Zoznam sediel Vysokých Tatier

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Zoznam horských sediel vo Vysokých Tatrách:

B[upraviť | upraviť zdroj]

Bachledova štrbina – Barania priehybaBarania škáraBaranie sedlo – Baštové sedlo – Batizovská priehybaBelasé sedloBiela lávkaBielovodské sedloBrána Veľkého kostolaBránička – Brdárov priechodBystrá lávka – Bystré sedlo [1]

C[upraviť | upraviť zdroj]

Capia štrbina[1]

Č[upraviť | upraviť zdroj]

Čertova štrbina – Čierna lávka – Čierne sedlo – Čubrinská štrbina [1]

D[upraviť | upraviť zdroj]

Daxnerove sedlo – Diablovo sedlo – Divá štrbina – Divý zárez – Dračia bránka – Dračia štrbina – Dračie sedlo  – Drobná štrbina – Dromedárova štrbina – Dvojité sedlo[1]

F[upraviť | upraviť zdroj]

Furkotská priehyba – Furkotské sedlo[1]

G[upraviť | upraviť zdroj]

Gankova štrbina – Gerlachovské sedlo – Goralská štrbina – Granátová lávka – Granátové sedlo – Guľatá priehyba – Grúniková priehyba[1]

H[upraviť | upraviť zdroj]

Hincova štrbina – Hincovo sedlo – Hladké sedlo – Hlinské sedlo – Hrubá priehyba – Hrubé sedlo – Huncovská štrbina – Huncovské sedlo[1]

CH[upraviť | upraviť zdroj]

Chałubińského brána – Chmúrna štrbina [1]

J[upraviť | upraviť zdroj]

Jahňacia lávka – Jahňacia priehyba – Jamská priehyba – Jamské sedlo – Jamský zárez – Jastrabia štrbina –  Jastrabie sedlo – Javorová škára – Javorová štrbina – Javorové sedlo – Jordánova štrbina – Južné Divé sedlo[1]

K[upraviť | upraviť zdroj]

Kahulská štrbina – Kamzíčia štrbina – Kežmarská priehyba – Kežmarská štrbina – Kolové sedlo – Kolová štrbina – Kopské sedlo – Končistá štrbina – Koniarčisko – Kotolnicová priehyba – Kozí zárez – Kozia priehyba – Kôprovská lávka – Kôprovská priehyba – Kostolníkova štrbina – Krajné sedlo – Krátka priehyba – Krátka štrbina – Krátky zárez – Krivánska priehyba[1]

L[upraviť | upraviť zdroj]

Lavínová lávka – Lavínová priehyba – Lavínová štrbina- Lavínové sedlo – Lastovičia štrbina –  Licierova priehyba -Lieviková štrbina – Limbová štrbina – Liptovská štrbina – Litvorové sedlo – Lomnická priehyba – Lučivnianska lávka -Lúčne sedlo[1]

Ľ[upraviť | upraviť zdroj]

Ľadová priehybaĽadové sedloĽadová štrbinaĽaliové sedlo[1]

M[upraviť | upraviť zdroj]

Mačacia štrbina – Mačacie sedielko – Magurská lávka – Malá ľadová štrbina – Malá Gankova štrbina – Malá Jamská priehyba – Malá Končistá štrbina – Malá Lastovičia štrbina – Malá ostrvová bránka – Malá Rohatá štrbina – Malá studená štrbina – Malá suchá štrbina – Malá Svišťová štrbina – Malá zbojnícka štrbina – Malé Studené sedlo – Malý závrat – Medená štrbina – Medvedie sedlo – Mengusovské sedlo – Mlynárikova štrbina – Mlynárovo sedlo – Mlynické sedlo[1]

N[upraviť | upraviť zdroj]

Nefcerské sedlo – Nízka lávka – Nižná brána – Nižná batizovská štrbina – Nižná bielovodská štrbina – Nižná furkotská štrbina  – - Nižná granátova štrbina – Nižná Hincova priehyba – Nižná Jariabkova štrbina – Nižná Kežmarská štrbina - Nižná liptovská lávka – Nižná Ostrá štrbina – Nižná ostrvová bránka – Nižná Priehyba – Nižná štrbina pod Ihlou – Nižná štrbina v Kôpkach –  Nižná ošarpaná štrbina – Nižná priehyba – Nižná snežná lávka – Nižná Solisková štrbina –  Nižná svinicová štrbina –  Nižná zlobná štrbina – Nižná Velická lávka – Nižné Čierne sedlo Nižné Garajove sedlo – Nižné Mlynárovo sedlo – Nižné kačacie sedlo –  Nižné kôprovické sedlo – Nižné Kôprovské sedlo – Nižné pribylinské sedlo – Nižné sedielko pod Ihlou – Nižné sedlo pod Svišťovkou – Nižné skorušie sedlo – Nižné terianske sedlo – Nižný Licierov závrat –  Nižný Ostrý zárez – Novolesnianska štrbina[1]

O[upraviť | upraviť zdroj]

Ondrejova štrbina – Opálové sedlo – Ostrá priehyba – Ostrá štrbina – Ostrý zárez – Ovčiarska lávka – Ovčie sedlo[1]

P[upraviť | upraviť zdroj]

Papirusova štrbinaPawlikowského štrbinaPekelníkova štrbinaPiargová štrbinaPodúplazské sedloPoľovnícka štrbinaPoľovnícky priechodPosledná štrbina – Predná Čertova štrbina – Predná baštová štrbina –  Predná Bednarova lávka – Predná bráničkaPredná Garajova lávka – Predná Gerlachovská lávka – Predná Jamská priehyba – Predná Jamská štrbina – Predná Jahňacia štrbina – Predná Kolová štrbina – Predná kotolnicová lávka – Predná kozia štrbina – Predná krivánska štrbinaPredná kvetnicová priehyba – Predná Limbová štrbina – Predná ľadová škára – Predná nefcerská štrbina – Predná priehyba v RysochPredná štrbinaPredná štrbina v AnjelochPredná štrbina v Malých RysochPredná snehová štrbina – Predná suchá štrbina – Predná svišťová priehyba – Predná svišťová štrbinaPredná štrbina Pazúrikov – Predná velická štrbina – Predná terianska štrbina – Predná žltá štrbina – Predné Daxnerove sedlo – Predné Javorové sedlo – Predné Kopské sedlo – Predné ľadové sedielkoPredné rohové sedlo –  Predné Soliskové sedlo – Predné Studené sedlo – Predné žeruchové sedloPriečne sedloPriečna štrbinaPriehyba GrúnikovaPriehyba KrivánskaPriehyba nad Slavkovskou JamouPriehyba pod Slavkovskou JamouPriehyba pod Malým MlynáromPriehyba RamenaPriehyba v PatriiPriehyba VyšnáPrielom  – Prielom pod SnehovýmPrielom v OstrveProstredná Bednarova lávka – Prostredná brána – Prostredná barania štrbinaProstredná batizovská štrbina – Prostredná bielovodská štrbina – Prostredná Čertova štrbina Prostredná furkotská štrbina – Prostredná Gankova štrbina – Prostredná Garajova lávka – Prostredná granátova štrbina -Prostredná Jamská priehyba – Prostredná Jamská štrbina – Prostredná Kolová štrbinaProstredná kotolnicová lávka – Prostredná Krátka priehyba – Prostredná krivánska štrbina  – Prostredná nefcerská štrbinaProstredná Ostrá štrbina –  Prostredná priehyba v Rysoch – Prostredná Solisková štrbina – Prostredná suchá štrbina – Prostredná svištová štrbina –  Prostredná štrbinaProstredná štrbina v AnjelochProstredná štrbina v KôpkachProstredná štrbina v Malých RysochProstredná velická štrbinaProstredné Daxnerove sedlo – Prostredné Divé sedlo – Prostredné Garajove sedlo – Prostredné kačacie sedlo – Prostredné ľadové sedielkoProstredné rohové sedlo – Prostredné Rumanovo sedlo – Prostredné skorušie sedlo – Pustá štrbina – Pustá lávkaPustá priehyba[1]

R[upraviť | upraviť zdroj]

Rígľové sedlo – Rinčova štrbina – Rohatá štrbina – Rovienková priehyba – Rovienkové sedlo – Rumanova štrbina – Rumanovo sedlo[1]

S[upraviť | upraviť zdroj]

Satanov zárezSatanova štrbina – Satanovo sedloSedielkoSedielko nad KotlomSedielko nad Nižnou Mlynárovou strážnicouSedielko nad StrážnicouSedielko pod GalériouSedielko pod IhlouSedielko pod Lomnickou kopouSedielko pod LomnickýmSedielko pod Mlynárovou strážnicouSedielko pod RysmiSedielko pod za Mačacím mníchom Sedielková pláňSedielkový priechodSedlo baraních strážnicSedlo BradavícSedlo malej Mlynárovej kopySedlo Malej Mlynárovej kopySedlo nad Červeným žľabom – Sedlo nad Chałubińského bránou – Sedlo nad KolibouSedlo nad Kotlinami – Sedlo nad KvokouSedlo nad Mlynárovou vežou – Sedlo nad OhniskomSedlo nad PriehybamiSedlo nad PrielomomSedlo nad SkokomSedlo nad Širokým žľabom – Sedlo nad Zelenou dolinkouSedlo pod ČubrinkouSedlo pod DrúkomSedlo pod Dvojitou vežouSedlo pod Kolovým úplazomSedlo pod KupolouSedlo pod Kvetnicovou vežouSedlo pod Malou SvišťovkouSedlo pod NosomSedlo pod SkorušniakomSedlo pod SvišťovkouSedlo pod Veľkým hrbomSedlo pod Velickou kopouSedlo pod Veľkým hrbomSedlo pod Žltou kopouSedlo za ProstrednýmSedlo priehybSedlo Veľkej Mlynárovej kopySedlo za Baraňou baštouSedlo za Baraním mníchomSedlo za Baraňou kopou – Sedlo za OštepmiSedlo za ProstrednýmSenná priehybaSesterská lávkaSeverné Divé sedlo – Sivé sedloSkorušia štrbinaSkrinicová štrbinaSlavkovská priehybaSlavkovské sedloSnehová priehyba  – Supia štrbinaSokolia štrbinaSolisková lávkaSolisková štrbina – Soliskové sedloSpádová priehybaSpišská štrbinaStarolesnianska štrbinaStolarczykovo sedloStrážne sedloStudené sedlo -Svinické sedloSvišťové sedloSedlo pod Dvojitou vežou[1]

Š[upraviť | upraviť zdroj]

Šedá lávkaŠiroké sedloŠpáraŠtôlska štrbinaŠtrbina Dračej hlavyŠtrbina nad DrúkomŠtrbina nad Granátovým mníchomŠtrbina nad KopouŠtrbina nad KoňomŠtrbina nad KotlinamiŠtrbina nad Ľadovým plesomŠtrbina nad Malou záhradkouŠtrbina nad Veľkou záhradkouŠtrbina nad VežamiŠtrbina nad vežičkouŠtrbina pod Ťažkým štítomŠtrbina pod Druhým mníchomŠtrbina pod hrbomŠtrbina pod KohútikomŠtrbina pod kopouŠtrbina pod KôpkamiŠtrbina pod Kotlovým štítom – Štrbina pod Malou KončistouŠtrbina pod PalcomŠtrbina za PalcomŠtrbina pod Strapatou vežouŠtrbina pod vežičkouŠtrbina pred BránouŠtrbina v Malom MlynáriŠtrbina v Mengusovských ihláchŠtrbina v Ostrom hrbeŠtrbina v ProstrednomŠtrbina vo VežiachŠtrbina vo VysokejŠtrbina za BránouŠtrbina za Kolovou kôpkouŠtrbina za Kotlovým štítom – Štrbina za PalcomŠtrbina za Pyšným mníchomŠtrbina za Žltou stenouŠtrbská štrbina[1]

T[upraviť | upraviť zdroj]

Temnosmrečinské sedlo – Tiché sedlo – Tmavá lávka – Tribšské sedlo – Trojitá štrbina – Tupá priehyba – Turkovo sedlo – Tylkova štrbina[1]

Ť[upraviť | upraviť zdroj]

Ťažká štrbina[1]

U[upraviť | upraviť zdroj]

Ušaté sedlo[1]

V[upraviť | upraviť zdroj]

Váha – Valentkovo sedlo – Varešková priehyba – Vareškové sedlo – Velická lávka – Velické sedloVeľká svišťová štrbina – Veľká volia štrbinaVeľká Suchá štrbinaVeľká zbojnícka štrbinaVeľká barania štrbina – Veľká Rohatá štrbina – Veľká Mengusovská štrbina – Vidlové sedloVolovcovo sedloVýchodná deravá štrbina –  Východná Kôprovská priehyba – Východná volia štrbinaVýchodné Mengusovské sedlo – Východné Batizovské sedlo –  Východné Rumanovo sedlo – Východná železná brána – Východná Krátka štrbina – Vysoká lávka – Vyšná batizovská štrbina – Vyšná bielovodská štrbina – Vyšná brána – Vyšná Capia štrbinaVyšná furkotská štrbina – Vyšná Goralská štrbinaVyšná granátova štrbina  – Vyšná Hincova priehyba – Vyšná Jariabkova štrbina – Vyšná Kahulská štrbinaVyšná liptovská lávka – Vyšná Mačacia štrbina – Vyšná Magurská lávka  – Vyšná ostrvová bránka – Vyšná ošarpaná štrbina – Vyšná Papirusova štrbinaVyšná priehybaVyšná priehyba v Rysoch – Vyšná Solisková štrbina – Vyšná snehová priehyba – Vyšná snežná lávkaVyšná Starolesnianska štrbinaVyšná Suchá štrbina – Vyšná štrbina pod Ihlou – Vyšná štrbina v Kôpkach – Vyšná štrbina v Prostrednom – Vyšná Velická lávka – Vyšná zlobná štrbinaVyšná Kamzíčia štrbina –  Vyšná Kežmarská štrbina – Vyšná Krátka priehyba – Vyšná krivánska štrbina – Vyšné Baštové sedlo – Vyšné Bielovodské sedlo – Vyšné Čierne sedlo – Vyšné Dračie sedlo – Vyšné Garajove sedlo – Vyšné kačacie sedlo – Vyšné kôprovické sedlo – Vyšné Kôprovské sedlo  – Vyšné Ľadové sedlo – Vyšné Mengusovské sedlo – Vyšné Mlynárovo sedlo – Vyšné Podúplazské sedloVyšné pribylinské sedlo – Vyšné Rígľové sedlo – Vyšné Rovienkové sedlo – Vyšné sedielko pod IhlouVyšné skorušie sedloVyšné terianske sedloVyšné Žabie sedloVyšný Kozí zárez – Vyšný Licierov závrat – Vyšný Ostrý zárez[1]

W[upraviť | upraviť zdroj]

Weszterovo sedlo

Z[upraviť | upraviť zdroj]

Zadná baštová štrbina – Zadná barania štrbina – Zadná Bednarova lávka – Zadná bránička – Zadná Čertova štrbina – Zadná Garajova lávka –  Zadná Gerlachovská lávka – Zadná Jahňacia štrbina – Zadná Kolová štrbina – Zadná Kotolnicová lávka – Zadná kozia štrbina Zadná kvetnicová priehybaZadná Limbová štrbina – Zadná nefcerská štrbina – Zadná priehyba v Rysoch – Zadná snehová štrbina – Zadná svišťová priehyba – Zadná Končistá štrbina – Zadná štrbinaZadná štrbina v AnjelochZadná štrbina v Malých RysochZadná štrbina PazúrikovZadná velická štrbina – Zadná terianska štrbina  –  Zadná žltá štrbina – Zadná štrbina Pazúrikov – Zadné Daxnerove sedloZadné Javorové sedlo – Zadné Kopské sedlo – Zadné ľadové sedielkoZadné rohové sedlo – Zadné Soliskové sedlo – Zadné Studené sedlo – Zadné žeruchové sedlo -Zadný Licierov závrat – Západná deravá štrbina – Západná Krátka štrbina – Západná Kôprovská priehyba – Západná volia štrbinaZápadná železná brána – Západné Batizovské sedlo – Západné Rumanovo sedlo – ZávoryZbojnícke sedloZlatinská štrbinaZlomisková bránkaZlomisková štrbinaZmrzlé sedloZubatá štrbinaZvodná lávka[1]

Ž[upraviť | upraviť zdroj]

Žabia priehybaŽabia štrbinaŽabie sedlo  – Železná priehybaŽelezná štrbinaŽeruchova priehyba – Žltá lávka[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y BOHUŠ, Ivan. Od A po Z o názvoch Vysokých Tatier. 1. vyd. Tatranská Lomnica : ŠL TANAPu, 1996. ISBN 80-967522-7-8. S. 457.