Regional Express

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Na niektoré REXy v okolí Bratislavy sú radené aj netrakčné poschodové jednotky rady 951 „Push-Pull“
Vozne Bdteer sú typickými pre vlaky REX na západe i východe Slovenska
Zo stanice Petržalka odchádzajú aj rakúske súpravy „Talent“

Regional Express je kategória regionálnych vlakov osobnej dopravy premávajúcich na Slovensku a v Rakúsku.

V súčasnosti zahŕňa vlaky medziregionálneho významu (napríklad REXy Bratislava - Prievidza či Banská Bystrica - Margecany, ktoré boli v rovnakej trase v minulosti vedené ako rýchliky), zrýchlené vlaky, často posilové v dobe prepravných špičiek (najmä trasy okolo Bratislavy a ŽIliny) i vlaky, ktoré by v minulosti boli vedené napriek vynechávaniu zastávok ako osobné vlaky (trasy ako Košice - Prešov či Trenčín - Chynorany).

Súpravy vlakov REX sú často rovnaké ako pri osobných vlakoch v regióne. Výnimkou môže byť trať Banská Bystrica - Margecany, kde jazdia rýchlikové súpravy. Vo vlakoch Regional Express nie sú radené vozne prvej triedy (až na niekoľko výnimiek, kedy sú prehlásené za druhú triedu). Rezervácia miest na sedenie väčšinou nie je možná, výnimkami sú vlaky REX na trasách Bratislava - Prievidza, Trenčín - Košice a Banská Bystrica - Margecany.[1]

Výhodou vedenia niektorých vlakov v kategórii REX miesto kategórie regionálny rýchlik či rýchlik (najmä vlaky Bratislava - Prievidza a Banská Bystrica - Margecany) je poskytovanie zľavneného cestovného REGIONAL pre cesty do 60 kilometrov (jej výška je približne 15 % ceny obyčajného cestovného)[2] a neobmedzený počet lístkov na bezplatnú prepravu.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé spoje pod týmto označením začali premávať od GVD 2007/2008 na trasách Bratislava hl. st.Wien Südbahnhof a Bratislava-PetržalkaWien Südbahnhof.

Od prelomového GVD 2012/2013 táto kategória takmer úplne nahradila kategóriu Zr (zrýchlený vlak) a rozšírila sa najmä v okolí Bratislavy v súvislosti s budovaním IDS BK. Od GVD 2015/2016 kategória REX definitívne nahradila kategóriu Zr.

Vlaky Regional Express na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti (grafikon 2021) premávajú REXy na nasledujúcich linkách:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Radenie vlakov 2021 - ZSSK REX [online]. [Cit. 2021-01-07]. Dostupné online.
  2. Zĺava REGIONAL [online]. [Cit. 2021-01-07]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]