Ibn Rušd

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Averroes)
Ibn Rušd
Arabský učenec
Stredoveká filozofia
Ibn Rušd
Biografické údaje
MenoIbn Rušd (známy ako Averroes)
Narodenie1126, Córdoba
Úmrtie1198, Maroko
Dielo
Škola/tradíciaislam, maliki madhab, averroizmus
Oblasť záujmuislamská teológia, islamské právo, islamská filozofia, geografia, islamská medicína, matematika, fyzika
Význačné myšlienkyexistencia predchádza esenciu; zotrvačnosť; odmietol epicykle; arachnoidálna blana; sekularizmus; uzmierenie rozumu s vierou, filozofie s náboženstvom a aristotelizmu s islamom
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Ibn Rušd
(plné texty diel autora)
Spolupracuj na CommonsIbn Rušd
(multimediálne súbory na commons)

Ibn Rušd (arab. أبو الوليد محمد بن أحمد بن محمد بن رشد الأندلسي Abú al-Walíd Muhammad ibn Ahmad ibn Muhammad ibn Rušd Andalusí) známy ako Averroes (* 1126, Córdoba – † 1198, Maroko) , bol filozof moslimského stredovekého západu, lekár, právnik a matematik.

Žil v období Córdobského kalifátu, bol sudcom a osobným lekárom kalifa. Averroovo dielo predstavuje vrchol arabského aristotelizmu. Tak ako Aristotela v stredoveku nazývali jednoducho „Filozof“, Averroes dostal meno „Komentátor“.

Colliget

Averroes rozdelil poznanie na vieru, teológiu a filozofiu. Nazdával sa, že len filozofia dospeje k čistej pravde, dodáva však, že toto poznanie nie je dostupné každému a ľudia sa zväčša musia uspokojiť s vierou, ktorá je nižším, pasívnym stupňom poznania. Na túto teóriu sa neskôr odvolávajú stúpenci učenia o dvojakej pravde (Duns Scotus, William Occam, Pietro Pomponazzi a i.), podľa ktorého existujú dva, navzájom nezávislé druhy právd, pravdy teologické a pravdy filozofické.

Bez toho, že by sa zriekol islamu, rozvíjal materialistické prvky Aristotelovej filozofie. Hmotu a pohyb považoval za večné, nestvoriteľné rovnako ako boha. Boh a hmota sú dve večné, rovnako nezávislé príčiny. Averroes dokazoval nestvoriteľnosť hmoty a Boha pokladal len za prvú príčinu zmien, ktoré sa vo svete odohrávajú.

Dušu človeka spájal s telom, pričom popieral jej nesmrteľnosť. Individuálna duša je smrteľná. Niet posmrtného života, tvrdí Ibn Rušd.

Averroes významne ovplyvnil scholastickú filozofiu. V jeho diele arabská filozofia dospieva k svojmu vrcholu a jednoznačne prijíma orientáciu na aristotelizmus.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.
  • Informácie v infoboxe sú sčasti alebo úplne prebrané z infoboxu článku Averroes zverejneného na anglickej Wikipédii.