Trolejbusová doprava v Banskej Bystrici: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Riadok 57: Riadok 57:
* Linka 7: Železničná stanica - Internátna ulica
* Linka 7: Železničná stanica - Internátna ulica


No SAD Zvolen po spúšťaní trolejbusových liniek pod taktovkou DPM BB zaviedol takzvané "X-linky" s dumpingovou cenou. Uverejňuje ich ako prímestské linky "601451 - 601455", aj napriek tomu, že "X-linky" majú trasu len v meste. "X-linky" majú takú istú trasu ako trolejbusy. Dopravca SAD Zvolen ich označuje ako "X1 - X9" (keďže linka 5 bola kedysi 9).
No SAD Zvolen po spúšťaní trolejbusových liniek pod taktovkou DPM BB zaviedol ilegálne takzvané "X-linky" s dumpingovou cenou. Uverejňuje ich ako prímestské linky "601451 - 601455", aj napriek tomu, že "X-linky" majú trasu len v meste. "X-linky" majú takú istú trasu ako trolejbusy. Dopravca SAD Zvolen ich označuje ako "X1 - X9" (keďže linka 5 bola kedysi 9). Tieto linky boli od septembra 2008 zrušené.


=== Vozidlá ===
=== Vozidlá ===

Verzia z 20:00, 27. november 2008

Trolejbusová sieť v roku 2004 pred zrušením dopravy

Trolejbusová doprava v Banskej Bystrici je dopravný systém v Banskej Bystrici založený na trolejbusoch, jeden z piatich na Slovensku. Je to sieť strednej veľkosti, ktorá však nie je dokončená, pretože chýba obsluha najväčšieho sídliska Sásová.

Dejiny

Prvé projekty

Prvý projekt zavedenia trolejbusov v meste sa objavil medzi rokmi 19351937. Mali byť vybudované dve trate, z toho jedna mala viesť perspektívne až do Ružomberka. Predpokladalo sa, že sieť bude dlhá celkom 8 km a s napätám 500 V po meste, 1000 V na medzimestských tratiach. Cez námestia mali trolejbusy jazdiť s agregátom.

Hoci tento projekt nezískal pochopenie u samotného mesta a neuspel, znovu sa o trolejbusoch začalo hovoriť na konci 40. rokov. Vtedy existovala snaha prepojiť Banskú Bystricu so Sliačom a Zvolenom.

Realizácia

Reálne sa začalo s projektami, prípravami a následne s výstavbou trolejbusovej siete až v dobách oživenia elektrickej trakcie v 80. rokoch 20. storočia. Projekt pripravila spoločnosť Dopravoprojekt. Zaujímavosťou je, že v Banskej Bystrici sa ako v prvom meste v Česko-Slovensku skúšala prevádzka na 750 V oproti bežným 600 V. Súčasťou systému trolejbusovej dopravy malo byť okrem mestských častí Fončorda, Radvaň, Sídlisko, tiež centra mesta a Rooseveltovej nemocnice aj sídlisko Sásová. Dôkazom, že so zatrolejovaním Sásovej sa na prelome 80-tych a 90-tych rokov skutočne aj začalo, je aj tzv. vonkajší okruh mesta Banská Bystrica (III/066034), kde pri výstavbe tejto komunikácie (Karlovo - Stará Sásová), boli osadené trakčné stĺpy.

Na konci roku 1988 už prebiehali skúšobné jazdy trolejbusov typu Škoda 14Tr a Škoda 15Tr.

24. augusta 1989 bola slávnostne spustená prevádzka s cestujúcimi, Banská Bystrica sa tak stala tretím mestom na Slovensku, ktoré zaviedlo tento druh dopravy. Síce zatiaľ iba na jednej linke (36), avšak predĺženej k vozovni Kremnička. Prvým vozidlom, s ktorým sa uskutočňovali jazdné skúšky a na skúšobnom okruhu okolo Sídliska, bol prototyp Škoda 14Tr na 750 V s označením 1001. Krátko po zavedení i ďalších šiestich trolejbusových liniek došlo k ich prečíslovaniu tak, že teraz elektrická trakcia obsadila najnižšie čísla, autobusom sa vyhradili čísla od 20 vyššie.

Hoci po roku 1993 došlo k zníženiu dotácií od štátu, pokračovala i naďalej výstavba nových tratí pre trolejbusy, len v roku 1994 to bolo 2,3 km nových tratí. Boli tak postavené trate ako Internátna, Tulská - Moskovská, 2. stopa okolo Sídliska. Všetky tieto trate už neboli vlastníctvom vtedajšieho podniku ČSAD Banská Bystrica, š. p., ale vlastníctvom mesta, resp. jeho obchodnej spoločnosti Mestská hromadná doprava Banská Bystrica, a. s., dnes už Dopravný podnik mesta Banská Bystrica, a. s. (DPM BB) Na prelome rokov 2004/2005 bola dokončená a sprevádzkovaná dokonca ďalšia krátka trať do Tesca, ktorá je tiež vo vlastníctve DPM BB.

Súčasnosť

Úpadok verejnej dopravy

Od 1. marca 1994 bol zavedený nástup prednými dverami, čo celý systém značne spomalilo. Dochádzalo k neustálemu odlivu cestujúcich, čo zapríčinilo aj zrušenie tzv. mesačných cestovných lístkov s neobmedzeným počtom jázd od roku 2000.

Ku zvratu v neprospech trolejbusov došlo na prelome tisícročí, kedy množstvo kilometrických výkonov zčalo klesať. Situácia sa začala zhoršovať, rušené boli i linky autobusové a kvalita verejnej dopravy tak klesala.

Do konca roku 2005 bolo v Banskej Bystrici prevádzkovaných 7 trolejbusových liniek:

1 Železničná stanica - Rooseveltova nemocnica
2 Železničná stanica - Vozovňa Kremnička
3 Vozovňa Kremnička - Rooseveltova nemocnica
6 Železničná stanica - Tulská
7 Železničná stanica - Internátna
8 Železničná stanica - HM Tesco
9 HM Tesco - Rooseveltova nemocnica

Návrat trolejbusov do ulíc

1. januára 2006 začala MHD v meste prevádzkovať v súlade s výberovým konaním z decembra 2005 namiesto pôvodnej SAD banskobystrickej dopravnej spoločnosti firma SAD Zvolen. Následne došlo k zastaveniu celej trolejbusovej prevádzky a dočasnému nahradeniu autobusmi. Dopravca to odôvodnil vysokou ekonomickou náročnosťou celého systému, útlmom v oblasti produkcie trakčných motorov trolejbusov a žiadnym majetkovým vzťahom k systému trolejbusovej dopravy. Obyvatelia mesta vyjadrili ostrý nesúhlas a usporiadali petíciu, kde získali tisíce podpisov za obnovu trolejbusovej prevádzky.

Na prelome rokov 2006/2007 sa nakoniec zdá, že sa situácia vráti opäť do stavu, že trolejbusy budú rozvážať banskobystričanov po meste. Spoločnosť v stopercentnom vlastníctve mesta - Mestská hromadná doprava Banská Bystrica, a. s., teraz už Dopravný podnik mesta banská Bystrica, a. s. (ďalej len DPM BB), si prenajala 25 trolejbusov a trolejové vedenie od vlastníka, teda od SAD Banskobystrická dopravná spoločnosť, a. s. Spolu s 2 trolejbusmi (15 TrM) vo vlastníctve DPM BB, tak bude disponovať dohromady 27 trolejbusmi. Nakoľko v Banskej Bystrici malo svoju domovskú vozovňu až 36 trolejbusov, znamená to, že 9 trolejbusov zrejme ostane nevyužitých. Napriek tomu vďaka väčšiemu počtu vypravovaných autobusov SAD Zvolen sa kvalita spojov od začiatku roka mierne zvýšila. Bystričania ale aj tak návrat trolejbusov privítajú, nakoľko ani po takmer 12 mesiacoch od zmeny dopravcu nie je nezvyklé, že na linkách MHD sa objavujú autobusy so zníženou prepravnou kapacitou, pretože sú určené pre prímestkú dopravu.

Dňa 8.2.2007 podpísalo mesto Banská Bystrica Zmluvu o výkonoch vo verejnom záujme so spoločnosťou DPM BB na prevádzkovanie trolejbusovej dopravy, čím reálne zabezpečilo legislatívny a finančný priestor na jej opätovné spustenie. Na základe uvedeného a po splnení všetkých legislatívnych požiadaviek podala spoločnosť DPM BB dňa 21.2.2007 žiadosť o vydanie povolenia na prevádzkovanie dráhy a licencie na prevádzkovanie trolejbusovej dopravy. Po ich získaní začne spoločnosť DPM BB testovaciu prevádzku všetkých vozidiel a trakčného zariadenia. Po jej ukončení budú trolejbusy zavádzané postupne na jednotlivé linky v zmysle platného cestovného poriadku.

Dňa 10. novembra 2007 boli znovuspustené 2 linky a to 3 a 5 (bývalá 9).

Dňa 1. decembra 2007 bola znovuspustená linka 7.

Dňa 15. decembra 2007 boli znovuspustené 2 linky a to 2 a 4.

Dňa 29. decembra 2007 boli znovuspustené linky 1 a 6, čím sa znovusprevádzkovala kompletná sieť liniek TD, aká bola skončená v roku 2005.

Od 29.12.2007 je prevádzkovaných v Banskej Bystrici 7 trolejbusových liniek:

  • Linka 1: Železničná stanica - Rooseveltova nemocnica
  • Linka 2: Železničná stanica - Vozovňa Kremnička
  • Linka 3: Vozovňa Kremnička - Rooseveltova nemocnica
  • Linka 4: Železničná stanica - HM TESCO
  • Linka 5: HM TESCO - Rooseveltova nemocnica
  • Linka 6: Železničná stanica - Tulská ulica
  • Linka 7: Železničná stanica - Internátna ulica

No SAD Zvolen po spúšťaní trolejbusových liniek pod taktovkou DPM BB zaviedol ilegálne takzvané "X-linky" s dumpingovou cenou. Uverejňuje ich ako prímestské linky "601451 - 601455", aj napriek tomu, že "X-linky" majú trasu len v meste. "X-linky" majú takú istú trasu ako trolejbusy. Dopravca SAD Zvolen ich označuje ako "X1 - X9" (keďže linka 5 bola kedysi 9). Tieto linky boli od septembra 2008 zrušené.

Vozidlá

Vozovňa

Plány do budúcnosti

Podľa pôvodných projektov sa mimo súčasnej siete plánovalo rozšíriť systém o trasy:

  • Tajovského, SOU - Strieborné námestie - Lazovná - Severná - Karlovo - vonkajší okruh mesta (III/066034) - Karpatská - Rudohorská - Starohorská
  • Svetelná križovatka na Huštáku - Ulica Janka Kráľa - Strieborné námestie
  • Mestský úrad - Cesta k nemocnici - Rudlovská cesta - Ďumbierska - Rudohorská - Pieninská

V niektorých dokumentoch sa dokonca hovorí o perspektívnom rozšírení systému po uvažovanom rozvoji mesta a stavbe nových nosných komunikácií:

  • Rudlovská cesta - Kollárova ulica - vnútromestský okruh (Kollárova ulica - tunel popod cintorín - Lazovná) - Tajovského ulica, EF
  • rozšírenie do Kremničky
  • rozvoj cez cestu na Banoš (dnes ešte neexistuje) do nových perspektívnych lokalít mesta
  • rozvoj z Komenského ulice smerom na Kačicu a Stráže s napojením na vonkajší okruh mesta (III/066034)

Neustále sa hovorilo aj o rozšírení na Okružnej a Mládežníckej ulici.

Externé odkazy