Zoznam najvyšších kostolov na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Gnome-globe.svg Mapa so všetkými súradnicami: OSM alebo Bing (Crystal Project Download.pngKML)

Toto je zoznam najvyšších kostolov na Slovensku s vežou vyššou ako 40 m.

Zoznam[upraviť | upraviť zdroj]

50 m a viac[upraviť | upraviť zdroj]

Obrázok Názov Miesto Rok dokončenia kostola Rok dokončenia veže Výška Zdroj Poznámky
Spišská Nová Ves 001.jpg Kostol Nanebovzatia Panny Márie Spišská Nová Ves
48°56′37.33″S 20°34′5.55″V / 48,9437028°S 20,5682083°V / 48.9437028; 20.5682083 (Kostol Nanebovzatia Panny Márie)
12??/13?? 1893 87 m
Bratislava-Martinsky dom from Petrzalka 2.jpg Katedrála sv. Martina Bratislava
48°8′30.83″S 17°6′16.69″V / 48,1418972°S 17,1046361°V / 48.1418972; 17.1046361 (Katedrála sv. Martina)
1510 1846 87 m pôvodná veža zničená v roku 1760, rekonštruovaná v rokoch 17641766, zrekonštruovaná veža poškodená bleskom v roku 1833
Sastin bazilika 1-2.jpg Bazilika Sedembolestnej Panny Márie Šaštín-Stráže
48°38′21.19″S 17°8′34.71″V / 48,6392194°S 17,1429750°V / 48.6392194; 17.1429750 (Bazilika Sedembolestnej Panny Márie)
1776 1765 85 m [1] dostavané do dnešnej výšky v roku 1864[2]
Blumental.jpg Kostol Nanebovzatia Panny Márie Bratislava
48°9′9.83″S 17°7′7.75″V / 48,1527306°S 17,1188194°V / 48.1527306; 17.1188194 (Kostol Nanebovzatia Panny Márie)
1888 78 m [3]
Levoca 027.jpg Chrám sv. Jakuba Levoča
49°1′34.87″S 20°35′19.64″V / 49,0263528°S 20,5887889°V / 49.0263528; 20.5887889 (Chrám sv. Jakuba)
1400 1858 77 m [4] bez kríža 72 m
Bardejov bazylika 16.08.08 p2.jpg Bazilika sv. Egídia Bardejov
49°17′35.98″S 21°16′30.61″V / 49,2933278°S 21,2751694°V / 49.2933278; 21.2751694 (Bazilika sv. Egídia)
1427 76 m [5] bez kríža 72 m
Prešov 10 Slovakia 2.JPG Konkatedrála sv. Mikuláša Prešov
48°59′52.75″S 21°14′22.54″V / 48,9979861°S 21,2395944°V / 48.9979861; 21.2395944 (Konkatedrála sv. Mikuláša)
cca 1350 1515 71 m veža regotizovaná v rokoch 19031904
Dominikánsky.jpg Dominikánsky kostol Košice
48°43′15.16″S 21°15′18.65″V / 48,7208778°S 21,2551806°V / 48.7208778; 21.2551806 (Dominikánsky kostol)
cca 1850 1903 68 m
Myjava stred.jpg Evanjelický kostol svätej trojice Myjava 1785 1855 67 m
Banska Bystrica farsky kostol 01.jpg Kostol Nanebovzatia Panny Márie Banská Bystrica
48°44′14.03″S 19°8′47.15″V / 48,7372306°S 19,1464306°V / 48.7372306; 19.1464306 (Kostol Nanebovzatia Panny Márie)
12?? 2. pol. 15. stor. 67 m [6]
SkisskyStvFotoThalerTamas.JPG Kostol sv. Ladislava Spišský Štvrtok
49°0′9.06″S 20°27′46″V / 49,0025167°S 20,46278°V / 49.0025167; 20.46278 (Kostol sv. Ladislava)
1402 66 m [7] prestavaná po požiari v roku 1869
Lucenec Church1a.jpg Kalvínsky kostol Lučenec
48°19′43.46″S 19°40′9.48″V / 48,3287389°S 19,6693000°V / 48.3287389; 19.6693000 (Kalvínsky kostol)
1853 188? 64 m
Gajary-kostol-02.jpg Kostol Zvestovania Pána Gajary
48°27′59.58″S 16°55′26.06″V / 48,4665500°S 16,9239056°V / 48.4665500; 16.9239056 (Kostol Zvestovania Pána)
1673 po 1842 64 m [8] pôvodná veža zničená v roku 1740, zrekonštruovaná veža zničená pri požiari v roku 1842[9]
Komárno15.JPG Kostol reformovanej cirkvi Komárno
47°45′35.93″S 18°7′52.31″V / 47,7599806°S 18,1311972°V / 47.7599806; 18.1311972 (Kostol reformovanej cirkvi)
1788 1832 63 m [10]
Kremnickýhrad.JPG Kostol sv. Kataríny Kremnica
48°42′22.16″S 18°55′2.64″V / 48,7061556°S 18,9174000°V / 48.7061556; 18.9174000 (Kostol sv. Kataríny)
12?? 62,3 m [11] veža vznikla v stredoveku, rekonštruovaná po požiari v roku 1560 a v 80. rokoch 19. storočia
bez kríža 59,25 m
Partizánska Ľupča 2TN1.jpg Kostol sv. Matúša Apoštola Partizánska Ľupča
49°3′54.85″S 19°26′8.58″V / 49,0652361°S 19,4357167°V / 49.0652361; 19.4357167 (Kostol sv. Matúša Apoštola)
129? 1554 62 m [12] v rokoch 16201630 veži pristavaná ochodza, v 18. storočí veža barokizovaná[13]
NZ Kostol1.jpg Kostol povýšenia sv. Kríža Nové Zámky
47°59′8.93″S 18°9′52″V / 47,9858139°S 18,16444°V / 47.9858139; 18.16444 (Kostol povýšenia sv. Kríža)
1585 1867 60 m [14] veža postavená v roku 1723, v roku 1867 zničená, v rovnakom roku zrekonštruovaná
Trnava basilique frontal.jpg Dóm sv. Mikuláša Trnava
48°22′44.87″S 17°35′29.52″V / 48,3791306°S 17,5915333°V / 48.3791306; 17.5915333 (Dóm sv. Mikuláša)
1421 ~60 m [15] veže nadstavané po požiari v roku 1566/67
pôvodne mal kostol aj tretiu vežu s výškou 60 – 70 m zobrazenú na viacerých vedutách Trnavy (napr. obrázok nižšie), tá bola zničená v požiari 1566/67
View of Nagyszombat.jpg
Dóm sv. Alžbety, Košice.jpg Dóm sv. Alžbety Košice
48°43′13.43″S 21°15′28.55″V / 48,7203972°S 21,2579306°V / 48.7203972; 21.2579306 (Dóm sv. Alžbety)
1508 1440 59,7 m poškodená pri obliehaní Košíc vojskom Jána Albrechta v rokoch 14901491, opravovaná v rokoch 14941497, mierne nadstavaná v roku 1775
Jasovský kláštor 08.jpg Kostol sv. Jána Krstiteľa Jasov
48°40′55.61″S 20°58′2.66″V / 48,6821139°S 20,9674056°V / 48.6821139; 20.9674056 (Kostol sv. Jána Krstiteľa)
1766 59 m [16] bez kríža 56,3 m
Gelnica Kostol Nanebovzatia Panny Márie-3.jpg Kostol Nanebovzatia Panny Márie Gelnica
48°51′10.95″S 20°56′1.28″V / 48,8530417°S 20,9336889°V / 48.8530417; 20.9336889 (Kostol Nanebovzatia Panny Márie)
1397 1746 56,59 m [17] veža dostavaná do dnešnej výšky v roku 1869
Sečovce Roman Catholic church.JPG Kostol Nanebovzatia Panny Márie Sečovce
48°42′9.33″S 21°39′6.99″V / 48,7025917°S 21,6519417°V / 48.7025917; 21.6519417 (Kostol Nanebovzatia Panny Márie)
1494 56 m [18] po poškodení v roku 1944 bol kostol s vežou rekonštruovaný v rokoch 19521954
Nitra Castle5.JPG Bazilika sv. Emeráma Nitra
48°19′5.82″S 18°5′14.01″V / 48,3182833°S 18,0872250°V / 48.3182833; 18.0872250 (Bazilika sv. Emeráma)
1355 1642 55 m [19]
Kostol r.k. sv. Štefana kráľa Štúrova 57 Modra 2.JPG Kostol sv. Štefana Kráľa Modra
48°20′7.87″S 17°18′39.92″V / 48,3355194°S 17,3110889°V / 48.3355194; 17.3110889 (Kostol sv. Štefana Kráľa)
1876 53 m [20]
Nitra-St. Ladislaus church1.JPG Kostol sv. Ladislava Nitra
48°18′37.5″S 18°5′3.64″V / 48,310417°S 18,0843444°V / 48.310417; 18.0843444 (Kostol sv. Ladislava)
1759 1763 52,5 m [21]
Evanjelický kostol v Dobšinej.jpg Evanjelický kostol Evanjelický kostol v Dobšinej
48°49′10.37″S 20°21′49.99″V / 48,8195472°S 20,3638861°V / 48.8195472; 20.3638861 (Evanjelický kostol)
1480 52 m [22] doba vzniku veže neznáma, podľa dokumentov existovala v roku 1670
Žilina P5292119.jpg Katedrála Najsvätejšej Trojice Žilina
49°13′26.98″S 18°44′26.8″V / 49,2241611°S 18,740778°V / 49.2241611; 18.740778 (Katedrála Najsvätejšej Trojice)
cca 1400 51 m v roku 1762 bol na strechu veže umiestnený kríž, prestavaná po požiari v roku 1848
Marianska bazilika v levoci.jpg Bazilika Navštívenia Panny Márie Levoča
49°2′35.54″S 20°35′51.21″V / 49,0432056°S 20,5975583°V / 49.0432056; 20.5975583 (Bazilika Navštívenia Panny Márie)
1914 50 m [23]
Košice - Kostol sv. Antona Paduánskeho.jpg Kostol sv. Antona Paduánskeho Košice
48°43′27.07″S 21°15′25.41″V / 48,7241861°S 21,2570583°V / 48.7241861; 21.2570583 (Kostol sv. Antona Paduánskeho)
1405 50 m [24]
Jakubani Kirche.JPG Gréckokatolícky Chrám sv. Petra a Pavla Jakubany
49°14′44.04″S 20°41′43.53″V / 49,2455667°S 20,6954250°V / 49.2455667; 20.6954250 (Gréckokatolícky Chrám sv. Petra a Pavla)
1911 50 m [25]

50 m – 40 m[upraviť | upraviť zdroj]

Obrázok Názov Miesto Rok dokončenia kostola Rok dokončenia veže Výška Zdroj Poznámky
Slovakia Sabinov 9.jpg Kostol mučeníckej smrti sv. Jána Krstiteľa Sabinov
49°6′10.48″S 21°5′47.27″V / 49,1029111°S 21,0964639°V / 49.1029111; 21.0964639 (Kostol mučeníckej smrti sv. Jána Krstiteľa)
13?? 49,2 m [26] veža bola stavaná na dve etapy: prvá časť bola postavená súčasne s kostolom, neskôr ranorenesančne prestavaná v roku 1537, druhá časť pristavaná v roku 1587[27]
Trstená1.JPG Kostol sv. Martina Trstená
49°21′37″S 19°36′38.83″V / 49,36028°S 19,6107861°V / 49.36028; 19.6107861 (Kostol sv. Martina)
13?? 16?? 49 m [28] nadstavba zostrelená počas druhej svetovej vojny, po vojne prestavaná do dnešnej podoby
Kostol Navštívenia Panny Márie Nitra
48°18′44.42″S 18°5′8.22″V / 48,3123389°S 18,0856167°V / 48.3123389; 18.0856167 (Kostol Navštívenia Panny Márie)
1854 48 m pôvodne bola veža vyššia, v druhej svetovej vojne sa zrútila časť veže, po vojne prestavaná do dnešnej podoby
Ógyalla57.JPG Kostol sv. Ladislava Hurbanovo
47°52′12.62″S 18°11′27.49″V / 47,8701722°S 18,1909694°V / 47.8701722; 18.1909694 (Kostol sv. Ladislava)
1913 48 m
Evanjelický kostol Pliešovce
48°25′31.71″S 19°9′23.39″V / 48,4254750°S 19,1564972°V / 48.4254750; 19.1564972 (Evanjelický kostol)
1927 48 m [29] veža poškodená pri výbuchu v roku 1945, neskôr opravená
UlickaRemesiel.jpg Kalvínsky kostol Košice
48°43′22.02″S 21°15′35.81″V / 48,7227833°S 21,2599472°V / 48.7227833; 21.2599472 (Kalvínsky kostol)
1811 1851? 40 m [30][31][32] podľa iných zdrojov 40 m[33][34]; pôvodná výška 27 m, dnešnú výšku nadobudla veža po prestavbe v roku 1895[33][34]
Hybe evanjelicky chram exterier 2.JPG Evanjelický kostol Hybe
49°2′41.56″S 19°49′57.22″V / 49,0448778°S 19,8325611°V / 49.0448778; 19.8325611 (Evanjelický kostol)
1826 1905 48 m [35] dnešná veža bola postavená na mieste staršej drevenej, ktorá zhorela v roku 1899[36]
Nádszeg templom 1.JPG Kostol sv. Štefana Kráľa Trstice
48°0′49.85″S 17°48′24.23″V / 48,0138472°S 17,8067306°V / 48.0138472; 17.8067306 (Kostol sv. Štefana Kráľa)
1904 47,68 m [37]
Velke levare 01.jpg Kostol Mena Panny Márie Veľké Leváre
48°30′2.71″S 17°0′8.32″V / 48,5007528°S 17,0023111°V / 48.5007528; 17.0023111 (Kostol Mena Panny Márie)
1733 46 m [38]
Kostol-v-chtelnici.JPG Kostol Najsvätejšej Trojice Chtelnica
48°34′14.88″S 17°37′20.95″V / 48,5708000°S 17,6224861°V / 48.5708000; 17.6224861 (Kostol Najsvätejšej Trojice)
1800 46 m
PBkostol.jpg Kostol Navštívenia Panny Márie Považská Bystrica
49°7′6.45″S 18°27′0.75″V / 49,1184583°S 18,4502083°V / 49.1184583; 18.4502083 (Kostol Navštívenia Panny Márie)
14?? 1914 46 m [39]
Evanjelický kostol v Ružomberku.jpg Evanjelický kostol Ružomberok
49°5′2.61″S 19°18′0.56″V / 49,0840583°S 19,3001556°V / 49.0840583; 19.3001556 (Evanjelický kostol)
1926 45 m [40]
Hlohovec church3.JPG Kostol sv. Michala Archanjela Hlohovec
48°25′36.87″S 17°47′48.81″V / 48,4269083°S 17,7968917°V / 48.4269083; 17.7968917 (Kostol sv. Michala Archanjela)
12?? 45 m [41] v roku 1610 bola veža nadstavaná[42]
Kostol sv. Vavrinca Revúca
48°41′3.54″S 20°6′49.24″V / 48,6843167°S 20,1136778°V / 48.6843167; 20.1136778 (Kostol sv. Vavrinca)
13?? 45 m [43]
Handlová - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej.jpg Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej Handlová
48°43′43.69″S 18°45′38.3″V / 48,7288028°S 18,760639°V / 48.7288028; 18.760639 (Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej)
13?? 45 m [44] veža poškodená po požiari v roku 1502 a neskôr zrenovovaná, neskôr opravovaná po vypálení kostola krymskými Tatármi v roku 1599, do dnešnej podoby sa dostala po prestavbe v roku 1770
Kostol Povýšenia sv. Kríža Snina
48°59′15.04″S 22°8′53.11″V / 48,9875111°S 22,1480861°V / 48.9875111; 22.1480861 (Kostol Povýšenia sv. Kríža)
1751 1800 44 m [45] pôvodná výška bola 32,55 m, po prestavbe kostola v rokoch 19911992 bola veža nadstavaná do dnešnej výšky
PodolinPiarista1FotoThalerTamas.jpg Kostol sv. Stanislava Podolínec
49°15′31.08″S 20°32′13.21″V / 49,2586333°S 20,5370028°V / 49.2586333; 20.5370028 (Kostol sv. Stanislava)
1648 44 m [25] dnešnú podobu dvojvežové priečelie získalo v roku 1762[46]
Košice uršulínsky 01.jpg Kostol sv. Michala Archanjela Košice
48°43′19.1″S 21°15′19″V / 48,721972°S 21,25528°V / 48.721972; 21.25528 (Kostol sv. Michala Archanjela)
1655 1898 44 m [24] veža vystavaná počas rekonštrukcie kostola[47]
KostolPartizanske.jpg Kostol Božského Srdca Ježišovho Partizánske
48°37′22.16″S 18°22′45.46″V / 48,6228222°S 18,3792944°V / 48.6228222; 18.3792944 (Kostol Božského Srdca Ježišovho)
1949 43 m [48]
Slovakia stupava church.jpg Kostol sv. Štefana Kráľa Stupava
48°16′23.32″S 17°1′59.54″V / 48,2731444°S 17,0332056°V / 48.2731444; 17.0332056 (Kostol sv. Štefana Kráľa)
16?? 1911 43 m [49] nová veža postavená počas rekonštrukcie po požiari ako napodobenina staršej veže[50][51]
Ba-church-St. Elizabeth.jpg Kostol sv. Alžbety Bratislava
48°8′47.62″S 17°6′51.92″V / 48,1465611°S 17,1144222°V / 48.1465611; 17.1144222 (Kostol sv. Alžbety)
1745 42,42 m [52] pôvodná veža zničená požiarom v roku 1879, neskôr rekonštruovaná[53]
Trenčín, kostol sv. Františka Xaverského.jpg Kostol sv. Františka Xaverského Trenčín
48°53′40.66″S 18°2′25.61″V / 48,8946278°S 18,0404472°V / 48.8946278; 18.0404472 (Kostol sv. Františka Xaverského)
1657 1674 42,3 m [54] veže znížené a prestavané po požiari v roku 1708, rekonštruované v roku 2002
Kostol sv. Petra a Pavla03.jpg Kostol sv. Petra a Pavla Bratislava
48°14′29.01″S 17°2′20.95″V / 48,2413917°S 17,0391528°V / 48.2413917; 17.0391528 (Kostol sv. Petra a Pavla)
1834 42 m [55]
Zlaté Klasy kostol.JPG Kostol sv. Kríža Zlaté Klasy
48°7′7.35″S 17°25′12.26″V / 48,1187083°S 17,4200722°V / 48.1187083; 17.4200722 (Kostol sv. Kríža)
1886 42 m [56]
Kežmarok - Červený kostol.jpg Evanjelický kostol Kežmarok
49°8′1.06″S 20°25′44.53″V / 49,1336278°S 20,4290361°V / 49.1336278; 20.4290361 (Evanjelický kostol)
1894 42 m [57] výška kupoly je 33 m
Turany01.JPG Evanjelický kostol Turany
49°6′56.17″S 19°2′3.62″V / 49,1156028°S 19,0343389°V / 49.1156028; 19.0343389 (Evanjelický kostol)
1933 42 m [58]
Slovakia region Spis 34.jpg Katedrála sv. Martina Spišské Podhradie
49°0′1.5″S 20°44′26.1″V / 49,000417°S 20,740583°V / 49.000417; 20.740583 (Katedrála sv. Martina)
1273 1226? 41,77 m [59] južná veža je približne o 60 cm nižšia, dokončená bola v rokoch 12901291[60]
Trnava novy kostol.jpg Kostol Božieho Milosrdenstva Trnava
48°22′26.55″S 17°34′11.61″V / 48,3740417°S 17,5698917°V / 48.3740417; 17.5698917 (Kostol Božieho Milosrdenstva)
2014 41 m [61]
Bellus templom 1.JPG Kostol sv. Alžbety Uhorskej Beluša
49°3′53.79″S 18°19′37.59″V / 49,0649417°S 18,3271083°V / 49.0649417; 18.3271083 (Kostol sv. Alžbety Uhorskej)
1560 41 m [62] veža bola poškodená požiarom v roku 1827, opravovaná v roku 1828, neskôr poškodená ďalším požiarom v roku 1908, pri oprave bola pôvodná šindľová strecha nahradená plechovou, tá v roku 1990 za medenú
Okolicsno5FotoThalerTamas.jpg Kostol sv. Petra z Alkantary Liptovský Mikuláš
49°4′20.81″S 19°39′3.11″V / 49,0724472°S 19,6508639°V / 49.0724472; 19.6508639 (Kostol sv. Petra z Alkantary)
1492 40,2 m
Rožňava Cathedral Church.jpg Katedrála Nanebovzatia Panny Márie Rožňava
48°39′48″S 20°31′55.17″V / 48,66333°S 20,5319917°V / 48.66333; 20.5319917 (Katedrála Nanebovzatia Panny Márie)
1304 1779 40 m [63] veža nahradila pôvodnú drevennú zvonicu zo 17. storočia[64]
Korna Zivcakova new church.JPG Kostol Panny Márie, Matky Cirkvi Korňa
49°23′51.14″S 18°34′12″V / 49,3975389°S 18,57000°V / 49.3975389; 18.57000 (Kostol Panny Márie, Matky Cirkvi)
2012 40 m [65]
Presov10Slovakia669.JPG Katedrálny chrám sv. Jána Krstiteľa Prešov
48°59′38.97″S 21°14′34.67″V / 48,9941583°S 21,2429639°V / 48.9941583; 21.2429639 (Katedrálny chrám sv. Jána Krstiteľa)
13?? 40 m [66] chrám zbarokizovaný v rokoch 17531754, veža bola zvýšená v roku 1865[64]
Slovakia-Trnava-Kostol jezuitov.JPG Kostol Najsvätejšej Trojice Trnava
48°22′42.24″S 17°35′5.91″V / 48,3784000°S 17,5849750°V / 48.3784000; 17.5849750 (Kostol Najsvätejšej Trojice)
1729 40 m [67]
Kostol najsvatejsej trojice rybnik.jpg Kostol Najsvätejšej Trojice Rybník
48°17′46.79″S 18°33′41.16″V / 48,2963306°S 18,5614333°V / 48.2963306; 18.5614333 (Kostol Najsvätejšej Trojice)
1771 40 m [68]

Zničené[upraviť | upraviť zdroj]

Obrázok Názov Miesto Rok dokončenia kostola Rok dokončenia veže Výška Zdroj Poznámky
Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej Smolník
48°43′46.44″S 20°44′23.35″V / 48,7295667°S 20,7398194°V / 48.7295667; 20.7398194 (Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej)
1339 1339 57 m [69] veža zničená v roku 1791
Kostol Panny Márie Snežnej Bratislava
48°9′27.62″S 17°5′56.13″V / 48,1576722°S 17,0989250°V / 48.1576722; 17.0989250 (Kostol Panny Márie Snežnej)
1943 50 m [70] veža zničená v roku 1959 kvôli stavbe Slavína[71]
Kat. veža.jpg Kostol Najsvätejšej Trojice Mošovce
48°54′40.73″S 18°53′11.46″V / 48,9113139°S 18,8865167°V / 48.9113139; 18.8865167 (Kostol Najsvätejšej Trojice)
cca 1300 45 m zničená v roku 1913

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ŠVIHRAN, Ladislav. 1000 plus 1 slovenských naj. [s.l.] : Perfekt, 1996. ISBN 80-8046-046-9.
  2. História [online]. Bazilika Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  3. DUCHOŇOVÁ, Xénia. Náš kostol, naša farnosť [online]. Farnosť Bratislava - Blumentál, 2008-09-01, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  4. Farnosť Levoča[chýba vhodnejší zdroj]
  5. Turisticko-informačná kancelária Bardejov[chýba vhodnejší zdroj]
  6. Informačné centrum Banská Bystrica[chýba vhodnejší zdroj]
  7. Kostol sv. Ladislava [online]. Obec Spišský Štvrtok, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  8. Farnosť Gajary[chýba vhodnejší zdroj]
  9. Z histórie [online]. Farnosť Gajary, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  10. Pamiatky [online]. Pevnosť Komárno, 2012-12-31, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  11. Múzeum mincí a medailí Kremnica[chýba vhodnejší zdroj]
  12. OÚ Partizánska Ľupča[chýba vhodnejší zdroj]
  13. Partizánska Ľupča - Kostol sv. Matúša apoštola [online]. Pamiatky na Slovensku, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  14. História farského kostola [online]. Farnosť Nové Zámky, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  15. ŠEBÁK, Ladislav. Pozvanie na tretiu vežu Hrubého kostola v Trnave [online]. SME, 2008-05-05, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  16. Opátstvo Jasov[chýba vhodnejší zdroj]
  17. G Ateliér[chýba vhodnejší zdroj]
  18. ŠTIEBER, Martin. História [online]. Farnosť Šecovce, rev. 2012-02-01, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  19. Kancelária Biskupského úradu Nitra[chýba vhodnejší zdroj]
  20. Rímskokatolícky kostol sv. Štefana kráľa [online]. Turistický portál Modra, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  21. Kostol Svätého Ladislava v Nitre [online]. Spoznaj.sk, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  22. PELLIONIS, Rudolf. Evanjelický kostola a vznik evanjelickej cirkvi v Dobšinej [online]. DOBŠINÁ od Dobšinčana, 2008-02-20, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  23. Levoča - nádej Slovenska [online]. Farnosť sv. Jozefa, robotníka, Víťaz, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  24. a b VARGOVÁ, Jana. Najvyššie budovy v Košiciach [online]. Košice Dnes, 2016-02-01, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  25. a b LACIKA, Ján. 1000 cirkevných pamiatok Slovenska. [s.l.] : Ikar, 2012. ISBN 978-80-551-2852-8.
  26. JANIGA, Marián. Posledné opravy budov našej farnosti [online]. Farnosť Sabinov, rev. 2008-09-16, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  27. Dejiny cirkevných stavieb [online]. Farnosť Sabinov, rev. 2013-02-23, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  28. Vyhliadka z veže - Kostol sv. Martina [online]. Mesto Trstená, 2012-04-13, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  29. Cirkev [online]. Obec Pliešovce, 2013-04-24, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  30. DUCHOŇOVÁ, A.. Kalvínsky kostol [online]. Slovenský reformovaný kresťanský zbor v Košiciach, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  31. Kalvínsky kostol [online]. Mesto Košice, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  32. Kalvínsky kostol v Košiciach [online]. Slovakia Travel, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  33. a b Kalvínsky kostol [online]. Miestny úrad Košice – Staré Mesto, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  34. a b KOLCUN, Milan. Kalvínsky kostol [online]. Cassovia.sk, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  35. Evanjelický kostol v Hybiach [online]. MôjLiptov.sk, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  36. ŽIŠKA, Stanislav. História zboru [online]. ECAV Hybe, 2008-12-04, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  37. Cirkev [online]. Obec Trstice, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  38. Kostol Mena Panny Márie [online]. Farnosť Veľké Leváre, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  39. Kostol Navštevy Panny Márie [online]. Horné Považie, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  40. Informačné centrum Ružomberok[chýba vhodnejší zdroj]
  41. Hlohovec, Kostol sv. Michala Archanjela [online]. Noc Kostolov, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  42. Historický a urbanistický vývoj sídla Hlohovec [online]. Pamiatky.sk, [cit. 2016-02-27]. S. 19. Dostupné online.
  43. VIESTOVÁ, Eva. Vedeli ste že...naj???? [online]. Revúca.Dnes24.sk, 2011-04-15, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  44. História Farského kostola [online]. Farnosť Handlová, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  45. Prestavba kostola [online]. Farnosť Snina, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  46. Podolínec [online]. Redemptoristi, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  47. Kostol sestričiek uršuliniek [online]. Turistické stránky mesta Košice, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  48. Architektúra kostola. Pútnik Božieho milosrdenstva (Rímskokatolícky farský úrad v Partizánskom), 2013, roč. XI., čís. 7, s. 10. Dostupné online [cit. 2016-02-27].
  49. Kostol svätého Štefana, uhorského kráľa, farský kostol [online]. Farnosť Stupava, 2012-08-28, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  50. Stupava - Kostol sv. Štefana kráľa [online]. Pamiatky na Slovensku, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  51. Stupava [online]. Slovakiana.sk, 2015-12-01, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  52. Kláštor sv. Alžbety[chýba vhodnejší zdroj]
  53. História kostola [online]. Rehoľa svätej Alžbety, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  54. Oprava veží piaristického kostola v Trenčíne s odstupom 9 rokov [online]. ASB, 2012-02-08, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  55. BESEDIČ, Martin; POKOJNÝ, Ľudovít. Farnosť a kostol sv. Petra a Pavla v Záhorskej Bystrici. [s.l.] : Lúč, 2011. Dostupné online. ISBN 978-80-7114-860-9. S. 10.
  56. Zlaté Klasy [online]. Obec Zlaté Klasy, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  57. BARÁTHOVÁ, Nora. Nový kostol [online]. Cirkevný zbor ECAV Kežmarok, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  58. Chrám Boží v Turanoch [online]. Cirkevný zbor ECAV Turany, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  59. Archív biskupského úradu Spišská Kapitula[chýba vhodnejší zdroj]
  60. PODOLINSKÝ, Štefan. Románske kostoly. Bratislava : Dajama, 2008. ISBN 978-80-89226-78-8. S. 116.
  61. Kostol a farské centrum Trnava - I. etapa [online]. Prednádražie, 2008-09-19, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  62. Farský kostol sv. Alžbety Uhorskej [online]. Farnosť Beluša, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  63. Farnosť Rožňava[chýba vhodnejší zdroj]
  64. a b JUDÁK, Viliam. Katedrála – matka chrámov v diecéze. Pútnik svätovojtešský 2011 (Trnava: Spolok svätého Vojtecha), 2011, s. 59. ISBN 978-80-7162-824-8. Dostupné online.
  65. Veža kostola na Živčákovej je hotová,sú v nej ukryté aj noviny [online]. Kysuce.SME.sk, 2011-07-16, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  66. Katedrálny chrám Svätého Jána Krstiteľa v Prešove [online]. Prešovská archieparchia, 2013-06-04, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  67. MACHOVIČ, Pavol. Veža kostola v malom Ríme ukryla posolstvo [online]. Pravda, 2009-12-09, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  68. Kultúrne pamiatky [online]. Obec Rybník, 2008-03-06, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  69. Kostol svätej Kataríny Alexandríjskej [online]. Farnosť Smolník, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  70. Kostol Panny Márie Snežnej: Pohľad do minulosti [online]. Dominikáni, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.
  71. KUBÍK, Karol. Okyptený kostol. História chrámu na bratislavskej Kalvárii [online]. Slovenský katolícky akademický spolok Istropolitana, 2010-08-13, [cit. 2016-02-27]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]