Katarský úrad pre cestovný ruch

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Katarský úrad pre cestovný ruch (Qatar Tourism Authority – QTA) je ako útvar vlády Kataru vrcholovým orgánom zodpovedným za tvorbu a správu pravidiel, predpisov a zákonov týkajúcich sa rozvoja a podpory cestovného ruchu v Katare. Toto ministerstvo je zodpovedné za turistické atrakcie a turistické ubytovacie zariadenia, rozširovanie a diverzifikáciu katarského cestovného ruchu, ako aj posilnenie postavenia cestovného ruchu z hľadiska jeho podielu na HDP krajiny a jej budúceho rastu a sociálneho rozvoja.[1][2]

Činnosť Katarského úradu pre cestovný ruch sa riadi Národnou stratégiou rozvoja odvetvia cestovného ruchu Kataru do roku 2030 (Qatar National Tourism Sector Strategy – QNTSS),[3] ktorá bola zverejnená vo februári 2014 a ktorej účelom je stanoviť plán budúceho rozvoja tohto odvetvia.[4]

Oslobodenie od vízovej povinnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Štátni príslušníci krajín Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive (Bahrajn, Kuvajt, Omán, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty) nepotrebujú na vstup do Kataru víza.

Víza pre návštevníkov[upraviť | upraviť zdroj]

Štátni príslušníci 34 krajínu nemusia vopred požiadať o víza a môžu získať vízovú výnimku po príchode do Kataru. Táto výnimka je platná 180 dní od dátumu vydania a držiteľa oprávňuje stráviť v Katare najviac 90 dní, a to v rámci jedného alebo viacerých pobytov.

Štátni príslušníci 46 krajín uvedených nižšie nemusia vopred požiadať o víza a môžu získať vízovú výnimku po príchode do Kataru. Táto výnimka bude platná 30 dní od dátumu vydania a držiteľa oprávňuje stráviť v Katare najviac 30 dní, a to v rámci jedného alebo viacerých pobytov. Túto výnimku je možné predĺžiť o ďalších 30 dní.

Turistické víza do Kataru[upraviť | upraviť zdroj]

Návštevníci Kataru, ktorí cestujú na palube akéhokoľvek leteckého dopravcu, môžu požiadať o turistické víza do Kataru online. Pred odoslaním žiadosti návštevníci musia:

  • vyplniť online formulár
  • odovzdať požadované dokumenty (vrátane naskenovaných pasov a osobných fotografií)
  • poskytnúť informácie o rezervovaní letenky
  • vykonať online platbu pomocou platnej kreditnej karty

Návštevníci, ktorí cestujú do Kataru s leteckou spoločnosťou Qatar Airways, môžu podať žiadosť o turistické víza do Kataru pre cestujúceho a všetky cestujúce osoby, ktoré ho sprevádzajú, v rámci jednej rezervácie.

Tranzitné víza do Kataru[upraviť | upraviť zdroj]

Cestujúci všetkých národností, ktorí využívajú letecký tranzit cez Katar letom leteckou spoločnosťou Qatar Airways, môžu požiadať o bezplatné tranzitné 96-hodinové víza. Existujú však určité podmienky, ktoré sa uplatňujú, a preto sa víza vydávajú len na základe rozhodnutia katarského ministerstva vnútra.

Pobytové víza do GCC[upraviť | upraviť zdroj]

Obyvatelia krajín Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive (GCC), ktorí zastávajú pozície v schválených profesiách, a osoby, ktoré ich sprevádzajú, môžu získať pobytové víza do GCC pri príchode do Kataru. Toto jednorazové vízum, ktoré je možné získať za poplatok vo výške 100 QAR uhradených kreditnou kartou, je platné 30 dní a môže sa obnoviť na ďalšie tri mesiace. Návštevníci, ktorí chcú využiť tento vízový režim, môžu byť pri vstupe do Kataru vyzvaní, aby predložili oficiálnu dokumentáciu s uvedením ich profesie.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Katarská národná vízia 2030 [online]. Ministerstvo plánovania rozvoja a štatistika, [cit. 2017-10-12]. Dostupné online. Archivované 2017-10-07 z originálu.
  2. Katarská národná rozvojová stratégia 2011 ~ 2016 [online]. Ministerstvo plánovania rozvoja a štatistika, [cit. 2017-10-12]. Dostupné online. Archivované 2016-11-24 z originálu.
  3. Strategy 2030 [online]. Katarský úrad pre cestovný ruch, [cit. 2017-10-12]. Dostupné online. Archivované 2018-10-05 z originálu.
  4. Správa: Katar 2015. [s.l.] : Oxford Business Group, 2015. Dostupné online. ISBN 1910068276.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]