Carl Maria von Weber

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Carl Maria Friedrich Ernst von Weber
nemecký hudobný skladateľ, klavirista a dirigent
Carl Maria von Weber
Základné informácie
Narodenie18. november 1786
Eutin, Nemecko
Úmrtie5. jún 1826 (39 rokov)
Londýn, Spojené kráľovstvo
NárodnosťNemecko Nemecko
Hudobný smerromantizmus
Dielo
Ťažiskové žánreopera
Odkazy
Spolupracuj na Commons Carl Maria von Weber
multimediálny obsah na commons

Carl Maria von Weber (* 18. november 1786, Eutin, Nemecko – † 5. jún 1826, Londýn) bol jeden z najvýznamnejších tvorcov nemeckej romantickej opery, veľmi hodnotný kritik a známy klavirista. Ako dirigent experimentoval s novým rozsadením hráčov v orchestri.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1797 sa učil u Michaela Haydna v Salzburgu. O rok neskôr komponoval prvé skladby. V rokoch 17981800 sa učil u Kalchera a Valesiho v Mníchove. Tu napísal aj svoju prvú operu – Das stumme Waldmädchen (Lesná panna), ktorú neskôr prepísal na Silvanu. Od roku 1803 sa stal žiakom abbého Voglera a skomponoval operu Peter Schmoll und seine Nachbärn (Peter Schmoll a jeho susedia).

V roku 1804 sa stal hudobným riaditeľom vo Vratislavi. Pokúsil sa previesť reformy, ale nenašiel pre ne dosť pochopenia. Stalo sa pre neho skoro charakteristickým, že sa vždy v riadiacej funkcii snažil reformovať, ale zmeny previedol až v Prahe a Drážďanoch. V tomto období pracoval aj na opere Rübezahl (Krakonoš), ktorej kompletné znenie sa nám nedochovalo.

Počas rokov 18061807 bol intendantom a učiteľom v šľachtických službách. Pôsobí v rôznych mestách, ale v 1809 sa spolu s Meyerbeerom učí u abbé Voglera. Začína vystupovať aj ako klavírny virtuóz. Počas pobytu v Stuttgarte (1810) dokončil Silvanu, ktorá sa hrala vo Frankfurte. V nasledujúcom roku absolvoval koncertné turné po Nemecku a Švajčiarsku. V Mníchove mala premiéru jeho opera Abu Hasan.

Weberov pamätník v Dráždanoch, vytvorený sochárom Ernstom Rietschelom v rokoch 1855 - 1860

1. mája 1813 sa stáva riaditeľom Stavovského divadla v Prahe. O tri roky neskôr rezignoval a v roku 1817 sa stal riaditeľom opery v Drážďanoch a oženil sa so speváčkou Karolinou Brandtovou. Začal pracovať aj na opere Der Freischütz (Čarostrelec), ktorú dokončil v 1820 a premiéru mala v Berlíne v roku 1821. Premiéru sám dirigoval a opera mala okamžitý triumf. Získala si meno "Nemeckej opery".

V tomto čase sa začala prejavovať u Webera tuberkulóza. Naplno sa prejavila cestou do Londýna na premiéru opery Oberon. Weber zomrel deň pred odchodom do Nemecka v dome Sira Georga Smarta. Weberovu nedokončenú komédiu Die drei Pintos (Traja Pintovia) mal dokončiť v pôvodnom štýle Meyerbeer, ale nakoniec sa do toho pustil Gustav Mahler.

Charakteristika tvorby[upraviť | upraviť zdroj]

Carl Maria von Weber má významné miesto v dejinách hudby. Bol jedným zo skladateľov, ktorí stáli pri zrode romantizmu a určovali jeho ďalší smer. Weber priniesol zmeny v inštrumentácií a zvuku orchestra - oproti predchodcom využíval hlavne viac lesné rohy a vysoké tóny klarinetu. Jeho novum v tejto oblasti neskôr ocenili aj takí majstri orchestrácie, akými boli Berlioz a Debussy. Významný je aj jeho prínos v opernej tvorbe - predovšetkým vďaka voľbe námetov a ich hudobnému stvárneniu sa stal zakladateľom národnej romantickej opery. Nadväzovali na neho mnohí skladatelia orientovaní na národnú tvorbu ako Smetana, Glinka a Wagner. Ten Webera obdivoval a považoval ho za jedného z najväčších nemeckých skladateľov.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Najvýznamnejším Weberovým dielom je opera Čarostrelec, ktorá sa pravidelne uvádza na svetových operných scénach. V nemecky hovoriacich krajinách možno zazrieť aj opery Euryanthe a Oberon. Najvýznamnejšími orchestrálnymi skladbami sú dva klarinetové koncerty, ktoré patria do základného repertoáru. Weber napísal viacero koncertov a koncertných diel pre klavír, ktoré boli známe v 19. storočí, väčšina sa však dnes ocitla v zabudnutí. Najvýznamnejšie dielo z tejto oblasti je Koncertný kus f-mol, ktorý je sporadicky uvádzaný i v dnešnej dobe. Z diel pre sólový klavír je známe Vyzvanie do tanca. V 20. storočí boli ale niektoré jeho sonáty nahraté významnými klaviristami.

Klavírna tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

  • Vyzvanie do tanca

Komorná tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

  • Klarinetové kvinteto

Koncerty[upraviť | upraviť zdroj]

Symfónie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Symfónia č.1

Opery[upraviť | upraviť zdroj]

  • Čarostrelec, Op. 77
  • Euryanthe, Op. 81
  • Oberon

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]