Salvador Allende: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JackieBot (diskusia | príspevky)
JackieBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.2) (robot Pridal: vi:Salvador Allende
Riadok 126: Riadok 126:
[[tr:Salvador Allende]]
[[tr:Salvador Allende]]
[[uk:Сальвадор Альєнде]]
[[uk:Сальвадор Альєнде]]
[[vi:Salvador Allende]]
[[xmf:სალვადორ ალიენდე]]
[[xmf:სალვადორ ალიენდე]]
[[yo:Salvador Allende]]
[[yo:Salvador Allende]]

Verzia z 03:24, 7. marec 2013

Salvador Allende
Salvador Allende
Salvador Allende, podpis
Bývalý prezident Čile
V úrade
4. november 1970 – 11. september 1973
Predchodca Eduardo Frei Montalva Augusto Pinochet Nástupca
Biografické údaje
Narodenie26. jún 1908
Valparaíso, Čile
Úmrtie11. september 1973 (65 rokov)
Santiago, Čile
Politická stranaSocialist Party of Chile
Popular Unity coalition
Alma materUniversity of Chile
Profesiadoktor medicíny
Rodina
Manželka
Hortensia Bussi
DetiBeatriz, Carmen Paz, Isabel
Odkazy
Salvador Allende na salvador-allende.cl
Spolupracuj na CommonsSalvador Allende
(multimediálne súbory)
Salvador Allende na známke vydanej v Sovietskom zväze v 70. rokoch

Salvador Allende (* 26. jún 1908 – † 11. september 1973) bol čilský lekár a ľavicový politik. Bol prezidentom Čile od roku 1970.

Počas jeho úradovania vo funkcii prezidenta, ktorá mala trvať do roku 1976, bol v roku 1973 zvrhnutý pri vojenskom puči, ktorý viedla vojenská chunta na čele s generálom Augustom Pinochetom. Allende spáchal samovraždu v bezvýchodiskovej situácii počas obliehania prezidentského paláca La Moneda, príčom údajne použil pušku AK-47, ktorú mu daroval Fidel Castro.[1]

Allende sa do prezidentského kresla dostal ako kandidát za stranu Unidad Popular, s ktorou sa spája aj meno nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Pabla Nerudu. V roku 1970 získal Allende 36,29 % hlasov, za zvolenie vďačil paradoxne roztrieštenosti pravicovej opozície, ale aj podpore kresťanských demokratov v Kongrese. V roku 1971 vyhrala Unidad Popular regionálne voľby so ziskom 49,75 % hlasov. Po zvolení viedol Allende ľavicovú politiku, jej súčasťou bolo pozdvihnutie životnej úrovne obyvateľstva, znárodnenie bánk a podnikov zaoberajúcich sa ťažbou nerastov.

Socialistická ekonomika počas vlády Allendeho

Prvý rok jeho pôsobenia vo funkcii dosiahol rast ekonomiky Čile 8 %, pričom Allende riešil rastúce výdavky vytlačením nových bankoviek, čím takmer zdvojnásobil množstvo peňazí v obehu. Krátkodobý efekt bol síce pozitívny, ale o pár mesiacov dosahovala medziročná inflácia v krajine stovky percent a viedla k vzniku rozsiahleho čierneho trhu. Neutešenú ekonomickú situáciu mal pomôcť vyriešiť aj utopický experiment Projekt Cybersyn, ktorého autorom bol britský kybernetik Stafford Beer. Občania mali do počítačového centra v Santiagu vkladať svoje potreby a vláda ich mala centrálne riešiť. Systém zlyhal a s ním aj zásobovanie krajiny.

Allende a literatúra

Obdobie pádu prezidenta Allendu je aj pozadím románu Dom duchov, ktorý napísala jeho neter Isabel Allendeová a ktorý bol neskôr aj sfilmovaný.

Referencie

  1. WHELAN, James Robert. Out of the Ashes: The Life, Death and Transfiguration of Democracy in Chile. [s.l.] : [s.n.], 1989. ISBN 0895265532. S. 511-512, 519-520. (po anglicky)

Iné projekty

Šablóna:Link FA