeová - 12x (2019)
Marcel Merčiak - 11x (2019)
Miroslav Žbirka - 7x (2013)
Patrik Herman - 7x (2016)
Najväčší počet nominácií
Miroslav Žbirka - 16x (2016)
Marcel Merčiak - 16x (2019)
Patrik Herman - 16x (2019)
Lenka Čviriková - 15x (2017)
Špeciálne ceny vynímajúc [p 1]

S celkovým počtom dvanásť výhier v hlavných kategóriách, Adela Vinczeová je najúspešnejšou účastníčkou v doterajšej histórii ankety OTO, a to ako najobľúbenejšia Moderátorka zábavných programov, respektíve obecne. S jedenástimi trofejami ju nasleduje Športový komentátor Marcel Merčiak, či Miroslav Žbirka a Patrik Herman so siedmimi; títo čoby najpopulárnejší Spevák alebo Moderátor publicistiky v závislosti na ich súťažných kategóriách.

Zahŕňajúc i tie špeciálne ceny, Vinczeová naakulumovala sedemnásť prvenstiev vrátane piatich „absolútnych“, kdežto Merčiak ich má dovedna štrnásť – ten navyše drží rekord v počte nepretržitých víťazstiev na kategóriu a je zároveň jediným oceneným, ktorému sa v priebehu jedného ročníka podarilo uspieť prinajmenšom v dvoch kategóriách súbežne, a to špeciálnych (2012) i tých diváckych (2015 – 2017) opakovane. Treťou súťažiacou s najväčším počtom cien bez ich rozlišovania je herečka Zdena Studenková, s ôsmimi.

V rámci mnohonásobných nominantov vedú v bilančnom prehľade pre zmenu Žbirka, Merčiak i Herman, ktorí samostatne obdržali celkom šestnásť neprerušených nominácii bez ohľadu na konečný počet ich prípadných výhier. S pätnástimi nomináciami im konkuruje športová moderátorka-komentátorka Lenka Čviriková.

Medzi ďalších kandidátov, ktorí sa v diváckej súťaži presadili opakovane, patria Jarmila Lajčáková a Petra Polnišová; obidve totiž zaznamenali úspech až v troch individuálnych kategóriách. Zatiaľ čo Lajčáková dokázala uspieť na poli Športových moderátorov (2000), Komentátorov športu (2001) i v Spravodajstve (2008), Polnišová je držiteľkou jednej ceny medzi Humoristami (2007) a trojnásobnou za herecké výkony; raz všeobecne (2009), dvakrát v komediálnom žánri (2010 – 2011).

Lajčáková a Janko Kroner boli doteraz ako jediní nominovaní v štyroch kategóriách; Kroner vyjme tých hereckých aj ako Moderátor detských relácií (2001 – 2002). Hoci vzhľadom k počtu ním obdržaných nominácií ich obhájil len pri dvoch príležitostiach (2006 a 2009), s celkovým ziskom jedenásť nominácií je najčastejšie nominovaným hercom vôbec. S ôsmimi nomináciami mu sekundujú Maroš Kramár, Emília Vášáryová a takisto Polnišová.

Z hľadiska najväčšieho počtu predbežných nominácií bez jedinej výhry je najznámejším komentátor Ján Plesník, presnejšie s jedenástimi neúspešnými nomináciami; druhým v poradí muzikant Richard Müller, tento so šiestimi nevýhernými.

Najmladším oceneným účastníkom ankety je Marcel Chlpík, ktorý ju vyhral za Herecký objav roka vo veku svojich ôsmich rokov (2013), tou najstaršou Magda Paveleková, ktorá trofej získala ako osemdesiatjeden ročná (2012) pri jej uvedení do Siene slávy. Spomedzi iných držiteľov čestnej ceny, komentátor Dušan Gabáni (2011), speváčka Marika Gombitová (2014) a producent Ján Mojto sú jedinými nehercami, ktorí ju dostali; Gombitová sa tak vo veku päťdesiatichôsmich rokov stala súčasne i najmladšou držiteľkou ceny pocty. Už zosnulí herci Jozef Kroner (2000), Július Satinský (2002) a redaktorka Leona Kočkovičová (2016) boli výhradne ocenení formou in memoriam; prvý umelec v čestnej, ostatní v jednej z ústredných kategórií.

Chronologický prehľad víťazov podľa kategórií[upraviť | upraviť kód]

TV moderátori a iní hostitelia[upraviť | upraviť kód]

MODERÁTORI A HOSTITELIA
OOjs UI icon search-rtl.svg Spravodajstvo Publicistika Športový moderátor Športový komentátor Zabávač Hlásateľ
Spravodajstvo a publicistika Športový moderátor alebo komentátor Moderátor Detský moderátor
2000 A.Parišková E.Černá J.Lajčáková J.Pročko
(3×NV)
S.Müllerová
(3×NV)
2001 D.Krajcer
(2×NV)
J.Nodžák
(2×NV)
J.Lajčáková
2002 M.Michalech
2003 J.Majeská L.Čviriková
P.Marcin J.Nodžák
(2×NV)
2004 A.Parišková
(2×NV)
D.Krajcer M.Šimkovičová
(2×NV)
V.Rozboril
2005 Z.Švajdová
(5×NV)
A.Vinczeová
(6×NV)
Humorista
2006 M.Šimkovičová L.Čviriková
(4×NV)
P.Marcin
2007 R.Žitný P.Polnišová
2008 J.Lajčáková
2009 L.Barmošová
(5×NV)
2010 P.Herman
(7×NV)
P.Varinský
(2×NV)
2011 M.Rausch Redaktor
2012 L.Čviriková M.Merčiak
(8×NV)
A.Bičan
(2×NV)
J.Kubáni
(2×NV)
2013 P.Varinský
(2×NV)
2014 J.Mečiar
A.Vinczeová
(6×NV)
D.Kleinová
2015 A.Kmotríková
(2×CW)
M.Merčiak
(3×NV)
J.Kubáni
2016 L.Kočkovičová
2017 Ľ.Bajaník
(2×NV)
K.Kövešová
(3×NV)
J.Kubáni
2018 P.Varinský M.Hudák
(2×NV)
V.Cifrová
2019 J.Štefánková M.Ďurianová J.Kubáni
"NV" = nepretržité výhry v rámci kategórií.

TV herci a iní performeri[upraviť | upraviť kód]

HERCI HUDOBNÍCI
OOjs UI icon search-rtl.svg Herec Herecký objav Herečka Spevák Skupina Speváčka
Dramatický herec Komediálny herec Dramatická herečka Komediálna herečka
2000 M.Dočolomanský
(2×NV)
Z.Studenková
(6×NV)
J.Ráž J.Kirschner
2001 M.Žbirka
(5×NV)
M.Gombitová
2002 J.Satinský M.Paľová
(2×NV)
2003 M.Dočolomanský
2004 M.Kramár
(2×NV)
Z.Smatanová
(2×NV)
2005
2006 J.Kroner Z.Fialová
(2×NV)
M.Kollár
(5×NV)
K.Knechtová
(2×NV)
2007 T.Maštalír
(2×NV)
2008 D.Mórová J.Kirschner
(3×NV)
2009 J.Kroner P.Polnišová
2010 J.Koleník
(2×NV)
L.Latinák
(2×NV)
E.Vášáryová P.Polnišová
(2×NV)
2011 D.Mórová M.Čekovský N.Pocisková
2012 J.Koleník J.Jackuliak M.Hilmerová M.Žbirka
2013 L.Latinák M.Chlpík H.Krajčiová (2×NV) Fragile
(3×NV)
C.Buckingham
(3×NV)
2014 J.Kemka Z.Šebová
(2×NV)
A.Ďurica
(3×NV)
2015 D.Heriban K.Peláková
(2×NV)
2016 M.Hudák
(2×NV)
T.Pauhofová IMT Smile
(3×NV)
2017 L.Garajová O.Kandráč M.Čírová
2018 V.Kobielsky Z.Mauréry Kali
(2×NV)
S.Martausová
(2×NV)
2019 T.Maštalír D.Kavaschová Peter Bič Project
"NV" = nepretržité výhry v rámci kategórií.

TV relácie a špeciálne ceny[upraviť | upraviť kód]

RELÁCIE ŠPECIÁLNE CENY[p 2]
OOjs UI icon search-rtl.svg Program
(obecne)
Zábavný
program
Seriál Absolútny OTO Sieň slávy
Dramatický seriál Komediálny seriál[p 3] EuroTelevízia Život[p 4] Plus 7 dní
2000 Dereš J.Lajčáková
(2×NV)
J.Kroner
2001 Milionár K.Kolníková
2002 Je to možné!? S.Müllerová L.Chudík
2003 Uragán IQ Test národa Z.Studenková
(2×NV)
E.Krížiková
2004 SK hľadá SuperStar
(2×NV)
Dievča za milión M.Lasica
2005 S.O.S. V politike M.Kramár P.Mikulík
2006 Susedia
(2×NV)
Susedia
(2×NV)
Najväčšie krimin. prípady P.Marcin M.Kráľovičová
2007 MafStory P.Polnišová K.Machata
2008 SK má talent Modré z neba
(2×NV)
Ordinácia v ružovej Mesto tieňov M.Kollár E.Vášáryová
2009 ČS SuperStar záhrade M.Mózer A.Vinczeová Š.Kvietik
2010 ČS má talent Partička
(3×NV)
Profesionáli P.Bielik (Téma dňa) L.Latinák S.Dančiak
2011 Srdce pre deti
(3×NV)
Panelák
(2×NV)
J.Kubáni P.Polnišová D.Gabáni
2012 M.Merčiak M.Merčiak
(2×NV)
M.Paveleková
2013 Milujem Slovensko
(4×NV)
Búrlivé víno
(2×NV)
P.Barabáš J.Kukura
2014 V siedmom nebi P.Dvořák A.Vinczeová
(4×NV)
M.Gombitová
2015 Chart Show Horná Dolná
(2×CW)
M.Kubovčík E.Horváth
2016 Tvoja tvár znie povedome P.Núñez B.Turzonovová
2017 Extrémne premeny Zem spieva Naši Inkognito M.Knažko
2018 Zem spieva Inkognito
(2×CW)
Oteckovia Za sklom M.Hudák
(2×CW)
J.Jakubisko
2019 Tvoja tvár znie povedome Za sklom Z.Švajdová Ján Mojto
"NV" = nepretržité výhry v rámci kategórií.

Superlatívy[upraviť | upraviť kód]

Víťazi[upraviť | upraviť kód]

12 výhier
11 výhier
7 výhier
6 výhier
5 výhier
4 výhry
3 výhry
2 výhry
1 výhra
Vysvetlivky
označuje i čestného držiteľa ceny OTO
Ю označuje i absolútneho víťaza
označuje víťaza v dvoch kategóriách
Ψ označuje víťaza v troch kategóriách
T označuje i držiteľa ceny týždenníka EuroTelevízia, Život alebo Plus 7 dní
označuje víťaza in memoriam

Nominanti[upraviť | upraviť kód]

16 nominácií
  • Miroslav Žbirka
  • Patrik Herman
  • Marcel MerčiakЩ
15 nominácií
  • Lenka ČvirikováЦ
13 nominácií
  • Zlatica ŠvajdováЦT
  • Adela VinczeováЦ
12 nominácií
  • Viliam Rozboril
  • Peter VarinskýЦ
11 nominácií
10 nominácií
  • Zuzana Smatanová
9 nominácií
  • Jana Kirschner
8 nominácií
  • Maroš Kramár
  • Daniel KrajcerЦ
  • Emília VášáryováЦ
  • Martin RauschЦ
  • Petra PolnišováЩ
  • Ján MečiarЦ
  • Jozef Kubáni
7 nominácií
  • Mário Kollár
  • Andrej BičanЩ
  • Jarmila LajčákováЩΓ
  • Kristína Peláková (alias Kristína)
6 nominácií
  • Zdena Studenková
  • Michal Dočolomanský
  • Richard Müller
  • Lucia Barmošová
  • Ľubomír Bajaník
  • Ján KoleníkЦ
  • Marián ČekovskýЦ
  • Zuzana ŠebováЩ
  • Tomáš Maštalír
  • IMT Smile
5 nominácií
4 nominácie
3 nominácie
2 nominácie
1 nominácia
Vysvetlivky
ф označuje zdieľanú nomináciu
označuje i čestného držiteľa ceny OTO
Ц označuje nominanta v dvoch kategóriách
Щ označuje nominanta v troch kategóriách
ЩΓ označuje nominanta v štyroch kategóriách
T označuje držiteľa ceny týždenníka EuroTelevízia, Život alebo Plus 7 dní

Príbuzné články[upraviť | upraviť kód]

Poznámky[upraviť | upraviť kód]

  1. V prípade viacnásobných držiteľov, médiá s obľubou uvádzajú ich celkový počet cien bez zreteľa na štatút ankety. Tento ju definuje ako „divácku anketu“,[1] do súhrnu boli preto započítané výhradne kategórie podliehajúce hlasovaniu TV divákov. Čestné, špeciálne či tzv. „absolútne“ kategórie, tieto nie sú predmetom diváckeho hlasovania a ako také sa vymykajú hlavnej oblasti záujmu tejto súťaže.[1] Pre podrobný prehľad víťazov týchto ocenení, viď požadovanú sekciu nižšie.
  2. Cenu Klubu reklamných agentúr Slovenska za vizuál a grafiku, resp. Program Branding, obdržala za rok 2008 relácia Vilomeniny.
  3. V rámci komediálneho žánru, oceňovaného iba za rok 2009, pripadla výhra seriálu Profesionáli.
  4. Za rok 2007 bola udelená i zvláštna cena týždenníka Život, a to spravodajskej relácii Téma dňa.

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. a b APA. Štatút ankety OTO [online]. OTO.Pluska.sk, 2016, [cit. 2017-01-28]. Dostupné online.
Použité zdroje podľa jednotlivých ročníkov
  • 2000Viedeň/Zinal. OTO 2000 [online]. Korzár, 2001-02-05, [cit. 2016-07-01]. Dostupné online.
  • 2001zul/dam. OTO 2001 - chlap porazil blondínu [online]. Korzár, 2002-02-04, [cit. 2016-07-01]. Dostupné online.
  • 2002TASR. Absolútnou víťazkou 3. ročníka ankety OTO sa stala hlásateľka Soňa Müllerová [online]. Korzár, 2003-02-03, [cit. 2016-07-01]. Dostupné online.
  • 2003TASR. Najobľúbenejšia televízna tvár je Studenková [online]. Pravda, 2004-02-01, [cit. 2016-07-01]. Dostupné online.
  • 2004redakcia. OTO 2004: prekvapila len Parišková [online]. SME, 2005-02-11, [cit. 2016-07-01]. Dostupné online.
  • 2005DZUNKOVÁ, Denisa. OTO 2005. Malá nežná televízna revolúcia [online]. Hospodárske noviny, 2006-02-10, [cit. 2016-07-01]. Dostupné online.
  • 2006KOČIŠEK, Lukáš. Kritik: OTO 2006 bol krajší ako miestny šoubiznis [online]. Trend, 2007-03-15, [cit. 2016-07-01]. Dostupné online.
  • 2007KOČIŠEK, Lukáš. Výhercovia ankety Osobnosť televíznej obrazovky 2007 [online]. Trend, 2008-03-13, [cit. 2016-07-01]. Dostupné online.
  • 2008KRASKO, Ivan. Najviac cien OTO získala Markíza. Pozrite si kompletné výsledky [online]. Trend, 2009-03-12, [cit. 2016-07-11]. (viď Víťazi OTO 2008). Dostupné online.
  • 2009KRASKO, Ivan. Najviac cien OTO 2009 získala Markíza, STV obišla naprázdno. Pozrite si kompletné výsledky [online]. Trend, 2010-03-14, [cit. 2016-07-11]. (viď Víťazi OTO 2009). Dostupné online.
  • 2010GÁFRIK, Zdeno. OTO 2010 prekvapil: Absolútny OTO je Latinák, seriál roka Profesionáli [online]. Pravda, 2011-03-12, [cit. 2016-07-01]. Dostupné online.
  • 2011WebNoviny. Ceny OTO 2011 rozdali v piatok večer, Markíza bojkotovala [online]. Finance.sk, 2012-03-10, [cit. 2016-07-01]. Dostupné online.
  • 2012SITA. Marcel Merčiak získal ocenenia OTO, Bičan porazil Rozborila [online]. Dobré noviny, 2013-03-17, [cit. 2016-07-01]. Dostupné online.
  • 2013KRASKO, Ivan. Výsledky OTO 2013: Kto zvíťazil a aká bola sledovanosť [online]. Hospodárske noviny, 2014-03-10, [cit. 2016-07-01]. Dostupné online.
  • 2014GÁFRIK, Zdeno. OTO: Dojatá Banášová prekonala Studenkovú, Gombitová je v Sieni slávy [online]. Pravda, 2015-03-14, [cit. 2016-07-01]. Dostupné online.
  • 2015STEJSKAL, Bohumil. Bohumil sa vracia: Takto si podal OTO 2015 [online]. Hospodárske noviny, 2016-03-12, [cit. 2016-07-01]. Dostupné online.
  • 2016GÁFRIK, Zdeno. OTO pozná víťazov: Sošku má opäť Banášová či Merčiak, bodoval aj Hudák [online]. Pravda, 2017-03-11, [cit. 2017-03-12]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť kód]