Zoznam televíznych staníc na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam televíznych staníc na Slovensku.

Rozdelenie televíznych staníc[upraviť | upraviť zdroj]

Televízne stanice možno rozdeliť napríklad podľa majetkovej podstaty na verejnoprávne a súkromné. Štátnu reguláciu v oblasti vysielania a retransmisie vykonáva Rada pre vysielanie a retransmisiu. To znamená, že rozhoduje o licenciách a registráciách pre vysielateľov, plánoch využitia frekvenčného spektra na vysielanie a pod. Zo správy Rady za rok 2018 vyplýva, že licencie na Slovensku sú udeľované na:

  • I. Multiregionálne vysielanie
  • II. Regionálne vysielanie
  • III. Lokálne vysielanie
  • IV. Licencie na digitálne vysielanie

Pod IV. digitálne vysielanie spadajú aj internetové televízie, ktorých televízny obsah (napr. webový seriál) je šírený ako tzv. webová televízia. Tento článok sa nevenuje digitálnemu vysielaniu.

Aktuálne dianie[upraviť | upraviť zdroj]

1. júna 2021 káblový operátor UPC rozšíril ponuku TV služieb o tri nové slovenské stanice. Ide o už predtým existujúcu hudobnú stanicu TV Folklorika, ktorej skončila exkluzivita v Slovak Telekome, a stanicu venovanú najmä Rómom – TV Romana. Novinkou je slovensko-česká platforma zameraná na live streaming e-Športov Chuck TV. Všetky tri sa stali súčasťou základného balíka UPC.[1]

Verejnoprávne televízne stanice[upraviť | upraviť zdroj]

Inštitúcia Logo Televízny kanál Zameranie
Rozhlas a televízia Slovenska Jednotka logo.svg Jednotka televízia zameraná na spravodajstvo, relácie pre deti, seriáli a zábavné show
Dvojka logo.svg Dvojka televízia zameraná na dokumenty, národnostné menšiny, magazíny a kvalitné európske filmy
Trojka logo.svg Trojka televízia zameraná na vlastnú tvorbu a archív
Šport logo.svg Šport televízia zameraná na šport
24 logo.svg :24 televízia zameraná na spravodajstvo a publicistiku v súvislosti s mimoriadnou situáciou spojenou s ruskou inváziou na Ukrajinu

Súkromné televízne stanice[upraviť | upraviť zdroj]

Celoplošné[upraviť | upraviť zdroj]

Vlastník Logo Televízny kanál Zameranie Vysiela od
CME Europe Markiza logo.png TV Markíza Všeobecná televízia 31. augusta 1996
Doma logo.png TV Doma Všeobecná, orientovaná na ženy 31. augusta 2009
Dajto logo.jpg TV Dajto Všeobecná, orientovaná na mužov 20. augusta 2012
Logo Markíza KRIMI.png Markíza KRIMI detektívna a kriminálna tematika jún 2022
Nova International Logo (2017-present).svg Nova International Všeobecná televízia 1. februára 2016
Logo Nova Sport 3 SK.png Nova Sport 3 SK Športová televízia 5. januára 2022
Logo Nova Sport 4 SK.png Nova Sport 4 SK Športová televízia 5. januára 2022
FTV Prima Prima Plus Logo (2021).svg Prima PLUS Všeobecná televízia 23. januára 2017
J&T Media Enterprises Tv joj 2020.png TV JOJ Všeobecná televízia 2. marca 2002
JOJ Plus Logo (2021).svg JOJ Plus Všeobecná, orientovaná na mužov a mladých 5. októbra 2008
TV WAU Logo (2021).svg TV WAU Všeobecná, orientovaná na ženy 15. apríla 2013
Logo JOJ Šport.png JOJ Šport Športová televízia 16. septembra 2021
Jojko.png TV Jojko Televízia pre deti 1. januára 2020
Logo Ťuki TV.png TV Ťuki Televízia pre deti 1. júna 2015
Logo JOJ 24.png JOJ 24 Spravodajská televízia N/A
IFC Media Logo TV Rik.png TV RiK Televízia pre deti 1. januára 2015 / 26. novembra 2020
Arena TV Logo Arena Sport TV 1.png Arena Sport 1 Športová televízia 1. decembra 2015
Logo Arena Sport TV 2.png Arena Sport 2 Športová televízia 1. decembra 2015
C.E.N. TA3 logo 2021.jpg TA3 Spravodajská televízia 11. septembra 2001
SPRÁVCA SK Logo Chuck TV.png Chuck TV Online športová televízia 7. mája 2021
TV SERVICES / McBoxs Logo Music Box.png Music Box Hudobná televízia 2. decembra 2002
Logo Senzi TV.svg TV Senzi Hudobná televízia 1. septembra 2013
Logo TV Folklorika.svg TV Folklorika Hudobná televízia 1. júna 2018
Logo Lala TV.png Lala TV Hudobná televízia pre deti 1. apríla 2019
MP Media Production Logo Park TV.png Park TV Dokumentárna televízia máj 2018
Konferencia biskupov Slovenska Logo TV Lux.svg TV LUX Katolícka televízia 4. mája 2008
Mládež pre Krista Logo Life TV.png LifeTv Kresťanská televízia 1. októbra 2016
N/A Logo TV 8.png TV8 Interaktívna televízia 1. februára 2010
N/A Logo TV 9.png TV9 Spravodajská televízia N/A
Antik Telecom Logo TV Piánko.jpg Piánko TV Relaxačná televízia N/A
Logo HaHa TV.png HaHa TV Zábavná televízia N/A
Slovak Telekom Logo Comedy House.png COMEDY HOUSE Zábavná televízia N/A
Logo TV Premier Sport 1.png PREMIER SPORT 1 SK Športová televízia 9. augusta 2019
O2 Logo TV Premier Sport 2.png PREMIER SPORT 2 SK Športová televízia 17. augusta 2021

Regionálne a lokálne televízne stanice[upraviť | upraviť zdroj]

Stanica Mesto
ATV Žiar nad Hronom
AVT Nonstop Prievidza
Bánovské televízne vysielanie Bánovce nad Bebravou
BTV Bardejov
CE TV Nitra
DTV Bratislava-Devínska Nová Ves
Dúbravská televízia Bratislava-Dúbravka
Fenix Žilina
Hlohovská televízia Hlohovec
Humenská televízia Humenné
LTS Levice
Malacká televízia Malacky
MsTV Komárno Komárno
KTV Kežmarok
KTV Kysuce
MTR Ružomberok
Martin TV Martin
MTT Trnava
NZTV Nové Zámky
PTV Púchov
RTV Prievidza
RTV Banská Bystrica Banská Bystrica
RTV Krea Galanta
Severka Žilina
Staromestská TV Bratislava-Staré Mesto
Štúrovská televízia Štúrovo
TV 56 Žilina
TV B52 Vranov nad Topľou
TV Bratislava Bratislava
TV Hronka Banská Bystrica
TV Karpaty Piešťany
TV Liptov Liptovský Mikuláš
TV LOGOS N/A
TV Mistral Michalovce
TV Močenok N/A
TV Moldava - Szepsi TV Moldava nad Bodvou
TV Myjava Myjava
TV Naša Košice
TV Nitrička Nitra
TV Nové Zámky Nové Zámky
TV Oravia Námestovo
TV Panoráma Žarnovica
TV Pezinok Pezinok
TV Pohoda Nové Mesto nad Váhom
TV Poprad Poprad
TV Prešov Prešov
TV7 Prešov
TV Púchov Púchov
TV Raj Žilina
TV Reduta Spišská Nová Ves
TV Region Východné Slovensko
TV Region Regionálna
TV Rimava Rimavská Sobota
TVR Bratislava-Ružinov
TV Sen Senica
TV Skalica Skalica
TVT Turzovka
TV Teleprior N/A
TV Trenčianske Teplice Trenčianske Teplice
TV Trenčín Trenčín
TV Turiec Martin
TV Wywar Holíč
TV Zemplín Zemplín
Vaša TV Čadca
Spartak.tv Trnava
TV VITA Trnava
DOK TV Nové Zámky
TV Východ Východné Slovensko
Západoslovenská televízia Západné Slovensko
TV Romana Rómske regióny
TV Régió Maďarské regióny

Študentské televízne stanice[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Miesto vysielania Mesto
í-Téčko Žilinská univerzita Žilina
Televízia VECTER Bratislavská študentská TV Bratislava
MC2 Slovenská technická univerzita
FMK TV Univerzita sv. Cyrila a Metoda Trnava
TV UNICA Katolícka univerzita Ružomberok
DUBNICKA.TV Gymnázium Dubnica nad Váhom
Študentská televízia Technická univerzita Košice
Mediálka TV Prešovská univerzita Prešov

Zaniknuté stanice[upraviť | upraviť zdroj]

Stanica Vysielanie Poznámka
TA 3 (1991 – 1992) od 6. júna 1991 do 30. septembra 1992 vtedy ako tretia stanica STV
Danubius Cable TV od 16. januára do 16. mája 1995[2] prvá súkromná televízia na Slovensku[3]
TV Sever od 18. februára 1995 do konca apríla 1996[4]
VTV od 22. apríla 1995 do 9. februára 2000
TV Nové Mesto od roku 1996 do roku 2012[5]
TV Luna od 27. novembra 1999[6] do 24. septembra 2001
TV Global od 25. marca 2000 do 2. marca 2002 2. marca 2002 ju nahradila TV JOJ
TVA od 5. mája 2003 do roku 2012
TV Patriot od roku 2006 do 1. augusta 2012 1. septembra 2012 ohlásila ukončenie činnosti[7]
TV Centrum od roku 2006 do 20. februára 2013[8]
Trojka (STV) od 8. augusta 2008 do 30. júna 2011
Musiq1 od novembra 2008 do 14. februára 2015[9][10]
Residence TV od 2. septembra 2009 do roku 2013
TV Fooor od 25. februára 2013 do 31. decembra 2013
Slovak Sport.TV 1 od 25. júna 2012 do 31. novembra 2015
Slovak Sport.TV 2 od 1. augusta 2013 do 31. novembra 2015
Slovak Sport.TV 3 od 16. septembra 2013 do 15. januára 2015
Digi Liga Majstrov 1 od 25. septembra 2013 do 21. augusta 2014
Digi Liga Majstrov 2 od 25. septembra 2013 do 21. augusta 2014
Digi Sport 4 od 21. augusta 2014 do 9. augusta 2019
Digi Sport 5 od 21. augusta 2014 do 31. decembra 2019
Orange Šport od 15. augusta 2018 do 30. júna 2021

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]