Zoznam najpredávanejších hudobných umelcov na svete

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam najpredávanejších hudobných umelcov na svete. Hlavným kritériom pre zverejnenie albumu v tomto zozname je uvedenie relevantného zdroja. V zverejnenom zozname sú hudobní umelci, ktorí majú dosiahnutý minimálny celosvetový predaj viac ako 50 miliónov hudobných nosičov, v ktorých sú zahrnuté ich predané albumy, single, kompilácie, hudobné videá ako aj stiahnutia ich singlov a albumov z internetových obchodov.

Umelci podľa akceptovaného predaja[upraviť | upraviť zdroj]

Miliarda a viac predaných nahrávok[upraviť | upraviť zdroj]

Umelec Krajina Obdobie Žáner Zdroj
The Beatles Spojené kráľovstvo 1960 – 1970 Rock / Rock and Roll / Pop / Iné [1][2][3]
Michael Jackson Spojené štáty 1967 – 2010 Pop / R&B [4][5][6]
Elvis Presley Spojené štáty 1953 – 1977 Rock / Pop [7][8][9]

Od 500 do 999 miliónov nahrávok[upraviť | upraviť zdroj]

Umelec Krajina Obdobie Žáner Zdroj
Bing Crosby Spojené štáty 1926 – 1977 Pop/Džez [10][11]

Od 200 do 499 miliónov nahrávok[upraviť | upraviť zdroj]

Umelec Krajina Obdobie Žáner Zdroj
AC/DC Austrália 1973 – súčasnosť Hard rock [12]
Green Day Spojené štáty 1987 – súčasnosť Punk Rock [13]
ABBA Švédsko 1972 – 1982 Pop / Disco [14][15][16]
Alla Pugačovová Rusko 1965 – 2009 Pop [17]
Bee Gees Spojené kráľovstvo - Austrália [18] 1958–2003 Pop / Disco [19]
Bob Marley Jamajka 1962 – 1981 Reggae [20]
Celine Dion Kanada 1981 – súčasnosť Pop [21]
Cliff Richard Spojené kráľovstvo 1958 – súčasnosť Pop [22]
The Drifters Spojené štáty 1953 – súčasnosť R&B [23]
Elton John Spojené kráľovstvo 1964 – súčasnosť Pop / Rock [24]
Herbert von Karajan Rakúsko 1938 – 1989 Klasická hudba [25]
Julio Iglesias Španielsko 1968 – súčasnosť Latin [26]
Led Zeppelin Spojené kráľovstvo 1968 – 1980 Hard rock / Blues rock [27]
Queen Spojené kráľovstvo 1970 – súčasnosť Hard rock / Pop [28]
Madonna Spojené štáty 1982 – súčasnosť Pop / Dance [29][30]
Mariah Carey Spojené štáty 1990 – súčasnosť Pop / R&B [31][32]
Nana Mouskouri Grécko 1958 – 2008 Pop folk [33]
Pink Floyd Spojené kráľovstvo 1964 – 1994 Psychedelický rock [34][35]
The Rolling Stones Spojené kráľovstvo 1962 – súčasnosť Rock / Blues rock [36]
Tino Rossi Francúzsko 1929 – 1982 Swing [37]
Wei Wei Čína 1986 – súčasnosť Pop [38]

Od 100 do 199 miliónov nahrávok[upraviť | upraviť zdroj]

Umelec Krajina Obdobie Žáner Zdroj
Adamo Belgicko 1963 – súčasnosť Ballad / Pop / Chanson [39][40]
Aerosmith Spojené štáty 1970 – súčasnosť Hard rock [41]
Backstreet Boys Spojené štáty 1996 – súčasnosť Teen pop [42][43][44]
Barry White Spojené štáty 1972 – 2003 R&B / Soul [45]
Billy Joel Spojené štáty 1964 – súčasnosť Pop / Rock [46]
Bon Jovi Spojené štáty 1983 – súčasnosť Rock [47]
Boney M. Nemecko 1975 – súčasnosť Disco [48]
The Carpenters Spojené štáty 1969 – 1983 Pop [49][50]
Charles Aznavour Francúzsko 1936 – súčasnosť Pop / Šansón [51]
Cher Spojené štáty 1964 – súčasnosť Pop / Dance [52][53][54]
Chicago Spojené štáty 1967 – súčasnosť Pop rock [55]
The Dave Clark Five Spojené kráľovstvo 1964 – 1970 Pop rock / Bigbít [56][57]
David Bowie Spojené kráľovstvo 1964 – súčasnosť Rock [58][59]
Deep Purple Spojené kráľovstvo 1968–súčasnosť Hard rock [60][61]
Depeche Mode Spojené kráľovstvo 1980 – súčasnosť Electro Rock [62][63]
Dire Straits Spojené kráľovstvo 1977 – 1995 Rock / Pop [64]
Dolly Parton Spojené štáty 1964 – súčasnosť Country / Pop [65]
Eagles Spojené štáty 1971 – súčasnosť Soft rock / Country rock [66]
Electric Light Orchestra Spojené kráľovstvo 1970 – 1988 Pop rock [67]
Engelbert Humperdinck Spojené kráľovstvo 1956 – súčasnosť Easy listening [68]
Fats Domino Spojené štáty 1949 – súčasnosť R&B [69]
Fleetwood Mac Spojené kráľovstvo 1967 – súčasnosť Pop rock [70]
The Four Seasons Spojené štáty 1960 – súčasnosť Pop / Rock [71][72]
Frank Sinatra Spojené štáty 1935 – 1995 Pop / Swing [73]
Garth Brooks Spojené štáty 1989 – súčasnosť Country [74]
Genesis Spojené kráľovstvo 1967 – súčasnosť Progresívny rock / Pop rock [75]
George Michael Spojené kráľovstvo 1981 – súčasnosť Pop [76]
Guns N’ Roses Spojené štáty 1985 – súčasnosť Hard rock [77][78][79]
James Last Nemecko 1963 – súčasnosť Instrumental / Classical [80]
The Jackson 5 Spojené štáty 1966 – 1990 R&B / Soul / Pop / Disco [81]
Janet Jackson Spojené štáty 1982 – súčasnosť R&B / Pop [82][83][84]
Johnny Hallyday Francúzsko 1957 – súčasnosť Rock / Pop [85]
Kenny Rogers Spojené štáty 1958 – súčasnosť Country / Pop [86]
Lionel Richie Spojené štáty 1968 – súčasnosť Pop / R&B [87]
Luciano Pavarotti Taliansko 1961 – 2006 Opera [88]
Metallica Spojené štáty 1981 – súčasnosť Heavy metal [89][90]
Michiya Mihashi Japonsko 1955 – 1995 Enka / Min'yō [91][92]
Mireille Mathieu Francúzsko 1950 – súčasnosť Pop [93]
Modern Talking Nemecko 1984 – 2003 Synthpop [94]
Neil Diamond Spojené štáty 1966 – súčasnosť Pop / Rock [95]
Olivia Newton-Johnová Austrália 1966 – súčasnosť Pop [96]
Patti Page Spojené štáty 1948 – súčasnosť Pop [97]
Paul McCartney Spojené kráľovstvo 1957 – súčasnosť Pop rock [98]
Perry Como Spojené štáty 1933 – 1998 Pop / Swing [99]
Pet Shop Boys Spojené kráľovstvo 1981 – súčasnosť Synthpop [100]
Phil Collins Spojené kráľovstvo 1980 – súčasnosť Adult contemporary [101]
Prince Spojené štáty 1978 – súčasnosť R&B / Rock [102]
Ricky Nelson Spojené štáty 1957 – 1985 Pop [103]
Roberto Carlos Brazília 1950 – súčasnosť MPB / Brazilian rock [104]
Rod Stewart Spojené kráľovstvo 1962 – súčasnosť Rock / Pop [105]
Status Quo Spojené kráľovstvo 1967 – súčasnosť Rock [106]
Stevie Wonder Spojené štáty 1961 – súčasnosť R&B / Soul [107]
Teresa Teng Čína 1967 – 1995 Pop [108]
Tina Turner Spojené štáty 1955 – súčasnosť Pop / R&B [109]
Tom Jones Spojené kráľovstvo 1965 – súčasnosť Pop [110]
U2 Írsko 1976 – súčasnosť Rock [111][112][113]
Valeriya Rusko 1991 – súčasnosť Pop [114]
The Ventures Spojené štáty 1959 – súčasnosť Surf rock [115]
Whitney Houston Spojené štáty 1977 – súčasnosť R&B [116][117]
The Who Spojené kráľovstvo 1964 – súčasnosť Rock / Hard rock [118]
Lady Gaga Spojené štáty 2008 - súčasnosť Pop

Od 75 do 99 miliónov nahrávok[upraviť | upraviť zdroj]

Umelec Krajina Obdobie Žáner Zdroj
Annie Lennox Spojené kráľovstvo 1977 – súčasnosť Pop rock [119]
B'z Japonsko 1988 – súčasnosť Pop rock [120]
Britney Spears Spojené štáty 1998 – súčasnosť Pop / Teen pop [121]
Carlos Santana Mexiko 1966 – súčasnosť Rock [122]
Dalida Francúzsko 1956 – 1987 Pop / Disco [123]
Earth, Wind & Fire Spojené štáty 1969 – súčasnosť R&B / Disco [124]
Eddy Arnold Spojené štáty 1946 – 2008 Country [125]
Eminem Spojené štáty 1999 – súčasnosť Hip hop [126]
Eurythmics Spojené kráľovstvo 1980 – súčasnosť New wave [127]
Gloria Estefan Spojené štáty 1977 – súčasnosť Latin / Dance / Pop [128][129]
Hibari Misora Japonsko 1949 – 1989 Enka / Džez [130]
Journey Spojené štáty 1973 – súčasnosť Arena rock [131][132]
Luis Miguel Mexiko 1982 – súčasnosť Latin pop /Bolero/ Ballad / Mariachi [133]
Scorpions Nemecko 1969 – súčasnosť Hard rock [134]
Van Halen Spojené štáty 1972 – súčasnosť Hard rock [135]

Od 50 do 74 miliónov nahrávok[upraviť | upraviť zdroj]

Umelec Krajina Obdobie Žáner Zdroj
Ace of Base Švédsko 1987 – súčasnosť Europop [136]
Adriano Celentano Taliansko 1957 – súčasnosť Pop [137]
Alan Jackson Spojené štáty 1989 – súčasnosť Country [138]
Alice Cooper Spojené štáty 1965 – súčasnosť Hard rock [139]
Andrea Bocelli Taliansko 1994 – súčasnosť Pop [140]
The Andrews Sisters Spojené štáty 1937 – 1951 Swing [141]
Ayumi Hamasaki Japonsko 1995 – súčasnosť Pop [142]
Black Sabbath Spojené kráľovstvo 1968 – súčasnosť Heavy metal [143]
Barbra Streisand Spojené štáty 1960 – súčasnosť Pop / Adult contemporary [144][145]
The Beach Boys Spojené štáty 1962 – súčasnosť Rock Pop [146]
Bob Dylan Spojené štáty 1959 – súčasnosť Folk / Rock [147]
Bob Seger Spojené štáty 1961 – súčasnosť Rock [148]
Boston Spojené štáty 1976 – súčasnosť Arena rock [149]
Boyz II Men Spojené štáty 1990 – súčasnosť R&B [150]
Bruce Springsteen Spojené štáty 1965 – súčasnosť Rock [151]
Bryan Adams Kanada 1977 – súčasnosť Rock [152]
Def Leppard Spojené kráľovstvo 1977 – súčasnosť Hard rock [153]
Destiny’s Child Spojené štáty 1990 – 2005 R&B / Pop [154]
Dreams Come True Japonsko 1989 – súčasnosť Pop / Jazz [155][156]
Duran Duran Spojené kráľovstvo 1978 – súčasnosť New wave [157]
Enya Írsko 1982 – súčasnosť New age / Celtic [158]
Four Tops Spojené štáty 1954 – súčasnosť R&B [159]
George Strait Spojené štáty 1981 – súčasnosť Country [160][161]
Glay Japonsko 1994 – súčasnosť Rock / Pop [162]
Iron Maiden Spojené kráľovstvo 1975 – súčasnosť Heavy metal [163]
Jay-Z Spojené štáty 1996 – súčasnosť Hip-hop [164]
Jean Michel Jarre Francúzsko 1971 – súčasnosť New age [165]
Jethro Tull Spojené kráľovstvo 1968 – súčasnosť Progesívny rock [166]
Johnny Cash Spojené štáty 1955 – 2003 Country [167]
Kazuhiro Moriuchi Japonsko 1966 – súčasnosť Enka [168]
Kiss Spojené štáty 1973 – súčasnosť Hard rock [169]
Kenny G Spojené štáty 1982 – súčasnosť Inštrumentálny džez [170]
Kylie Minogue Austrália 1987 – súčasnosť Dance pop [171]
Linkin Park Spojené štáty 2000 – súčasnosť Nu metal / Alternatívny rock [172]
Meat Loaf Spojené štáty 1968 – súčasnosť Rock [173]
Michael Bolton Spojené štáty 1968 – súčasnosť Pop [174]
Mills Brothers Spojené štáty 1928 – 1982 Pop [175]
Mötley Crüe Spojené štáty 1981 – súčasnosť Glam metal [176]
Mr.Children Japonsko 1989 – súčasnosť Pop rock [177][178]
Nat King Cole Spojené štáty 1936 – 1965 Vocal jazz [179]
New Kids on the Block Spojené štáty 1984 – súčasnosť Teen pop [180]
Nirvana Spojené štáty 1987 – 1994 Grunge [181]
’N Sync Spojené štáty 1995 – 2002 Teen pop [182]
Oasis Spojené kráľovstvo 1991 – súčasnosť Britpop / Rock [183]
Orhan Gencebay Turecko 1966 – súčasnosť World fusion / Folk [184]
Pearl Jam Spojené štáty 1990 – súčasnosť Alternatívny rock / Grunge [185]
Petula Clark Spojené kráľovstvo 1942 – súčasnosť Pop [186]
Red Hot Chili Peppers Spojené štáty 1983 – súčasnosť Alternatívny rock [187][188][189]
The Police Spojené kráľovstvo 1977 – súčasnosť Pop rock / New Wave [190]
Ray Conniff Spojené štáty 1956 – 2002 Pop / Easy listening [191]
Reba McEntire Spojené štáty 1974 – súčasnosť Country [192][193]
R.E.M. Spojené štáty 1980 – súčasnosť Alternative rock [194][195]
Richard Clayderman Francúzsko 1976 – súčasnosť Easy listening / Instrumental pop [196]
Ricky Martin Portoriko 1984 – súčasnosť Pop / Latin / Dance-pop / R&B [197]
Robbie Williams Spojené kráľovstvo 1990 – súčasnosť Pop [198]
Roxette Švédsko 1986 – súčasnosť Pop / Rock [199]
The Seekers Austrália 1963 – súčasnosť Folk rock [200]
Shakira Kolumbia 1991 – súčasnosť Latin / Pop Rock [201]
Shania Twain Kanada 1993 – súčasnosť Country Pop [202]
Spice Girls Spojené kráľovstvo 1996 – 2000
2007 – 2008
Dance-pop [203]
Tom Petty and the Heartbreakers Spojené štáty 1976 – súčasnosť Rock [204]
Tony Bennett Spojené štáty 1949 – súčasnosť Traditional pop / Jazz [205]
T.Rex Spojené kráľovstvo 1967 – 1977 Glam rock / Folk rock [206]
Tupac Shakur Spojené štáty 1990 – 1996 Hip hop [207]
UB40 Spojené kráľovstvo 1980 – súčasnosť Reggae [208]
Vicente Fernández Mexiko 1965 – súčasnosť Latin / Mariachi [209]
Village People Spojené štáty 1977 – súčasnosť Disco [210]
Willie Nelson Spojené štáty 1956 – súčasnosť Country [211]
Karel Gott Česká republika 1958 – súčasnosť Pop / rock'n'roll, swing, jazz [212]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Paul At Fifty. Time: (1992-06-08).
  2. The End and Beyond: 1969 - súčasnosť. About.com.
  3. The Beatles. Rock and Roll Hall of Fame + Museum: (1988).
  4. Confirmed: Michael Jackson Sells Over 1 Billion Records Worldwide. ThatGrapeJuice: (2012-01-15). prístup: 2012-03-30.
  5. Michael Jackson: More than 1 billion albums sold. Free Celebrity News: (2012-01-17). prístup: 2012-03-30.
  6. Michael Jackson Sells Over 10 Billion Albums Worldwide. Freddyo: (2012-01-16). prístup: 2012-03-30.
  7. Person of the Week: Elvis Presley. Time: (2002-08-15).
  8. Biography: Elvis Presley. Rolling Stone.
  9. Pop Icon Elvis Presley Remembered on Anniversary of Death. America.gov: (2006-08-16). archivované na [http://www.america.gov/st/washfile-english/2006/August/20060816170536BCreklaW0.6157648.html originál z 2008-01-15
  10. Bing Crosby on Billboard. Billboard. archivované na [http://www.billboard.com/bbcom/bio/index.jsp?pid=3574 originál z 2012-05-30
  11. Bing Crosby on Britannica. Encyclopædia Britannica.
  12. "Back to roots for AC/DC", The Sydney Morning Herald. z 2008-05-02.
  13. "The Mozart of Madras: Composer A. R. Rahman", CNN, 2007-09-27.
  14. Former ABBA drummer found dead in garden Amol Rajan; MSNBC; accessed 18 July 2008; claims 370 million
  15. ABBA, The Book Potiez, Jean-Marie; 15. august 2005; accessed December 2006; claims 410 million records sold as of 2000
  16. It's ABBA on the phone making a lot more money, money, money Sherwin, Adam; The Times; April 19, 2006; accessed December 2006; claims over 350 million
  17. Britannica on Alla Pugacheva
  18. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/58259/the-Bee-Gees
  19. Walker, Tim, "Jive talkin': Why Robin Gibb wants more respect for the Bee Gees", The Independent, 2008-05-12. z 2008-10-26.
  20. "Legend", The Gazette. z 2008-10-29.
  21. "Umelec:Celine Dion", Sony BMG (Switzerland). (German)
  22. The Times on Cliff Richard
  23. The Times on The Drifters
  24. The Telegraph on Elton John
  25. Campling, Chris, "Who was the real Herbert von Karajan anyway?", The Times, 2008-07-08. z 2008-10-26.
  26. "Interview With Julio Iglesias", special reports, CNN, 2004-01-09.
  27. Rock group Led Zeppelin to reunite. The Daily Telegraph. (2008-04-19).
  28. British rock legends get their own music title for PLAYSTATION®3 and PlayStation®2. EMI Group.
  29. "Queen of Pop Madonna crowned highest earning female singer on earth", Daily Mail, Forbes, 2006-09-28. z 2007-12-28.
  30. IFPI Platinum Europe Awards: July & August 2006. IFPI News. (2006-09-13). prístup: 2007-12-14.
  31. Mariah Carey Umelec Biography. Sony Music Entertainment. prístup: 2009-01-30.
  32. 20 Things You Didn't Know About Mariah Carey. VH1: (2008-03-12).
  33. "Sa biographie", Universal Music Francúzsko. (French)
  34. "Pink Floyd founder Syd Barrett dies at home", Times Online, 2006-07-11.
  35. "Floyd 'true to Barrett's legacy'", BBC News, 2006-07-11.
  36. Holton, Kate, "Rolling Stones sign Universal album deal", Reuters.com, 2008-01-17. z 2008-10-26.
  37. "New York Times Tino Rossi, 76, Singer; Recorded 2,000 Songs", The New York Times, 1983-09-28. z 2008-08-18.
  38. "New York Times: A domain just right for mobile Web surfing", International Herald Tribune.
  39. "Muzikale hoogmis met Adamo in glansrol", zangtalent, 2009-04-12. (holand)
  40. "Adamo Biography in English", Adamo site Italian Biography in English, 2007-04-12. (english)
  41. McShane, Larry, "New Aerosmith 'Guitar Hero' game", New York Daily News, 2008-02-16. z 2008-10-26.
  42. BSB CHART NEW COURSE. New York Post: (2007-12-11).
  43. Backstreet Boys creator gets 25 years for fraud schemes. CBC News: (2008-05-21).
  44. Backstreet Boys are back. canada.com: (2008-09-04).
  45. Singer Barry White dies. BBC News: (2003-07-04).
  46. BBC NEWS | Entertainment | Billy Joel in Walk of Fame honour
  47. Jon Bon Jovi Is Rock's Mr. Nice Guy.
  48. Hartmut Schulze-Gerlach erinnert an Pop-Legende Boney M. (German). MDR.
  49. Carpenters. Hit Parade Hall of Fame. prístup: 2008-08-26.
  50. Lobato, Armand, "Richard Carpenter back with new solo album", CNN Interactive, 1998-03-23.
  51. Aznavour leaves on high note. BBC News. (2001-04-10).
  52. "Cher inks 3-year deal for Caesars Palace shows", MSNBC, 2008-02-07.
  53. "Cher to Headline The Colosseum at Caesars Palace, Las Vegas", Reuters, 2008-02-07.
  54. "People: Cher, Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio", International Herald Tribune, 2008-02-08.
  55. Review: Chicago box set captures skupina. CNN: (2003-08-22).
  56. For Dave Clark Five, the accolades finally arrive. USA Today: (2008-03-06).
  57. Dave Clark Five singer Smith dies. BBC News: (2008-02-29).
  58. Sixty things about David Bowie. BBC News: (2007-01-08).
  59. David Bowie. About.com.
  60. Deep Purple. EMI Music Publishing.
  61. Russia's Medvedev meets Deep Purple. USA Today: (2008-02-11).
  62. "Depeche Mode reveal tour details", ITN.co.uk, ITN, 2008-10-07. z 2008-10-27.
  63. "[tt_news=406&tx_ttnews[backPid]=84&cHash=3ed085be65 Depeche Mode mit Weltpremiere beim ECHO]", ITN.co.uk, Bundesverskupina Musikindisrtie-IFPI Nemecko, 2009-02-03. (German)
  64. "With Dire Straits no more, Knopfler sails solo", CNN, 2000-10-13.
  65. "To The Troops, From Dolly", CBS News, 2003-10-12.
  66. "Stasera al Forum «volano» gli Eagles", Il Giornale.
  67. Interview: Mik Kaminski of The Orchestra (From Chorley Citizen)
  68. The Times on Engelbert Humperdinck
  69. BBC NEWS | Entertainment | Domino 'shaken' by storm ordeal
  70. Fleetwood Mac: Biography : Rolling Stone
  71. The Falsetto Meets "The Sopranos". Time: (2005-11-25).
  72. Frankie Valli & The Four Seasons. Rolling Stone.
  73. Frank Sinatra's Best Classic Recordings for Films Collected for 'Sinatra at the Movies'. Reuters: (2008-03-03).
  74. Gold and Platinum: Top Selling Umelecs. RIAA.
  75. Final chapter in the book of Genesis?. The Daily Telegraph. (2008-05-30).
  76. Michael seeking 'a quieter life'. BBC News.
  77. Guns N' Roses releases new single. chron.com. (2008-10-22).
  78. Guns N' Roses releases first 'Chinese Democracy' single: Was it worth the wait?. Chicago Tribune. (2008-10-22).
  79. Guns N' Roses releases first 'Chinese Democracy' single: Was it worth the wait?. Fox59 Indianapolis. (2008-10-23).
  80. "Bunker zu Partykellern", Die Zeit, 2007-05-10. z 2008-10-27. (German)
  81. "Jacko Clan in a Deep Funk", New York Post, 2008-03-23.
  82. "Janet Jackson taken to hospital minutes before Montreal concert", The Daily Telegraph, 2008-11-30.
  83. "Janet Jackson 'leaves her label'", BBC News, 2008-11-23.
  84. "Janet Jackson Returns to #1 with Her IDJ Debut, "Discipline"", Universal Music Group, 2008-03-05.
  85. BBC NEWS | Entertainment | Profile: Johnny Hallyday
  86. CNN - Kenny Rogers, gambling again - October 7, 1999
  87. The Times on Lionel Richie
  88. BBC NEWS | Entertainment | Music | Pavarotti recovers from surgery
  89. "Metallica", MTV UK.
  90. "Energized heavyweights Metallica begin world tour", OttawaCitizen.com, 2008-10-22.
  91. Michiya Mihashi Profile. Oricon Style. prístup: 2009-03-02.
  92. 三橋美智也(みはしみちや). goo. prístup: 2009-03-02.
  93. Mireille Mathieu: Der "Spatz von Avignon" wird 60 (German). stern.de.
  94. Neues "Modern Talking" mit Medlock und Bohlen (German). Süddeutsche Zeitung. (2007-05-08).
  95. Billboard.com - Biography - Neil Diamond
  96. The New York Times on Olivia Newton-John
  97. Patti Page, Proving That Simple Songs Endure. The New York Times. (2003-08-12).
  98. Biography: Paul McCartney (German). MTV Nemecko.
  99. Crooner Perry Como dies. BBC News. (2001-05-13).
  100. Pet Shop Boys: Biografie (German). Warner Music Nemecko. prístup: 2008-10-27.
  101. Phil Collins casually serves notice of his retirement. The Times. (2008-04-25).
  102. Sony/BMG Nemecko on Prince
  103. CNN.com - Transcripts
  104. The New Tork Times on Roberto Carlos
  105. Stewart show backed by public cash. BBC News: (2002-04-11).
  106. The Times on Status Quo
  107. The LA Times on Stevie Wonder
  108. SOHU.com May 6, 2003
  109. Tina Turner on boston.com
  110. Tom Jones goes retro for new album. CNN: (2008-09-17). archivované na [http://www.cnn.com/2008/SHOWBIZ/Music/09/17/tom.jones.new.album.ap/index.html originál z 2008-09-18
  111. Episcopal church taps U2 for liturgy. The Boston Globe: (2007-03-20).
  112. How to Dismantle an Atomic Bomb. Encyclopedia Britannica.
  113. U2 Manager: Cut Off Illegal Downloaders From Internet. Fox News: (2008-01-29).
  114. Nyet! The Madonna of Moscow says our pop stars are rubbish - Europe, News - Independent.co.uk
  115. Seattle Times on The Ventures
  116. Houston has been with Arista since 1983 and has sold more than 140 million records worldwide. GROSS, Rick. Talent traffic. Amusement Business, 13.8.2001, čís. 113, s. 8. ISSN 00032344.
  117. Whitney Houston on Austria's Sony/BMG
  118. The New York Times on The Who
  119. The Scotsman on Annie Lennox
  120. B'z got their 22nd #1 album, ranked No.1 in history and dominates all the 6 main ranking sections (Japonskoese). Oricon. (2008-06-24).
  121. Britney Spears launches her comeback on X Factor. The Times: (2008-11-29).
  122. BBC NEWS | Entertainment | Latin honours for Carlos Santana
  123. DALIDA. The New York Times. (1987-05-06).
  124. allmusic ((( Larry Dunn > Overview )))
  125. Umelec Biography - Eddy Arnold. Billboard (magazine). archivované na [http://www.billboard.com/bbcom/bio/index.jsp?pid=2252 originál z 2012-05-29
  126. Eminem’s New Album "Relapse" Drops In May, “Relapse 2” Later This Year. Universal Music Group: (2009-03-05). archivované na [http://www.universalmusic.com/artist-news/eminem%E2%80%99s-new-album-%E2%80%9Crelapse%E2%80%9D-drops-in-may-%E2%80%9Crelapse-2%E2%80%9D-later-this-year originál z 2011-07-17
  127. The Independent on Eurythmics
  128. Gloria & Emilio Estefan Win Latin Grammy Awards for Work on '90 Millas' CD. WAll STREET JOURNAL. Digital Network. (2008-11-14).
  129. Estefan Honored By Latin Recording Academy. Grammy Awards. (2008-08-19).
  130. 美空ひばり大全集. Kikugawa City library. prístup: 2009-03-02.
  131. Frontiers - A Tribute to Journey. AmericanTowns: (2008-10-29).
  132. Journey. About.com.
  133. Luis Miguel returns with the topics of Manuel Alejandro (Spanish). JR Medios: (2008-03-25).
  134. Scorpions – Hard Rock made in Nemecko. Popxport. Deutsche Welle (DW-World.de).
  135. Eddie Van Halen and Valerie Bertinelli divorce. CNN.com. (2007-12-21). archivované na [http://www.cnn.com/2007/SHOWBIZ/Music/12/21/vanhalen.divorce.ap/index.html?iref=mpstoryview originál z 2007-12-22 prístup: 2008-10-27.
  136. Här är Ace of Base 3.0 (Here is the Ace of Base 3.0) (Swedish). Svenska Dagbladet.
  137. "Biography: Adriano Celentano", Biography. (English)
  138. Alan Jackson Could Have Big Night At CMAs. CBS Evening News.
  139. Alice Cooper - Bio of Alice Cooper - Alice Cooper Lives in Phoenix
  140. The Times on Andrea Bocelli
  141. Maxene Andrews, 79, of the Andrews Sisters. The New York Times: (1995-10-23).
  142. Sports Hochi April 9, 2008
  143. Ozzy Osbourne Goes 'On the Record'. Fox News: (2007-05-25).
  144. "Barbra Streisand: A star is reborn", The Independent.
  145. "Gold and Platinum: Top Selling Umelecs", RIAA.
  146. Beach Boys: Biography. Rolling Stone.
  147. Bob Dylan - Britannica Online Encyclopedia
  148. Bob Seger Day. Michigan.gove:Office of the Governor.
  149. Deeds commentary: Feel free to go to Boston; I'm staying in Boise. idahostatesman.com: (2008-07-11).
  150. Save The Music 2002 , Foreigner Performs To Save The Music - CBS News
  151. "Top Selling Umelecs", RIAA website. Date uncertain. Accessed 9. apríl 2008.
  152. Bryan Adams
  153. BLABBERMOUTH.NET DEF LEPPARD: Upcoming TV Appearances Detailed
  154. R&B stars Destiny's Child split. BBC News: (2005-06-13).
  155. 19年目のドリカムはファンの夢叶えます…単独インタビュー (Japonskoese). hochi.yomiuri.co.jp: (2007-07-07).
  156. Biography: バイオグラフィ バイオグラフィ (Japanese). Barks Global Music Explorer.
  157. Duran Duran To Get Brit Award Honor
  158. Enya talks about her new album And Winter Came. The Daily Telegraph: (2008-10-15).
  159. Payton, Lawrence - Britannica Online Encyclopedia
  160. XM to Launch Channel Dedicated to George Strait. Universal Music Group: (2008-12-03). archivované na [http://www.universalmusic.com/artist-news/xm-to-launch-channel-dedicated-to-george-strait originál z 2009-01-08
  161. George Strait crowned country artist of the decade. CBC News: (2008-10-31). archivované na [http://www.cbc.ca/arts/music/story/2008/10/31/george-strait-artist-of-the-decade.html originál z 2009-07-03
  162. GLAY「バンドの力だけでどこまでできるのか?」と新たな挑戦! (Japanese). barks.jp: (2007-08-24).
  163. SFTW in Paris with Iron Maiden. The Sun. (2008-10-31).
  164. The Times on Jay-Z
  165. Jean Michel Jarre: Toujours Jarre. The Independent: (2008-02-18). archivované na [http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/art/features/jean-michel-jarre-toujours-jarre-782870.html originál z 2009-11-20
  166. Interview with Jethro Tull's Ian Anderson. BBC Wiltshire.
  167. BBC NEWS | Entertainment | Cash musical heading for Broadway
  168. 森進一公式ホームページ
  169. KISS: Biography. Rolling Stone.
  170. Picks and Pans Main: Song. People (magazine). (2002-10-07).
  171. The Times on Kylie Minogue
  172. "Linkin Park", Times Online, 2008-01-30.
  173. Meat Loaf's epic to be honoured. BBC: (2008-09-29).
  174. The Ledger Independent on Michael Bolton
  175. Last Member of Mills Brothers Dies at 84. Los Angeles Times: (1999-11-15).
  176. After years of chaos, Motley Crue still no "Saints". Reuters: (2008-07-08).
  177. ミスチル、シングル&アルバム総売上枚数5,000万枚突破! ニュース-ORICON STYLE, Oricon, 2007-03-19
  178. British acts step up the battle to make it big in Japonsko. The Independent: (2007-07-31).
  179. BBC - Radio 2 - Sold On Song - Song Library - Let There Be Love
  180. Boy skupina New Kids on the Block to reunite. MSNBC: (2008-04-03).
  181. Kurt Cobain's ashes stolen, says his 'suicidal' widow Courtney Love. The Advertiser (Adelaide): (2008-06-02). archivované na [http://www.news.com.au/adelaidenow/story/0,,23795884-5006301,00.html originál z 2009-07-01
  182. Pearlman's Money Woes Follow Him Downtown
  183. Live!. The Washington Post: (2008-12-18).
  184. 65 milyon albüm sattı (He has sold 65 million legal copies) (Turkish). Akşam Gazetesi. (April 14, 2006). prístup: 2008-05-13.
  185. Biography: Pearl Jam (German). Sony/BMG Switzerland.
  186. ABS CBN News on Petula Clark
  187. Britt, Bruce (October 5, 2006). "Stadium Set Keeps Chili Peppers Red Hot". BMI.com. prístup: 2007-10-02.
  188. Red Hot Chili Peppers' "Stadium Arcadium," a 28-Song Double CD, to Be Released May 9. News Blaze. prístup: 2007-10-08.
  189. Red Hot Chili Peppers. BBC.
  190. BBC NEWS | Entertainment | Police fan skupinas go on patrol
  191. Post-Swing Leader Ray Conniff Dies. CBS News: (2002-10-14).
  192. Reba McEntire: Reba plays the Reno Hilton with guest Jessica Andrews. Fox News: (2008-10-17).
  193. Reba McEntire to Host the 43rd Annual CMA's, for the 10th Time in Her Career. Universal Music Group: (2008-02-27). archivované na [http://www.universalmusic.com/artist-news/reba-mcentire-to-host-the-43rd-annual-cmas-for-the-10th-time-in-her-career originál z 2011-07-17
  194. "A Shiny, Happy Return For R.E.M.", 2008-03-30.
  195. "R.E.M. floored it to make 'Accelerate'; left 'overthinking' in dust", 2008-04-01.
  196. Richard Clayderman. Masterworks. Sony/BMG.
  197. Fans shriek as Ricky Martin gets his star. MSNBC: (2007-10-16).
  198. Amanda Andrews and Adam Sherwin (2008-01-09). Shake-up starts at EMI with departure of UK chief. Times Online.
  199. Tack Gud för att jag lever (Thank God I'm, alive) (Swedish). Svenska Dagbladet: (2005-10-30).
  200. BBC News | ENTERTAINMENT | Radio star Whale recovering
  201. "$40m Shakira gift for relief fund", BBC, 2007-09-28.
  202. "Shania thanks fans for helping heal her 'broken heart'", CBC.ca, 2008-06-068.
  203. BBC NEWS | Entertainment | Spice Girls announce reunion tour
  204. "Tom Petty Interview - Tom Petty Biography - Tom Petty And The Heartbreakers:2005 Century Award", Billboard.
  205. "online.wsj.com Tony Bennett at Age 80 -- an American Classic", The Wall Street Journal, 2006-09-14.
  206. "The death of a glam rock idol", Chronicle Live, 2007-09-15.
  207. Tupac: The life. The legend. The legacy. The Independent. (2006-09-13).
  208. "UB40 reveal new lead singer: Ali Campbell's brother Duncan", Times Online, 2008-04-30.
  209. "Billboard: Vicente Fernandez", Billboard.
  210. Glenn Hughes; Disco Singer Was Biker in Village People. Los Angeles Times: (2001-03-18).
  211. Willie on The Soft Path. Rolling Stone: (2008-12-25).
  212. Error on call to template:cite web: Parameters url and title must be specified.