Miranda Richardsonová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Miranda Richardson)
Miranda Richardsonová
Celé menoMiranda Jane Richardson
Narodenie 3. marec 1958 (66 rokov)
Southport, Spojené kráľovstvo
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1979 – súčasnosť

Miranda Jane Richardson (* 3. marec 1958, Southport, Spojené kráľovstvo) je anglická divadelná, filmová a televízna herečka. V rokoch 1993 a 1995 bola nominovaná na Academy Awards a je držiteľkou dvoch cien Zlatý glóbus. Je známa z filmov ako Ríša slnka (1987), ''Hra na plač'' (The Crying Game, 1995) Ospalá diera (1999), The Phantom of the Opera (2004) či Made in Dagenham (2011). Známa je jej interpretácia kráľovnej Mab v televíznom filme Merlin z roku 1998. Hrala vo viac ako 90 filmoch.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Richardsonová sa narodila v meste Southport, v Spojenom kráľovstve. Už od malička vystupovala v rôznych školských predstaveniach a rada vystupovala pred publikom.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Richardsonová študovala na Bristol Old Vic Theatre School po boku Daniela Day-Lewisa.

Má za sebou úspešnú a rozsiahlu divadelnú kariéru. Prvýkrát vystúpila v Manchester Library Theatre v roku 1979.

V roku 1985 debutovala vo filme Dance with a Stranger po boku Ruperta Everetta. V roku 1987 odmietla úlohu Alex v dráme Fatal Attraction, ktorú neskôr získala Glenn Closová.

V roku 1992 hrala v dráme Damage po boku Juliette Binocheovej, kde za svoj herecký výkon získala nomináciu na Academy Awards a získala cenu BAFTA.

V roku 1995 získala znovu nomináciu na Academy Awards, tentokrát za film Tom & Viv. V roku 1999 prijala úlohu Lady Van Tassel v mysterióznej dráme Tima Burtona Ospalá diera.

V roku 2002 stvárnila sestru Virginie Woolfovej v oscarovej dráme The Hours. V rovnakom roku si zahrala trojitú rolu v trileri Spider.

V roku 2010 hrala vo filme Made in Dagenham spolu so Sally Hawkins. V roku 2014 stvárnila menšiu rolu vo vojnovej dráme Testament of Youth. V rovnakom roku si tiež mala zahrať vo filme Angeliny Jolie Vládkyňa zla, ale jej scény boli z filmu neskôr vystrihnuté.

V roku 2017 stvárnila manželku Winstona Churchilla v životopisnej dráme Churchill.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Richardsonová žije v západnom Londýne. Medzi jej záľuby patrí sokoliarstvo, kreslenie, prechádzky, záhradkárčenie či móda. Je známa pre svoj nenáročný a jednoduchý spôsob života. Miluje zvieratá a má doma dve mačky a jedného psa. Podporuje tiež niekoľko charitatívnych organizácii. Nie je vydatá a nemá deti.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Miranda Richardson na anglickej Wikipédii.