Vavrín pravý

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Bobkový list)
Vavrín pravý
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Laurus nobilis
Linnaeus
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Vavrín pravý (lat. Laurus nobilis, L.) je stálezelený strom alebo ker z čeľade vavrínovité (Lauraceae). Pochádza z teplých oblastí.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Listy sú pomerne tvrdé, kožovité, predĺžené, kopijovité až oválne. Sú 10 – 50 mm dlhé a 20 – 50 mm široké. Majú vyvýšené a charakteristicky zvlnené okraje. Líce listov je tmavšie ako rub. Kvitne od marca do apríla, má biele, žlté až modročervené kvety. Je slabo aromatický, má trpkú až horkú chuť.

Biotop a pestovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Prirodzeným areálom výskytu je stredomorské pobrežie, u nás neznesie hlbšie mrazy, preto pestované kry na zimu prenášame do vhodných priestorov, kde nie je mráz. Vavrín má rád slnko až polotieň, strednú zálievku, na pôdu nie je náročný.

Používanie[upraviť | upraviť zdroj]

Sušené listy vavrínu sa pod názvom bobkový list používajú ako korenina. Jeho výhodou je, že ani pri dlhšom skladovaní nestráca podstatne na kvalite. Ako korenina sa používajú listy alebo prášok z nich. Používa sa do smotanových omáčok, polievok, kyslých jedál, pri nakladaní mäsa, uhoriek alebo húb, ale aj na pečenie mäsa a zvlášť zveriny. Má ľahké sedatívne účinky, podporuje trávenie, má aj antiseptické (protizápalové) účinky. Môže sa používať aj do liekov a do lekárskych sirupov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]