Zoznam ulíc v Bratislave premenovaných po roku 1989

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam premenovaných ulíc v Bratislave po roku 1989.[1][2]

Predošlý názov Súčasný názov Rok premenovania Lokalita
Agátová ulica (časť v Lamači) Furmanská ulica 1992 BA-4 Lamač
Allendeho ulica Ambroseho ulica 1991 BA-5 Petržalka (Háje)
Asmolovova ulica Staré grunty 1992 BA-4 Karlova Ves
Baumanova ulica Vavilovova ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Dvory IV)
Bebelova ulica Turnianska ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Lúky VII)
Belojanisova ulica Wilsonova ulica 1991 BA-1 Staré Mesto
Bierutova ulica Dudova ulica, Hrobákova ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Háje I)
Blagoevova ulica (časť) Bulíkova ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Ovsište)
Blažovského ulica Baníkova ulica 1992 BA-4 Karlova Ves
Botevova ulica Betliarska ulica, Krásnohorská ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Lúky VII)
Buďonného ulica Beňadická ulica, Šášovská ulica, Vígľašská ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídliská Lúky IV, V)
Cichowského ulica Bzovícka ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Lúky VIII)
Čapajevova ulica Ulica Ondreja Štefanka 2019 BA-5 Petržalka (sídlisko Dvory I)
Černého ulica Bohrova ulica, Kapicova ulica, Planckova ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Dvory VI)
Čičerinova ulica Hálova ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Dvory III)
Dénešova ulica Pečnianska ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Dvory VI)
Dibrovo námestie Františkánske námestie 1991 BA-1 Staré Mesto
Dimitrovova ulica Nobelova ulica 1992 BA-3 Nové Mesto
Dimitrovovo námestie Predstaničné námestie → Námestie Franza Liszta[pozn 1] 1992, 2012 BA-1 Staré Mesto
Drábikova ulica Ľubovnianska ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Lúky VIII)
Duklianska ulica Lazaretská ulica 1992 BA-1 Staré Mesto
Fabiánova ulica Hodálova ulica 1992 BA-4 Karlova Ves
Fierlingerova ulica Lenardova ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Dvory V)
Fosterova ulica Rovniankova ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Zrkadlový háj)
Frankelova ulica Šaštínska ulica 1992 BA-4 Karlova Ves
Fučíkova ulica Medená ulica 1991 BA-1 Staré Mesto
Gottwaldovo námestie Námestie slobody 1991 BA-1 Staré Mesto
Gudernova ulica Svätovojtešská ulica 1992 BA-3 Nové Mesto
Grečkova ulica Šintavská ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Lúky III)
Grznárova ulica Smikova ulica 1991 BA-3 Nové Mesto
Gurovova ulica Janotova ulica 1992 BA-4 Karlova Ves
Hakenova ulica Röntgenova ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídliská Dvory V, VI)
Hanzlíčkova ulica Štefunkova ulica 1992 BA-2 Ružinov
Hočiminova ulica Haanova ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Háje II)
Horská ulica (časť) Lipovinová ulica[3] 2012 BA-3 Nové Mesto
Hübnerova ulica Hudecova ulica 1992 BA-4 Karlova Ves
Jaderná ulica Jadrová ulica 1991 BA-2 Ružinov
Jakubovského ulica Budatínska ulica, Vyšehradská ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Lúky III, IV)
Jegorovovo námestie Jurigovo námestie 1992 BA-4 Karlova Ves
Jeremenkova ulica Holíčska ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Lúky I)
Jiráskova ulica Ventúrska ulica 1991 BA-1 Staré Mesto
Kaletova ulica Tranovského ulica 1992 BA-4 Dúbravka
Kalininova ulica Kutlíkova ulica, Pajštúnska ulica 1992 BA-5 Petržalka (Háje)
Kirovova ulica Alstrova ulica 1991 BA-3 Rača
Komsomolská ulica Molecova ulica 1991 BA-4 Karlova Ves
Konevova ulica Kozičova ulica 1991 BA-4 Devín
Kossuthova ulica Panónska cesta 1991[pozn 2] BA-5 Petržalka
Krížna ulica Delená ulica 1992 BA-4 Devínska Nová Ves
Krčmárikova ulica Kolískova ulica 1992 BA-4 Karlova Ves
Kovpakova ulica Lietavská ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Lúky I)
Krajňákova ulica Ulica Pri kríži 1992 BA-4 Dúbravka
Kukorelliho ulica Anenská ulica 1992 BA-1 Staré Mesto
Kyjevské námestie Kamenné námestie 1991 BA-1 Staré Mesto
Leningradská ulica Laurinská ulica 1991 BA-1 Staré Mesto
Leninovo námestie Jakubovo námestie 1991 BA-1 Staré Mesto
Lumumbova ulica Lachova ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Háje II)
Lunačarského ulica Jasovská ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Lúky VII)
Makarenkova ulica Einsteinova ulica 1991 BA-5 Petržalka (Dvory)
Malinovského ulica Šancová ulica 1992 BA-3 Nové Mesto,
BA-1 Staré Mesto
Markušova ulica Mariánska ulica 1991 BA-1 Staré Mesto
Martanovičova ulica Pribinova ulica 1991 BA-2 Ružinov,
BA-1 Staré Mesto
Martího námestie Muchovo námestie 1991 BA-5 Petržalka (Dvory)
Mehringova ulica Mlynarovičova ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Háje II)
Mičurinova ulica Jiráskova ulica 1991 BA-5 Petržalka (Dvory)
Mierové námestie Hodžovo námestie 1991 BA-1 Staré Mesto
Morávkova ulica Nábělkova ulica 1992 BA-4 Karlova Ves
Nábrežie arm. gen. Ludvíka Svobodu (časť od Riviéry) Botanická ulica 1992 BA-4 Karlova Ves
Nagyova ulica Bošániho ulica 1992 BA-4 Dúbravka
Nálepkova ulica Panská ulica 1991 BA-1 Staré Mesto
Námestie 4. apríla Hlavné námestie 1991 BA-1 Staré Mesto
Námestie E. F. Dzeržinského Humenské námestie 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Lúky VIII)
Námestie Františka Zupku Trnavské mýto 1991 BA-3 Nové Mesto
Námestie Hrdinov Červenej armády Námestie Andreja Hlinku[4] 2004 BA-3 Rača
Námestie Karla Marxa Nobelovo námestie 1991 BA-5 Petržalka (Dvory)
Námestie Ľudových milícií Dulovo námestie 1991 BA-2 Ružinov
Námestie májového povstania českého ľudu zrušené → Námestie Republiky[pozn 3] 1991, 2013 BA-5 Petržalka (Lúky)
Námestie N. K. Krupskej Ovsištské námestie 1992 BA-5 Petržalka (sídlisko Ovsište)
Námestie Pavla Dobšinského zrušené 1991
Námestie Wilhelma Piecka Malokarpatské námestie 1992 BA-4 Lamač
Nešporova ulica Svoradova ulica 1991 BA-1 Staré Mesto
Nová strojnícka ulica Podunajská ulica 1992 BA-2 Podunajské Biskupice,
BA-2 Vrakuňa
Októbrové námestie Župné námestie 1992 BA-1 Staré Mesto
Palackého ulica (len vchod č. 2)[5] Námestie Eugena Suchoňa 2008 BA-1 Staré Mesto
Park Karola Šmidkeho Park Andreja Hlinku 1992 BA-2 Ružinov
Prechtlova ulica Bachova ulica 1992 BA-2 Ružinov
Priehradná ulica (časť)[6][pozn 4] Modricová ulica 2011 BA-2 Vrakuňa
Prostredná ulica Linzbothova ulica 1992 BA-2 Podunajské Biskupice
Pugačevova ulica Františkánska ulica 1991 BA-1 Staré Mesto
Rauchova ulica Ulica Jozefa Cígera-Hronského 1992 BA-3 Nové Mesto
Razinova ulica Alžbetínska ulica 1992 BA-1 Staré Mesto
Reichelova ulica Sološnická ulica 1992 BA-4 Karlova Ves
Rokosovského ulica Brančská ulica, Smolenická ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Lúky I)
Rybalkova ulica Topoľčianska ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Lúky VI)
Saburovova ulica Starhradská ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Lúky VI)
Sawickej ulica Andrusovova ulica 1991 BA-5 Petržalka (Dvory)
Sedláčkova ulica Novackého ulica 1992 BA-4 Karlova Ves
Schiffelova ulica Sklenárova ulica 1992 BA-2 Ružinov
Sokolovského ulica Švabinského ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Dvory I)
Sovietske námestie Floriánske námestie 1992 BA-1 Staré Mesto
Srokova ulica Buzalkova ulica 1992 BA-3 Vajnory
Steinerova ulica Krížna ulica 1991 BA-3 Nové Mesto,
BA-2 Ružinov,
BA-1 Staré Mesto
Strachotova ulica Cabanova ulica 1992 BA-4 Dúbravka
Súdružská ulica Strelkova ulica 1992 BA-3 Rača
Suvorovova ulica Dobrovičova ulica 1992 BA-1 Staré Mesto
Sverdlovova ulica Dolnozemská cesta 1991 BA-5 Petržalka (Ovsište)
Synekova ulica Šustekova ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Ovsište)
Szabóova ulica Blumentálska ulica 1991 BA-1 Staré Mesto
Šmeralova ulica Kozia ulica 1991 BA-1 Staré Mesto
Štátna cesta C 26[pozn 5] Dvojkrížna ulica 1992 BA-2 Podunajské Biskupice,
BA-2 Vrakuňa
Štátna cesta C 63[pozn 6] Ulica svornosti 1992 BA-2 Podunajské Biskupice
Švermova ulica Černicová ulica 1992 BA-3 Nové Mesto
Takáčova ulica Tománkova ulica 1992 BA-4 Karlova Ves
Thälmannova ulica Ulica za kasárňou 1992 BA-3 Nové Mesto
Thorézova ulica Osuského ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Háje I)
Togliattiho ulica Romanova ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Zrkadlový háj)
Tomanova ulica (čísla 1 – 64)[6] Ulica Františka FeketehoTomanova ulica[3] 2011, 2012 BA-3 Vajnory
Tomanova ulica (čísla 65 – 70)[6] Za humnami 2011 BA-3 Vajnory
Trieda Ladislava Novomeského Karloveská ulica 1992 BA-4 Karlova Ves
Tupolevova ulica (časť) Iľjušinova ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Dvory II)
Ulbrichtova ulica Bradáčova ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Háje I)
Ulica 9. mája Ulica 8. mája 1992 BA-2 Podunajské Biskupice
Ulica Bélu Kuna Gessayova ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Háje I)
Ulica Červenej armády Grösslingová ulica 1992 BA-1 Staré Mesto
Ulica Československej armády Špitálska ulica 1991 BA-1 Staré Mesto
Ulica Československých interbrigadistov Jantárová cesta 1992 BA-5 Petržalka (Lúky)
Ulica Československých tankistov (časť) Ulica Svätého Pia X., Námestie svätého Floriána 2011[6] BA-4 Záhorská Bystrica
Ulica Evžena Friedu Markova ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Dvory II)
Ulica Februárového víťazstva Račianska ulica 1991 BA-3 Nové Mesto,
BA-3 Rača
Ulica Ferdinanda Cvečku Ulica na Grbe 1992 BA-4 Devínska Nová Ves
Ulica Františka Feketeho Tomanova ulica[3] 2012 BA-3 Vajnory
Ulica J. Furcevovej Žehrianska ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Lúky VIII)
Ulica J. Jabůrkovej Jankolova ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Ovsište)
Ulica Jána Osohu Mesačná ulica 1992 BA-2 Ružinov
Ulica Karola Šmidkeho Ružinovská ulica 1992 BA-2 Ružinov
Ulica Kláry Zetkinovej Furdekova ulica, Gettingova ulica, Mamateyova ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídliská Háje II a Ovsište)
Ulica Krasnoarmejcov Novoveská ulica 1992 BA-4 Devínska Nová Ves
Ulica Ladislava Szántóa Studenohorská ulica 1992 BA-4 Lamač
Ulica Margity Chuťkovej Gallayova ulica 1992 BA-4 Dúbravka
Ulica Marka Čulena Čulenova ulica[pozn 7] 1991 BA-1 Staré Mesto
Ulica Marie Majerovej Ulica Medveďovej 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Ovsište)
Ulica Mateja Ondrejkoviča Pútnická ulica 1992 BA-4 Záhorská Bystrica
Ulica sovietskej armády Vetvárska ulica 1992 BA-2 Podunajské Biskupice
Ulica Štefana Majora Ostredková ulica 1991 BA-2 Ružinov
Ulica Zoje Kosmodemjanskej Antolská ulica 1991 BA-5 Petržalka (Lúky)
Urxova ulica Seberíniho ulica 1992 BA-2 Ružinov
Vasilevského ulica Tematínska ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Lúky VI)
Volgogradská ulica Tallerova ulica 1992 BA-1 Staré Mesto
Vorošilovova ulica Bosákova ulica 1991 BA-5 Petržalka (Ovsište)
Východné nádražie Východné 1992 BA-3 Rača
Warynského ulica Wolkrova ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Dvory IV)
Wolkrova ulica Biela ulica 1991 BA-1 Staré Mesto
Zadunajská ulica Zadunajská cesta 1991 BA-5 Petržalka (Dvory)
Zápotockého ulica (2 – 4) Korytnická ulica, Učiteľská ulica 1992 BA-2 Podunajské Biskupice
Zápotockého ulica 9 a 6 – 16 Korytnická ulica 1992 BA-2 Podunajské Biskupice
Zikova ulica Pankúchova ulica, Polereckého ulica[pozn 8] 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Ovsište)
Zimbauerova ulica Úradnícka ulica 1991 BA-3 Nové Mesto
Žalmanova ulica Adámiho ulica 1992 BA-4 Karlova Ves
Žukovova ulica Strečnianska ulica, Znievska ulica 1991 BA-5 Petržalka (sídlisko Lúky III)

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]

Poznámky[upraviť | upraviť kód]

  1. 1. augusta 2012 bolo premenované na Námestie Franza Liszta
  2. uvedená v zozname premenovaní aj pre rok 1991, aj 1992
  3. 1. apríla 1991 zrušené, 12. decembra 2013 obnovené ako Námestie Republiky
  4. Domy s poradovými číslami 33 A – G
  5. nepomenovaná cestná komunikácia
  6. nepomenovaná cestná komunikácia
  7. pôvodne nazvaná:Ulica Martina Čulena
  8. pôvodne nazvaná nepresne: Poloreckého ulica

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. Názvoslovné informácie č. 6 [online]. Bratislava : Slovenský úrad geodézie a kartografie, 1991, [cit. 2017-03-13]. Dostupné online.
  2. Uznesenie č. 163 – 202/1992 zo zasadnutia mestského zastupiteľstva hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy zo dňa 22., 23. a 24. 4 1992 [online]. Mestské zastupiteľstvo hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy, 1992, [cit. 2017-03-13]. Dostupné online.
  3. a b c V Bratislave vznikne viacero nových ulíc [online]. Bratislavské noviny, 2012-5-09, [cit. 2016-08-01]. Dostupné online.
  4. V Rači vznikne Námestie Andreja Hlinku [online]. sme.sk, 2004-10-1, [cit. 2016-08-01]. Dostupné online.
  5. Námestie Eugena Suchoňa [online]. sme.sk, 2008-4-4, [cit. 2016-07-02]. Dostupné online.
  6. a b c d Magistrát hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy, 2011-6-30, [cit. 2016-08-01]. Dostupné online.