Saoirse Ronanová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Saoirse Ronan)
Saoirse Ronanová
Celé menoSaoirse Una Ronan
Narodenie 12. apríl 1994 (29 rokov)
Bronx, New York, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia2004 – súčasnosť

Saoirse Una Ronanová (* 12. apríl 1994, Bronx, New York, USA) je írsko-americká herečka. Je držiteľkou viacerých filmových ocenení a v roku 2020 ju časopis The New York Times zaradil na desiate miesto "najväčších" hercov 21. storočia.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Ronanová je jedinou dcérou írskych rodičov Moniky a Paula Ronanových. Jej rodičia sa v 80. rokoch 20. storočia nelegálne presťahovali do Spojených štátov. Keď mala Ronanová tri roky, spolu s rodičmi sa presťahovali späť do Dublinu. Mala katolícku výchovu. Nastúpila do národnej školy v meste Ardattine, neskôr získavala vzdelanie doma.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2003 debutovala v írskom televíznom seriáli The Clinic. V roku 2007 sa usilovala o rolu Luny Lovegood vo filme Harry Potter a Fénixov rád, piatej časti série. Jej prvým filmom bol Could Never Be Your Woman, ktorý režírovala Amy Heckerling. Vo filme stvárnila dcéru Michelle Pfeiffer.

V roku 2007 sa zúčastnila konkurzu na rolu Briony Tallis vo filme Pokánie. Rolu získala a účinkovala boku Keiry Knightley a Jamesa McAvoya. Ronanová získala uznanie filmových kritikov a nominácie na filmové ceny ako napríklad Academy Awards, Zlatý glóbus, BAFTA a i.

V roku 2009 prijala úlohu štrnásťročnej Susie vo filme The Lovely Bones, ktorú zavraždí bezcitný sused, ktorého stvárnil Stanley Tucci. Ronanová spočiatku rolu nechcela prijať, ale neskôr ju prijala s podmienkou, že film nebude obsahovať drastické scény znásilnenia a vraždy.

Vo filme Violet & Daisy z roku 2011 stvárnila vrahyňu Daisy, vytvorila duo s Alexis Bledel. Jej herecký výkon bol filmovými kritikmi pozitívne prijatý. O rok neskôr (2012) sa objavila v gotickom horore Byzantium.

V roku 2014 sa pripojila k hereckému obsadeniu filmu Grand Hotel Budapest. V psychologickej dráme Stockholm, Pennsylvania z roku 2015 účinkovala s Cynthie Nixon. V rovnakom roku jej úspech priniesol aj írsky film Brooklyn. Film získal tri nominácie na Academy Awards, z toho jedna patrila Ronanovej.

V roku 2017 stvárnila hlavnú postavu vo filme Lady Bird. Film patrí medzi najlepšie recenzované filmy všetkých čias. Jej herecký výkon bol pozitívne prijatý kritikmi a tiež získala aj niekoľko nominácii na filmové ocenenia, z ktorých získala Zlatý glóbus či cenu New Yorských kritikov. Stvárnila kráľovnú Mary vo filme Mary Queen of Scots, kde hrala spolu s Margot Robbie. Film mal premiéru 7. decembra 2018. Kvôli autentickosti filmu sa Robbiová a Ronanová nemohli stretnúť.

V roku 2019 získala svoju štvrtú nomináciu na Academy Awards, za svoj herecký výkon vo filme Little Women. O rok neskôr (2020) stvárnila po boku Kate Winslet britskú geologičku Charlotte Murchison vo filme Ammonite. Film hovorí príbeh o romantickom vzťahu medzi dvoma ženami. V rovnakom roku pracovala na filme The French Dispatch of the Liberty, Kansas Evening Sun, ktorý by mal mať premiéru v roku 2021.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Ronanová má dvojité občianstvo - írske a americké. Má blízky vzťah so svojimi rodičmi. Jej matka s ňou často chodila na natáčanie. Ronanová podporuje manželstvá rovnakých pohlaví a tiež je veľvyslankyňou Írskej spoločnosti pre prevenciu týrania detí a veľvyslankyňou Írskeho filmového inštitútu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Saoirse Ronan na anglickej Wikipédii.