Zoznam televíznych staníc na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam slovenských televíznych staníc (kanál). Zoznam nie je úplný ani aktualizovaný, aj keď obsahuje všetky veľké (najväčšie) slovenské televízne stanice. Pozri diskusiu.

Stanice možno rozdeliť podľa majetkovej podstaty na verejnoprávne a súkromné. Rada pre vysielanie a retransmisiu okrem iného vykonáva štátnu reguláciu v oblasti vysielania a retransmisie. To znamená, že rozhoduje o licenciách a registráciách pre vysielateľov, plánoch využitia frekvenčného spektra na vysielanie a pod. Zo správy Rady za rok 2018 vyplýva, že licencie na Slovensku sú udeľované na: [1]

  • I. Multiregionálne vysielanie
  • II. Regionálne vysielanie
  • III. Lokálne vysielanie
  • IV. Licencie na digitálne vysielanie

Verejnoprávne televízne stanice[upraviť | upraviť kód]

Inštitúcia Logo Televízny kanál Zameranie Poznámky
Rozhlas a televízia Slovenska

:1

Jednotka verejnoprávna televízia televízia so spravodajstvom, reláciami pre deti, seriálmi a zábavnými show

:2

Dvojka verejnoprávna televízia televízia zameraná na dokumenty, národnostné menšiny, magazíny a kvalitné európske filmy

:3

Trojka verejnoprávna televízia televízia zameraná na vlastnú tvorbu a archív

Súkromné televízne stanice[upraviť | upraviť kód]

Celoplošné[upraviť | upraviť kód]

Vlastník Logo Televízny kanál Zameranie Vysiela od
CME Europe Markiza logo.png TV Markíza Všeobecná televízia 31. augusta 1996
* TV Doma Všeobecná, orientovaná na ženy 31. augusta 2009
* TV Dajto Všeobecná, orientovaná na mužov 20. augusta 2012
* Nova International Všeobecná televízia 1. februára 2016
J&T Media Enterprises TV JOJ.png TV JOJ Všeobecná televízia 2. marca 2002
* TV JOJ Plus logo.jpg Plus Všeobecná, orientovaná na mužov a mladých 5. októbra 2008
* JOJ WAU TV.jpg TV WAU Všeobecná, orientovaná na ženy 15. apríla 2013
* TV RiK Televízia pre deti 1. januára 2015
* TV Ťuki Televízia pre deti 1. júna 2015
Grafobal Group TA3 logo.png TA3 Spravodajská televízia 11. septembra 2001
CreaTV Music Box Hudobná televízia 2. decembra 2002
* TV Senzi Hudobná televízia 1. septembra 2013
* TV Folklorika Hudobná televízia 1. júna 2018
* Lala TV Hudobná televízia pre deti 1. apríla 2019
Konferencia biskupov Slovenska TV LUX Katolícka televízia 4. mája 2008
TV8 Interaktívna televízia 1. februára 2010
Slovak Telekom Digi Sport 1 Športová televízia 14. augusta 2010
* Digi Sport 2 Športová televízia 8. augusta 2013
* Digi Sport 3 Športová televízia 21. augusta 2014
* Premier Sport Športová televízia 9. augusta 2019
FC Spartak Trnava Spartak.tv Športová televízia 21. februára 2014
Arena TV Arena Sport 1 Športová televízia 1. decembra 2015
* Arena Sport 2 Športová televízia 1. decembra 2015
Mládež pre Krista - Slovensko LifeTv Kresťanská televízia 1. októbra 2016
FTV Prima Prima PLUS Všeobecná televízia 23. januára 2017
Orange Slovensko Orange Sport Slovakia logo.png Orange Šport Športová televízia 15. augusta 2018
Park TV Dokumentárna televízia máj 2018

Regionálne a lokálne televízne stanice[upraviť | upraviť kód]

Študentské televízne stanice[upraviť | upraviť kód]

  • í-Téčko – Žilinská univerzita, Žilina
  • Televízia VECTER - Bratislavská študentská tv
  • FMK TV - Univerzita sv. Cyrila a Metoda, Trnava
  • TV UNICA - Katolícka univerzita, Ružomberok
  • DUBNICKA.TV - Gymnázium Dubnica nad Váhom
  • Študentská televízia – Technická univerzita, Košice
  • Mediálka TV – Prešovská univerzita, Prešov
  • MC2 – Slovenská technická univerzita, Bratislava

Stanice, ktoré už nevysielajú[upraviť | upraviť kód]

  • TA 3 (1991 – 1992) – vysielala v období od 6. júna 1991 do 30. septembra 1992, vtedy ako tretia stanica Slovenskej televízie
  • Danubius Cable TV – vysielala v období od 16. januára do 16. mája 1995[2] - prvá súkromná televízia na Slovensku[3]
  • TV Sever – vysielala v období od 18. februára 1995 do konca apríla 1996[4]
  • VTV – vysielala v období od 22. apríla 1995 do 9. februára 2000
  • TV Nové Mesto – vysielala od roku 1996 do 2012[5]
  • TV Luna – vysielala v období od 27. novembra 1999[6] do 24. septembra 2001
  • TV Global – vysielala od 25. marca 2000 do 2. marca 2002, kedy ju nahradila JOJ
  • TVA – vysielala od 5. mája 2003 do roku 2012
  • TV Patriot – vysielala od roku 2006 do 1. augusta 2012, k 1. septembru 2012 ohlásila ukončenie činnosti[7]
  • TV Centrum – vysielala od roku 2006 do 20. februára 2013[8]
  • Trojka (STV) – vysielala v období od 8. augusta 2008 do 30. júna 2011
  • Musiq1 – vysielala od novembra 2008 do 14. februára 2015[9][10]
  • Residence TV – vysielala od 2. septembra 2009 do roku 2013
  • TV Fooor – vysielala v období od 25. februára 2013 do 31. decembra 2013
  • Slovak Sport.TV 1 – vysielala od 25. júna 2012 do 31. novembra 2015
  • Slovak Sport.TV 2 – vysielala od 1. augusta 2013 do 31. novembra 2015
  • Slovak Sport.TV 3 – vysielala od 16. septembra 2013 do 15. januára 2015
  • Digi Liga Majstrov 1 – vysielala od 25. septembra 2013 do 21. augusta 2014
  • Digi Liga Majstrov 2 – vysielala od 25. septembra 2013 do 21. augusta 2014
  • Digi Sport 4 – vysielala od 21. augusta 2014 do 9. augusta 2019
  • Digi Sport 5 – vysielala od 21. augusta 2014 do 31. decembra 2019

Referencie[upraviť | upraviť kód]